Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)

-->

SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN

1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman.

1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor. Cu această ocazie, se întocmeşte un program de colonizare a Palestinei de către evrei.


1906 – Congresul evreilor decide ca ţara evreilor să ia fiinţă în Palestina.

1845-1914 – Numărul evreilor din Palestina creşte de la 12.000 la 85.000.

1916 – În urma pactului Sykes-Picot dintre Franţa şi Marea Britanie, Siria şi Libanul revin Franţei, Iordania şi Irakul revin Marii Britanii, iar Palestina urmează a fi internaţionalizată.

1917 – Guvernul britanic emite declaraţia de la Balfour, prin care promite evreilor înfiinţarea unui stat al lor pe teritoriul Palestinei.

1920 – Conferința de la San Remo acordă Marii Britanii mandatul asupra Palestinei. Sir Herbert Samuel este trimis în funcția de Înalt Comisar britanic în Palestina

24.07.1922 – Consiliul Ligii Națiunilor acordă Marii Britanii dreptul de a favoriza stabilirea poporului evreu în acest spațiu arab.

29.11. 1947 – Adunarea generală a ONU adoptă rezoluția 181, în care prevede: încetarea mandatului Marii Britanii, crearea pe teritoriul Palestinei a unui stat evreu și a unui stat arab și un statut special pentru orașul Ierusalim, care urma să devină zonă internaţională sub jurisdicţie ONU. Palestinienii se opun partajării teritoriului lor.

14.05.1948 – Marea Britanie se retrage din Palestina, iar liderii evreilor iau decizia înfiinţării unui stat evreiesc. În aceeaşi zi, armatele Egiptului, Transiordaniei, Siriei, Libanului şi Irakului vin în sprijinul palestinienilor, încercând să evite divizarea Palestinei. Arabii nu reuşesc să împiedice formarea statului Israel. Din cei 800.000 de palestinieni care trăiau în teritoriul deţinut de israelieni înainte de 1948, mai rămân 170.000; restul emigrează în statele arabe vecine, arabii nemaifiind astfel majoritari în noul stat evreiesc.

1965 – Este înfiinţată Organizaţia de Eliberare a Palestinei (OEP).

5.06.1967 – Israelul atacă Egiptul, Siria şi Iordania simultan. Războiul se termină după 5 zile cu victoria Israelului, care ocupă Peninsula Sinai, Ierusalimul de Est, Înălţimile Golan şi Cisiordania.

6.10.1973 – Egiptul şi Siria pornesc război împotriva Israelului, cu scopul de a recâştiga teritoriile pierdute în 1967. Henry Kissinger, secretarul de stat al SUA, reuşeşte să obţină o încetare a focului din partea beligeranţilor.

1987 – Organizația Pentru Eliberarea Palestinei preia conducerea Intifadei (Mișcarea de rezistență din teritoriile arabe ocupate). În acest moment, relaţiile dintre Israel şi palestinieni intră într-o nouă fază. Au loc o serie de revolte palestiniene în teritoriile israeliene, ce includ demonstraţii, greve şi aruncări de pietre asupra soldaţilor israelieni.

Sunt evreu și vreau ca Israelul să nu mai omoare palestinieni

30.10.1991 – Are loc Conferința de la Madrid, printre problemele aflate pe agenda de lucru situându-se: cele teritoriale, dreptul de întoarcere a evreilor din Europa Centrală, statele arabe și URSS, palestinienii refugiați în Liban și Iordania, statutul Ierusalimului și recunoașterea statului Israel. La conferință, George Bush afirmă că „compromisurile teritoriale sunt esențiale pentru pace”, în timp ce Gorbaciov apelează la „respectarea drepturilor palestinienilor”. Implicarea internațională în conflict demonstrează că în joc se află interese politice, strategice și economice.

1993 – Este semnat pactul de încetare a focului între primul ministru israelian Yitzhak Rabin şi preşedintele Organizaţiei Pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat. Prin acest pact, Israelul acceptă o conducere independentă a palestinienilor.

4.11. 1995 – Yitzhak Rabin, primul ministru al Israelului, este asasinat de către un evreu, suporter al extremei drepte din Israel.

2003 – Mahmoud Abbas devine primul ministru al palestinienilor.

21.03.2004 – Șahu Ahmad Yassin, fondatorul mișcării de rezistență Hamas, este asasinat.

11.11.2004 – Moare în mod suspect liderul palestinian Yasser Arafat. În noiembrie 2012 este deshumat și se inițiază o anchetă, deoarece un laborator elvețian a declarat că s-au găsit urme pe poloniu 210, o substanță radioactivă extrem de periculoasă, pe o parte din obiectele personale ale fostului lider palestinian. Rezultatele anchetei sunt în continuare controversate.

25.01.2006 – Hamas câştigă alegerile legislative în Gaza.

24.06.2006 – Israelul provoacă militanţii din Gaza prin arestarea a doi membri Hamas: Osama şi Mustafa Muamar.

25.06.2006 – Palestinienii ripostează, ucid doi soldaţi israelieni şi răpesc un al treilea, pe Gilad Shalit. Israelul profită şi, sub pretextul eliberării lui Gilad Shalit, lansează o nouă operaţiune în Gaza. Palestinienii protestează, spunând că această operaţiune are ca obiectiv destabilizarea noului guvern Hamas.


29.05.2006 – Israelul arestează 64 de oficiali Hamas, din care 8 sunt membri în Guvernul Hamas.

6.09.2006 – Gilad Shalit este eliberat prin intermediul mediatorilor din Egipt.

01.11.2006 - 09.11.2006 – Masacrul de la Beit Hanoun. Armata israeliană invadează oraşul Beit Hanoun. După invazie, bilanţul este tragic: 80 de morţi şi 40 de răniţi din rândul palestinienilor.


Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței
(Peace, propaganda and the promised land) (RO)

„Prin vocile unor savanți, critici, activiști pentru pace și experți în problema Orientului Mijlociu, documentarul relevă modul în care ocupația israeliană din Cisiordania și Fâșia Gaza rămâne un subiect ascuns în știrile mass media, iar colonizarea brutală israeliană pare a fi mai degrabă o acțiune defensivă, decât una ofensivă, reală. Documentarul explorează, de asemenea, modalitățile prin care jurnaliștii din SUA au devenit complici la realizarea campaniei de relații publice (propagandă) a Israelului, ridicând multe întrebări cu privire la etica, rolul jurnalismului și relația de aservire dintre mass media și politică. ...asaltul sionist contra palestinienilor a început odată cu agresiunea britanică din 1917 asupra Palestinei și, ca atare, ne mai despart numai patru ani de „sărbătorirea” unui veac de atrocități pe seama ghinionistului popor palestinian”.
Marian Matei - traducătorul documentarului. Citiți întregul articol aici.


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *