Fiecare poftă are o cauză



FIECARE POFTĂ ARE O CAUZĂ

Unora le este poftă de ciocolată, altora de ceva sărat. Oricare ar fi pofta ta, uneori este atât de puternică, încât te face să ieşi din casă în miez de noapte şi să te duci la magazin să-ţi cumperi alimentul după care salivezi. Pofta de un anumit aliment este modul prin care corpul tău îţi spune că duce lipsă de o anumită substanţă. De fapt, de cele mai multe ori, ca să-ţi satisfaci pofta respectivă, trebuie să mănânci altceva decât ceea ce crezi tu că ai nevoie. De exemplu:

Dacă ţi-e poftă de ciocolată
Ai nevoie de: 
magneziu, pe care îl găseşti în nuci, seminţe, legume, fructe.

Dacă ţi-e poftă de ceva dulce
Ai nevoie de:  

crom, pe care îl găseşti în broccoli, struguri, brânză, fasole boabe, pui, ficat de viţel.
carbon, pe care îl găseşti în fructe proaspete
fosfor pe care îl găseşti în pui, vită, ficat, peşte, ouă, lactate, nuci, legume, fulgi.
triptofan pe care îl găseşti în brânză, carne de miel, ficat, spanac, cartofi, stafide.

Dacă ţi-e poftă de pâine, pâine prăjită
Ai nevoie de:
azot, pe care îl găseşti în peşte, carne, fasole boabe, nuci.

Dacă ţi-e poftă de grăsimi, prăjeli, cartofi prăjiţi
Ai nevoie de:
calciu, pe care îl găseşti în muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, brânză.

Dacă ţi-e poftă de cafea sau ceai
Ai nevoie de:
fosfor, pe care îl găseşti în pui, vită, ficat, peşte, ouă, lactate, nuci, legume.
sulf, pe care îl găseşti în gălbenuş, ardei roşii, usturoi, ceapă
fier, pe care îl găseşti în peşte, carnea de pasare, fructe de mare, verdeaţă, cireşe negre.

Dacă ţi-e poftă de alcool sau altceva care să te relaxeze 
Ai nevoie de:
proteine, pe care le găseşti în carne, nuci, lactate, fructe de mare.
calciu, pe care îl găseşti în muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, brânză, napi.
potasiu, pe care îl găseşti în măsline negre, cartofi, spanac, verdeţuri amare.

Dacă ţi-e poftă de îngheţată, sau de un alt aliment rece
Ai nevoie de:
fier, pe care îl găseşti în peşte, carnea de pasare, fructe de mare, verdeaţă, cireşe negre.

Dacă ţi-e poftă de mâncare prăjită
Ai nevoie de:
carbon, pe care îl găseşti în fructele proaspete.

Dacă ţi-e poftă de băuturi acidulate
Ai nevoie de:
calciu, pe care îl găseşti în muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, brânză.

Dacă ţi-e poftă de mâncăruri sărate
Ai nevoie de:
cloruri, pe care le găseşti în peşte, lapte de capră, sare de mare.

Dacă ţi-e poftă de mâncăruri sau băuturi acre
Ai nevoie de:
magneziu, pe care îl găseşti în nuci, seminţe, legume, fructe.

Dacă ţi-e poftă de lichide
Ai nevoie de: 

 apă; trebuie să bei 8 pahare pe zi.

Dacă ţi-e poftă de solide, mai degrabă decât de lichide
Ai nevoie de:
apă – corpul tău a fost deshidratat pentru o perioadă lungă de timp şi nu mai simte nevoia de apă. Trebuie să bei mai multă apă, pentru a reveni la normal.

Dacă ţi-e poftă de băuturi reci
Ai nevoie de:
mangan, pe care îl găseşti în alune, nuci, arahide, ananas, coacăz negru.

Dacă ai anumite pofte în perioada premenstruală
Ai nevoie de:
zinc, pe care îl găseşti în carnea roşie, fructe de mare, rădăcinoase, salată, legume cu frunze.

Dacă îţi este mai mereu foame
Ai nevoie de:
siliciu, pe care îl găseşti în nuci, seminţe
tirozină, portocale, verdeţuri, legume şi fructe roşii
triptofan, pe care îl găseşti în brânză, carne de miel, ficat, spanac, cartofi, stafide.

Dacă nu ai poftă de mâncare
Ai nevoie de:
vitamina B1, pe care o găseşti în fasole, nuci, seminţe, ficat
vitamina B3, pe care o găseşti în ton, carne de vită, pui, curcan, porc, legume, seminţe
cloruri, pe care le găseşti în peşte, lapte de capră, sare de mare.


Comentarii

  1. daca mi-e pofta de ciocolata mananc ciocolata.... ce post retard.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Anonimule,
    Noi respectăm deciziile alimentare ale cititorilor noștri și nu încercăm să le impunem convingerile noastre. Doar îi informăm. E mai bine să știi decât să nu știi, nu-i așa? Ei bine, în privința ciocolatei pe care o apreciezi, dacă nu știai, află că:
    Mai întâi, păstăile arborelui de cacao se pun în grămezi la fermentat 3-8 zile. În acest interval, insecte, rozătoare și alte viețuitoare mișună în interiorul grămezilor. Când fermentul e la apogeu, temperatura urcă, favorizând descompunerea bacteriilor și mucegaiurilor. În această fază, în boabele de cacao se produc cantități imense de aflatoxină (agent cancerigen puternic). După fermentație, boabele sunt uscate, prăjite și măcinate, obținându-se „lichiorul” de ciocolată (de consistența smântânii). În acest stadiu, contaminanții bacterieni se înmulțesc și mai mult. Pentru că zahărul are tendința să iasă la suprafață, se adaugă aditivi care să prevină acest fenomen. Apoi se adaugă alți aditivi împotriva râncezirii și alții pentru finețea texturii. Departamentul de Sănătate, Educație și Bunăstare Socială din SUA în broșura „Limitele admise ale componentelor străine introduse în alimente”, enumeră și cantitățile de materii de origine animală din ciocolată, permise de autorități: 120 fragmente de insecte/ceașcă sau două fire de păr de rozătoare/ceașcă; nivelul de excremente de animale este de 22 mg/kg; în pudra de ciocolată se admit până la 75 fragmente de insecte la 3 linguri de pudră. Și să nu uităm laptele praf și margarina, alte două invenții chimice care fac deliciul acestui produs.
    Acum du-te și cumpără-ți o ciocolată și vezi dacă mai ești în stare s-o savurezi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti sa-mi recomanzi o ciocolata cat de cat mai sanatoasa, fara aditivi, E-uri, alergeni (lapte, zahar, lactoza, etc.) dar si mai ieftina pana sub 3 - 3,50 lei cel mult si nu cea cu 75% - 55% cacao ca nu mi-o mai place deloc (kandia)decat mai rar si in anumite stari sufletesti...da, eu am multe alte carente si pofte ca nu mananc bine, ce pot sa fac?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *