Alimente și ceaiuri care ne pregătesc de iarnă

-->

ALIMENTE ȘI CEAIURI

CARE NE PREGĂTESC PENTRU IARNĂ


O multitudine de factori, aflați mai mult sau mai puțin sub controlul nostru, fac ca răcelile și gripele să devină un fapt comun în viața noastră, mai ales la schimbarea de anotimp. Știm că oricum organismul nostru nu ne lasă la greu; își mobilizează tot arsenalul combatant dar, ca în orice luptă, de fiecare dată vor exista și pierderi. De aceea, e mai bine să rezolvăm conflictul cu microbii și virușii pe cale diplomatică și să ne păstrăm armata intactă, pentru războaiele cu adevărat neprevăzute. Măsurile strategice care favorizează menținerea unui sistem imunitar puternic sunt hrana corespunzătoare, aerul curat, eliminarea factorilor de stres, renunțarea la vicii, somnul suficient și evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor de sinteză (în special a antibioticelor!). Dar dacă nivelul de stres sau calitatea aerului pe care-l respirăm nu stau întotdeauna în puterea noastră de control, alegerea unei alimentații corecte este numai a noastră. Hrana vie, naturală și cât mai puțin prelucrată ne întărește în mod sigur sistemul imunitar, armata organismului nostru, și ne găsește pregătiți pentru iarnă. Iată câteva alimente pe care ar trebui să le consumăm cu precădere în perioadele premergătoare răcirii accentuate a vremii:

- Usturoiul și ceapa: conțin quercitină și foarte mulți compuși ai sulfului, cu acțiune puternic antibiotică. Spre deosebire de antibioticele de sinteză, usturoiul, consumat regulat, nu dă rezistență bacteriană la acești compuși (bacteriile devin rezistente doar în cazul inoculării repetate a unei singure substanțe, sau a unei singure formule, cu 2-3 substanțe).

- Ardeii grași, capia și paprika: conțin din belșug vitamina C și provitamina A, care, printre multe alte calități, măresc rezistența la infecții.

- Fructele de pădure: sunt foarte bogate în vitamina C și în pigmenți antioxidanți. Liderii cap de serie sunt coacăzele negre și murele, care conțin resveratrol, o substanță puternic antioxidantă și anticancerigenă.

- Citricele (în special kiwi, grepfrutul roz și lămâia): sunt și ele renumite prin cantitatea mare de vitamină C conținută. Prin urmare, măresc rezistența corpului nostru la bolile specifice lunilor de iarnă.

- Mierea: conține o largă paletă de enzime, minerale și vitamine benefice. Cele mai indicate sunt mierea de mană (de sevă) și mierea de tei. Sfat: amestecați bine 400 g de miere cu 3 lingurițe de scorțișoară. În fiecare dimineață, la sculare, dizolvați 2-3 lingurițe din acest amestec într-o cană de ceai cald (nu fierbinte!) de pătlagină (un antibiotic natural de top), de ceai verde sau chiar de apă simplă. Vă ferește sau, după caz, vă vindecă de tuse, sinuzită și răceală. Vitaminele și fierul din mierea de albine înarmează leucocitele în lupta cu virușii și bacteriile dăunătoare.
- Tinctura de propolis: este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și printre cele mai bune remedii naturale într-o serie largă de afecțiuni. Cu ajutorul ei se poate întări imunitatea și se pot trata răceli, anexite, cistite, dureri în gât, tuse uscată, hipertensiune sau infecții urinare. Produsul se găsește la orice magazin de tip Plafar, iar prețul este accesibil oricui.

- Ouăle (doar fierte moi!): conțin un complex de aminoacizi, vitamina A și zinc în cantitate mare. Zincul este un mineral crucial în menținerea integrității membranei celulare și în întărirea sistemului imunitar, având acțiune antiinfecțioasă și antitumorală; activează sinteza insulinei, precum şi procesele de detoxifiere pentru eliminarea unor compuşi chimici poluanţi. Mult zinc obțineți, de asemenea, mâncând nuci, germeni de grâu și usturoi.

Hidratarea cu lichide calde este o altă metodă eficientă de a face față anotimpului rece. Iată și câteva ceaiuri recunoscute în medicina populară drept întăritoare în lupta cu efectele frigului:

- Ceaiul de măceşe: Fructele de măceş sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina C şi, în cantităţi mai mici, de vitaminele A, B1, B2, PP şi K. Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din 1-2 linguriţe fructe uscate (fără seminţe) la o cană cu apă fiartă (250 ml). Întărește imunitatea organismului şi-l ajută să reziste agresiunilor iernii.

- Ceaiul de afine: Afinele au câteva calități terapeutice foarte de lăudate de specialişti. Datorită conţinutului ridicat în antioxidanţi, ele cresc imunitatea, ajutând organismul să prevină infecţiile şi răcelile, întăresc pereţii vaselor de sânge, având şi un rol de protecţie cardiovasculară. O cană de ceai de afine din două linguriţe de fructe uscate şi 200 ml apă fierbinte poate face minuni.

- Ceaiul de soc: Infuzia din flori de soc provoacă o transpiraţie intensă şi ajută la eliminarea toxinelor. În amestec cu flori de tei sau cu o linguriţă de bitter suedez, este un bun adjuvant în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii: gripă, bronşită, viroze. În sezonul rece, calmează durerile reumatice, guta, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile de trigemen şi intercostale. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe cu flori de soc uscate la 200 ml de apă fiartă. Cana se acoperă timp de 10 minute şi se lasă la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neîndulcit, de 3 ori pe zi. Datorită proprietăţilor lui laxative, este indicat şi persoanelor care vor să scadă în greutate sau care suferă de constipaţie cronică (ceaiul de soc este un laxativ uşor, care nu creează dependenţă).

- Ceaiul de cătină: Fructul de cătină are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Dar cătina nu se mândreşte doar cu conţinutul bogat în vitamina C, ci mai are şi multe alte vitamine precum: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F. Aşa că, beți cu încredere seara, înainte de culcare, o cană cu ceai de cătină, din fructe uscate.

- Ceaiul negru: Recunoscut pentru proprietăţile antioxidante, ceaiul negru îmbunătăţeşte rezistenţa la frig şi ajută corpul să-şi păstreze resursele de energie. Se recomandă, de asemenea, şi în afecţiuni digestive. Atenţie însă, conține și cofeină, așa că beți doar o cană pe zi, la micul dejun sau la o oră după masa de prânz.

- Ceaiul de iasomie: Infuzia de iasomie stimulează metabolismul, reglează tensiunea arterială şi provoacă transpiraţie datorită conţinutului ridicat de acid salicilic. Nu se recomandă administrarea pe stomacul gol. Infuzia de iasomie se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte. Se beau două căni pe zi.

- Ceaiul de busuioc: este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale. Beți câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi. Veți vedea rezultatele mai repede decât v-ați așteptat.

- Ceaiul de coji de portocală: știm deja că citricele au un conţinut ridicat în vitamina C. Tocmai acest lucru îi asigură şi ceaiului de coji de portocale un loc fruntaş între ceaiurile folositoare iarna. Întăreşte imunitatea, ajută la fixarea mineralelor, creşte capacitatea de apărare naturală şi, nu în ultimul rând, este un tonic excelent al musculaturii. Aşadar, nu aruncați niciodată cojile de portocală. Puneți-le la uscat, iar când se apropie sezonul rece, preparați-vă o infuzie zilnic, într-o cură de 2-3 săptămâni.

- Ceaiul de muguri de pin: pinul este bogat în răşină şi are o putere terapeutică intensă. Mugurii lui au efect dezinfectant, detoxifiant, stimulator al rinichilor și de reîntinerire generală. Pentru a evita afecţiunile anotimpului rece, beți zilnic o cană cu ceai de pin.

- Ceaiul de scorţişoară: Pe lângă utilizarea în reţetele culinare, scorţişoara are şi efecte terapeutice remarcabile. Ceaiul de scorţişoară este eficient în cazul răcelilor şi în unele afecţiuni digestive, precum diareea. Are, de asemenea, şi un puternic efect antioxidant.

-->

Comentarii

  1. Sunt singura din casa care mananca oau fierte moi, singura care bea ceaiuri de macese si probabil singura aproape imuna la raceli. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vienela, te felicit, dar eu sunt și mai tare decât tine! Am reușit să-mi conving unul din băieți și două prietene să devina ovo-pesco-vegetarieni. Adică, pe lângă hrana vegetală, să nu mai mănânce decat ouă și pește, și asta doar din când în când. Băiatul oricum era sănătos, pentru că e încă tânăr, dar avea câteodată aciditate stomacală crescută. Acum, această problemă a dispărut definitiv. Una din prietene a slăbit 10 kg în 7 luni fără să se înfometeze, iar cealalta s-a vindecat de hepatita C. La ultimele analize, virusul n-a mai fost prezent în ficat. Medicul i-a spus: „Nu știu ce-ați făcut, doamnă, dar țineți-o tot așa”. Deci hrana corectă vindecă!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Mesajul dr. Gabriel Cousens privind implementarea Codex Alimentarius + documentare
    19.09.2012 - 0 Comments
    --> MESAJUL DOCTORULUI GABRIEL COUSENS PRIVIND IMPLEMENTAREA CODEX ALIMENTARIUS Gabriel Cousens (n. 1943) este doctor în medicină și a studiat psihiatria la Universitatea…
  • Principiile medicinii naturiste + slideshow
    08.10.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRINCIPIILE MEDICINII NATURISTE În cartea sa intitulată „Arta războiului”, generalul chinez Sun Tzu (sec. VI î.e.n.) pune un mai mare…
  • Gândul - arhitectul destinului + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    12.05.2013 - 0 Comments
    --> GÂNDUL - ARHITECTUL DESTINULUI Ești astăzi unde te-au adus gândurile tale; vei fi mâine unde te vor duce gândurile tale. James Allen, filozof britanic (1864-1912) Fiecare gând…
  • Stăpânii Statelor Unite + documentar (RO)
    03.04.2017 - 11 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); STĂPÂNII STATELOR UNITE Oamenii nu pot crede informații care contrazic modul lor de gândire. Ei nu le cred nici când faptele sunt…
  • Spiritul vindecător
    05.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPIRITUL VINDECĂTOR Corpul uman își poate menține sănătatea numai dacă cele trei sisteme ale lui - corpul, mintea și spiritul -…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • Romanșii - frații noștri din Alpi
    28.06.2012 - 0 Comments
    --> ROMANŞII – FRAŢII NOŞTRI DIN ALPI Urme aproape româneşti în Elveţia. Sunt vreo 60.000 în toată Elveţia şi îşi spun cu mândrie "romanşi": oamenii liberi ai munţilor, de alt…
  • The Amazing Stories After the Sinking of the Titanic + eBook + Documentary
    19.12.2022 - 0 Comments
    Even from the earliest days, the sinking of the liner Titanic was steeped in myths and legends. In addition to the traditional ones, fantastic versions have emerged. Here are some of them:In 1897, 15…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Război făcut cu ușurință - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> RĂZBOI FĂCUT CU UȘURINȚĂ (WAR MADE EASY - HOW THEY KEEP SPINNING US TO DEATH) War Made Easy este un documentar care trece în revistă războaiele Statelor Unite din ultimii…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Descoperiri arheologice uimitoare de care nu ați auzit niciodată + FOTO
    14.12.2021 - 0 Comments
    Arheologia este un subiect de un interes permanent; este descoperirea istoriei la propriu și oferă informații incredibile despre locul de unde venim și chiar despre direcția în care ne îndreptăm.…
  • Istoria secretă a lumii + eBook
    25.06.2013 - 2 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A LUMII Jonathan Black Cine nu cunoaște adevărul, este un ignorant. Cine cunoaște adevărul și spune despre el că este o minciună, este un ticălos. Bertold Brecht…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 2
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA…
  • De ce ar putea fi mai bine să dormiți în paturi separate
    10.03.2023 - 0 Comments
    Una din trei persoane spune că doarme mai bine singură. De la sforăit până la preferințele de temperatură, ar putea exista o mulțime de motive pentru care tot mai multe cupluri decid să rupă norma…
  • Terapia Gerson - Miracolul Gerson - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL GERSON De ce tot mai mulți oameni sunt astăzi bolnavi? De ce medicina convențională e în continuare incapabilă să ne redea sănătatea, deși îi sunt alocate…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • Serghei Lazarev - Cauzele spirituale ale bolilor + documentar (RO)
    10.12.2013 - 0 Comments
    --> CAUZELE SPIRITUALE ALE BOLILOR Serghei Lazarev Bioenergeticianul rus Serghei Lazarev este autorul unor cărţi de succes, între care „Karma sau armonia dintre fizic, psihic şi…
  • Teoria masonică a evoluției speciilor + documentar (RO)
    21.09.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEORIA MASONICĂ A EVOLUȚIEI SPECIILOR LEGĂTURA DINTRE DARWIN, MARX, NIETZSCHE ȘI HITLER În ceea ce mă privește, sunt convins că teoria…
  • Banca Centrală a Germaniei recunoaște: Creditele sunt create din nimic + documentar (RO)
    26.04.2013 - 1 Comments
    --> BANCA CENTRALĂ A GERMANIEI RECUNOAȘTE: CREDITELE SUNT CREATE DIN NIMIC Un articol incitant despre geneza banilor și funcționarea sistemului monetar actual poate fi citit pe…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • Ce este Biblia? + VIDEO (RO)
    24.12.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Cele mai neobișnuite monede din lume
    03.05.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI NEOBIȘNUITE MONEDE DIN LUME Forma general acceptată a monedelor lumii este cea circulară, dar cine spune că nu pot fi și altfel? În fapt, există numeroase state care,…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • Rețete culinare - Salată cu porumb dulce
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU PORUMB DULCE Ingrediente   - 1 conservă mică de porumb (sau 200 g boabe congelate) - ciuperci - 200 g (din conservă sau înăbușite, cu sare) - cașcaval ras -…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului: 14 sfaturi și trucuri
    16.07.2023 - 0 Comments
    Calitatea somnului este esențială pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine. Acesta joacă un rol vital în diverse aspecte ale funcționării noastre fizice, mentale și emoționale. Iată…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *