Cosmetice bio sau cosmetice de marcă? + VIDEO

-->
COSMETICE BIO SAU COSMETICE „DE MARCĂ”?


E posibil ca unele cosmetice folosite în timpul igienei de zi cu zi să dăuneze ficatului, rinichilor sau chiar să ducă la malformații congenitale? Medicina spune da, industriile chimice și cosmetice susțin că astfel de afirmații sunt nefondate. Indiscutabil, cosmeticele și produsele de îngrijire ne fac mai frumoase, dar în spatele acestui mic ajutor pe care ni-l oferă se pot afla mari pericole. Să le cunoaștem:

Cosmeticele nocive

Din multitudinea de ingrediente mai mult sau mai puțin nocive pentru sănătatea ta, experții sunt de părere că ar trebui excluse următoarele componente sintetice, care pot fi înlocuite cu derivate naturale, benefice.

Imidazolidinyl urea și diazolidinyl urea - sunt cele mai frecvente substanțe conservante folosite, după parabeni (compuși sintetici incluși în aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americană de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauză care determină apariția dermatitei. Aceste două substanțe sunt cunoscute și sub denumirile de Germall II (diazolidinyl urea) și Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna nu are un efect antifungic și este necesară combinarea lor cu alte substanțe conservante. Aceste substanțe chimice sunt toxice pentru organism.


Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben - sunt conservanții cei mai utilizați în industria cosmetică. Folosiți pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor și pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, aceștia sunt toxici. Studiile au arătat că, pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot produce cancerul.

Uleiul mineral și derivatele sale - parafina și alte petro-chimicale sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Acestea, de obicei, pot însuma chiar și 10% din produsul cosmetic și sunt folosite de producători într-o proporție considerabilă pentru prețul lor scăzut, marea stabilitate și integrarea ușoară în orice formulă. În cosmetice, ele blochează porii și inhibă funcțiile naturale ale pielii. (Sursa: Korres). Uleiul mineral intră în compoziția multor produse de îngrijire a pielii (dacă nu știați, uleiurile pentru bebeluși conțin 100% ulei mineral!).

Sodium lauryl sulfate (SLS) - substanță sintetică, folosită în majoritatea șampoanelor, spumantelor de baie și săpunurilor. Provoacă iritații ale ochilor și pielii, căderea părului și alte reacții alergice. Este adesea „deghizată” într-o substanță pseudo-naturală, prin mențiunea că „provine din nuca de cocos”. Interacționând cu alte substanțe, formează nitrați, care sunt recunoscuți ca substanțe cancerigene.

Propylene glycol - este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic și a fost legat, în mod repetat, de un număr mare de alergii și reacții toxice. (Sursa: Korres).

Talcul - numeroase studii științifice au descoperit că o aplicare frecventă a pudrei de talc în zona genitală este asociată cu o creștere a riscului de apariție a cancerului ovarian.

Lanolina - un emolient obținut din lâna oilor. Este folosită în compoziția rujurilor și a cremelor și poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosită în industria cosmetică este contaminată cu pesticide și insecticide.

Stearalkonium chloride - substanță chimică folosită ca ingredient în balsamul de păr și în diferite creme. Este toxică și provoacă reacții alergice. Se susține ca ar avea proprietăți de hidratare. Este mult mai ieftin și ușor de folosit în compoziția balsamurilor de păr decât proteinele și extractele din plante (care, într-adevăr, aduc beneficii pentru sănătatea părului).


Parfumurile sintetice - pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor. Bineînțeles că nu ai cum să afli care sunt acestea, din moment ce pe etichetă este precizat simplu cuvântul „parfum” sau „fragrance”. Câteva dintre problemele pe care le dau aceste parfumuri sunt: migrene, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă.

Vopselele sintetice - sunt folosite cu scopul de a „înfrumuseța” aspectul compoziției. Trebuie evitate cu orice preț! Le poți recunoaște, deoarece sunt inscripționate pe etichetă ca FDSC sau DSC urmate de o culoare și un număr. De exemplu: FDSC Red No. 6 sau DSC Green No. 6. Acești coloranți sintetici sunt considerați a fi cancerigeni. Dacă pe produsul pe care tocmai intenționezi să-l cumperi vezi inscripționat acest lucru, mai bine renunță la el!


În concluzie, este indicat să cauți produsele care conțin cele mai multe ingrediente naturale. Nu folosi cosmeticele colorate artificial. Șamponul tău e verde, albastru sau roz? Conține parfumuri sintetice? Nu-l cumpăra și vei vedea cum dispar problemele alergice sau de pierdere a podoabei capilare, cu care te-ai confruntat până în acel moment.

The Story of Cosmetics


Dermatocosmetologie – sănătatea pielii tale

Este aproape imposibil să folosim produse cosmetice care să nu conțină conservanți, pentru că ar avea un termen de valabilitate foarte scurt, iar compoziția s-ar altera rapid! De aceea, tendința actuală în ceea ce privește cosmeticele de bună calitate este să conțină cât mai mulți conservanți naturali (uleiuri esențiale naturale) și un număr mic de ingrediente active. Din păcate, în industria cosmetică mondială predomină conservanții de sinteză, care sunt mai ieftini (parabeni, derivați de uree, derivați organici halogenați, acizi organici, izotiazoline) și nu cei naturali!

Este adevărat că produsele dermatocosmetice pe care le cumpărați din farmacii sunt ceva mai scumpe, dar ele sunt cu siguranță mai bine tolerate cutanat și mai eficiente. Așadar, urmăriți ca pe etichetă să fie menționat: „conservanți naturali” sau „hipoalergen” și să nu conțină o listă prea lungă de ingrediente și conservanți.

Alegeți produse cosmetice bio, chiar dacă prețul ceva mai ridicat (boala costă oricum mai mult!). Ele nu conțin ingrediente chimice, ca parabenii, care au rolul de a proteja crema de contaminarea cu microbi de la degetele introduse în cremă, de exemplu. Acesta este motivul pentru care se recomandă să folosim o spatulă de lemn atunci când ne ungem cu o cremă cosmetică bio.

Nu folosiți zilnic un număr mare de produse de înfrumusețare. Nu vă dați des cu ojă sau lac de unghii și acetonă (conțin ftalați – risc de astm, cancer și infertilitate). O dată la câteva săptămâni sau, și mai bine, doar la ocazii, e mai sigur.

Produsele cosmetice au de obicei un termen de valabilitate de la 1 la 3 ani, dar este foarte important să respectăm și temperatura optimă de păstrare! Fardurile și fondul de ten se păstrează la temperatura camerei. Aveți grijă să închideți mereu capacele produselor cosmetice și evitați depozitarea lor în dulăpiorul de la baie (aburii le pot altera compoziția). Renunțați la orice produs cosmetic care vi se pare că are miros rânced sau nu mai miroase ca la început, care și-a schimbat culoarea sau consistența, s-a uscat sau se sfărâmă! Nu întotdeauna prețul este o garanție a valabilității, siguranței sau efectelor maxime!

Afecțiuni ce pot apărea după aplicarea produselor cosmetice

- alergii, dermatite iritative, eczeme și suprainfectare – dacă sunteți alergică la un component al produselor cosmetice sau dacă este expirat (apar zone roșii, uscarea pielii, mâncărime, uneori și mici leziuni pline cu lichid).
- infecții bacteriene sau micotice, infecții herpetice – dacă produsul a fost contaminat cu bacterii, virusuri sau dacă a mai fost folosit de o altă persoană, care este infectată.
- efecte pe termen lung – boli apărute „din senin”, prin absorbția continuă de substanțe nocive la nivel cutanat, trecerea lor în fluxul sanguin și apoi stocarea în organism (mai ales în ficat!).

Produse cosmetice de evitat în mod special:

- Cremele antiîmbătrânire (anti-aging), care conțin acizi AHA, BHA, lactic și glicolic
- Vopseaua de păr pe bază de amoniac, peroxid, diaminobenzen și toate vopselele negre de păr
- Săpunul lichid cu triclosan
- Lacul de unghii și diluantul pentru lac de unghii cu formaldehidă
- Cremele iluminatoare (de albire a pielii) cu hidrochinonă

Cosmetice naturale – cea mai bună alegere

Dacă pielea ți-e uscată, sensibilă și ai impresia că te strânge, atunci trebuie să știi că filmul hidrolipidic care ți-o protejează este alterat de poluare sau din cauza modului tău de viață agresiv: fumat, hrană nesănătoasă, stres etc. O altă cauză foarte des întâlnită și care agravează situația este folosirea unor cosmetice inadecvate tipului nostru de ten, sau care conțin ingrediente nocive. Țineți minte și informați-vă și prietenele: prea multă îngrijire nu face decât să agreseze pielea. O mască de ten, chiar naturală, nu trebuie folosită decât o dată pe săptămână, ba chiar o dată la două săptămâni. Timpul cât trebuie ținută pe față nu trebuie să depășească 10 minute, iar restul rămas nu trebuie păstrat pentru o altă utilizare. Evitați întotdeauna conturul ochilor și buzele, spălați cu apă călduță și apoi aplicați un ulei cosmetic vegetal sau o cremă hidratantă bio. Același lucru trebuie făcut și în cazul gomajului, un procedeu cosmetic prin care sunt îndepărtate celulele keratinoase inutile, care se acumulează în timp pe suprafața pielii. Gomajul se poate efectua și pe față și pe corp și este extrem de benefic, deoarece în urma lui, pielea poate „respira” în voie, devine mai suplă, se regenerează mai ușor și reacționează mult mai bine în momentul aplicării cremelor de hidratare, respectiv întreținere. Dar, dacă această etapă dorește să elibereze pielea de celulele moarte și să ușureze puterea de pătrundere a activilor conținuți în mască, ea nu este totuși indispensabilă, dacă pielea voastră nu o cere. Simpla aplicare a unor săpunuri bio pe un prosopel mai aspru și frecarea pielii câteva minute, duce la aceleași rezultate.

Dacă nu aveți timp să vă preparați singure o mască, puteți opta pentru una dintre măștile naturale gata făcute. E adevărat că cele pregătite acasă prezintă unele avantaje: lasă liberă imaginația și permit realizarea unei îngrijiri ceva mai puțin costisitoare, dar și cosmeticele „bio” sunt sută la sută naturale, ingredientele lor sunt cultivate organic și, de multe ori, le găsiți la prețuri egale sau chiar mai mici decât cosmeticele de marcă. Cosmeticele organice sunt, într-o exprimare plastică, echivalentul mâncării fără E-uri, pesticide și conservanți. Și nu uitați: pielea noastră absoarbe majoritatea substanțelor din produsele pe care le aplicăm pe ea. Cu alte cuvinte, tot ce punem pe piele trece în sânge și de acolo, în organele noastre vitale. Așa că, să nu ne mirăm dacă, la un moment dat, medicul de familie ne anunță că suntem intoxicate cu aluminiu, plumb sau mercur. Și să nu mai fim așa de convinse că bolile grave de care vom suferi în partea a doua a vieții sunt o fatalitate... Din păcate, cele mai multe, printre care cancerul, hepatitele, pietrele la rinichi, Alzheimer sunt boli autoinduse. Prin urmare, și produsele de înfrumusețare trebuie alese cu mare grijă, în așa fel, încât să fie delicate, hrănitoare, lipsite de toxine și metale grele și cu eficiență maximă.
-->

Comentarii

  1. Foarte interesant the story of cosmetics, eu vazusem doar the story of stuff. Super articol. AA..si aleg clar cosmetice bio dar 100% naturale.

    RăspundețiȘtergere
  2. exista numeroase magazine online dar si plafare care comercializeza cosmetice bio , deci avem de unde sa alegem

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am incercat multe cosmetice naturale, bio, handmade. Dintre toate cele testate cu multa atentie si entuziasm pot sa va recomand BIPA natural. Au produse cu adevarat speciale, care se detaseaza de restul. O sa revin mereu cu placere pe site-ul lor. Incercati-le si voi. Hai sa sustinem micii producatori care au produse de calitate. bipanatural.wixsite.com/bipa

    RăspundețiȘtergere
  4. De 3 ani am inceput sa folosesc doar cosmetice naturale si vreau sa va spun ca este o diferanta foarte mare fata de cele folosite pana acum. Aici aveti mai multe informatii http://preferate.net/view.php?id=53983

    RăspundețiȘtergere
  5. De cativa ani am incercat sa folosesc produse bio, cosmetice, le comandam de pe https://rfresh.ro/ sunt destul de bune mai ales cele pe baza de extract de melc, iti face fata foarte fina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu folosesc de catvia ani produse cosmetice bio, le comandam de pe https://rfresh.ro/ si sunt foarte bune mai ales cele pe baza de extract de melc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Folosesc de foarte putin timp cosmetice bio deoarece am ceva probleme cu tenul. Am gasit ai o sursa foarte buna de informatii. Va multumesc ca existati, sunteti sursa mea de inspiratie !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *