Socul - farmacia familiei


SOCUL – farmacia familiei

Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini) prezintă efecte terapeutice şi pot fi folosite în prevenirea şi tratarea unui larg arsenal de afecţiuni. O tufă de soc situată în grădina proprie valorează tot atât de mult cât o farmacie familială, de care pot beneficia atât ţăranii, cât şi orăşenii interesaţi de vindecări naturiste. În România, socul are o extindere foarte mare, din zona de câmpie, alături de crângurile de salcâm, până în partea inferioară a munţilor, mai ales pe văile râurilor şi pâraielor, unde razele soarelui pătrund mai greu. În zona colinară sau pe dealurile înalte, socul caută lumina şi iese de sub umbra arborilor mai viguroşi, cu care se asociază. În schimb, în regiunile de câmpie, evită uscăciunile şi acceptă umbrirea parţială în a doua parte a zilei. Datorită acestor condiţii ecologice, tufele de soc sunt frecvente în luminişurile şi marginile de păduri, mărăcinişuri, pe lângă drumurile forestiere şi rurale, în preajma locuinţelor săteşti de la câmpie şi deal. Este o specie apreciată pentru calităţile de acoperire a solului şi de reţinere a terenurilor în pantă.

Socul se prezintă sub forma unui arbust de talie mijlocie, ajungând la înălţimea de 5-6 metri, cu o coroană rotată şi stufoasă. Tulpinile şi ramurile au în mijloc o măduvă albă, spongioasă. Frunzele sunt penat-compuse, cu 3-7 foliole ovale sau lanceolate, scurt peţiolate. Florile sunt mici, alb-gălbui, grupate în inflorescenţe mari în formă de umbrelă, cu miros puternic aromat. În timpul înfloririi, care are loc în lunile mai-iulie, în funcţie de altitudinea locului, natura îmbracă o frumoasă rochie albă de mireasă, anunţând intrarea în vară. Fructele sunt cărnoase, sferice, zemoase, roşii-negre şi lucioase, cu suc violet-purpuriu şi gust dulceag-acrişor. Recoltarea florilor se face prin tăierea inflorescenţelor în momentul când 75% din flori sunt deschise. Se aleg zilele însorite, după ce s-a ridicat roua, pentru a evita brunificarea. Uscarea inflorescenţelor se face cu florile în sus, fie la soare, acoperite cu hârtie, fie la umbră într-un singur strat, pe etajere situate în încăperi bine aerisite sau în poduri şi mansarde. După 5-6 ore, florile se scutură, se cern şi se păstrează în pungi de hârtie pentru a păstra culoarea crem-gălbuie, mirosul plăcut aromat şi gustul dulceag. Fructele se recoltează dimineaţa, în zilele de toamnă (lunile septembrie-octombrie) când sunt la maturitate deplină, de culoare neagră. Se usucă la soare sau în încăperi încălzite şi bine ventilate, iar în toamnele reci se usucă artificial, la 50-60°C. Frunzele se recoltează în momentul folosirii, iar scoarţa se preia de pe ramurile tinere, atât primăvara devreme, cât şi toamna după încheierea vegetaţiei.
Principiile active au o deosebită importanţă în manifestarea proprietăţilor terapeutice. În flori există: glicozizi (circa 3%) cu acţiune favorabilă asupra pereţilor vaselor sanguine şi beta glicozizi ai acizilor cafeic şi ferulic. Se mai găsesc taninuri, mucilagii, saponine, pectine, terpene, puţin ulei eteric, vitamina C şi săruri minerale (în special azotat de potasiu); în fructe se găsesc: glicozizi, antociani, alcaloizi, caroten, taninuri, acizi organici care dau gustul acrişor, vitaminele A, B şi mai ales C (de două ori mai mult decât în lămâi şi portocale); frunzele conţin aldehide glicolice, oxalaţi, vitamina C; scoarţa conţine taninuri, rezine, coline, acid valerianic. Din tradiţia populară, se consideră că florile de soc devin leac numai atunci când sunt culese de un om cu inimă bună. Altfel, florile capătă un miros neplăcut, îşi schimbă culoarea şi pot face mai mult rău decât bine.

Efectele terapeutice ale socului

Socul are numeroase proprietăţi terapeutice care influenţează metabolismul general uman:
- efecte diuretice şi depurative datorită derivaţilor flavonici şi a sărurilor de potasiu;
- efecte puternic sudorifice şi diaforetice datorate flavonelor şi acizilor fenolici care stimulează glandele sudoripare;
- efecte emoliente, laxative, purgative şi antiinflamatoare datorită conţinutului în saponine, pectine şi mucilagii;
- efecte antiseptice şi cicatrizante produse de conţinutul în taninuri şi ulei eteric;
- efect galactogog, antinevralgic şi antialergic, imprimat de bioflavonoide, glicozizi şi vitamine.

Florile de soc au efecte remarcabile într-un mare număr de boli:
- eliminarea toxinelor din organism, atât prin urină cât şi prin transpiraţie, mărind activitatea secretoare a glandelor sudorifice şi intervenind direct în hidropizie;
- vindecarea unor afecţiuni renale, vezicale şi genitale, acţionând asupra epiteliului renal, cu stimularea activităţii rinichilor, dizolvarea nisipului şi a calculilor renali şi mărirea cantităţii de urină eliminată în timpul zilei, intervenind în nefrita cronică cu edeme, colica renală, cistite;
- în afecţiunile căilor respiratorii, florile de soc sunt eficiente în gripă, guturai, răceală, răguşeală, tuse, crize severe de astm bronşic, bronşită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină) favorizând erupţia, combate infecţiile la nivelul plămânilor şi ale căilor respiratorii superioare.

Socata este o băutură ideală, de la tinereţe și până la bătrâneţe. Se prepară din 10-15 inflorescenţe proaspete care se pun în 10 litri apă. Se adaugă 1 kg zahăr sau miere de albine, o lămâie tăiată felii şi un pachet cu sare de lămâie. Se adaugă drojdie cât o nucă şi se lasă să fermenteze timp de 2 zile, agitând din când în când cu o lingură de lemn. Se strecoară şi se trage în sticle bine astupate care se păstrează la rece, în loc întunecos. După preferinţă, băutura se poate colora cu zahăr ars. Consumul zilnic este de 2-3 păhărele înainte de mese, fiind un bun tonic general, spumant ca şampania, cu efect diuretic, depurativ şi antitoxic. O cură de 2 săptămâni, cu câte 1 litru de socată pe zi în locul apei de băut, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj, astenie, depresie, inhibări şi blocaje psihice. Consumul de socată se asociază cu un regim vegetarian şi un program de viaţă relaxat, cu plimbări zilnice în natură şi sporturi uşoare.

Tinctura din fructe de soc
- La supraponderali, în curele de slăbire, se administrează tinctură în doze progresive de la 1 la 7 linguriţe/zi, luate la ora 18:00, pe o durată de 3 luni, având un efect de evacuare a materiilor reziduale din colon, eliminarea apei în exces din ţesuturi şi dezintoxicarea amplă a organismului. Se asigură astfel o slăbire cu cca 15 kg în 90 de zile. Se reglează spontan apetitul alimentar, pielea capătă un aspect luminos, iar corpul câştigă o nouă tinereţe şi vitalitate. Respectarea dozelor progresive va evita crearea unui şoc al tranzitului intestinal şi apariţia unei stări de diaree puternică sau colici abdominale. În timpul curei, tinctura de soc va fi asociată cu o alimentaţie fără prăjeli, carne, aditivi alimentari, zahăr sau margarină.
- Sensibilităţile la epidemiile de gripă, guturai, febră, dureri musculare şi stări de slăbiciune generală pot fi tratate eficient cu tinctură din fructe (2-4 linguri/zi timp de 1-2 săptămâni).
- În reumatismul degenerativ şi gută se foloseşte tinctura din fructe, câte 1 linguriţă diluată în 50 ml apă, de 3 ori/zi, înainte de mese, într-o cură de 2-6 luni, începând din luna august.
- În constipaţie (cronică sau acută) şi colită de fermentaţie se iau 1-3 linguri de tinctură, diluate cu un păhărel cu apă, dimineaţa pe nemâncate, într-o cură de 4 săptămâni şi o pauză de 5-7 zile, după care tratamentul se poate relua.
- Tinctura din fructe de soc are efecte în tulburări psihice, nevralgii acute, alergii şi tulburări hormonale apărute în urma folosirii anticoncepţionalelor, în intoxicaţii sau otrăviri.
- Pentru unele boli de piele, tinctura din fructe, administrată în doze progresive de 1-7 linguriţe, diluate în ½ pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi, are efecte după o cură de 4 săptămâni în afecţiuni rezistente la tratamente clasice, psoriazis, herpes, sclerodermie, acnee, dermatoze alergice.

Suc proaspăt din fructe de soc împotriva constipaţiei
Boabele bine coapte, negre la culoare şi cu gust dulce se zdrobesc cu un mixer sau manual cu ajutorul unei linguri de lemn după care se strecoară printr-un tifon dublu în sticle curate care se depozitează la rece. Se administrează zilnic 3-5 linguri (la adulţi) şi 3 linguriţe (la copii), pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de mese, pentru tratarea constipaţiei, a colitelor de putrefacţie, dezintoxicarea şi întărirea capacităţii de apărare a organismului.

Sirop tonifiant din fructe de soc
Se obţine din suc proaspăt (2 pahare) la care se adaugă o cantitate egală de zahăr şi coaja rasă de la 2 lămâi; se fierbe până dă în clocot şi se toarnă în sticle care se închid ermetic. Se consumă câte 4-5 linguriţe pe zi, înainte sau după mese, având efect uşor laxativ, tonic, vitaminizant, remineralizant şi contra vărsăturilor pe fond nervos.

Decoctul din fructe de soc
Se prepară din 1-2 linguriţe boabe, proaspete sau uscate, fierte în 200 ml apă; se îndulceşte cu miere şi se foloseşte în constipaţiile de natură nervoasă, afecţiuni ale căilor urinare, gargară în răguşeală şi unguent împotriva hemoroizilor.

Vinul din fructe de soc
Se obţine din fructe coapte, zdrobite, plus o cantitate egală de vin; se fierbe lent 30 min., se îndulceşte şi se beau câte 2-3 păhărele pe zi. Are efecte diuretice şi depurative pentru curăţirea sângelui, infecţii digestive, bronşite şi traheite.

Pulberea din fructe de soc
Fructele mature se usucă şi se macină fin, pentru a fi consumate în doze de 3-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, timp de 3-4 săptămâni, în tratarea unor boli oculare, îmbunătăţirea vederii nocturne, diaree, colite stomacale, tulburări de tranzit intestinal, convalescenţă şi avitaminoze.

Fructele de soc în alimentaţie
Se prepară sub formă de peltea, jeleuri, dulceaţă, gemuri, oţet, vin, compoturi, lichior, ţuică care, pe lângă rol alimentar, au şi efecte terapeutice în constipaţie, pneumonie, pleurezie, bronşite, tuse, laringită, amigdalită, guturai, dureri de măsele, urechi şi cap. Din sucul fructelor se poate obţine un excelent colorant alimentar.

Ceaiul din frunze de soc, bun pentru curăţarea sângelui
Este recomandat atât intern, cât şi extern, constituind un bun remediu de a scoate din corp tot răul adunat în cursul iernii şi care se manifestă prin aşa-zisele boli de primăvară (mâncărime de piele, diaree, colite etc.). Ceaiul din 6-8 frunze proaspete, tocate mărunt, luat în fiecare dimineaţă, cu o oră înainte de micul dejun, are un puternic efect de depurare a sângelui. Frunzele proaspete, sub formă de cataplasme, se aplică pe arsuri, contuzii, hemoroizi externi şi zone cu dureri reumatice. Ceaiul din flori este eficace în crize de dispnee şi tuse, însoţite de cianozări, care trezesc bolnavul din somn înainte de miezul nopţii, cu transpiraţie abundentă la trezire, agitaţie, anxietate şi extremităţi reci şi cianozate. Calmează durerile reumatice, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile. Intervine în curele de slăbire, cu efecte imediate în obezitate, celulită şi constipaţii cronice sau de natură nervoasă, datorită proprietăţilor diuretice şi laxative. În uz extern, ceaiul de soc se foloseşte sub formă de comprese la furuncule, abcese, eczeme, degerături, arsuri, umflături, urticarie conjunctivită, blefarită, eczeme ale pleoapelor. În aceste cazuri, reduce inflamaţiile şi fluidifică infecţiile.

Vinul din scoarţă de soc are efecte diuretice
Se prepară din 100 g scoarţă la 1 litru vin alb fiert. Se macerează 2 zile, după care se consumă. Are proprietăţi diuretice, purgative, laxative, antireumatice şi antigutoase, cu efecte directe în hidropizie (boala de apă), reumatism, gută, bolile căilor urinare, colică renală, nefrite cu edeme la picioare, retenţie urinară, litiază renală, epilepsie, constipaţie şi viermi intestinali. În caz de hidropizie are o eficacitate extraordinară, scoţând apa din corp atât de energic, încât nu mai e nevoie de alt medicament. Se beau câte 100-150 ml/zi, fracţionat în 3 reprize, pe stomacul gol.

Extractul din fructe de soc face cât un vaccin antigripal
În urmă cu câteva sute de ani, când dealurile noastre erau acoperite de păduri, tufele de soc, încărcate cu flori şi fructe, erau la mare cinste în tămăduirea unui mare număr de boli. Cercetările recente au dovedit că fructele de soc nu sunt otrăvitoare (aşa cum se credea), ci un elixir de sănătate puternic, în condiţiile în care omenirea este tot mai ameninţată de boli grave, precum cancerul sau leucemia.
Preparatele din fructe sunt capabile să neutralizeze cei mai periculoşi microbi şi să mărească extraordinar capacitatea de apărare a organismului, stimulând sistemul imunitar. Fructele imature sunt printre cele mai puternice dezinfectante cunoscute în fitoterapie, mobilizând toxinele din corp şi favorizând eliminarea lor prin transpiraţie, urină şi fecale.
Extractul din fructe de soc este un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale de ultimă generaţie. El poate ajuta la vindecarea majorităţii bolilor degenerative, la prevenirea cancerului şi în combaterea tumorilor benigne.  Este un bun remediu în curele de slăbire, de dezintoxicare rapidă, precum şi în prelungirea tinereţii biologice. Fructele de soc au multiple proprietăţi terapeutice: depurative, diuretice, sudorifice, antifebrile, antiseptice cu acţiune asupra florei de putrefacţie, laxative (în doze mici) şi purgative (în doze mari), hipotensive, antinevralgice, antireumatismale şi stimulatoare în refacerea epiteliului renal. În tratamente externe, prezintă proprietăţi antiseptice, cicatrizante şi antiinflamatoare, cu efecte directe în unele boli de piele şi psoriazis. Intern, are o bună acţiune vitaminizantă şi mineralizantă.

Observaţii

Supradozarea preparatelor din soc, în doze de peste 200 grame fructe sau 200 grame tinctură, poate crea simptome neplăcute: vomă, iritarea gâtului, arsuri la stomac, dificultăţi de respiraţie, convulsii (mai ales la sugari şi copii mici, femei gravide, mame care alăptează şi persoanele cu colon sensibil). Așadar, respectaţi dozele recomandate!

Produsele pe bază de soc se pot procura de la farmaciile naturiste. Ele sunt preparate respectând reţetele tradiţionale ale medicinii noastre populare, fără adaosuri de substanţe chimice. La noi în ţară, preparatele naturale din soc sunt produse de firma românească DACIA PLANT și se găsesc în toate farmaciile de tip PLAFAR. De asemenea, pot fi comandate şi direct, la telefon: 0268/28.30.43 sau 0744/37.47.56, sau pe internet, la adresa: www.daciaplant.ro

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *