Scrisoare deschisă către Barack Obama + VIDEO (RO)

-->

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE BARACK HUSSEIN OBAMA

PREȘEDINTELE ALES AL STATELOR UNITE ALE AMERICII

Dr. Mahathir Mohamad, fost prim-ministru al Malaeziei

Dragă Domnule Președinte,

Nu am votat pentru tine la alegerile prezidențiale, pentru că sunt malaezian. Însă mă consider unul din votanții tăi, pentru că ceea ce faci sau spui mă va afecta și pe mine, și țara mea. Îți salut promisiunea pentru schimbare. Cu siguranță, țara ta, Statele Unite ale Americii, are nevoie de multe schimbări. Și aceasta, deoarece America și americanii au devenit cea mai detestată națiune din lume. Chiar și europenii vă urăsc aroganța. Totuși, odată ați fost admirați și simpatizați, pentru că ați eliberat o mulțime de țări cucerite și subjugate.

Peste tot există obiceiul ca de Anul Nou oamenii certați să-și rezolve conflictele și să se împace. Trebuie să-ți fi făcut și tu o listă în acest sens. Dar dă-mi voie, te rog, să-ți sugerez să adaugi la această listă și rezolvarea următoarelor lucruri, în cadrul dorinței de schimbare pe care o afirmi:

1. Nu mai omorî oameni. Statele Unite sunt prea repede dispuse să omoare oameni pentru a-și atinge obiectivele. Voi numiți asta „război”, dar războaiele din ziua de azi nu mai înseamnă soldați profesioniști luptând și omorându-se între ei. Înseamnă să omori oameni obișnuiți, nevinovați, cu sutele și miile. În felul acesta, țări întregi vor fi depopulate. Războiul este o acțiune primitivă, este modul în care oamenii cavernelor își rezolvau o problemă. Nu mai constitui armate și nu mai concepe planuri pentru războaie viitoare.

2. Nu-i mai sprijini pe criminalii israelieni cu bani și arme. Avioanele și bombele care-i omoară pe locuitorii din Gaza sunt de la tine.

3. Nu mai aplica sancțiuni țărilor care nu pot face același lucru împotriva ta. În Irak, sancțiunile tale au ucis 500.000 de copii, pentru că i-ai lipsit de hrană și medicamente. Mulți alții s-au născut cu diformități. Ce-ai obținut prin această cruzime? Nimic, în afară de ura victimelor și a oamenilor cu principii morale de pretutindeni.

4. Nu-ți mai pune oamenii de știință și cercetătorii să inventeze arme noi, din ce în ce mai diabolice, care să omoare și mai mulți oameni, și mai eficient.

5. Oprește-ți fabricanții de arme să le mai producă. Nu mai vinde arme în toată lumea. Banii pe care-i câștigi sunt pătați cu sânge. Ceea ce faci acum nu e creștinește.

6. Nu mai încerca să democratizezi toate țările din lume. Democrația poate să funcționeze pentru Statele Unite, dar nu merge în orice țară. Nu mai omorî oameni pentru că nu sunt democrați. Cruciada ta pentru democratizarea unor țări a omorât mai mulți oameni decât au omorât guvernele dictatoriale pe care le-ai răsturnat în acele țări. Și oricum n-ai avut succes.

7. Închide cazinourile pe care le numești „instituții financiare”. Oprește fondurile speculative, derivativele și tranzacționările valutare. Oprește băncile să mai împrumute cu miliardele bani inexistenți. Reglementează-ți și supraveghează-ți băncile. Aruncă-i în închisoare pe bancherii care au dat credite neperformante și care au făcut profituri uriașe abuzând de sistem.

8. Semnează Protocolul de la Kyoto* și alte acorduri internaționale.

9. Arată respect față de Națiunile Unite.

Am în minte multe alte lucruri pe care ai putea să le îndrepți în vederea schimbării pe care spui că o dorești. Dar cred că ai deja destule pe masă pentru acest al 2009-lea an al Erei Creștine. Dacă vei rezolva măcar câteva din punctele pe care ți le-am sugerat, vei fi amintit de istorie ca un mare conducător. Și în consecință, Statele Unite vor deveni din nou cea mai admirată națiune. Iar ambasadele tale vor putea în sfârșit să-și dea jos gardurile înalte și sârmele electrizate care le înconjoară în prezent.

Îți doresc un An Nou fericit și un mandat de excepție.

Cu sinceritate,

Dr. Mahathir bin Mohamad

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
 
*Protocolul de la Kyoto este un acord internațional privind mediul, negociat în decembrie 1997 de 160 de țări. Acordul prevede, pentru țările industrializate, o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 în comparație cu cele din 1990. Pentru a intra în vigoare, trebuia să fie ratificat de cel puțin 55 de națiuni. Această ultimă condiție a fost îndeplinită în octombrie 2004, prin ratificarea de către Rusia. În noiembrie 2004, țările participante erau în număr de 127, incluzând Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă și cei 25 de membri ai Uniunii Europene (deci și România). Printre țările care nu au ratificat acest protocol se află Statele Unite, responsabile pentru mai mult de 40% din totalul emisiilor de gaze de seră.

Scrisoare deschisă către liderii lumii (RO)


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *