Bitterul suedez – un remediu natural universal



BITTERUL SUEDEZ - UN REMEDIU NATURAL UNIVERSAL

Prezentare generală

Cu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un tratament naturist pe bază de plante, obţinut în Evul Mediu de către celebrul alchimist și medic Paracelsus. Intenţia savantului a fost aceea de a găsi elixirul tinereţii. După un succes fulminant, elixirul-minune a căzut în uitare, fiind păstrat şi transmis din tată în fiu doar într-o familie de medici suedezi. Bitterul suedez şi-a dovedit eficienţa într-o serie impresionantă de boli, de la indigestii şi migrene, la boala canceroasă şi maladiile de piele greu vindecabile. A fost redescoperit în urmă cu trei decenii de către o fitoterapeută de origine austriacă, Maria Treben. Un remediu despre care experimentata cunoscătoare a plantelor spunea că vindecă aproape orice boală. Nu era departe de adevăr. În timp, miraculoasa tinctură, o veritabilă „antologie” de ierburi tămăduitoare, a dovedit că are efecte extraordinare asupra sănătăţii, dobândind rapid o celebritate binemeritată. Ulterior, au apărut mai multe versiuni ale bitterului suedez, în afara celei cu 32 de plante: cu 16 plante, cu 12 plante, cu 8 plante şi chiar cu 180 de plante. Milioane de flacoane cu preţiosul elixir, în tot felul de formule şi diluţii, au fost vândute anual pe mapamond, bitterul suedez devenind, între altele, şi un simbol al reînvierii tradiţiei de vindecare cu plante. Dar care e, de fapt, rețeta originală a acestui remediu? Care dintre zecile de formule care se găsesc acum pe piaţă este cea bună? Îşi merită oare bitterul celebritatea? 

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică

Biterul este un extract hidroalcoolic, adică o tinctură din plante medicinale amare. Este uneori numit şi „aperitiv amar suedez”. De ce amar? Pentru că plantele şi gustul amar au o importanţă deosebita în terapia naturistă. Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat şi vezica biliară, stimulează procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv şi activează digestia prin sporirea secreţiei de sucuri gastrice

Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamăgirii, un termen care, din punct de vedere etimologic, înseamnă descoperirea, eliberarea de amăgire. De aceea, în medicina holistică, remediile amare au în plan psihologic rolul interesant de a ajuta la eliminarea ideilor şi  convingerilor false, cu alte cuvinte a amăgirilor care conduc la boală. Practic, nu se poate vorbi în medicina naturistă de un proces de dezintoxicare eficient şi complet în care să nu fie folosit gustul amar. Ei bine, diferitele variante de bitter suedez sunt o colecţie fără egal de plante amare, cu diferite nuanţe. Astfel, acest bitter conţine plante amare pure (genţiană, ţintaură, anghinare), amare aromatice (pelin, coada-şoricelului, coajă de portocal amar), amare saline (cicoare, păpădie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda) etc. Din acest motiv, acest elixir amar este un drenor şi un detoxifiant extraordinar, ceea ce şi explică efectele sale vindecătoare într-o gamă largă de boli. În ciuda popularităţii sale ca leac, nici până în prezent nu se ştie cu precizie care este reţeta originală de bitter suedez. De fapt, anumite componente ale sale, cum ar fi theriacul veneţian, sunt chiar formule obţinute prin procedee alchimice, care nu mai sunt cunoscute în prezent. Dar aceasta nu exclude eficienţa lui.

Există şi reţete româneşti. Flora medicinală spontană a României este extrem de bogată în plante medicinale amare şi aromatice, cu efecte foarte puternice care, incluse în reţeta acestui remediu, fac adevărate minuni. Apoi, concentraţiile de principii active ale bitterurilor româneşti sunt mult mai mari decât ale celor aduse din străinătate unde, în mod curios, se pune un accent mai mare pe gustul plăcut al remediului decât pe acţiunea sa terapeutică. În fine, se pare că în domeniul terapiei cu plante, creativitatea autohtonă a găsit un teren foarte bun de exprimare, aşa încât au fost găsite reţete de bitter care pun foarte bine în valoare principiile ce stau la baza alcătuirii acestui remediu. 

Afecţiuni pentru care se recomandă
 
- indigestie, balonare
- dischinezie biliară
- afecţiuni hepatice cronice;
- anorexie psihică
- boli de piele, afecţiuni alergice
- guturai (răceală), gripă
- cistită, infecţii renale
- tulburări intestinale
- febră
- stări de greaţă
- viermi intestinali
- tromboflebită
- arsuri
- înţepături de insecte

Două formule valoroase de bitter pe care le găsim în comerț

„Votis” – Este o formulă cu 12 plante, inspirată de cea folosită de Maria Treben, produsă de laboratoarele Plantavorel din Piatra-Neamț. Are efecte blânde, de stimulare a digestiei, reglarea secreției de sucuri gastrice și a metabolismului, constituind un excelent tonic digestiv. Fiind moderat ca intensitate a efectelor, este excelent în curele de lungă durată pentru menținerea sănătății, stimularea și reglarea apetitului alimentar și tratarea unor afecțiuni cum ar fi indigestia, dispepsia, bolile hepatice și biliare ușoare. De asemenea, are efecte de reglare a activității nervoase și a celei endocrine.

„Elixir Dacic” – Sub acest nume, este preparat un bitter din 32 de plante de către laboratoarele Dacia Plant din Sebeș - Alba. Formula este destul de apropiată de cea considerată originală a bitterului suedez, conținând în plus câteva plante românești din flora spontană, foarte puternice ca acțiune. Din acest motiv, remediul are efecte intense antitoxice, tonice amare, antiinfecțioase și cicatrizante. Este destinat mai ales vindecării afecțiunilor deja existente, fiind un remediu cu acțiune rapidă. Având foarte multe plante în componență, are și un spectru larg de acțiune, atât intern, cât și extern, fiind recomandat în principalele grupe de afecțiuni menționate în acest articol.


Comentarii

  1. Sunt foarte multumit de efectele acestui produs. Imi ofera foarte multa energie pe toata durata zilei. Si am noroc ca am gasit si o farmacie unde este in promotie cu o reducere de 10%. Farmacia este irisfarm .ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta originala se regaseste in cartea Mariei Treben si este urmatoarea:

    MICUL BITTER SUEDEZ

    10 grame de aloe*
    5 grame de smirnă
    0,2 grame de şofran
    10 grame de foi de sena (siminichie)
    10 grame de camfor**
    10 grame de rădăcină de revent (rabarbăr)
    10 grame de rădăcină de curcumă (şofran-de-lndia)
    10 grame de mană
    10 grame de Theriak venezian
    5 grame de rădăcină de lemnul-Domnului
    10 grame de rădăcină de anghelică

    *În loc de aloe se pot folosi şi rădăcină de genţiană sau praf de pelin (n. a.).
    **Este voie să se folosească doar camforul natural (n. a.).
    ----
    Ierburile suedeze se pun la macerat în 1 1/2 litru de rachiu de secară sau de rachiu bun de fructe de 38-40%, într-o sticlă de 2 litri cu gatul larg şi se lasă să stea 14 zile în soare sau în apropierea maşinii de gătit. Se agită zilnic, de asemenea înainte de filtrarea într-o sticlă mică sau înainte de întrebuinţare. Cealaltă cantitate poate rămâne timp nelimitat peste plante. Se toarnă lichidul în sticle mici care se astupă bine şi se păstrează la rece. Astfel se poate păstra acest elixir mulţi ani. Cu cât stă mai mult, cu atât este mai eficace.
    Reţeta a fost găsită după moartea renumitului medic suedez, rectorul Facultăţii de medicină, dr. Samst, printre scrisorile sale. Dr. Samst a murit într-un accident de călărie la vârsta de 104 ani. Părinţii şi bunicii lui atinseseră şi ei o vârstă venerabilă.
    Respect!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *