„El Presidente” - Un președinte pentru popor + VIDEO

-->

EL PRESIDENTE – UN PREȘEDINTE PENTRU POPOR

„Se pare că ne-am născut să consumăm, să consumăm și iar să consumăm. Trăim o viață a risipei. Suntem o civilizație împotriva simplității și ingenuității, împotriva colectivității, împotriva ciclurilor naturale și, chiar mai rău, o civilizație împotriva libertății de a avea timp liber, pentru a ne bucura de relațiile interumane și de lucrurile extraordinare: dragostea, prietenia, aventura, solidaritatea și familia. Omul mărunt al zilelor noastre – credincios zi de zi slujbei sale, biroului, consumului și iar consumului, cheltuind cu cardul, cu creditul, cu ratele, sperând la vacanțe și nebucurându-se niciodată de viața adevărată – moare. Și după înmormântarea lui, făcută pe credit, el este înlocuit de un alt om mărunt, cu aceeași mentalitate”. Fragment din discursul președintelui Jose Mujica la sesiunea plenară a Adunării Generale a ONU din anul 2012

Un lider adevărat! Un exemplu pentru alte națiuni!

Președintele Uruguay-ului, José Mujica, în vârstă de 77 de ani, este supranumit el presidente mas pobre – „cel mai sărac președinte”. El a declarat recent pentru ziarul spaniol El Mundo că își donează aproape tot salariul de președinte de stat, ceea ce îl face cel mai sărac, sau, așa cum precizează Univision, cel mai generos președinte din lume. El presidente spune că, în calitatea sa, primește $12.500 pe lună, din care reține numai $1.250. Considerându-se un simplu funcționar în serviciul public, președintele Mujica precizează: „Mă descurc foarte bine cu această sumă. Sunt foarte mulți uruguayeni care trăiesc cu mult mai puțin”.

El și soția sa – membră a Senatului care, de asemenea, își donează o parte din salariu – locuiesc la o fermă din împrejurimile capitalei Montevideo. Cel mai scump obiect pe care și l-a permis președintele Mujica este Volkswagen-ul Beetle, achiziționat cu suma de $1.945. Deloc surprinzător, sub conducerea acestui fost luptător de guerilă, Uruguay-ul a devenit cunoscut ca țara cea mai puțin coruptă de pe continentul sud-american.

Ales în 2009, Mujica a făcut parte în anii ‘60-‘70 din guerila uruguayană Tupamatos, o grupare armată de stânga, inspirată de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare, fiind eliberat în 1985, când Uruguay-ul a revenit la democrație.

Mujica nu are conturi bancare, nici datorii, și se bucură de ceva ce nici toți banii din lume nu pot cumpăra: compania câinelui său, Manuela.

Președintele Uruguay-ului nu este primul președinte din lume care-și donează salariul. Președintele american John F. Kennedy, care provenea dintr-o familie foarte înstărită, și-a donat salariul cât timp a fost în funcție, și la fel a făcut președintele Herbert Hoover. Acesta din urmă, care descindea dintr-o familie modestă, a decis să nu accepte niciodată bani pentru serviciul public pe care-l presta, pentru a nu fi acuzat vreodată de corupție.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *