Cât de mare este Google?

-->

CÂT DE MARE ESTE

În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek, care să dea întotdeauna răspunsul exact la orice fel de întrebare. Și asta în numai o fracțiune de secundă. Părea puțin probabil ca Page și Brin să reușească în ceea ce-și propun. Principalul lor competitor, Yahoo, era deja o companie redutabilă, cu rezultate financiare solide și câțiva ani buni de experiență pe piață, ceea ce în lumea dinamică a Internetului înseamnă enorm. Și-au dat însă seama că există posibilități enorme de a îmbunătăți căutarea online. Primele motoare de căutare, care sortau paginile pe baza cuvintelor cheie și a pozițiilor lor în document, se dovedeau depășite odată cu expansiunea web-ului. Cei doi au găsit soluția de a lua în calcul miliardele de linkuri între paginile web. Page și Brin au considerat că este mult mai probabil ca o pagină către care fac referire alte 500 să fie mai relevantă decât una indicată de doar 5 pagini. Cu alte cuvinte, au transformat căutarea pe Internet într-un uriaș concurs de popularitate.

Larry Page și Sergey Brin - miliardarii în pantaloni scurți
care au fondat o companie ce a depășit cotația bursieră a lui General Motors sau Ford

Acum, Google este o companie cu peste 3.000 de angajați, care a indexat peste 8 miliarde de pagini de Internet și ale cărei servere suportă zilnic peste 650 de milioane de căutări. Google este un fenomen, a intrat în viața noastră, iar numele companiei se folosește și ca verb, „to google” însemnând a căuta ceva pe Internet - evident, folosind acest motor de căutare.

Larry Page s-a născut și a crescut în Michigan, fiind fiul lui Carl Page, un pionier în domeniul informaticii și al inteligenței artificiale. Tatăl său și-a obținut doctoratul în informatică în 1965, când domeniul era încă la începuturi, și a devenit profesor la Michigan State University. Mama lui Larry, lucrează și ea în domeniu, predând la facultate limbaje de programare. E de la sine înțeles de ce Larry spune că s-a îndrăgostit de calculatoare pe când avea 6 ani.

Sergey Brin s-a născut la Moscova, ca fiu al unui economist-matematician sovietic. Familia a emigrat în SUA în 1979, pentru a scăpa de persecuțiile la care erau supuși evreii, iar Sergey și-a obținut licența în matematică și informatică la Maryland University, înainte de a se înscrie la studii postuniversitare la Stanford University.

Cineva spunea că pentru a avea un business de succes trebuie a) să ai un garaj și b) să renunți la facultate. Cel puțin așa au procedat Bill Gates, Michael Dell, Larry Ellison, Steve Jobs. Și tot așa au început și Page și Brin - în garajul unui prieten, e drept că după ce au reușit să strângă 1 milion de dolari de la familie, prieteni și investitori. S-au cunoscut în timp ce-și făceau doctoratul la Stanford. Fiind colegi de cameră la cămin, își făceau proiectele pentru facultate împreună. Curând, au creat un software de căutare care să sorteze rezultatele după popularitatea paginilor. Asta pentru ca observaseră că de cele mai multe ori primul rezultat nu se dovedea a fi și cel mai util. Inițial, i-au spus BackRub. Apoi i-au schimbat numele în Google (de la termenul matematic googol - zece la puterea o sută), au făcut rost de garaj și au purces la treabă.

La sfârșitul anului 2007 Google a fost cotat drept cea mai puternică marcă globală, după criteriul valorii în milioane de dolari. De asemenea, conform unui sondaj realizat de compania Harris Interactive, Google este compania americană cu cea mai bună reputație în ceea ce privește modul în care își tratează angajații.

Sediul central al Google se află în Mountain View, California, în mijlocul celebrei Silicon Valley. Aici, fondatorii fac tot posibilul pentru a-și ține angajații fericiți. Printre altele, jocuri săptămânale de hochei în parcare, un bucătar șef care a lucrat în trecut pentru formația rock Grateful Dead, o maseuză angajată full-time, un pian. La Centrul de date din Oregon, care se întinde pe malul râului Columbia, angajații își pot petrece timpul liber practicând sporturi ca rafting, wind surfing, pescuit sau drumeții. Fiecare membru al echipei Google are la dispoziție o zi liberă pe săptămână pentru a se ocupa de propriile proiecte.

Larry Page și Sergey Brin sunt doi multimiliardari relaxați, care se simt bine făcând ceea ce le place. Nu au vile impresionante ca Bill Gates, ci locuiesc cu chirie în niște apartamente modeste. Conduc amândoi același model ecologic de Toyota Prius, un hibrid bazat pe curent electric și benzină. De obicei se îmbracă în tricouri și pantaloni scurți și sunt workaholici.

Una din cele mai inteligente decizii luate de Page și Brin în privința managementului operațional a fost angajarea lui Eric Schmidt ca director executiv. Anterior, acesta fusese președintele consiliului de administrație al corporației Novell și director al departamentului tehnologic al SUN Microsystems. Conform Washington Post, Brin, Page și Schmidt conduc Google ca un triumvirat, dezbaterile stând la baza culturii organizaționale a firmei. Modelul de management agreat este dat de formula magică 70/20/10, unde 70 reprezintă procentul din resurse alocat îmbunătățirii nucleului afacerii (motorul de căutare), 20 de procente sunt alocate produselor conexe căutării, iar 10 procente sunt investite în cercetare. Sergey Brin crede că organizațiile în care dezacordurile și dezbaterile devin ceva obișnuit vor produce în timp rezultate mai bune decât cele „armonioase”, în care există o reticență în a pune în discuție deciziile managementului. 

Surse:


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *