Pisicile - aceste ființe extraordinare + VIDEO

-->

PISICILE - ACESTE FIINȚE EXTRAORDINARE 

POVESTEA MOTANULUI OSCAR

Centrul de reabilitare şi îngrijire medicală din Provider, Rhode Island, specializat în îngrijirea bolnavilor cu demenţă gravă, a adoptat cu câțiva ani în urmă un motănel, pe care l-au numit Oscar. Acesta obișnuiește să-și petreacă ziua cutreierând camerele bolnavilor, în general fără a sta prea mult timp cu ei, excepție făcând muribunzii. Personalul clinicii a observat că, dacă nu e lăsat să intre în camera unui pacient pe moarte, zgârie la ușă cu insistență. În scurt timp, ei au constatat că întotdeauna, când Oscar se așează în patul unui bolnav, acesta va deceda în câteva ore. La un moment dat, asistentele au pus pisica pe patul unei persoane despre care credeau că-și va da sufletul în curând. Dar Oscar a sărit din pat, a ieșit din cameră și s-a dus în altă încăpere, alături de un alt pacient. Instinctul lui Oscar s-a dovedit mai puternic decât experiența personalului medical. Acest al doilea pacient a murit în aceeași seară, în timp ce primul a mai trăit două zile. Acum, membrii spitalului au atâta încredere în Oscar, încât, atunci când sare pe patul unui bolnav, alertează familia.
Până în prezent, Oscar și-a dovedit capacitatea de a detecta când vor muri pacienții în peste 50 de cazuri. Doctorul David Dosa, medic geriatru şi profesor la Brown University, a declarat că 5 ani de documentare au demonstrat în mod indubitabil abilitatea lui Oscar, dovedind uneori personalului medical că se înşeală în predicţiile lor referitoare la cât mai au de trăit pacienţii. El și-a publicat pentru prima dată observațiile despre darul lui Oscar în Journal of Medicine din New England în 2007. De atunci, motanul Oscar şi-a dublat numărul de predicții de morţi iminente şi a convins pe  toată lumea că nu e nicidecum vorba de simple coincidențe.
În cartea sa, „Vizita medicală cu Oscar - darul neobișnuit al unei pisici obișnuite” (Making Rounds with Oscar), dr. Dosa nu dă explicaţii ştiinţifice pentru comportamentul motanului Oscar. El doar sugerează că Oscar, precum câinii, ar mirosi cancerul, detectând ketonele - substanțele biochimice cu miros specific al celulelor moarte. Totuși, specialiștii în medicina vibrațională ar putea da un răspuns mai plauzibil, dar nu mai puțin științific. Căci, chiar dacă Oscar ar mirosi aceste ketone, de unde ar ști el că asta înseamnă moartea omului în cauză?

                                                                               Cat Is Harbinger Of Death (CBS News)

PISICILE – ȘTIAȚI CĂ…?

- Ca și oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stângace.

- O pisică poate sări de șapte ori înălțimea ei.

- Pisica nu poate vedea imediat sub nasul ei, de aceea bunătățile pe care i le aruncați pe podea vor rămâne neatinse dacă nu este atentă atunci când le aruncați.

- Corpul pisicii conține 230 de oase, în timp ce al omului are doar 206.

- Pisicile au patru rânduri de mustăți.

- Sprintul pisicii poate atinge 49 km/h.

- Pisicile pot vedea în întuneric de 6 ori mai bine decât oamenii, datorită unui strat de celule cu proprietăți extra-reflectoare ce absorb lumina și care se numește tapetum lucidum.

- Pisicile își folosesc mustățile pentru a-și da seama dacă un loc este suficient de larg să se poată strecura în interiorul lui. Astfel, mustățile îi servesc ca un fel de antene ce o ajută să măsoare lărgimea corectă a unui pasaj.

- Rar o pisică miaună la o altă pisică, acest sunet fiind folosit pentru comunicarea cu oamenii.

- Pisica se curăță cu ajutorul limbii și al lăbuței atunci când a trecut printr-un pericol sau după ce s-a bătut cu o altă pisică. Se presupune că acest gest calmează animalul, prin realizarea unei activități naturale și instinctive.

- Pisica nu transpiră, deoarece nu are glande sudoripare.

- O pisică își petrece cam 30% din viață îngrijindu-se de aspectul său.

- Spatele arcuit al pisicii face parte dintr-un sistem complex de limbaj corporal, de obicei asociat cu amenințarea. Arcul este atât de ascuțit deoarece șira spinării pisicii are cca 60 de vertebre, în timp ce omul nu are decât 34.

- Creierul pisicii este mult mai asemănător cu cel uman decât cu cel de câine.

- Auzul pisicii este unul dintre cele mai fine din lumea animală. În timp ce ele pot auzi sunete aflate pe o frecvență de 65 kHz, auzul uman se oprește la doar 20 kHz.

- Inima pisicii înregistrează între 110 și 140 de bătăi pe secundă, de două ori mai multe decât inima umană.

- Maxilarul pisicii nu se poate mișca într-o parte și-n alta.

- Temperatura normală a corpului pisicii este de 38,6° C. 

- Coada pisicii, respectiv poziția ei, comunică foarte multe despre sentimentele și intențiile ei. Astfel, coada ridicată înseamnă fericire, zvârcolirea ei reprezintă un semn de amenințare, iar când pisica își ține coada în jos și aproape de corp, înseamnă că se simte nesigură.

- Coada pisicii joacă un rol vital în păstrarea echilibrului și a „reflexului de îndreptare”, care îi permite să aterizeze întotdeauna în picioare, chiar și de la înălțimi foarte mari.

- Limba pisicii este foarte aspră, deoarece este acoperită de papile ca niște cârlige, îndreptate înapoi, ce o ajută să-și apuce mai bine prada și să o țină în gură.

-  Pisica femelă se poate împerechea când ajunge la vârsta de 5 luni, în timp ce un motan se poate împerechea când vârsta lui este cuprinsă între 7 și 10 luni.

- Pisicile trebuie să mănânce grăsimi, deoarece corpul lor nu le poate produce. Nu hrăniți niciodată pisicile cu mâncare pentru câini, deoarece acestea au nevoie de o cantitate de proteine de 5 ori mai mare decât câinii.

- Pisicile adoră să-și audă numele și să audă vocea stăpânului cât mai des, așa că este indicat să li se vorbească.

- Pisicile nu au o structura osoasă în jurul gâtului și de aceea își pot strecura corpul prin orice orificiu prin care ar intra cu capul.

- Pisicile au o memorie mai bună decât câinii. Teste efectuate de Universitatea din Michigan au dus la concluzia că, în timp ce memoria câinelui nu durează mai mult de 5 minute, a pisicilor se poate menține până la 16 ore, depășind din acest punct de vedere maimuțele și urangutanii.

- Pisicile au un auz extrem de bine dezvoltat. Urechile lor au 30 de mușchi ce controlează urechea externă (prin comparație, urechea umană are doar 6). Acești mușchi se rotesc la 180° și de aceea pisicile aud la fel în toate direcțiile, fără să fie nevoite să-și întoarcă capul.

- Pisicile pot vocaliza aproximativ 100 de sunete diferite, comparativ cu câinii, ale căror coarde vocale nu pot emite decât 10 sunete.

- Pisicile au grupa sanguină AB, la fel ca și oamenii.

- Pisicile au o a treia pleoapă, care este foarte rar vizibilă. În cazul în care se vede, acest lucru poate fi semnul unei probleme de sănătate.

- Pisicile au abilitatea de a folosi ceasul biologic, unghiul soarelui și câmpul magnetic al Terrei.

-  O pisică ajunsă la vârsta de 15 ani și-a petrecut probabil 10 ani din viață dormind.

- O pisică înspăimântată poate fugi cu o viteză de 31 mile/h, mai repede decât un sprinter de performanță.

- Majoritatea pisicilor albe cu ochi albaștri sunt surde. Pisicile albe care au doar un singur ochi albastru sunt surde doar de urechea ce corespunde acestuia.

- Abraham Lincoln era un mare iubitor de pisici. Cât timp a locuit la Casa Albă, el a avut patru. Tabby, cum era numită una dintre ele, a fost prima pisică ce a călcat pragul Casei Albe.

- Pisicile adulte fără probleme de sănătate dorm profund 15% din viața lor și se află în stare de veghe 50% din timp.

- După ce sunt luate în brațe, pisicile își ling blănița, pentru a și-o face din nou mătăsoasă și pentru a scăpa de mirosul „uman”. Se spune de asemenea că linsul are drept efect calmarea animalului.

- Felinofobia reprezintă teama de pisici. Julius Caesar, Henry al II-lea, Charles al XI-lea și Napoleon sufereau cu toții de aceasta boală și aproape leșinau de teamă în prezența unei pisici.

- Toate pisicile se nasc cu ochi albaștri.

- Pisicile fac parte din categoria felinelor. Ele s-au desprins de celelalte mamifere cel puțin acum 40.000.000 de ani, ceea ce le plasează printre cele mai vechi familii de mamifere.

- Americanii cheltuiesc mai mulți bani pe mâncarea pentru pisici decât pe cea pentru bebeluși.

- O pisică adult are 30 de dinți și cca 12 mustăți.

- Egiptenii din antichitate credeau că Bast era mama tuturor pisicilor de pe pământ și că pisicile erau animale sacre.

- În timpul nopții, pisica poate aduna în corneea ei mărită de șase ori mai multă lumină decât oamenii. Deoarece vede mai bine decât oamenii în timpul nopții și se concentrează mult mai bine pe obiecte sau animale aflate la distanță, pisicile sunt niște vânători de noapte extrem de eficienți.

- Superstiția legată de pisica neagră este originară din America. În Asia și în Anglia, se consideră că aduce noroc.  

- Atât oamenii, cât și pisicile au regiuni identice din creier responsabile cu emoțiile.

- Cardinalul Richelieu iubea atât de mult pisicile, încât ținea în casă 14. Avea un personal angajat special pentru ele, iar la moartea sa, le-a lăsat lor întreaga avere.

- Familiile de pisici sunt cele mai fericite atunci când sunt formate dintr-un număr par de membri. Pisicile sau puii de pisică ar trebui achiziționați în perechi, dacă acest lucru este posibil.

- Boala zgârieturii de pisică, o boală curabilă, însă uneori extrem de dureroasă, este provocată de un bacil. În ciuda numelui ei, aceasta poate fi provocată de o serie de alte zgârieturi, nu numai de cele provenite de la pisici.

- Urina de pisică strălucește în întuneric.

- Unele pisici se nasc cu degete în plus la lăbuțe. Această anomalie se numește polidactilie.

- Când pisicile zgârie mobila, acest lucru nu reprezintă un act de maliție; ele își ascut ghearele.

- Pisicile dorm în medie 16 ore pe zi, mai mult decât orice alt mamifer.

- Pisicile își îngroapă materiile fecale pentru a-și ascunde urma de prădători.

- Pisicile pot dona sânge altor pisici.

- Pisicile pot căpăta „pete de bătrânețe” de culoare neagră, care apar de regulă în jurul boticului și al ochilor, când pisica a ajuns la o vârstă cuprinsă între 3 și 5 ani.

- Pisicile se pot plictisi. Acest lucru este vizibil în momentul în care se ling excesiv, mestecă sau mușcă.

- Pisicile disting culorile. Studiile au demonstrat faptul că ele disting între roșu și verde, roșu și albastru, roșu și gri, verde și albastru, albastru și gri, galben și albastru și galben și gri.

- Pisicile văd cu exactitate până la cca 36 de metri distanță, iar unghiul lor vizual este de 285° (comparativ cu al omului, care este de cca 200°).

-  Pisicile au 13 coaste.

- Pisicile au nevoie de o șesime din cantitatea de lumină de care au nevoie oamenii pentru a vedea. Cu toate acestea, vederea lor din timpul zilei nu poate fi comparată cu cea a oamenilor.

- Pisicile torc cu o frecvență de 26 de sunete pe secundă, aceeași frecvență ca a unui motor diesel la turație normală.

- Pisicile pășesc cu ambele lăbuțe stângi și apoi cu ambele drepte, indiferent dacă merg sau aleargă. Singurele animale care mai fac acest lucru sunt girafele și cămilele.  

- Pisicile își pun în mișcare 500 de mușchi pentru a sări și a sprinta.

- În ciuda reputației de mofturoase pe care o au, pisicile consumă cca 127.750 de calorii pe an, aproape de 28 de ori mai mult decât cântărește corpul lor și aceeași cantitate de lichide. În caz că vă întrebați, pisicile nu pot supraviețui cu o dietă vegetariană.

- Contrar așteptărilor, pisicile și nu câinii sunt cele mai răspândite animale de casă din SUA. Există cca 66 de milioane de pisici și 58 de milioane de câini, în timp ce papagalii ocupa locul al treilea, cu un număr de 14 milioane.

- În fiecare zi, în adăposturile pentru animale din SUA se ucid în medie 30.000 de câini și pisici.

- Scriitorul american Ernest Hemingway avea la un moment dat 30 de pisici în casa lui din Havana.

- Motanul Felix este primul personaj de desen animat după care a fost construit un balon în cadrul unei parade.

- Florence Nightingale a avut de-a lungul vieții 60 de pisici.

- Calmantele pe care le folosesc oamenii pentru atenuarea sau eliminarea durerii sunt toxice pentru pisici. De asemenea, ciocolata este otrăvitoare pentru ele (ca și pentru câini!).

- Lăsată într-un mediu natural, o pisică poate avea între 3 și 7 pisoiași la fiecare 4 luni. Acesta este motivul pentru care sterilizarea pisicilor este atât de importantă.

- Dacă pisica se rostogolește în fața ta, expunându-și stomacul, poți fii sigur că are totală încredere în tine. De asemenea, este și o modalitatea de a-ți demonstra plăcerea pe care o simte când îi ești prin preajmă.

- În anul 1888, cca 300.000 de pisici mumificate au fost descoperite în Beni Hassan, Egipt. Ele au fost vândute la prețul de 18,43 dolari pe tonă și transportate în Anglia pentru a fi folosite ca îngrășământ.

- Pe lângă nas, pisicile își pot folosi pentru a mirosi și organul lui Jacobson, situat în partea superioară a gurii.

- În Egiptul Antic, întreaga familie își rădea sprâncenele în semn de respect și doliu atunci când le murea pisica.

- În general, pisicile trăiesc mai mult decât câinii, între 12 și 14 ani. Unele pisici însă pot atinge vârsta de 20 de ani, sau chiar mai mult. Longevitatea unei pisici depinde de alimentație, de mediu, de îngrijirea veterinară și de o serie de alți factori. De asemenea, este extrem de important dacă pisica trăiește în interiorul unei locuințe, sau i se permite să iasă și afară (de regulă, pisicile care trăiesc afară trăiesc în jur de 8 ani). Consensul general este acela că la vârsta de 7 ani, o pisică poate fi considerată ajunsă la vârsta a doua, iar de la 10 ani în sus, ea este bătrână.

- Proporțional cu mărimea corpului lor, pisicile au cei mai mari ochi dintre mamifere.

- În secolul al IX-lea regele Henry I al Saxoniei a decretat ca amenda pentru uciderea unei pisici să fie de 6 coșuri de porumb.

- S-a demonstrat că persoanele care au un animal de casă trăiesc mai mult, sunt mai puțin stresate și nu sunt atât de expuse atacurilor cerebrale.

- S-a demonstrat științific că acțiunea de a mângâia o pisică reduce tensiunea arterială.

- Deși se crede că pisicile nu disting culorile, s-a demonstrat că ele pot vedea albastrul, verdele și roșul.

- Stomacul multor pisici nu este capabil să digere laptele de vacă; atât laptele simplu, cât și produsele preparate din el le produc diaree.

- Multe dintre oasele pisicii se află în coadă.

- Mai mult de 30% dintre americani au o pisică.

- Majoritatea pisicilor au 5 degete la lăbuțele din față și numai 4 la cele din spate.

- Sterilizarea unei pisici îi poate prelungi viața cu 2-3 ani.

- Nu ridicați niciodată un pui de pisică de ceafă, numai mama lui poate face acest lucru într-o manieră sigură, care să nu-i facă rău.

- Pisoiașii abia născuți au canalele auditive astupate și nu încep să audă decât după 9 zile.

- Cuverturile de culoare galbenă sau portocalie reprezintă o agresiune pentru pisici. De aceea, un obiect strălucitor de culoarea portocalie, plasat lângă mobilă, o poate ține departe pe pisică, tăindu-i pofta să mai zgârie mobila în acel punct.

- Persoanele alergice la pisici au de fapt alergie la saliva acestora și la particulele de praf ce se adună în blana lor. De aceea, dacă pisicile sunt spălate în mod regulat, aceste persoane își pot reduce în mod simțitor intoleranța.

- Cea mai bătrână pisică a tuturor timpurilor este cunoscută ca fiind Ma, din Devon, care avea 34 de ani atunci când a murit, adică în 1957.

- Torsul face parte din repertoriul de socializare al fiecărei pisici, realizat, se pare, prin mișcarea sacadată a aerului, obținută cu ajutorul contracțiilor diafragmei. Surprinzător este faptul că torsul poate fi produs și atunci când este evident că sunt nervoase sau stresate, probabil ca un mod de calmare. Însă de cele mai multe ori, pisicile torc atunci când sunt mulțumite și liniștite, iar sunetul este produs pentru prima dată chiar când sunt micuțe și sug lapte de la mama lor.

- Pisicile siameze sunt originare din Siam, Thailanda de astăzi. Legenda spune că ele erau companionii regelui sau ai preoților ce vegheau templul. Există urme privind prezența siamezelor în Egipt și Birmania, dar această ipoteză a născut multe controverse. Siamezele au fost aduse pentru prima dată în Anglia la începutul secolului al XIX-lea.

- Sir Isaac Newton, cel care a descris pentru prima dată legile gravitației, este de asemenea inventatorul ușiței mobile pentru pisici, ca urmare a faptului că el însuși avea foarte multe animale de acest gen în casă.

- Strămoașa tuturor pisicilor domestice este pisica sălbatică africană, a cărei specie a supraviețuit și în zilele noastre.

- Cantitatea medie de mâncare pentru pisici, pe care acestea o primesc din conservă sau hrană uscată este echivalentă cu o „masă” constând în 5 șoareci.

- Pisica a fost domesticită acum mai bine de 4000 de ani.

- Culoarea blănii pisicilor siameze este legată de temperatura corpului, respectiv porțiunile mai reci sunt mai închise. Pisoii de siameză se nasc albi datorită căldurii din uterul pisicii, înainte de a-i făta. Această căldură este cea care nu permite întregii blăni ce le acoperă corpul să se închidă la culoare.

- Pisica domestică este singura din specia ei capabilă să-și țină coada în poziție verticală în timpul mersului. Toate pisicile sălbatice își țin coada în poziție orizontală sau între picioare. Coada ținută în sus înseamnă fericire, dreaptă, este un semn de avertizare, în timp ce coada ținută între picioare este dovadă de insecuritate.

- Cea mai grea pisică înregistrată vreodată cântărea 20,865 kg.

- Singurul animal domestic nemenționat în Biblie este pisica.

- Pedeapsa aplicată acum 4000 de ani în Egipt pentru uciderea unei pisici era moartea.

-  Pisicile persane au blana cea mai mare și mai deasă dintre toate pisicile domestice.

- Este demonstrat faptul că pisicile își pot găsi stăpânii în locuri în care nu au mai fost niciodată. Există povești ce par să conțină o documentare serioasă la bază, care descriu „călătoriile” de sute și chiar mii de kilometri ale pisicilor în căutare stăpânilor.

- Expresia din limba engleză echivalentă pentru „a ploua cu găleata” este to rain cats and dogs (a ploua cu câini și pisici), iar originea ei datează din secolul al VII-lea. În Anglia, din cauza ploilor torențiale, multe animale de pe stradă se înecau și trupurile lor pluteau pe șuvoaiele de apă ce inundau străzile. Acest fenomen lăsa impresia că într-adevăr ploua cu câini și pisici, de unde derivă și expresia.

- Van, o rasă foarte veche și rară de pisică turcească, se deosebește de toate celelalte tipuri de pisici prin pasiunea ei pentru apă. Cunoscută și sub numele de „pisica înotătoare”, Van este o pisică puternică, rapidă și agilă.

- Există în întreaga lume mai bine de 5 milioane de pisici domestice. În ceea ce privește numărul de rase, părerile sunt împărțite: Asociația Crescătorilor de Animale, care deține o evidență mondială, susține că sunt 35 de rase, în timp ce Asociația Internațională a Pisicilor a înregistrat 38. 

- Dacă îți vei surprinde pisica lipită de geam, urmărind intens o pasăre, scoțând un sunet ciudat și clămpănind din maxilare, trebuie să știi că ea acționează pur și simplu din instinct – ceea ce face este direct legat de instinctul de mușcătură mortală pe care toate pisicile (sălbatice sau domestice) o folosesc pentru a-și prinde prada.

- Winston Churchill adora pisicile. Jock, pisica lui, se pare că i-a stat la căpătâi când a murit.

- Dispoziția pisicii poate fi ușor detectată dacă o privești în ochi. Când este înspăimântată sau agitată, pupilele îi sunt mari și rotunde, iar dacă este nervoasă, acestea vor fi înguste. Mărimea pupilei este legată atât de starea de spirit a animalului, cât și de intensitatea luminii.  

- Pisicile tinere pot distinge între două sunete aflate la o distanță de doar 45 cm unul de altul și la 18 m de ea.

Pisicuța și căprioara

-->

Comentarii

  1. Pisicile sunt niste fiinte deosebit de dragalase. Mai toate pisicile pe care le-am avut mi-au inbogatit existenta. Ma simt atras irezistibil de ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca oricine vorbeste cu animalul de companie, fie ca e pisica sau caine. Celor 5% probabil le-a fost rusine sa recunoasca!

    RăspundețiȘtergere
  3. am pisi de 10 ani , de un an am si catea adoptata , plus pisi de la bloc. Cand vin obosita acasa , viata este mai frumoasa cu ele . pisi vine peste mine si ma alina , cateaua este cuminte si se face mica pentru a nu ma deranja , iar pisi de la bloc atunci cand le duc seara mancare vin sa le alint si ma umplu de energia pierduta peste zi . Asta este ziua mea de cand partenerul meu de viata nu mai exista .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *