Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO

-->

INSULA SOCOTRA

– GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN –

Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de kilometri depărtare de coasta Yemenului, cea mai mare insulă a acestui arhipelag, numită de asemenea Socotra, este habitatul unor plante și animale ciudate, nemaiîntâlnite altundeva pe planetă. Cu circa 250 de milioane de ani în urmă, când mase mari de uscat s-au unit și majoritatea formelor de viață au putut circula liber dintr-o regiune în alta, Socotra a continuat să rămână o insulă izolată. Supranumită și Galapagosul Oceanului Indian, în prezent, Socotra adăpostește 825 de specii rare de plante, dintre care o treime sunt endemice (specifice numai acestei insule).

Una dintre cele mai uimitoare plante de pe insulă este multisecularul Cinnabar sau „Sângele dragonului” (Dracaena cinnabari), un copac ciudat, în formă de umbrelă. Există credința că rășina lui purpurie este sângele dragonului din antichitate și că este un leac eficient pentru multe boli. În Evul Mediu, această rășină era folosită de lutieri (începând chiar cu Stradivarius) la confecționarea viorilor. În prezent, localnicii o folosesc la fabricarea lacurilor și vopselurilor.

„Sângele dragonului”

O altă plantă extraordinară este „Trandafirul deșertului” (Adenium obesum), care ia forme fascinante în încercarea ei de a se ancora în solul stâncos, și care produce în aprilie minunate flori roz, gigantice. Este un arbore ce poate atinge 5 metri înălțime și un diametru de 3 metri, trunchiul fiind un rezervor prețios de apă pentru această zonă cu climă aproape deșertică.

„Trandafirul deșertului”

În rezervația Homhil, pe platoul Hamadero din Insula Socotra, se află cea mai bătrână pădure de arbori de tămâie (Boswellia socotrana), cu nu mai puțin de nouă varietăți. De aici au importat vechii egipteni prețioasa substanță folosită în ceremoniile lor religioase.

Arborele de tămâie din Socotra

Astăzi, puțini știu că specia de aloe vindecătoare Aloe socotrina, cunoscută în toată lumea, își are originea în această insulă. Locuitorii o foloseau în vechime la prepararea cosmeticelor și a remediilor naturale. Antichitatea a considerat-o cea mai importantă plantă, darul zeilor către oameni. Se spune că Aristotel l-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe o insulă renumită pentru plantaţiile imense de aloe - Socotra, deoarece planta era foarte utilă în tratarea rănilor soldaţilor. Rănit de o săgeată, Alexandru cel Mare a fost vindecat de preoţi cu ulei extras din Aloe.

Aloe socotrina

Printre plantele unicat cu care se mândrește Insula Socotra, se numără și arborele suculent gigant Dorstenia gigas, arborele castravete Dendrosicyos socotranus și o specie rară de rodie, Punica protopunica.

Rodia de Socotra

Deși Insula Socotra este situată într-o zonă cu o climă deșertică, având deci parte de foarte puține precipitații, aici au reușit să se adapteze o serie de plante care anual înfloresc spectaculos. Majoritatea sunt plante suculente, ale căror frunze au capacitatea de a înmagazina apa, rezistând astfel la condițiile de secetă prelungită.

Flori în Insula Socotra

Din cele peste 100 de specii de pasări întâlnite aici, 6 sunt endemice (nu există în altă parte pe glob). Faimoasă este Passer insularis – vrabia de Socotra. Din nefericire, toate 6 sunt pe cale de dispariție. Alte 30 de specii de păsări vin să-și clocească ouăle doar pe această insulă.

Păsări specifice Insulei Socotra

Singurele mamifere originare de pe insulă sunt liliecii. Ca o altă curiozitate, aici nu există câini, iar pisicile din Socotra sunt mult mai mari decât cele europene, ajungând până la 12 kg. Se crede că ele ar fi descendentele sălbăticite ale unor pisici domestice, aduse de coloniști. Dintre animalele Socotrei, civeta (o felină de mărimea unei pisici) e utilizată de local­nici într-un mod surprinzător: dintr-o secreție a glandelor sale se produce o substanță înrudită cu faimosul mosc, utilizată de creatorii de parfumuri.

Felina Civeta

Peste tot în insulele Arhipelagului Socotra poți întâlni reptile. Până în prezent, au fost documentate 14 specii diferite, dintre care două sunt endemice și aparțin genului Haemodracon. Șopârlele sunt cele mai numeroase, dar poți vedea, de asemenea, șerpi și cameleoni.



Șopârlă, cameleon și șarpe de Socotra

Viața subacvatică a Socotrei este și ea foarte diversă: 253 de specii de corali, 730 de specii de pești de coastă și 300 de specii de crabi, homari și creveți prosperă în apele din jurul insulei. Peisajul submarin este spectaculos: recifuri întinse de corali Acropora, pești ciudați și homari uriași, ce par vietăți de pe altă planetă.

Corali Acropora

Conform zoologilor, 95% dintre moluștele Insulei Socotra nu se găsesc în alte părți ale globului.

Crustacee de Socotra

Păianjenii specifici insulei Socotra (Monocentropus balfouri) sunt foarte apreciați de colecționari și din acest motiv, bineînțeles, foarte scumpi. Traficul ilegal cu aceste insecte unice este unul din pericolele cărora trebuie să le facă față autoritățile insulei. Colecționarii sunt dispuși să plătească oricât ca să le aibă, prin urmare există și traficanți lipsiți de scrupule, dispuși să riște pentru a-i aproviziona.

Păianjeni de Socotra

Spre deosebire de Insulele Galapagos, Arhipelagul Socotra a fost intens locuit încă de acum 3.000 de ani. La început, de triburi arabe, deși era cunoscut încă de pe vremea grecilor antici, care o numeau Dioscorida, și a romanilor, sub numele de Dyo-Sotori. Insula principală a fost o escală și un reper pentru corăbieri, pe ea fiind instalate, de-a lungul secolelor, mai multe faruri. În 1507, a fost chiar ocupată vremelnic de corăbierii portughezi. Înaintea lor însă, au poposit pe Socotra mercenarii lui Alexandru cel Mare și călătorul Marco Polo, în drumul lui de întoarcere din Extremul Orient. În 1614 o explorează și navigatorii olandezi, în drumul lor spre Asia, iar în 1839 devine parte a Imperiului Britanic, de la care își capătă independența, împreună cu Yemenul de Sud, în 1967. Numeroasele tancuri ruginite presărate pe insulă amintesc de faptul că până în anul 1990 aici a existat o bază militară sovietică.

Tanc rusesc părăsit pe Insula Socotra

Insula mare numără în prezent cca 50.000 de locuitori, iar principalele îndeletniciri ale populației indigene sunt pescuitul și cultivarea curmalelor, despre care se spune că sunt foarte dulci și gustoase.

Curmale de Socotra

Oficial, 70% din suprafața insulei Socotra are statut de rezervație naturală. Prin urmare, construirea de stațiuni turistice este interzisă, aici putându-se practica doar ecoturismul. Asta înseamnă că te poți caza la localnici sau în colibe și corturi special amenajate, în apropierea cărora există mici localuri unde poți lua masa. Evident, meniul este alcătuit preponderent din pește, homari și fructe de mare. Și pentru a întregi peisajul de vis, vă mai spunem doar că insula este înconjurată de plaje lungi, cu nisip fin, peșteri de până la 7 kilometri lungime și munți atingând 1.525 de metri înălțime.

Plajă în Socotra

Peșteră în Socotra

Insula Socotra este inclusă în lista de patrimoniu universal natural a UNESCO.

-->

Comentarii

  1. Este foarte exact articolul dv - o parte dintre aceste plante si animale endemice le regasiti si in foto-reportajul din ianuarie 2015 (primul grup de turisti romani in Socotra):
    https://miriamturism.wordpress.com/2015/01/28/socotra-ianuarie-2015/

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! Va multumesc. Am facut un ppt cu informatiile si pozele dtra si am luat un 10 la geografie! Sper ca nu va suparati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, dimpotrivă, ne bucurăm mult că articolul nostru ți-a fost de folos. Cercetează și alte categorii ale blogului (le găsești în dreapta paginii) și creează slide-uri pentru școală. Am postat destul de multe articole pe bază de imagini, ce pot fi transformate în pps.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *