Bruce Lipton - Influența psihicului asupra corpului + documentar (RO)

-->

INFLUENȚA PSIHICULUI ASUPRA CORPULUI

Bruce Lipton

Fragment din interviul realizat în dec. 2011 de Cristian Mureșan - TVR Cluj

- Ce înseamnă evoluţia spontană? Este aceasta echivalentă cu remisia spontană?

Cartea mea a fost intitulată „Evoluţie spontană” tocmai datorită faptului că ea chiar ESTE ca o remisie spontană, acesta însemnând că, dacă un pacient e pe moarte şi toată lumea gândeşte că acest om va muri (medicii, familia) dintr-o dată el se vindecă în mod remarcabil. Acest fapt are legătură cu remisia spontană, deoarece reprezintă o mare schimbare a unor credinţe din partea pacientului: în loc să se gândească la moarte, el se gândește: „Ba nu! Vreau să trăiesc!”; şi dintr-o dată, starea lui se schimbă. Aşadar, atunci când se schimbă o credinţă, apare vindecarea.


De ce mi-am numit cartea „Evoluţie spontană”? Deoarece noi suntem pe cale de a trăi o asemenea evoluţie şi e ceea ce vedem peste tot: ocuparea Wall Street-ului, schimbările politice din toate ţările, criza economică, toate acestea ne arată că ne confruntăm cu o evoluţie. Ca și în cazul pacientului care se vindecă spontan, nu e nevoie de milioane de ani pentru a face un salt evolutiv. Dacă populaţia umană îşi schimbă sistemul de credinţe, atunci, asemănător pacientului care îşi schimbă credinţa, omenirea întreagă se va schimba spontan. Nu mă refer la o evoluţie care ar dura sute şi sute de ani, ci la una care se va întâmpla în următorii câţiva ani, fiind o schimbare pe întreaga planetă. Ştiinţa ne spune că trebuie să gândim altfel, că trebuie să ne schimbăm comportamentul şi să avem o altă viziune. Aceasta se întâmplă peste tot în lume în acelaşi timp. Deja începem să realizăm această evoluţie, iar în viitoarele cărţi de istorie se va scrie că aceasta a fost scânteia care a schimbat evoluţia planetei. Aşa că acestea sunt vremurile cele mai importante pentru oamenii de pe această planetă. Ne aflăm într-un moment în care trebuie să facem o alegere. Dacă nu vrem să ne schimbăm modul în care trăim, vom dispărea. Dacă ne schimbăm, trăind în armonie cu Natura, vom avea acea remisie sau evoluţie spontană.
Problema e că azi noi privim spre ştiinţă pentru a afla adevărul. Atunci când vrem să aflăm dacă un lucru e adevărat sau nu, ne punem întrebarea: e ştiinţific? Din acest motiv, ştiinţa e „judecătorul” care ne spune ce este adevărat despre Pământ şi lucrurile pe care am vrea să le înţelegem privind viața pe planetă. Există 4 credinţe diferite prin intermediul cărora am trăit ca civilizaţie, iar aceste credinţe sunt ştiinţifice. Noi am creat o lume bazată pe aceste credinţe. Dar acum s-a dovedit că aceste 4 credinţe sunt greşite şi, continuând să ne bazăm pe ele, vom merge spre distrugere. A venit momentul să recunoaştem că am trăit pe baza unor credinţe false şi că trebuie să ne schimbăm viaţa cu ajutorul noii ştiinţe.

- Vă rugăm să descrieţi pe scurt aceste credințe false.

Prima credinţă este aceea că trăim într-un Univers fizic, în care totul este făcut din materie şi obiecte fizice. Ea se bazează pe fizica newtoniană. Această fizică nu evidențiază lumea invizibilă a energiei. Fizica nouă, care nu mai e nouă demult, a apărut în 1925 şi se numeşte fizică cuantică. Aceasta „a întors masa” şi a afirmat: există o lume a materiei şi una a energiei, dar de fapt cea a materiei este formată din energie, aşa că întregul Univers este energetic. Dar cea mai importantă descoperire a fizicii cuantice este faptul că energia, lumea invizibilă, este cea care modelează lumea fizică. Energia invizibilă din jurul nostru schimbă, de fapt, lumea fizică. Fizicienii numesc această energie „câmp”, definind-o ca suma forţelor motrice invizibile care influenţează lumea fizică. Şi atunci, am avut revelația: este aceeași definiție cu cea a noțiunii de „spirit”. Prin „spirit” se înţelege suma forţelor motrice invizibile care influenţează lumea fizică. Prin urmare, noi am lăsat „spiritul” în afara ecuaţiei.

Următorul mit e acela că noi am crezut în ultimii 60-70 ani că genele ne controlează vieţile. Dar eu am spus: genele îmi controlează tiparul, aşa că ele sunt molecule cu rol de schiţă, o schiţă pe baza căreia e construită o fiinţă umană. În cadrul aceluiași mit, caracterul meu este controlat de gene. Și atunci am întrebat: „Tu eşti cel care a selectat genele cu care te-ai născut?” Veţi spune: „Nu, doar s-a nimerit să fie datorită mamei şi tatălui, genele au venit împreună şi au făcut din mine cel care sunt”. Atunci am întrebat: „Dacă nu-ţi place acest tipar şi lucrurile pe care le-ai moştenit, le poţi schimba?”. Răspunsul este: „Nu, nu le pot schimba”. Deci ceea ce credem de la această ştiinţă e că suntem controlaţi de genele noastre, că destinul nostru e predeterminat de gene, ca și cancerul, diabetul, Alzheimer, obezitatea... noi spunem că toate aceste boli apar din cauza genelor noastre. Aceasta e vechea credinţă.

A treia credinţă falsă este cea în teoria darwinistă care, în esenţă, ne vorbeşte despre supravieţuirea celui mai puternic în lupta pentru existenţă. Acesta este motto-ul teoriei darwiniste, care spune că viaţa e o luptă şi că noi trebuie să luptăm unii cu alţii, deoarece, dacă nu învingi, mori. Ea ne spune că viaţa e o competiţie, în care noi concurăm unii împotriva altora pentru a supravieţui. Deci noi luptăm de vreo 150 ani unul împotriva altuia, o ţară împotriva alteia, deoarece avem această credinţă. Astăzi s-a dovedit că această credinţă e greşită. Acum ştim că Natura nu e bazată pe competiţie. Natura e bazată pe exact opusul ei, adică pe cooperare.

Ultima credinţă falsă vine tot din teoria lui Darwin, care spune că evoluţia e întâmplătoare, ceea ce înseamnă că mutaţiile genetice sunt pur şi simplu accidentale şi că aşa au ajuns toate organismele aici. Astfel, noi nu vedem conexiunea cu natura, deoarece spunem că singurul motiv pentru care suntem aici e hazardul şi mutaţiile genetice întâmplătoare. Ei bine, s-a dovedit că nu-i aşa. Toate organismele au fost create de Natură în ideea de echilibru în „grădină”.

Prin urmare, controlul genetic este vechea credinţă. Prin control genetic se înțelege ceva controlat de gene. În noua știință, acest control se numește „epigenetic”, ceea ce înseamnă o adevărată revoluţie în ştiinţă. Acel „epi-” din faţă înseamnă „deasupra”, aşa că atunci când spun control epigenetic, mă referă la controlul de dincolo de gene. Și dintr-o dată apare întrebarea: Ce anume controlează genele? MINTEA NOASTRĂ. Aceasta este noua ştiinţă. Ea ne spune că dacă schimbi modul în care experimentezi viaţa, dacă îţi schimbi credinţele, emoţiile şi atitudinile, atunci îţi schimbi conformaţia genetică. De ce e important asta? În vechea paradigmă, cea cu controlul genetic, tu eşti o victimă, deoarece genele te controlează. Noua paradigmă, noua ştiinţă, spune că tu eşti stăpânul, deoarece îți poţi schimba conformaţia genetică prin schimbarea credinţelor, a stilului de viaţă, a emoţiilor. Este în același timp modul prin care îți poţi crea boli și modul prin care te poţi vindeca, totul fiind legat de credinţele tale.
Acum înțelegem mai bine ce înseamnă remisia spontană: cineva care are o boală în faza terminală, dacă-şi schimbă credinţa, dintr-o dată se vindecă. Cu ajutorul noii științe, noi ne putem controla sănătatea, putând trece de la postura de victimă, la aceea de stăpân al vieţii şi sănătăţii noastre. Asta schimbă întreaga viziune asupra sănătăţii şi a relaţiilor interumane. E o schimbare profundă la nivelul ştiinţei.

Pentru că până acum am privit corpul uman ca pe un autovehicul, pe care, atunci când ceva nu merge, îl repari, am creat medicamentele. Acestea sunt niște substanțe chimice pentru a repara un corp „chimic”. Noi gândim că, fiind vorba de un corp fizic, e suficient să punem în el chimicale, pentru a-l repara. Într-adevăr, corpul nostru este ca o maşinărie. Are părţi fizice, molecule, reacţii chimice etc. Dar elementul care a fost lăsat afară e „șoferul”. Corpul nostru are un șofer! Este mintea noastră! Mintea este şoferul invizibil al maşinii. De ce e important de știut? Dacă eu vă dau o maşină, dar dv. nu aveţi nicio calificare, deci nu ştiţi să conduceţi, o veţi lovi și o veți strica. Şi atunci ar trebui ca tot timpul să reparaţi la maşină. Dar dacă învăţaţi să șofați, mașina va funcționa și vă va servi timp îndelungat. Ce vreau să spun? Dacă nu oferim minţii noastre o „şcoală de şoferi” pentru a fi capabilă să ne conducă vehiculul, atunci ea îl poate distruge. Aceasta este adevărata problemă cu care ne confruntăm în lume, deoarece până acum, ştiinţa şi medicina au vorbit despre minte ca despre ceva invizibil și, conform principiilor newtoniene, numai lumea fizică este cea pe care trebuie s-o studiem. Medicina a exclus mintea din ecuație, spunând: „Dacă ceva nu merge bine în corpul tău, înseamnă că acel ceva s-a stricat”. Acum am aflat că lucrurile nu stau aşa. De fapt mintea controlează biologia.

Mintea este ansamblul de forţe invizibile, care sunt gândurile, iar gândurile vă influenţează biologia. Din acest motiv, dacă aveţi gânduri care nu sunt armonie cu viaţa şi cu celulele din corp, dacă aveţi gânduri dezechilibrate, vă autodistrugeți. Aceste gânduri invizibile vă modifică biologia corpului. Vechea ştiinţă spune că nu e nimic rău cu dv., ci doar cu anumite părţi dv., care s-au defectat. Dar noua ştiinţă spune: Nu! Dacă ceva nu e în regulă cu dv., în 90% din cazuri asta n-are nimic în comun cu corpul dv. fizic, ci doar cu gândurile dv., adică cu modul în care ele vă „conduc” corpul și pagubele pe care vi le fac. Gândurile dv. fac asta!

În prezent medicamentele alopate sunt cea mai mare problemă în îngrijirea sănătăţii, deoarece ele sunt cele care ne creează bolile şi probleme serioase cu care ne confruntăm. La facultăţile de medicină se învață că celulele comunică între ele prin reacţii chimice, hormoni, factori de creştere, neuropeptide etc. Se crede că asta e singura formă de comunicare. Datorită fizicii cuantice, acum știm că celulele nu comunică exclusiv prin substanţe, ci și prin vibraţii ale energiei, și aceasta într-un mod mult mai eficient. Celulele trimit continuu vibraţii unele spre altele. Este o descoperire importantă, deoarece nu mai e vorba de chimie. Vibraţia influenţează comportamentul celulei. Așadar, în loc să tratăm prin medicamente alopate şi substanţe chimice, putem vindeca cu energie. Acest lucru este cunoscut de mult timp! Atâta doar că într-o lume a fizicii newtoniene şi a medicinii moderne, s-a decis să ne bazăm pe medicamentele alopate şi pe corporaţiile farmaceutice. Iar ele nu vor ca noi să ştim despre vindecarea prin energie dintr-un motiv foarte simplu: vindecarea prin energie nu costă bani. Nu trebuie să cumperi nimic. Este motivul pentru care corporaţiile farmaceutice nu vor să ni se spună că ne putem vindeca şi altfel, deoarece le-am strica afacerile. Din păcate, medicina este în cea mai mare parte controlată de corporaţiile farmaceutice.

În proiectul „Genomul uman”, cercetătorii au pornit de la premisa că genele ne controlează viaţa. Ei au făcut următorul raționament: dacă ar avea o listă a tuturor genelor atunci orice problemă, a oricărui om de pe planetă, ar putea fi reparată cu ajutorul unei gene. De exemplu, dacă mi-aş dori să am mai mult păr, şi dacă aş şti care este gena care face să crească părul, aş putea să-mi creez acea genă prin inginerie genetică, mi-aş transplanta-o, și ea ar face să-mi crească părul din nou. Tot așa, dacă aș ști care este gena care produce cancerul, aş putea stopa boala. Oamenii aceia chiar au crezut că dacă vor cunoaşte toate genele, vor putea controla fiecare caracteristică a vieții, deoarece dogma spune că genele controlează viața.

Interesant este că proiectul „Genomul uman” a fost realizat tocmai datorită corporațiilor farmaceutice. Cercetătorii, bazându-se pe informația vehiculată de știință cum că trebuie să existe cca 150.000 de gene pentru a crea un corp uman, le-au spus corporatiștilor că pentru fiecare genă s-ar putea crea un nou medicament. Deci dacă tu, Cristian, ai vrea să-ţi modifici înălțimea, ți-aș da o genă care să te facă mai înalt. Sau poate vrei o genă pentru abilități muzicale, cum a avut Mozart. Atunci aș crea prin inginerie o genă de tipul acesta...

Toate aceste idei sunt rezultatul credinței că genele controlează totul. Concernele farmaceutice, gândindu-se la cele 150.000 de gene, și-au imaginat: „Oh, asta ar însemna 150.000 de noi medicamente!”. Şi atunci au zis: „Hai să facem o listă a tuturor genelor, iar pe urmă le vom folosi pentru a trata pacienți. De fapt, ei se gândeau cum să facă bani şi nu cum să ajute oameni. Acesta e motivul real pentru care s-a demarat proiectul. Marea surpriză a fost atunci când au sosit rezultatele. În realitate, au fost identificate doar 23.000 de gene! Cum era posibil? Știinţa afirmase că trebuie să existe 150.000! Asta însemna că ştiinţa greșise, deoarece lipseau 127.000 de gene! Dar ele nu lipsesc, ci pur şi simplu nu există.

Cum a putut să afirme știința că există 150.000 de gene, când în realitate sunt numai 23.000? Pentru că ştiinţa s-a bazat pe un sistem de credințe greșit. De fapt, genele nu controlează viaţa în felul în care am crezut noi că o fac. Acum ştim că mintea poate folosi 23.000 de gene, cu care poate crea 150.000 de proteine diferite. Înainte, se credea că o genă creează o proteină. Logica a fost că, din moment ce există 150.000 de proteine diferite, trebuie să existe 150.000 gene. Adevărul e că avem 23.000 gene care creează 150.000 proteine diferite. Asta înseamnă că unele gene creează mai mult decât o singură proteină, ceea ce schimbă întregul sistem de credinţe. Acest rezultat a infirmat şi credinţa că ingineria genetică ar fi ceva uşor de realizat.

Bruce Lipton - Natură, educație și puterea iubirii (RO)

-->

Comentarii

  1. Stiu de foarte multa vreme ca avem o minte care produce mutatii in starea noastra de sanatate. Punctul meu sensibil este spiritual de sacrificiu. Cand au altii nevoie de mine, functionez grozav, indiferent de criza de sciatica, colica renala, puseu de sinuzita etc. Cand n-are nimeni nicio urgenta, zac vreo 2-3 zile dupa care ma conving ca mi-a ajuns cat am bolit si-mi trece. N-as deplasa observatiile personale, totusi, la scara planetara.

    RăspundețiȘtergere
  2. In urma cu 25 de ani am intilnit un medic (care era si vindecator cu bioenergie) si eram mai multi adunati intr-o sala, ne urmarea pe fiecare nu doar pe pacientul care venea pentru tratament, si a spus urmatorul lucru: "sa iti iubesti aproapele CA PE TINE INSUTI" inseamna ca nici mai mult, nici mai putin,... nu pentru altii TOTUL si pentru tine insuti NIMIC... pentru ca e in dezacord cu esenta ideii... el vedea pe multi in sala ca aveau aceasta nelamurire cu grija fata de altii... Si desigur, atunci cind se constientizeaza ca pentru tine insuti faci NIMIC dar pentru altii dai TOTUL,... aceasta creeaza dezechilibru si nu e calea buna... Dar deasemenea nu e calea buna nici NIMIC pentru sine si prin urmare NIMIC pentru altii... ci DOAR atit cit faci pentru tine insuti sa imprastie asupra la altii... Nu mai mult de atit, nu mai putin de atit dar nici nu e echivalent cu NIMIC, si nici nu se va putea face TOTUL. Dar ... in cele din urma, e doar o parere, nu pretind ca e cea mai buna... insa e buna pentru mine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *