Nikola Tesla - Stăpânul fulgerului

-->

NICOLAE TESLA 
- FONDATORUL CIVILIZAȚIEI MODERNE -

Nicolae Tesla s-a născut la data de 10 iulie 1856 pe țărmul Mării Adriatice, în satul Smiljan, comuna Gospici, (actuala Croație), într-o localitate locuită compact de istro-români. Tatăl său a fost preotul ortodox Milutin Tesla, numele provenind de la unealta de bază a dulgheritului, meserie de bază în familia istro-română. Mama se numea Gica Tesla (Mandici) și se spune că era de o inteligență sclipitoare, cu toate că nu avea studii. Nicolae Tesla avea de mic capacități mentale excepționale și percepții extrasenzoriale, manifestări explicabile printr-o racordare la energiile subtile ale Universului.

Celebrul inventator român Henri Coandă afirma despre Tesla că „vorbea o frumoasă și străveche limbă română”, chiar dacă-și făcuse studiile în alte limbi decât cea maternă. Tesla a fost un deschizător de drumuri în nenumărate domenii tehnice, precum electricitatea, radioul, curenții de înaltă frecvență, sistemul de curent alternativ, câmpul magnetic rotativ, structura atomului etc.

Nu împlinise 30 de ani când a emigrat în SUA, la insistențele lui Charles Bechelore, un asistent al lui Edison. A fost primit rece de Edison și angajat ca inginer electronist în atelierele companiei lui. La scurt timp, Tesla se revoltă față de modul în care patronul său înțelegea să-și conducă afacerile și cercetarea științifică, demisionează și se hotărăște să lucreze pe cont propriu. După succesul sistemului său original bazat pe curenți alternativi polifazați, la începutul anului 1885 își înființează propria firmă. La scurt timp, aparent straniu, un incendiu îi distruge complet laboratorul din New York.

În 1891, realizează transformatorul care-i poartă numele și care permite obținerea unor tensiuni cu valori de milioane de volți, secretul nedeclarat al acestui uimitor câștig de putere fiind rezonanța cu energiile mediului! După cercetări făcute în domeniul transmisiei energiei electrice, Tesla a brevetat multe tipuri de aparate care nu erau alimentate prin cablu, iar în 1898 a făcut o demonstrație publică de radio-dirijare a unui navomodel.

Ca orice geniu neînțeles, Tesla a fost considerat de contemporani un excentric ce nu se sfia să vorbească despre transmiterea vocii și imaginii prin eter (înaintea inventării telefonului și televiziunii), despre „raze ale morții” capabile să distrugă avioane aflate la sute de kilometri depărtare și chiar să taie Pământul în două. Și tot el a fost cel care a înlocuit ineficientul sistem electric de curent continuu cu mai avantajosul sistem de curent alternativ.

Nicolae Tesla și-a dedicat viața proiectării unor dispozitive menite să servească Umanitatea în ansamblu. El este cel care a făcut posibilă impresionanta productivitate a industriei occidentale din secolul XX. Multe din descoperirile lui au dus la aplicații pentru care alți oameni de știință au fost onorați. Încercați să găsiți răspunsul la următoarele întrebări: Cine a inventat radioul? (Marconi); Cine a descoperit razele X? (Roentgen); Cine a inventat primul tub amplificator? (Lee de Forest). Uitați-vă în continuare să vedeți cine a descoperit tubul cu neon, vitezometrul, sistemul de aprindere al automobilelor, radarul, microscopul electronic și cuptorul cu microunde. Șansa de a întâlni numele lui Nicolae Tesla este infimă, cu toate că el a fost adevăratul descoperitor.

Sursa: V.O. Vâzdoagă - Extraterestrul român Nicolae Tesla, Editura Obiectiv, 2011


Comentarii

  1. multumesc! de mult vroiam sa vad un documentar despre N. Tesla... pacat ca in scoli nu se face cunoscut de nimeni, si cand te gandesti ca tot ce inseamna tehnologie moderna pleaca de la inventiile si descoperirile lui... pacat mare pacat sa fie lasat uitarii

    RăspundețiȘtergere
  2. nu se invata in scoli deoarece marele mason edison primeste toate laudele...
    si pentru ca tesla ii ura pe masoni.
    ca si eminescu. care a fost ucis apoi s-a zis c-a murit de sifilis...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma chinui de o ora sa caut ceva mai bun despre Tesla si nu gasesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *