Dr. Călin Mărginean - Hipertensiunea arterială + VIDEO

-->

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

Nu aștepta să înghiți un pumn de medicamente!
Un stil de viață sănătos te ajută să-ți menții tensiunea arterială în limite normale.

Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită boală cronică. Este foarte cunoscut faptul că hipertensiunea este factor de risc pentru o mulțime de alte probleme medicale, ca accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecțiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii și alte complicații. În ciuda faptului că este o afecțiune medicală extrem de studiată și care se poate trata în cele mai bune condiții, chiar și în zilele noastre există foarte mulți oameni care trăiesc cu această boală fără să fie diagnosticați și există milioane de oameni cu hipertensiune care nu urmează un tratament adecvat. Valorile tensiunii arteriale variază de la un om la altul, în funcție de activitatea lor. De exemplu, în timpul unei perioade de odihnă, inima nu este nevoită să facă prea mult efort, să pompeze rapid sângele. Dar atunci când faci efort fizic, este nevoie de mai mult sânge care să aprovizioneze cu oxigen mușchii, astfel încât valoarea tensiunii arteriale crește.

Ce este tensiunea arterială? 

Tensiunea arterială este reglată printr-o serie de mecanisme nervoase și hormonale și poate înregistra variații importante în cursul unei zilei. Când suntem speriați sau îngrijorați, suprarenalele secretă un hormon numit adrenalină. Acest hormon forțează inima să bată mai repede și mai puternic, astfel încât se produce creșterea tensiunii arteriale, pentru a se asigura un aport suficient de sânge la nivel muscular. Tensiunea arterială este mai mică la primele ore ale dimineții (1:00 - 5:00 AM) și crește repede în intervalul 6:00 - 8:00 AM, apoi rămâne relativ constantă în cursul zilei și noaptea până la orele 11:00-12:00 PM. 
Când exprimăm tensiunea arterială avem 2 numere: de exemplu 120/80. Numărul mai mare este valoarea sistolică și semnifică tensiunea exercitată de sânge asupra vaselor atunci când inima se contractă. Numărul mai mic, numit valoare diastolică, reprezintă presiunea sângelui în timpul perioadei de relaxare a inimii. Valorile tensiunii arteriale se modifică cu vârsta. Valorile normale la copii pot fi 70/50, iar la adulți 130/90.

Când apare hipertensiunea?

Diagnosticul de hipertensiune arterială nu se stabilește după o singură măsurare, cu excepția cazurilor în care valorile sunt foarte mari, de exemplu: 170-180/105-110 (în repaus). Pentru a confirma diagnosticul, sunt necesare mai multe măsurători într-un interval specific de timp. Se iau în considerare și circumstanțele fiecărei măsurători. Se știe că tensiunea arterială crește din cauza stresului, după o ceașcă de cafea sau după fumatul unei țigări. Este interesant că valorile tensiunii arteriale măsurate de medic nu reflectă întotdeauna valorile reale. Aceasta este așa-numita „hipertensiune a halatului alb” și apare din cauza prezenței medicului. Pacienții cu valori tensionale cuprinse între 140/90 și 160/100 trebuie să-și măsoare tensiunea des, pentru confirmarea diagnosticului.

Ce poți face ca să previi complicațiile?

Prima măsură în tratarea hipertensiunii arteriale este schimbarea stilului de viață. Remediile naturale pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute, dar este important să discuți și cu medicul de familie despre această problemă, pentru că, netratată, hipertensiunea arterială poate deteriora organele și crește riscul apariției altor probleme medicale.

În ce măsură influențează aportul de sodiu valorile tensiunii arteriale?

Cel mai cunoscut factor care determină creșterea tensiunii arteriale este, fără îndoială, consumul de sare (primele observații în acest sens au fost făcute în 1900). Prima schimbare în dieta unui hipertensiv trebuie să fie, așadar, regimul hiposodic. Ușor de zis... greu de făcut? Poate că nu. Știați că gustul și mirosul sunt primele simțuri care se adaptează? În cazul reducerii consumului de sare, „noul” gust se adaptează în câteva săptămâni. În același timp, este stimulată recepționarea și aprecierea altor arome. În plus, nu uitați că excesul de sare scade eficacitatea unor medicamente antihipertensive (spre exemplu, diureticele). Cum pornim la drum? Restricția moderată poate fi obținută prin neadăugarea sării în procesul de gătit, prin folosirea alimentelor naturale, evitarea semipreparatelor, a alimentelor de tip fast-food, a murăturilor, conservelor și mezelurilor. Dacă totuși nu vă puteți lipsi de gustul sărat, puteți folosi un substitut pe bază de clorură de potasiu.

Un corp frumos = un cord sănătos

Dacă sunteți bărbat și menținerea siluetei n-a fost niciodată o prioritate pentru dv., e momentul să vă îndreptați atenția spre cartea cu diete a soției. În cazul doamnelor, preocuparea pentru scăderea ponderală are acum un motiv medical. Se consideră că jumătate din cazurile de hipertensiune arterială din lume sunt promovate de obezitate. Menținerea unei greutăți optime nu numai că previne apariția hipertensiunii, dar, chiar și în cazul în care aceasta este deja instalată, scăderea ponderală va fi urmată de reducerea tensiunii arteriale. S-a demonstrat că fiecare kilogram pierdut determină o tensiune cu 2/1,3 mm Hg mai mică. În plus, mai puțină mâncare înseamnă și mai puțină sare, efectul fiind astfel cumulativ. Puteți scădea în greutate atât prin dietă, cât și prin exerciții fizice moderate. Chiar dacă tensiunea arterială crește în timpul efortului, tensiunea de repaus scade de obicei la hipertensivi după un program obișnuit de exerciții.

Modificări ale dietei

Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat la persoanele cu o dietă bogată în fibre, fructe și legume și la cele cu consum redus de grăsimi saturate și colesterol. Dieta săracă în fructe crește riscul de a dezvolta hipertensiune, din cauza aportului inadecvat de citrați. Aportul de potasiu este implicat și el în menținerea unor valori reduse ale tensiunii, de aceea se recomandă să mâncați alimente bogate în acest micronutrient (cartofi, pește, fructe și legume proaspete, nuci). Și calciul are un rol pozitiv în controlul valorilor tensionale. Prin urmare, mâncați multe legume și zarzavaturi cu frunze verzi și semințe de susan, foarte bogate în calciu.
Consumul de cafea și ceai este asociat cu creșteri ușoare și tranzitorii ale tensiunii arteriale, în special la vârstnici. Vinovate sunt substanțele conținute: cofeina, respectiv teofilina, care stimulează secreția de adrenalină din glanda suprarenală; aceasta va produce creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și apariția palpitațiilor. Cofeina favorizează, de asemenea și depunerea de colesterol pe artere. Așadar, reduceți consumul zilnic de cafea sau - ideal - înlocuiți-o cu produse decofeinizate. Și, nu în ultimul rând, amintiți-vă de sacrificiile non-culinare care sunt absolut necesare, cum ar fi oprirea fumatului.
Probabil că regimul alimentar este factorul cel mai ușor de manipulat de către bolnavul de hipertensiune arterială. Desigur, nu e chiar ușor, dar cu puțină determinare puteți da o mână de ajutor propriului organism în lupta lui cu procesele fiziopatologice care au loc în hipertensiunea arterială. Amintiți-vă doar de micile secrete de urmat și de capcanele de evitat.

Spune-mi cum mănânci, ca să-ți spun cum stai cu tensiunea.

Dintre alimentele-medicament, usturoiul are efect benefic la pacienții hipertensivi. Florile de păducel sunt și ele utile pentru reducerea hipertensiunii arteriale. În privința alimentației zilnice, se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai frecvente și se vor evita alimentele greu digerabile și cele care au fost supuse unei pregătiri laborioase. Alcătuiește-ți dieta din următoarele alimente:
 
- fructe – sunt permise toate (proaspete sau coapte, sub formă de compot, sucuri); 
- legume – cele sărace în sodiu și celuloză (morcovi, dovlecei, fasole verde, salată, ardei, vinete)
- lactate – lapte degresat, brânză de vaci, caș slab nesărat, urdă dulce;
- carne – vită, pui, curcan, în cantitate limitată (150-200 g și nu zilnic);
- ouă – maximum 2 pe săptămână, fierte moi;
- pește slab – lin, șalău, știucă, crap (fiert, fript sau copt în pergament);
- grăsimi – unt nesărat, smântână, ulei presat la rece;
- făinoase, în cantitate limitată – griș, orez, paste, fulgi de ovăz, mămăliguță;
- pâine din făină integrală, preferabil fără sare;
- condimente – pătrunjel, tarhon, mărar, leuștean, dafin, cimbrul, zeamă de lămâie.


-->

Comentarii

  1. Ma numesc Lazarecu Elisabeta, am 73 de ,sunt asistenta pediatra pensionara.Locuisc in Carnsebes,sufar de hipertensiune de trei ani, cand am facut un AVC tranzitoriu.Domnul dr Ghimboasa Am "observat" din limbajul dvtsra( si vorba ne da de gol, slava Domnului)ca sunteti credincios.Am greutate peste normal, cu 20kg, insa nu masa grasoasa, pentru ca nu consum dulciuri si fainoase.Consum multa lamaie , ceai de paducel, putin unt cu 0,1sare.paine neagra de secara, miere ,hrean, brocoli, spanac, morcovi, telia, patrunjel, mere, pere, kiwi.Am scos rodile si grapefruitul, pt ca am citit ca intractioneaza cu medicamentele.Sare folosesc din cea de muraturi de multi ani.

    Imi cer scuze pt greseli, dar nu le pot corecta usor, deoarece se deruleaza textul fractionat si nu am reusit, desi am intrat la mine in casuta, s a intamplat ceva cu textul. nu mi dau seama ce anume.As vrea sa schimb tratamentul pt hipertensune,am auzit aici ca aveti 7 clase de medicamente.

    In prezent am tratament : concor,aprovel leridip Spuneati ca aveti incredere in 7 clase de medicamente.Mai ales in Kinapril.

    Puteti sa mi recomandati virtual alta clasa?
    Domnul sa va binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *