sâmbătă, 4 august 2012

Compania ta de telefonie mobilă te supraveghează! + VIDEO (RO)

-->

COMPANIA TA DE TELEFONIE MOBILĂ TE SUPRAVEGHEAZĂ!

În 2008, în România a fost promulgată Legea nr. 298, iniţiată ca răspuns la o directivă europeană. Această lege îi obligă pe operatorii de telefonie să păstreze timp de 6 luni, în condiţii de siguranţă, date precum: sursa unei comunicări, destinaţia unei comunicări, data, ora şi durata comunicării, tipul de comunicare, echipamentul de comunicaţie sau dispozitivele care servesc utilizatorului drept echipament și poziția echipamentului de comunicaţii mobile. Legea nu permite operatorilor interceptarea comunicărilor sau accesul la conţinutul acestora, dar permite organelor de anchetă accesul la aceste informaţii prin ordin judecătoresc, emis la cererea procurorului după începerea unei urmăriri penale.

În baza legii similare, promulgată în Germania, politicianul Malte Spitz a mers în instanță pentru a obține informațiile despre propriul telefon mobil, păstrate de operatorul său, Deutsche Telekom. Rezultatele l-au uimit peste măsură. În decursul a 6 luni, compania de telefonie mobilă a urmărit și stocat datele privind locul geografic, ora și conținutul convorbirilor și mesajelor de peste 35.000 de ori. Colaborând cu ziarul german Die Zeit, Spitz a rugat câțiva specialiști de acolo să creeze un „infografic”, un fel de hartă care să-i ilustreze activitatea în acest interval. Aceștia au realizat un grafic interactiv, pe care, printr-un simplu clic, se poate urmări cu ușurință viața lui, atât cea privată, cât și cea de politician, cu detalii privind convorbirile, mesajele de pe Twitter sau accesările de pe site-urile web. Să mai precizăm faptul că lui Malte Spitz i s-a permis accesul la propriile date numai după intervenții îndelungate, și aceasta datorită calității sale de membru al Comitetului executiv al Partidului Verde, responsabil cu politicile mass media și libertățile civile. În această calitate, mesajul său, găzduit de TED, este unul foarte puternic.

Your phone company is watching (RO)

-->

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.