Garcinia - soluția ideală pentru slăbit

-->

GARCINIA - soluţia ideală pentru slăbit

Garcinia cambogia este un mic arbust originar din sud-estul Asiei, răspândit astăzi în India, Indonezia, Africa Centrală şi de Vest. Este o plantă tipică pădurilor tropicale, cunoscută şi sub numele de Malabar tamarind sau Dovleac indian, după forma fructelor. Din tulpina arbustului se obţine o gumă rezină, prin practicarea unei incizii în scoarţă, unde se pune un tub de bambus în care se colectează latexul, care este uscat ulterior la soare. Fructele de garcinia sunt de culoare galben-roşcată sau roşii, comestibile, dulci-acrişoare. În bucătăria tradiţională din sudul Asiei, acestea sunt folosite în diferite preparate culinare. Coaja lor fiartă însă e cea mai plăcută la gust şi intră în componenţa condimentului curry. În acelaşi timp, fructul de garcinia constituie un excelent remediu natural contra obezităţii. Cercetările actuale explică spectaculoasele rezultate în acest scop prin prezenţa în fruct a acidului hidroxicitric (HCA). În sistemul medical ayurvedic (medicina tradiţională indiană), fructul de garcinia era recomandat în numeroase alte afecţiuni: edeme, menstruaţie întârziată, constipaţie, reumatism şi contra paraziţilor intestinali.

Compoziţie
Planta conţine acizii tartric, citric şi fosforic şi o cantitate semnificativă de vitamina C. Latexul conţine doi derivaţi ai polyizoprenyl-benzofenonei, camboginolul şi cambogenina. Elementul fotochimic cel mai important din frunze este acidul hidroxicitric (HCA).

Proprietăţi
- Reduce capacitatea grăsimilor de a se depozita;
- Scade trigliceridele serice şi provoacă termogeneza (arderea caloriilor);
- Diminuează stările inflamatorii ale gâtului, sistemului urinar şi genital;
- Eficace în digestie dificilă, meteorism, paraziţi intestinali, constipaţie;
- Atenuează celulita.

Acţiune biologică
În anul 1965, cercetătorii au descoperit că fructul de garcinia are calităţi de susţinere a slăbirii. Rezultatele au fost atât de surprinzătoare şi convingătoare, încât celebra companie farmaceutică elveţiană Hoffmann-La Roche a declanşat o serie de studii şi a solicitat chiar un patent asupra HCA. Numai că produsele naturale nu pot fi patentate. Între timp, multe alte firme interesate în crearea de produse pentru slăbit au ieşit pe piaţă cu remedii proprii, iar cercetările firmei Hoffmann-La Roche au căzut în uitare. Specialiştii au încetat studierea plantei, deşi aceasta era într-adevăr foarte promiţătoare în direcţia scăderii în greutate. Vorba ceea: „Dacă nu e profit, nici interes nu e”.

În ultimii ani însă, având în vedere incidenţa crescută a obezităţii pe glob, cercetările au fost reluate şi au apărut o mulţime de produse pentru slăbit pe bază de garcinia. Planta este preferată de multe companii farmaceutice mai ales pentru calitatea ei de a tăia apetitul, dar şi aceea de inhibare a absorbţiei şi sintetizării grăsimilor, colesterolului şi trigliceridelor.

Datorită prezenţei acidului hidroxicitric în fructul de garcinia, surplusul de glucide este imediat transformat în energie. De asemenea, HCA este un inhibitor al depunerilor adipoase, încetinind sintetizarea grăsimilor din hidrocarburi şi proteine. În mod normal, surplusul de proteine se depozitează în organism sub forma de glicogen (în ficat şi muşchi). În funcţie de necesitate, glicogenul este mai târziu transformat în energie.

Interesant este şi faptul că Garcinia suprimă în primul rând dorinţa de a mânca dulciuri şi stimulează senzaţia de saţietate, crescând în acelaşi timp nivelul energiei. Practic, substanţele din Garcinia inhibă tendinţa corpului de a transforma excesul de zahăr în grăsimi. Acidul hidroxicitric este renumit pentru capacitatea de a bloca transformarea amidonului şi a zaharurilor în grăsime, prin faptul că furnizează acetilcoenzima A, care blochează formarea acizilor graşi. Datorită acestor acţiuni biologice, produsele pe bază de Garcinia cambogia sunt considerate săţioase. Ele sunt capabile să diminueze aciditatea şi să crească acţiunea protectoare asupra mucoaselor gastrice. Astfel se explică şi proprietatea garciniei de agent antiulcerogenic.

Garcinia are un efect dublu dovedit asupra senzaţiei de foame. Acest lucru se întâmplă deoarece acidul hidroxicitric creşte nivelul de glicogen din organism, care trimite semnale de saţietate creierului. În plus, Garcinia creşte nivelul de serotonină din organism (un neurotransmiţător care are, printre altele, rol de reglare a apetitului).

Garcinia scade producţia de trigliceride şi colesterol, mărind în acelaşi timp termogeneza, adică „arde” depozitele de grăsime. Spre deosebire de produsele chimice folosite în mod obişnuit în produsele pentru slăbit, preparatele pe bază de Garcinia cambogia nu acţionează asupra sistemului nervos central. În consecinţă, nu provoacă insomnie, nervozitate sau fluctuaţii ale tensiunii arteriale, iar activitatea cordului nu diminuează în timp.

Toate aceste constatări fac ca planta de garcinia să joace un rol major în dietele de slăbire, fără a fi raportate efecte secundare. Nu au fost semnalate nici contraindicaţii sau interacţiuni cu alte medicamente. Garcinia nu prezintă reacţii adverse în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. Produsele standardizate, ayurvedice din aceasta plantă au acţiune blândă şi se pot administra oricui, ţinând seama doar de vârstă. Se ia câte o capsulă, de 3 ori pe zi, după mese, cu un pahar de apă, pe o perioadă de 2-3 luni. Se face o pauză de 2 luni, după care tratamentul se reia.

Dr. farm. Ovidiu Bojor

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *