Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)

-->

TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC

În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de Erich von Däniken, Zecharia Sitchin, Robert K. Temple și David Icke. Conform convingerilor lor, bazate pe analize teoretice și probe fizice doveditoare, ființe extraterestre inteligente (numite și „extratereștri antici”) au vizitat Pământul în trecutul îndepărtat și aceștia au stat, de fapt, la originea tuturor civilizațiilor umane. Această teorie sugerează că zeitățile prezente în toate miturile și religiile de pe glob sunt, de fapt, astronauți veniți de pe planete mult evoluate din punct de vedere științific și spiritual, iar cunoștințele lor tehnologice au fost interpretate de către oamenii primitivi ca dovadă a statutului lor divin. Bineînțeles că această ipoteză nu a beneficiat de sprijinul comunității științifice, fiind însă respinsă fără vreun contra-argument solid. Cât despre revistele de profil, acestea continuă să o ignore.

Astronautul de la Palenque - Mexic, anul 200 î.e.n.

Surprinzător, în cartea lor, „Viața inteligentă în Univers” (Intelligent Life in the Universe), apărută în anul 1966, celebrii astrofizicieni I.S. Shklovski și Carl Sagan dedică un capitol întreg ideii că oamenii de știință și istoricii ar trebui să ia în serios posibilitatea ca unele contacte extraterestre să fi avut loc în istoria umanității. Ei susțin că o călătorie sub-luminică interstelară a unor ființe extraterestre este perfect posibilă, din moment ce și noi, oamenii, deținem tehnologia necesară pentru zborul cosmic încă din anii ’60. Autorii mai spun că numeroasele mituri privind vizite ale unor ființe venite din cer ar trebui analizate mai cu atenție și că narațiunile în care sunt descrise contacte directe cu „zei” sunt plauzibile. În acest sens, Shklovski și Sagan citează relatările despre Oannes, cel care ar fi adus sumerienilor știința, agricultura, matematica și artele, relatări ce ar merita o analiză mai profundă, deoarece, datorită coerenței și detaliilor, acestea descriu un posibil paleo-contact cu o ființă evoluată.


Dar ideea că extratereștrii au servit umanității timpurii pe post de zei a intrat în atenția publicului larg odată cu publicarea în 1968 a bestseller-ului autorului elvețian Erich von Däniken, „Carele zeilor” (Chariots of the Gods), urmată de documentarul NBC din 1973 „În căutarea astronauților antici” (In Search of Ancient Astronauts), cu care și-a câștigat instantaneu faima în Statele Unite.

După cum am văzut, teza lui nu era una cu totul nouă. Oameni de știință reputați avansaseră ideea cu câțiva ani înainte. Dar puțină lume știe că nici teoria acestora nu era întru totul originală. Pentru cei familiarizați cu literatura științifico-fantastică a anilor 1940-1950, aserțiunea revoluționară a lui Shklovski, Sagan și mai apoi a lui von Däniken își are originea în scrierile anterioare ale altui autor, care susținea că divinitățile civilizațiilor străvechi erau de natură extraterestră. Ipoteza astronautului antic își găsește o paralelă aproape perfectă în povestirile fantastice ale lui H.P. Lovecraft, din Providence, Rhode Island. Opera lui literară îl plasează, pe merit, alături de Edgar Allan Poe și Stephen King, în panteonul scriitorilor de gen. Lovecroft a fost de fapt cel care a venit cu ideea originală a unei intervenții extraterestre în trecutul îndepărtat, în povestirea sa din 1926, „Chemarea lui Cthulhu” (The Call of Cthulhu).

Cu toate acestea, Erich von Däniken rămâne, incontestabil, cel mai cunoscut și mai îndrăgit promotor al teoriei extratereștrilor antici, datorită pasiunii cu care își susține afirmațiile. De 45 de ani încoace, de când și-a publicat cartea care l-a făcut celebru, el a rămas consecvent convingerii că, în trecutul îndepărtat, Pământul a fost vizitat de extratereștri și că aceștia au intervenit în evoluția umanității. Într-un interviu recent, el afirmă chiar că, dacă ar fi știut în 1968 ceea ce știe astăzi, această carte ar avea acum 1000 de pagini, iar toate erorile ar fi eliminate.

Sculptură antică, semănând izbitor cu un astronaut,
descoperită în ruinele mayașe de la Tikal - Guatemala 

În prezent, Erich von Däniken este unul dintre cei mai de succes scriitori de literatură non-ficțiune din toate timpurile. A scris 55 de cărți și a vândut 65 de milioane de exemplare, cărțile lui fiind traduse în 32 de limbi. A participat la realizarea multor filme documentare, a scris nenumărate articole și a produs CD-uri foarte bine vândute. Fluent în patru limbi, fostul proprietar de hotel de 5 stele este și astăzi un cercetător avid și un călător plin de energie, care străbate câte 150.000 de kilometri pe an, pentru a vizita cele mai îndepărtate colțuri ale Terrei. Aceste călătorii îi dau posibilitatea de a examina cu propriii ochi documentele, sculpturile, picturile, artefactele și construcțiile despre care scrie, extrem de avansate tehnologic pentru a fi create în epoca respectivă. Erich von Däniken este fondatorul Asociației de cercetări arheologice, astronautice și SETI (Archaeology, Astronautics & SETI Research Association) care cuprinde atât oameni de știință, cât și profani.

Vă oferim mai jos textul integral al celebrei cărți a lui Erich von Däniken, „Carele zeilor”, apărută în 1968 concomitent în Elveția, Germania și Austria, și tradusă și publicată în țara noastră în 1970, la Editura Politică, sub titlul „Amintiri despre viitor”. Am eliminat din textul în limba română cuvântul înainte și adnotările lungi și supărătoare ale lui Ion Hobana, lăsându-vă să savurați neperturbați exclusiv textul autorului. Vă mai spunem doar că în România comunistă, la vremea respectivă, cartea lui von Däniken a avut un succes nebun. S-a epuizat cât ai clipi din librării, iar în biblioteci, exemplarele ajunseseră ferfeniță... Acestea fiind zise, lectură plăcută!  

Extratereștrii antici - episodul pilot (RO)
Extratereștrii antici - Moștenirea lui von Däniken
(The von Daniken Legacy) (RO)



-->

Comentarii

  1. Si eu sunt fan si Daniken si Extraterestrii antici. Intr-adevar s-au adunat prea multe lucruri in istorie care nu se potrivesc cu versiunea oficiala. Este imposibil ca totul sa fie o greseala de interpretare. Mi-a placut articolul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da intradevar teoria paleoastronautica este adevarata , mai ales in lumina descrierii din Scriptura , deeoarece cel care cunostea cel mai bine lucrurile si de ce am fost creati cu liber arbitru este numai Dumnezeu.Cuvintele ,,Noi,, sau ,,Nostru,, din Scriptura nu inseamna ca ,,OMUL,, a fost creat de mai multi, ci doar de Dumnezeu , acolo in Geneza cap1 este un plural al maiestatii.Pntreu ca pe urma peste tot lucrurile din creatie incep cu Dumnezeu a facut , a zis ,deci la singular. Desigur ca prin cuvintele ,,Noi,, sau ,,Nostru,,spuse de Dumnezeu se arata clar ca si restul ingerilor , heruvimilor , serafimilor cum sant descrisi in Scriptura si ei creati de Dumnezeu tot cu liber arbitru ,erau de fata la crearea pamantului , vietii si omului pamantean de catre Dumnezeu(Tatal).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *