Osho despre post și vegetarianism + VIDEO (RO)

-->

OSHO DESPRE POST ȘI VEGETARIANISM

„Meditează şi apoi totul, inclusiv hrana ta, se va schimba”

Mâncarea nu te face spiritual, însă dacă devii spiritual, obiceiurile culinare ţi se vor schimba. Nu contează ce mănânci. Poţi să fii vegetarian dar violent şi de o cruzime extremă. Poţi să fii carnivor, dar plăcut şi iubitor. Dintotdeauna în India, au existat comunităţi vegetariene. Jainiştii trăiesc numai cu hrană vegetală; mulţi brahmani mănâncă numai plante. Nu sunt violenţi, dar nici spirituali. Jainiştii sunt cea mai materialistă comunitate din India, cea mai atrasă de posesiuni, de acumulare. De aceea au devenit şi cei mai bogaţi. Ei sunt evreii Indiei. O comunitate non-vegetariană din Occident nu-i cu nimic diferită de aceste comunităţi vegetariene din India, dimpotrivă! Trebuie precizat un lucru important: dacă eşti violent dar vegetarian, violenţa ta va găsi alte căi de a exprimare. E ceva natural deoarece, dacă mănânci hrană de origine animală, acest lucru îţi eliberează violenţa. Dacă cunoaşteţi vreun vânător, probabil că ştiţi că sunt cei mai blânzi şi prietenoşi oameni din lume. Întreaga lor violenţă este eliberată prin vânătoare. În schimb, un om de afaceri vegetarian nu va avea nicio cale de a-şi elibera violenţa, care se va concentra pe căutarea de bogăţie şi putere.

Se întâmplă şi invers – i s-a întâmplat lui Mahavira. Acesta provenea dintr-o familie de războinici, era un kshatriya și, prin urmare, violenţa era ceva obişnuit pentru el. Un efort de meditaţie profundă şi o tăcere de 12 ani l-au schimbat interior. Când s-a schimbat esenţa, s-a schimbat şi expresia; când s-a schimbat interiorul, s-a schimbat şi caracterul. Dar schimbarea caracterului nu a fost punctul de pornire, ci consecinţa. Aşadar, vă spun: dacă deveniţi mai meditativi, veţi deveni vegetarieni de la sine. Nu trebuie să vă preocupe asta. Şi dacă aceasta se întâmplă, adică din meditaţie să vină preferința pentru hrana vegetariană, atunci e bine. Ea nu trebuie să vină prin decizie mentală. Dacă îţi spui, gândeşti, îţi argumentezi că mâncarea vegetariană te va ajuta spiritual, nu-ţi va fi de niciun folos. Îmbrăcămintea ta, mâncarea pe care o mănânci, modul tău de viaţă, stilul personal – totul se va schimba. Dar schimbarea asta nu este o cauză. Ea este în tine. Restul vine după aceea.

Dacă vei medita suficient de mult şi profund, îţi va fi imposibil să răneşti o fiinţă pentru a-ţi asigura hrana. Nu e o problemă de argumentare, că ar scrie undeva, sau că ar spune cineva asta, nu e o problemă de calcul, adică dacă mănânci mâncare vegetariană vei deveni spiritual. Nu! E ceva ce se petrece de la sine. Nu e un truc, pur şi simplu chiar devii spiritual. Realizezi că e absurd și crud să omori păsări şi animale doar pentru a mânca şi, încet, încet, vei renunţa la asta. Felul în care te îmbraci se va schimba. Treptat, îţi vor plăcea haine din ce în ce mai lejere. Cu cât mai relaxat vei fi interior, cu atât hainele îţi vor fi mai lejere. De la sine. Nu va fi o decizie. Dacă vei continua să porţi haine strâmte, te vei simţi inconfortabil, deoarece hainele strâmte aparţin unei minţi tensionate, pe când cele lejere aparţin unei minţi relaxate. Schimbarea interioară este primul lucru care se petrece, restul este o consecinţă. Dacă schimbi ordinea, vei pierde şi vei deveni dependent de mâncare. Aşa cum sunt oamenii acum...

Odată, a venit la mine un om. Era aplecat, slab şi palid, de parcă ar fi putut să moară în orice clipă, şi a spus: „Vreau să trăiesc numai cu apă”. De ce? „Pentru că, a spus el, orice altceva este un obstacol în calea spiritualităţii. Aşadar, vreau să trăiesc numai cu apă”. Omul ăsta va muri. E adevărat, au fost câţiva oameni care au trăit numai cu apă, dar asta a venit natural, nu a fost ceva experimentat. Ei au fost nişte ciudaţi, nişte accidente. Maşinăria şi chimia corpului lor a lucrat într-un mod diferit. E adevărat, un om poate să supravieţuiască numai cu apă, au existat cazuri, dar nimeni nu poate experimenta acest lucru. Un om poate supravieţui numai cu aer, dar nimeni nu poate face asta prin practică. Într-o zi, poate, ştiinţa va descoperi schimbarea chimică ce face posibil acest lucru şi atunci fiecare va putea. Ştiinţa îţi poate schimba chimia organismului, să poţi supravieţui numai cu aer. E posibil, dar lucrul ăsta nu poate fi practicat. Efortul e fără sens şi suferinţa inutilă. Cu toate acestea, sunt şi oameni nebuni care încearcă lucruri de felul ăsta, însă nu se întâmplă niciodată doar dacă depui efort.

A fost odată o femeie în Bengal. A trăit 40 de ani fără mâncare. Pur şi simplu s-a întâmplat. Soţul îi murise şi ea n-a putut mânca timp de câteva zile – de tristeţe, de supărare... Şi, dintr-o dată, a realizat că dacă nu mănâncă, se simte mai bine ca niciodată. Apoi şi-a dat seama că, în trecut, de câte ori mânca, se simţea rău şi acum, dintr-odată a devenit mai sănătoasă decât fusese vreodată. A mai trăit încă 40 de ani fără să mănânce nimic. Aerul îi era singura hrană. Au fost mai multe cazuri din acestea. O femeie în Europa a trăit 30 de ani fără să mănânce. A devenit sfântă, deoarece creştinii au considerat asta un miracol. Au examinat-o cu toate metodele ştiinţifice să vadă ce se întâmpla, dar n-au reuşit să descopere nimic. A părut un miracol dar, bineînţeles, nu a fost miracol.

Yoga spune că organismul se poate schimba, chimia lui se poate modifica. Acum faci lucrul ăsta printr-un canal, printr-un intermediar. Nu poţi „consuma” razele soarelui în mod direct, deoarece chimia organismului tău nu e într-o stare care să permită asta; corpul nu e făcut pentru a absorbi razele soarelui direct. Deci, mai întâi fructul absoarbe razele soarelui, care se transformă în vitamina C; mănânci fructul şi astfel vitamina C ajunge în corpul tău. Fructul e doar un intermediar, el lucrează ca un „agent” care absoarbe razele soarelui şi apoi le dă corpului tău. Tu le poţi absorbi numai prin fruct, nu direct. Dar dacă fructul le poate absorbi direct, de ce n-ai putea şi tu? Aşadar, într-o bună zi va apărea o descoperire ştiinţifică ce va arăta că anumite schimbări ale corpului te vor ajuta să absorbi razele soarelui în mod direct. În momentul acela, fructele nu vor mai fi necesare. În viitor (şi nu mă gândesc foarte departe, ci în următorii 50 de ani) ştiinţa va trebui să descopere ceva de genul acesta, căci altfel umanitatea va muri, pentru că mâncarea nu va mai fi suficientă. Controlul naşterilor nu va mai ajuta. Populaţia creşte şi creşte. Trebuie să se găsească o modalitate prin care să se renunţe la mâncare şi absorbţia razelor cosmice să fie posibilă. Cele câteva cazuri au fost o întâmplare dar, dacă i s-a putut întâmpla unei singure fiinţe umane, atunci li se mai poate întâmpla şi altora, dar numai ca  urmare a progresului ştiinţific.

Nu încercaţi astfel de lucruri, nu sunt spirituale. Chiar dacă ai putea consuma razele de soare în mod direct, n-ar fi nimic spiritual în asta. Crezi că dacă renunţi la fruct ca intermediar devii mai spiritual? Chiar dacă ai putea trăi numai cu apă, n-ai deveni automat mai spiritual. Nu contează ce mănânci. Ceea ce eşti e un fenomen cu totul diferit. Şi când asta se schimbă, totul se schimbă. Însă schimbarea asta nu va veni din minte, ci din interiorul tău cel mai profund. Apoi lucrurile se vor schimba automat. Sexul va dispărea încetul cu încetul. Nu spun să fii un celibatar. Asta-i o prostie, pentru că dacă te străduieşti să devii celibatar, atunci mintea ta va deveni din ce în ce mai sexuală şi astfel va fi urâtă şi murdară; te vei gândi numai la sex. Freud spunea că 90% din oameni înnebunesc pentru că-şi reprimă sexualitatea. Nu spun să-ţi schimbi obiceiurile sexuale sau pe cele alimentare. Îţi spun să te schimbi pe tine, şi apoi toate celelalte lucruri se vor schimba. De ce e nevoie de atâta sex? Pentru că eşti tensionat şi sexul devine un mod de destindere. Tensiunile tale sunt eliberate prin sex. Dacă reprimi sexul, singura posibilitate de eliberare, ce se va întâmpla? Vei înnebuni.

Mâncarea e cerută de organism, iar acesta respinge numai lucrurile care nu-i sunt necesare. Orice mănânci e, într-un fel, cerut de organism. Dacă mănânci hrană de origine animală, dacă mănânci mâncare non-vegetariană, mintea ta, corpul tău, tu cu totul eşti violent şi ai nevoie de acest tip de mâncare. Nu schimba asta, pentru că altfel violenţa ta va trebui să-şi găsească alt canal. Schimba-te şi hrana ta se va schimba, modul în care te îmbraci se va schimba, activitatea ta sexuală se va schimba. Însă schimbarea trebuie să vina din interior, nu de la periferie. Toată turbulenţa e la periferie. În adâncul tău nu e agitaţie. Eşti ca marea. Du-te şi priveşte marea. Zgomotul valurilor este doar la suprafaţă. Pe măsură ce cobori în adâncuri, vezi din ce în ce mai mult calm. În adâncul cel mai adânc al mării, nu e nici măcar un singur val. Mai întâi du-te adânc în marea ta, pentru a deveni calm, pentru a ajunge la punctul unde nu există nicio tulburare. Rămâi acolo. De acolo vin toate schimbările, toate transformările. Odată ce ai ajuns acolo, ai devenit maestru. Acum tot ce nu e necesar poate fi aruncat, fără niciun fel de luptă sau străduinţă. Ori de câte ori renunţi la ceva prin luptă, de fapt nu renunţi. Poţi să renunţi la fumat prin luptă, dar vei începe să faci altceva pentru a înlocui fumatul. De exemplu, mesteci gumă, ceea ce e acelaşi lucru. Asta înseamnă că ai nevoie să faci ceva cu gura – fumat, mestecat, orice. Când gura lucrează, te simţi bine, pentru că tensiunile sunt eliberate.

Când un om se simte tensionat, fumează. De ce oare prin fumat sau mestecat gumă se eliberează tensiunile? Uită-te la copilul mic. De câte ori se simte tensionat, îşi bagă mâinile în gură, începe să-şi mestece mâna. Asta e o altă formă de fumat. Şi de ce se simte bine cu degetul în gură şi adoarme? Este strategia majorităţii copiilor, de câte ori nu au somn, îşi bagă degetul în gură, se simt bine şi adorm. De ce? Pentru că degetul devine un substitut al sânului mamei. Mâncatul este relaxant. Nu poţi merge la culcare cu stomacul gol. Când stomacul e plin, corpul are nevoie de odihnă. Aşadar, de câte ori copilul ia sânul mamei în gură și laptele curge, are căldură şi iubire. E relaxat, nu se mai îngrijorează de nimic. Tensiunile au dispărut. Degetul e doar un înlocuitor al sânului. Nu-i dă lapte, dar o senzaţie asemănătoare. Când copilul creşte, dacă-şi suge degetul în public, lumea crede că e prostuţ, aşa că ia o ţigară. Să fumezi o ţigară nu e o dovadă de prostie, e un lucru acceptat.

În ţările în care hrănirea copiilor la sân e oprită devreme se va fuma mai mult. În Occident se fumează mai mult decât în Orient pentru că nicio mamă nu mai e pregătită să dea sân copilului. În Occident, incidenţa fumatului e din ce în ce mai mare. Chiar şi copiii fumează. Am auzit odată o mamă spunându-i copilului ei: „Nu vreau să aflu de la vecini că ai început să fumezi. Să fii sincer şi, atunci când te vei apuca de fumat, să-mi spui”. Copilul i-a răspuns: „Stai liniştită, mamă, deja m-am lăsat. E un an de când nu mai fumez, aşa că nu-ţi mai face griji!”
Copiii fumează şi mamele nu ştiu. Asta se întâmplă deoarece hrănitul copiilor la sân s-a oprit. În societăţile primitive, un copil de 7, 8, 9 ani va continua să sugă. E o satisfacţie foarte mare în asta şi nu e necesar un înlocuitor. De-asta în societăţile primitive bărbaţii nu sunt aşa de interesaţi de sânii femeilor. Au avut destul – nu mai e nevoie! Femeile umblă fără să-şi mai acopere sânii. Nu se pune problema ca cineva să le atace. Nu se uită nimeni la sânii lor.
Dacă ai fi primit sân timp de 10 ani la rând, te-ai fi saturat şi te-ai fi plictisit. Ai spune: „Gata, stop!” Dar copilul a încetat să primească sân înainte de vreme şi asta a lăsat o rană. Aşa încât toate ţările civilizate sunt obsedate de sâni. Chiar şi un bătrân este obsedat de sâni. Pare o nebunie şi chiar este. Dar cauza principală e aici: copiii trebuie să primească sân, altfel vor rămâne dependenţi şi toată viaţa îl vor căuta. Nu te poţi lăsa brusc de fumat, pentru că fumatul e legat de multe alte lucruri şi are şi alte implicaţii. Eşti tensionat şi, dacă renunţi la fumat, vei începe să faci altceva şi acel altceva poate fi chiar mai dăunător.

Nu fugi de probleme, rezolvă-le! Problema e că eşti tensionat şi, prin urmare, ideea ar trebui să fie să te destinzi, nu să fumezi. Meditează! Relaxează-ţi tensiunile şi nu te preocupa de nimic. Îngăduie catharsis-ului să se întâmple. Când nu eşti tensionat, lucrurile acestea vor deveni absurde, prosteşti şi vor dispărea. Dacă ceea ce mănânci se va schimba, modul tău de viaţă se va schimba. Caracterul e secundar, comportamentul e secundar. Sinele tău esenţial e principal. Nu acorda prea multă atenţie lucrurilor pe care le faci, ci la ceea ce eşti. Fiinţa ta trebuie să devină centrul preocupărilor tale. Când fiinţa se schimbă, acţiunea o va urma.

De câte ori ții post, corpul nu mai trebuie să muncească să digere hrana. În acest interval, el poate munci pentru a elimina celulele moarte și toxinele. Când nu mai punem corpul la treabă, adică nu-l mai forțăm să-și consume energia cu digestia, el începe să se auto-curețe și să repare ce e de reparat, adică să se vindece. Observă-ți corpul când ții post. Te simți mai energic, mai tânăr, mai viu. Pe de altă parte, dacă nu te-ai hrănit greșit, nu e neapărat nevoie să postești. Postul e necesar numai când ai abuzat de corp prin obiceiurile tale alimentare, și toți facem asta.

Omul a rătăcit calea. Niciun animal nu se hrănește ca omul; fiecare animal are o hrană preferată. Dacă îți aduci bivolii în curte, vei vedea că ei nu vor mânca decât anumite plante. Nu vor începe să mănânce orice iarbă le iese în cale. Omul e complet pierdut, nu mai are discernământ față de hrana lui. Mănâncă totul și orice.

În mod natural omul ar trebui să fie vegetarian, deoarece întregul lui corp este făcut pentru vegetale (fructe și legume). Omul este descendentul maimuțelor. Ele sunt complet vegetariene și, dacă teoria lui Darwin e corectă, omul ar trebui să fie vegetarian. Regula de verificare: lungimea intestinelor. Animalele carnivorele (leii, tigrii) au intestinele scurte, deoarece corpul lor a digerat deja hrana în stomac, înainte de a ajunge în intestin. Nu și oamenii. Omul e vegetarian prin natura lui și, mâncând carne, corpul i se împovărează și fizic și psihic. Ce se întâmplă cu un animal când este ucis? Frică de moarte, angoasă, anxietate, furie, violență, tristețe, agonie... toate acestea le simte animalul. Și toate acestea se transferă în corpul tău, ca amprente de energie. În corpul animalului există un anumit gen de conștientizare. Tu te afli pe un plan superior față de conștientizarea animalului, iar corpul tău, odată cu ingerarea cărnii lui, coboară pe cel mai de jos plan al animalului.

Ar trebui să mănânci lucruri naturale, precum ești tu: fructe, legume, semințe. Frumusețea este că din acest gen de hrană nu poți mânca mai mult decât ai nevoie. Tot ce e natural te satisface. Te simți sătul. Încearcă să mănânci numai înghețată: nu te vei simți niciodată sătul. De fapt, cu cât mănânci mai multă, cu atât ai mai mânca. Înghețata nu este un aliment și mintea ta e păcălită. Nu mănânci potrivit nevoilor corpului, ci doar ca să simți mai mult timp gustul înghețatei. Limba, simțurile au preluat controlul. Limba n-ar trebui să controleze nimic. Nu știe nimic despre stomac. Ea are un singur scop: să guste mâncarea și să-ți spună dacă este pentru tine sau nu. Este pur și simplu portarul de la intrare, nu stăpânul tău. Iar dacă portarul devine stăpân, se ajunge la confuzie.

Sursa: OSHO - The Essence of Yoga, Ed. Penguin India, 2001

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Alimentație și spiritualitate (RO)

-->

Comentarii

  1. Un articol excelent! Multumim pentru publicare!

    Va rog, puteti sa-mi dati sursa in engleza? As vrea sa-l fac disponibil si prietenilor mei nevorbitori de limba romana... Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Textul face parte din cartea THE ESSENCE OF YOGA, din care deținem doar fragmente. Trimite-le aceste link-uri:
      http://spiritualsoul.net/group/vegetariansclub/forum/topics/osho-on-vegetarianism
      http://allfor-health.blogspot.ro/2013/01/osho-on-vegetarianism.html
      Și iată încă un fragment pentru prietenii tăi:
      „The change of food is bound to change the qualities of your physical body. Food is not just energy; it is also a qualitative thing. Food is not just a fuel, it contributes more than fuel -- it gives you either transparency, or non-transparency. The insight into this phenomenon can mutate, and you can have altogether a different type of body. And it is not so difficult to change this body, because the body is a flux, every moment changing itself; it is a process, it is not a static thing. The moment you came here, you had another body; now the body has changed. It is changing constantly, every moment; it is river like, moving and changing -- it is not a static thing. If you change direction, the body takes a jump; only the direction has to be changed. One should become aware, that whatsoever one is eating must be such that it doesn't make one's body heavy. This heaviness is not concerned with weight: sometimes you feel that you are weightless, as if you can fly. So the food that can give you the feeling of weightlessness is the right food. The food that gives you the feeling of being burdened is not the right food. All non-vegetarian foods make you more rooted in the earth; you cannot fly. Vegetarian foods give you wings; you have an inner feeling that you can just levitate, you can just go out of gravitation. Food is right if it is non-gravitational. If you can feel non-physical in it, it is good. Really, the body is felt only when it is heavy; when you have the feeling of heaviness inside, only then you feel the body. When the body is not heavy with wrong foods, you are bodiless. That's why when the body is diseased, when the body is ill, you feel it; when it is healthy, you don't feel it. You feel your head only when there is a headache; when there is no headache, there is no head.”

      Ștergere
  2. imi puteti spune, va rog, cui apartine coloana sonora din clipul de mai sus? articolul este superb. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu știm, dar publicându-vă întrebarea, puteți avea la un moment dat șansa să o citească cineva care știe.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *