Charles Darwin - Călătoria care a zguduit lumea + documentare (RO)

-->

DARWIN ȘI TEORIA EVOLUȚIONISTĂ

Charles Darwin s-a născut pe data de 12 februarie 1809, în localitatea Shrewsbury, Anglia. Tatăl său, Robert, era un medic din înalta societate, iar mama, Susannah, era fiica lui Josiah Wedgwood, fondatorul celei mai cunoscute fabrici de porțelan din Anglia. Bunicul lui Charles, Erasmus Darwin, medic și filozof, era cunoscut pentru teoriile lui referitoare la diferențierea speciilor și caracterele moștenite. Într-un fel, acestea au anticipat descoperirile nepotului. O altă persoană din familia lui Charles Darwin care s-a afirmat în lumea științei a fost Francis Galton, creatorul eugeniei (teorie care preconizează ameliorarea calității biologice umane prin măsuri genetice: alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.; a fost folosită cu entuziasm de rasiști și fasciști).

Charles a urmat școala particulară a lui Samuel Butler în Shrewsbury, pentru ca apoi, la presiunile tatălui, să-și înceapă studiile la Facultatea de medicină din Edinburg. Deoarece la vremea aceea operațiile se făceau fără anestezie, Charles a înțeles că medicina nu era chemarea lui. De altfel, în repetate rânduri se declara dezgustat de orele de disecție pe cadavre. Tatăl a fost de acord cu transferul la Facultatea de teologie de la Christ College din Cambridge. Dar nici această schimbare n-a fost pe placul lui Charles. Pe el îl interesau doar botanica și geologia, și acestea nu aveau nimic în comun cu teologia. Nevoia concentrării asupra acestor domenii i-a fost satisfăcută odată cu transferul la Plinian Natural History Society în 1826, unde a început studierea botanicii. Reverendul John S. Henslow, profesor de botanică, l-a îndrumat până în anul 1831, când a obținut diploma. În același an, Robert Fitzroy, cunoscut naturalist, făcea pregătiri pentru o expediție științifică ce trebuia să ajungă în Țara de Foc, Chile, Peru și Insulele Galapagos.

Henslow l-a recomandat pe Darwin, ca pe un tânăr botanist cu aptitudini de colectare și clasificare excepționale. Astfel, Charles a căpătat un loc în expediție și s-a îmbarcat pe 27 decembrie 1831 la bordul navei Beagle. În timpul acestui voiaj, aveau să se contureze primele idei ale teoriei sale evoluționiste de mai târziu. Călătoria a durat 5 ani, timp în care Darwin a adunat eșantioane de plante și animale de pe insulele vizitate. Cercetările amănunțite pe care le-a efectuat asupra speciilor de animale și fosilelor au constituit punctul de plecare în scrierea cărților „Originea speciilor” și „Originea omului și selecția sexuală”.

Expediția a avut însă un impact puternic asupra sănătății lui Charles. Febra pe care a contractat-o în Argentina în 1833, maladia Chaga de care s-a îmbolnăvit în America de Sud, ca și răul de mare de care suferea, au dus la agravarea stării sale de sănătate în următorii ani.

Darwin s-a împrietenit cu cel mai mare geolog al epocii sale, Charles Lyell, creatorul teoriei despre procesul treptat de evoluție al Pământului. În urma discuțiilor cu acesta, Darwin a tras concluzia că speciile au suferit în timp o dezvoltare asemănătoare cu cea a Pământului. Reverendul Henslow a făcut cunoscute o parte din fosilele și jurnalele lui Charles Darwin unor naturaliști celebri ai timpului, astfel încât, la data ancorării vasului Beagle în Anglia, era deja celebru în cercurile științifice britanice.

O dată cu revenirea în Anglia, pe 2 octombrie 1836, Darwin a început să-și formuleze în minte teoria, pe care la vremea aceea o considera singura viabilă. Conform acesteia, speciile evoluează neîncetat, adică sunt supuse în timp unor transformări treptate, de la formele mai simple la cele complexe. Prin urmare, strămoșii tuturor formelor vii de astăzi ar fi fost organisme monocelulare. Timp îndelungat, n-a îndrăznit să-și publice aceste concluzii. Probabil că avea încă îndoieli, sau își dădea seama de efectele acestei teorii. Evoluția submina „Cartea Creației”, ceea ce putea genera punerea sub semnul întrebării a existenței lui Dumnezeu.

În 1839, Charles se căsătorește cu verișoara sa, Emma Wedgwood, și se stabilește în Down House, comitatul Kent.

În anul 1858, primește o scrisoare din partea naturalistului Alfred Wallace. Observațiile pe care acesta le formulează în urma unei expediții prin America de Nord, referitoare la ereditate și transformarea proprietăților printre specii, îl fac pe Darwin să-și grăbească finalizarea teoriei evoluționiste. Câteva luni mai târziu, atât Alfred Wallace, cât și Charles Darwin, se prezintă la Linnean Society pentru a-și atesta fiecare întâietatea asupra teoriei evoluției speciilor. Acest consiliu decide asupra întâietății, și astfel, Charles Darwin devine părintele evoluționismului. În anul 1859 este editată și difuzată în 1250 de exemplare cartea sa cu titlul complet: „Despre originea speciilor prin selecție naturală sau conservarea raselor favorizate în lupta pentru supraviețuire”.


Conform temerilor sale, cartea a generat controverse fără precedent. Darwin a fost criticat și acuzat de lipsă de credință în Dumnezeu. Totuși, numeroși oameni de știința i-au acordat sprijinul, lui și teoriei lui despre evoluția speciilor și selecția naturală. Darwin a demonstrat în carte că numai trăsăturile ereditare decid asupra schimbărilor speciilor și că cele mai puternice gene sunt transmise urmașilor. A argumentat aceasta prin faptul că lupta pentru supraviețuire are loc nu numai între specii, ci și în interiorul lor, ceea ce asigură transmiterea la urmași a celor mai bune trăsături. Acest fenomen a fost numit the survival of the fittest, adică „supraviețuirea celui mai adaptat”. Totuși, lipsa anumitor noțiuni actuale de genetică, precum „cromozom”, legile lui Gregor Mendel și teoria eredității a lui Thomas. H. Morgan, l-au împiedicat pe Darwin să acopere toate aspectele teoriei sale. În schimb, a reușit de minune să explice de ce omul se trage din maimuță, teorie care nici până azi nu a fost acceptată în unanimitate de către oamenii de știință, nemaivorbind de conservatorii religioși.

Charles Darwin a încetat din viață pe 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani. În semn de recunoaștere a operei sale științifice, a fost înmormântat în celebra catedrală londoneză Westminster Abbey, lângă Isaac Newton.

The Voyage That Shook the World (RO)

„Călătoria care a zguduit lumea” este un excelent documentar dramatizat, care narează călătoria lui Darwin în jurul lumii între anii 1831 și 1836, la bordul navei Beagle. În timpul acestui voiaj, tânărul Charles și-a adunat materialul pe baza căruia își va scrie celebra carte, „Originea speciilor”. Filmul a fost realizat în anul 2009 şi comemorează 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de ani de la apariţia uneia dintre cele mai cunoscute cărţi din istoria ştiinţei. Filmările au fost făcute în Europa, Australia şi cele două Americi. Documentarul beneficiază de colaborarea unor oameni de știință absolut remarcabili, printre care am avut plăcuta surpriză să-l întâlnim pe doctorul în carstologie Emil Silvestru, absolvent al Facultății de geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, în prezent, un respectat om de știință, rezident în Canada.


A Question of Origins (RO)

Documentarul „O chestiune de origini” constituie o prezentare fascinantă a dovezilor ştiinţifice în favoarea designului inteligent. După cum cu bucurie constatăm în ultimul timp, nu puțini sunt oamenii de știință care n-au nicio problemă în a împăca cercetarea științifică cu creația divină.

-->

Comentarii

  1. Un articol foarte bine documentant, since nu stiam ca Darwin a studiat teologia. Nota 10

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol, dar se impun cateva precizari:
    Darwin precum Newton au fost masoni. contributia lor efectiva la dezvoltarea stiintifica a fost ZERO.

    Westminster Abbey e "cartierul general religios" masonic.

    Darwin a fost pus sa scrie acea lucrare tocmai pentru a deturna adevarul. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai perfecta dreptate, Doc, dar acest prim articol s-a vrut unul pur informativ, neutru. Sunt atatea de spus despre istoricul masonic al familiei lui Darwin si despre numeroasele lui surse de inspiratie pentru teoria a carei paternitate si-a insusit-o, incat asta poate face obiectul unei postari separate. O sa cautam informatii autorizate si revenim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnilor, care crede ca omul a evoluat din maimuta (u-ha-ha), Il invite LA ZOO, sa-si viziteze inaintasii.
    P.S
    Nu uitati sa le duceti niste banane!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *