Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului uman + documentar (RO)

-->

INFLUENŢA GEOMAGNETISMULUI
ŞI A REZONANŢEI SCHUMANN
ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞI COMPORTAMENTULUI UMAN

Aceste informaţii au fost publicate de Annette Deyhle, Ph.D., membru al echipei de cercetare din cadrul „Iniţiativei coerenţei globale”. Iniţiativa, care are o bază ştiinţifică, a fost lansată de Institutul HeartMath, unind milioane de oameni, în intenţia de a schimba conştiinţa globală din modulul actual, dizarmonic şi instabil, în unul de echilibru, cooperare şi pace durabilă. E posibil ca alinierea mai multor milioane de oameni din majoritatea ţărilor de pe Pământ să determine o perioadă de acalmie în datele citite de magnetometre? Corespund aceste date cu fenomenul de unire a emoţiilor oamenilor, permiţând o pace globală şi armonie? Deoarece furtunile solare cresc intensitatea rezonanţei, care la rândul ei determină probleme legate de sănătate, violenţă etc., datele ar putea fi un prim indiciu că acţionăm în direcţia corectă cu acest studiu privind modul în care un eveniment global poate să devină catalizator pentru un nou tip de coerenţă, pe care o considerăm ca o conştiinţă globală.

Date ştiinţifice

Pământul este înconjurat de un strat de aer ce se întinde până la 240 km în spaţiu. Atmosfera are 4 straturi: troposfera (0-16 km), stratosfera (16-48 km), mezosfera (48-80 km) și termosfera (80-600 km). În termosferă există un strat numit ionosferă, care se extinde pe 80-290 km. Ea constă din particule încărcate electric. Această zonă foarte dinamică este expusă constant influenţei solare: puternica radiaţie ultravioletă descompune moleculele şi atomii, de aceea ionii şi electronii liberi încărcaţi electric umplu straturile ionosferei.
O furtună solară poate aduce particule încărcate în magnetosferă şi ionosferă. Cercetătorii au descoperit că o activitate solară extremă comprimă drastic magnetosfera – bula magnetică de protecţie a Pământului, creată de câmpul magnetic terestru – şi modifică compoziţia ionilor în spaţiul de lângă planetă. Aceste schimbări în ionosferă sunt detectate de magnetometre. Ionosfera are 3 straturi de bază: D, E şi două straturi F. În timpul nopţii, stratul D dispare, stratul E aproape dispare, iar cele două straturi F se combină.

În orice moment, pe tot globul, se descarcă aproximativ 1000 de fulgere care creează impulsuri electromagnetice, stimulând cavitatea ionosferei. Rezonanţele Schumann sunt frecvenţele electromagnetice ale cavităţii ionosferei Pământului şi au fost descoperite în 1952 de dr. Schumann. Dimensiunea limitată a Pământului face ionosfera să acţioneze ca o cavitate rezonantă pentru undele electromagnetice (EM), în benzi de frecvenţă foarte joase. Modulul cu frecvenţa cea mai joasă a rezonanţei Schumann (RS) este de cca 7,83 Hz, cu o variaţie zilnică de ± 0,5 Hz. Celelalte frecvenţe sunt 14, 20, 26, 33, 39 şi 45 Hz.

Observarea RS ne poate oferi informaţii valoroase despre activitatea solară, furtunile terestre, proprietăţile stratului superior disipat, cavitatea ionosferei terestre şi schimbările climatice. Echipa de cercetare şi dezvoltare a „Iniţiativei coerenţei globale” a dezvoltat un detector de câmp magnetic (MAGGIE) pentru a monitoriza rezonanţele undelor de plasmă ce înconjoară constant Pământul în ionosferă. Iată un exemplu al spectrogramelor zilnice ale RS. Nivelul intensităţii, sau puterea fiecărei frecvenţe, este codată pe o scară de culori, unde galben este culoarea cea mai intensă. RS apar ca linii orizontale roşii la frecvenţele de 7, 8; 14, 20, 26, 33 şi 39 Hz.


Figura de mai sus arată întregul spectru al nivelului intensităţii, pentru frecvenţele între 5 şi 40 Hz, pentru aceeaşi zi - legat de inaugurarea administraţiei Obama.

Vântul solar interacţionează cu câmpul electromagnetic terestru, aplatizându-l în direcţia către soare şi lungindu-l în direcţia opusă, determinând apariţia unei cozi magnetice. Când exploziile solare şi câmpurile magnetice asociate lor ajung în magnetosfera terestră, particulele înalt energizate pot fi extrase din vântul solar în magnetosferă, producând aurore boreale şi furtuni geomagnetice, care la rândul lor creează variaţii în câmpul magnetic terestru, influenţând astfel tot ceea ce există în acesta, inclusiv vremea, bioelectricitatea, ritmurile vieţii, dinamica sângelui etc.

Există o legătură între activitatea solară, furtunile geomagnetice RS şi sănătatea şi comportamentul uman?

În momentul în care fizicianul W.O. Schumann şi-a publicat, în revista Technische Physik rezultatele cercetării sale despre aceste rezonanţe, dr. Ankermuller a făcut imediat conexiunea între RS şi ritmul alfa al undelor cerebrale. El a considerat foarte interesant faptul că „gândirea Pământului” are aceeaşi rezonanţă naturală cu cea a creierului uman şi l-a contactat imediat pe profesorul Schumann. Acesta l-a rugat pe Herbert König – pe atunci, candidat la doctorat, iar apoi succesorul său la Universitatea din München – să studieze acest lucru. König a demonstrat o corelaţie între rezonanța Schumann şi ritmurile creierului. El a comparat înregistrările de pe electroencefalograme (EEG) cu câmpurile electromagnetice naturale şi a descoperit că primele 5 RS din plaja 0-35 Hz sunt în aceeaşi gamă de frecvenţă cu undele cerebrale înregistrate pe EEG şi că semnalul de 7,8 Hz e foarte apropiat de frecvenţa ritmului cerebral alfa.

Frecvenţele cerebrale sunt grupate astfel:

DELTA: 0.5-4 Hz. Caracterizează starea de somn fără vise sau starea de inconştienţă.
TETA: 4-7 Hz. Este asociată cu prima fază a somnului, sau moţăiala. Apare şi în meditaţia profundă când suntem treji, dar deschişi către imaginare mentală. Este asociată cu creativitatea, intuiţia, fantezia, reveria. Se crede că reflectă activitatea sistemului limbic şi o activitate crescută se observă în anxietate, activarea comportamentală şi inhibiţie.
ALFA: 8-12 Hz. Acesta este ritmul principal la un adult relaxat. Este prezent pe parcursul întregii vieţi. Este considerată o stare normală de alertă, dar nu de procesare activă de informaţii. Alfa a fost asociat cu creativitatea, lucrul mental, starea de calm, de învăţare, coordonarea mentală şi a întregului format de minte şi corp.
BETA: 12-30 Hz. Reflectă un proces foarte activ. Se petrece în timpul stării de conştienţă normală şi de atenţie exterioară. Gama 12-17 Hz apare în procesarea normală a informaţiei şi activitatea mentală. Gama 17-30 Hz apare în starea de alertă ridicată, anxietate, de genul „loveşte sau fugi”.
GAMA: 30-100 Hz. Este asociată cu stări conştiente în care se procesează informaţii simultan, în ambele emisfere. Balenele şi delfinii operează la aceste frecvenţe.

După aceste descoperiri, mai multe studii ştiinţifice au susţinut că rezonanța Schumann reprezintă unde electromagnetice staţionare foarte importante, acţionând ca frecvenţe de fundal şi influenţând oscilaţiile biologice în creierul mamifer. Atâta timp cât proprietăţile cavitaţii electromagnetice a Pământului rămân aproximativ aceleaşi, aceste frecvenţe rămân aceleaşi. Unele dintre schimbările care se petrec în RS sunt cauzate de ciclul petelor solare, deoarece ionosfera planetei se schimbă, ca reacţie la schimbarea vântului solar, ce este asociat cu ciclul de 11 ani al activităţii solare. Pe măsură ce intensitatea medie a RS creşte sau scade, datorită diferenţelor între noapte şi zi, datorită schimbărilor în activitatea solară, în clima globală etc., creierul şi sistemul nostru nervos răspund la aceste schimbări.

Rezonanţa poate fi definită ca fiind frecvenţa la care un obiect vibrează în modul cel mai natural. De exemplu: în sistemele coerente, un obiect poate să determine mişcarea unui alt obiect, dacă cele două împărtăşesc aceeaşi frecvenţă de rezonanţă. De exemplu, dacă loviţi un diapazon la 100 cicluri pe secundă şi îl aduceţi lângă un alt diapazon, cel de-al doilea va începe să vibreze cu aceeaşi rezonanţă, deşi nu a fost atins. Similar, dovezile ne arată că este posibil ca și creierul să detecteze, să se acorde şi să răspundă semnalului unei RS.

Cum suntem capabili să ne acordăm rezonanţelor Schumann?

Răspunsul este că creierul nostru are Zeitgeber, un termen german care se traduce prin „cei ce dau timp”, referindu-se la agenţi sau evenimente exterioare care ne dau semnale – în acest caz, RS. Aceste semnale exterioare ajută sistemul biologic uman să se sincronizeze cu ciclurile zilnice ale Pământului. Cercetările recente arată că modificări semnificative în activitatea solară şi geomagnetică, provocate de furtuni geomagnetice, pot aduce schimbări semnificative în intensitatea şi stabilitatea semnalului RS. Aceasta poate determina ieşirea acestui semnal în afara plajei lui normale, ceea ce induce modificări în sincronizarea dintre creier şi inimă şi schimbă nivelul de melatonină din creier. 

Iată unele efecte nedorite, asociate schimbărilor din activitatea geomagnetică:
- Modificarea presiunii sanguine;
- Probleme cardiace, neurologice, de reproducere, ale sistemului imunitar;
- Dezordini mentale, depresie şi sinucidere;
- Creşterea numărului de bolnavi, a accidentelor şi a morţilor subite, ca şi a nenumăratelor afecţiuni legate de stres.

S-au făcut experimente legate de timpii umani de reacţie, relativ la evenimente exterioare şi RS. De pildă, în 1974 dr. König a arătat că timpii umani de reacţie erau corelaţi cu intensitatea unui semnal Schumann de 8-10 Hz: 10 Hz accelera timpii de reacţie, în timp ce semnalele de 3 Hz (provenind de la furtunile locale), încetineau semnificativ timpii de reacţie. Acest fenomen poate fi demonstrat prin schimbările în tiparele EEG şi nivelul de asimilare în creier a ionilor de calciu.

Efectul câmpurilor electromagnetice create de om asupra sănătăţii umane

Câmpurile electromagnetice generate de sistemele de telecomunicaţii, dispozitive, calculatoare şi alte produse ale tehnologiei umane sunt extrem de puternice şi, în unele cazuri, au fost asociate cu incidenţa crescută a cancerului, a bolilor de inimă, a depresiei şi a altor boli. Expunerea în zonele rezidenţiale la câmpuri electromagnetice puternice s-a dovedit că poate creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru bolile enumerate mai sus.
Unele categorii, precum bătrânii, copii, femeile gravide şi cei bolnavi, sunt mai sensibile faţă de efectele adverse ale acestor câmpuri decât restul populaţiei. Ca în orice cercetare, există opinii opuse referitoare la existenţa şi extinderea efectelor adverse. Astfel, tragem concluzia că RS, activitatea solară şi geomagnetică influenţează sănătatea şi comportamentul uman. Este interesant de observat că studiul RS arată interconexiunea a tot ceea ce există – a noastră, a noastră cu planeta, cu soarele şi probabil cu mulţi alţi factori planetari, de care nu ne dăm încă seama.
Deci, cercetătorii au găsit dovezi care indică faptul că sănătatea şi comportamentul uman par a fi afectate de schimbările de RS. De asemenea, mulţi oameni de ştiinţă cred că aceste rezonanţe ar putea fi importante în multe cicluri biologice umane.
Viitoarele cercetări referitoare la rezonanța Schumann, vor răspunde la întrebările: de ce unii oameni sunt afectaţi negativ de schimbările acestei rezonanțe iar alţii nu şi ce se poate face pentru a-i ajuta pe cei afectaţi. În plus faţă de cercetarea relaţiei între starea de sănătate şi rezonanța Schumann, cercetătorii au mai studiat şi dacă există o legătură între evenimentele istorice (războaie, revoluţii, mişcări sociale), ciclul solar şi schimbările în activitatea ionosferei.
În final, vreau să vă reamintesc că, deoarece creşterea activităţii geomagnetice poate determina un dezechilibru în sincronizarea dintre inimă şi minte, vă încurajăm să practicaţi regulat exerciţiile de coerenţă, pentru a vă ajuta să menţineţi acest echilibru. Amintiţi-vă ce spunea Albert Einstein: „Totul este vibraţie”. 

Resonance - Beings of Frequency (RO)

Rezonanța - Ființe de frecvență este un documentar excepțional, în care sunt explicate pericolele la care suntem expuși noi, oamenii, ca și întreaga planetă vie, din cauza oceanului de unde electromagnetice în care ne scăldăm zilnic. Aceste microunde care alterează vibrația naturală a ființei noastre provin de la aparatura modernă, în continuă expansiune, între care, telefonia mobilă este, de departe, printre cele mai dăunătoare.




Comentarii

  1. Buna seara,
    informatiile sunt deosebite si va multumesc pt. efortul pe care il faceti. Imi pare rau ca nu am putut vedea documentarul cu Agartha(nu am stiut sa deschid sau nu mai este disponibil, in fine.Felicitari si spor in tot ceea ce faceti!
    cu recunostinta, Adriana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Adriana,
      Va multumim din suflet pentru aprecieri! Aici este linkul direct catre documentarul inclus in postarea despre Agartha: http://vimeo.com/45559603

      Uneori filmele nu se vad din cauza browserului folosit. Deci, daca folositi Mozilla Firefox si filmul este indisponibil, atunci incercati cu Google Chrome... ar trebui sa functioneze asa.
      Multumim pentru comentariu si va mai asteptam sa ne impartasiti opiniile dvs.

      Ștergere
  2. Va multumesc ptr. aceste pretioase informatii,care ne ajuta sa patrundem,cate putin...cate putin... in profunzime aceasta existenta.Va apreciez si va iubesc, pe toti cei care prin efort, ne ajutati sa ne mai ''luminam''.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *