joi, 28 iunie 2012

Cosmeticele îngrașă + VIDEO

-->

COSMETICELE ÎNGRAȘĂ

Ai câteva kilograme în plus și ești disperată că nu le poți da jos, deși mănânci corect, faci exerciții și bei multă apă? Te întrebi unde greșești de se încăpățânează grăsimea asta să-ți rămână pe coapse? S-ar putea ca medicii de la „Mount Sinai Medical Center” - New York să te lămurească. Într-un studiu pe termen lung, făcut pe un grup de tinere care locuiesc în Harlem, o zonă a cartierului Manhattan, cercetătorii au constatat că expunerea continuă la ftalaţi perturbă sistemul natural al corpului de control al greutăţii. Analiza conținutului de ftalați din urină la aceste fete a arătat că cele care aveau greutatea cea mai mare aveau și cea mai mare concentrație de ftalați în urină. Concluzia studiului a fost aceea că expunerea la ftalaţi poate fi asociată, printre altele, cu obezitatea infantilă şi cu problemele de greutate la adulți.

Ftalaţi! Doamne, e greu și să pronunți cuvântul... Ce-or mai fi și ăștia? Chimiștii ne spun că sunt săruri ale acidului ftalic, niște substanțe organice folosite la fabricarea materialelor plastice ca aditivi de plastifiere (adăugați la materialele din PCV, cauciuc, stiren etc. fac ca aceste materiale să devină mai pliabile, mai elastice). În general, găsim ftalați în ambalajele alimentelor, în adezivii pentru hârtie, obiectele din material plastic, celofan, foliile de aluminiu, capacele borcanelor. S-a constatat că ftalații sunt capabili să migreze din aceste ambalaje, astfel mâncarea poate fi contaminată cu ftalați, și băuturile răcoritoare la fel. Aceasta este cea mai cunoscută sursă de intoxicare cu ftalați. Ftalații sunt solubili în grăsimi, așa că alimentele cele mai susceptibile a conține ftalați sunt produsele lactate, ouăle, cărnurile, peștele, uleiurile. Însă există și o altă sursă de intoxicare cu ftalați, până nu demult ignorată, dar la fel de periculoasă: produsele cosmetice. Mai multe cercetări de piață au descoperit că ftalații se găsesc în nu mai puțin de 70% dintre produsele cosmetice prezente în magazine la ora actuală.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan au decis să meargă mai departe cu cercetarea efectelor acestor compuși chimici, încercând să afle exact mecanismele prin care ei perturbă funcționarea corectă a organismului uman și care sunt consecințele reale. Unul dintre rezultatele surprinzătoare ale studiului a fost acela că introducerea constantă de ftalați în organism duce la crearea depozitelor de grăsime nedorite. Bineînțeles că studiul respectiv a fost imediat și fără menajamente ridiculizat... de către cine credeți? Marile companii vizate, adică cele producătoare de alimente procesate, de cosmetice etc. Studiul însă a confirmat fără nici un dubiu legătura dintre ftalați și nivelul hormonilor tiroidieni. Cercetătorii au comparat metaboliții din urină cu nivelele serice ale hormonilor tiroidieni la 1.346 de adulți și 329 copii. Ei au descoperit că concentrațiile mari de ftalați și BPA din urină sunt asociate cu un nivel mult crescut al hormonilor tiroidieni. Pentru cei care nu știu, hormonii tiroidieni joacă un rol vital în buna funcționare a organismului, inclusiv în echilibrul energetic, în metabolism și în reproducere.
Dar ce este BPA? Este Bisfenol-A, un compus la fel de urât, utilizat pe scară largă în produsele alimentare conservate, în recipientele de plastic (inclusiv biberoanele pentru sugari) și în diferitele produse cosmetice (inclusiv în uleiurile de corp pentru bebeluși). BPA este, de asemenea, „estrogenic”, ceea ce înseamnă că acţionează ca și estrogenul natural al organismului nostru. Prezența lui în corp a fost legată de motilitatea scăzută a spermatozoizilor la bărbaţi şi de pubertatea precoce la fete.

Încet-încet, teoria cosmeticelor care ne îngrașă începe să capete sens, nu? Aceste produse chimice (căci asta sunt cosmeticele) pe care le aplicăm pe trupurile noastre zilnic sunt absorbite prin piele, trec în sânge și apoi în toate organele corpului. Așadar, utilizarea zi de zi de șampoane, balsamuri, creme de față, loțiuni de corp, rujuri... creşte cantitatea de ftalaţi în corpurile noastre, afectându-ne echilibrul hormonal, având ca urmare rezistenţa la insulină şi creşterea în greutate. Oamenii de știință le numesc „calorii chimice” şi sunt extrem de dăunătoare sănătății.
Şi ca răul să fie și mai rău: dacă urmați o cură de slăbire și reduceți cantitatea de grăsimi din hrană, vă reduceți, de asemenea, cantitatea de vitamine liposolubile din corp (A, D, E, K, F). Rezultatul? Uscăciunea pielii și a corpului. Soluţia? Cremele hidratante, adică și mai mulți ftalați. Și uite-așa, intrați într-un cerc vicios, spre marea bucurie a fabricanților și comercianților de cosmetice, care au câte o soluție pentru fiecare problemă a voastră.

Ca să știți la ce vă expuneți, iată pe scurt lista efectelor asupra sănătății dumneavoastră după expunerea prelungită la ftalați și Bisfenol-A:

- greață, amețeli
- afecțiuni ale rinichilor și ficatului
- afecțiuni ale glandelor endocrine
- infertilitate la bărbați
- pubertate și menopauză precoce la femei
- risc crescut de cancer

Într-un articol recent, apărut în Daily Mail din Marea Britanie, intitulat „Epidemia de obezitate”, nutriționista Zoe Harcombe afirmă că orice perturbare a nivelurilor de hormoni este bad news (o veste foarte proastă) pentru cei care țin regim de slăbire. „La bărbați, ftalații, ca și alte substanțe chimice ingerate au o acțiune anti-testosteron, care este legată de obezitate”, spune ea. „La femei acești compuși chimici strică echilibrul hormonal specific feminin, astfel încât se ajunge prematur la perturbări similare cu cele care pot apărea în timpul menopauzei sau la pubertate”.

Vreți mai multe dovezi?University of Rochester School Un studiu din 2007, efectuat la Universitatea din Rochester, Facultatea de medicină, a concluzionat că ftalaţii contribuie la apariția obezității abdominale și a rezistenței la insulină la bărbați. Analizând probele de sânge și urină ale unui număr de 1.451 de bărbați, cercetătorii au descoperit că cei care aveau cel mai înalt nivel de ftalați în urină aveau și cea mai multă grăsime pe burtă și erau rezistenți la insulină, adică la un pas de diabet. Totodată, aceiași bărbați aveau și cele mai scăzute niveluri de testosteron, iar cercetătorii au spus că acesta este principala cauză de creștere în greutate a subiecților.

Să recapitulăm: ftalaţii, acești compuși chimici care se găsesc în mai toate produsele de uz casnic, mai intră și în compoziția majorității produselor cosmetice și a șampoanelor și pot fi responsabili pentru schimbarea formei șoldurilor și a taliei noastre. Aceștia sunt perturbatorii sistemului nostru endocrin, cu consecințe grave, uneori ireversibile în viața noastră. Prin urmare, să nu ne mai ticsim frigiderul cu tot felul de alimente fabricate de alții și să nu ne mai umplem baia cu zeci de produse cosmetice pentru fiecare părticică a corpului nostru. Iar dacă totuși timpul nu ne permite să ne facem singuri piața și să ne preparăm singuri mâncarea, sau dacă am devenit dependenți de produsele de îngrijire și înfrumusețare, să ne uităm cu atenție la ce cumpărăm. Există producători care menționează cu mândrie pe etichetă: nu conține ftalați, Bisfenol-A etc. Începeți să frecventați magazinele naturiste. Produsele lor sunt ceva mai scumpe, dar oricum, mult mai ieftine decât medicamentele sau internările în spital. Veți fi supli, frumoși, sănătoși și vă veți bucura multă vreme de toate darurile și harurile cu care v-a înzestrat Divinitatea.

Machiajul: Legătura dintre estrogen și cancerul de sân


Top 10 toxine de evitat în casa noastră

-->

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.