Leoaica și puiul de babuin

-->

LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN

Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o familie numeroasă de babuini, care fugeau speriați prin tufișuri, încercând să ajungă la zona împădurită. „Erau vreo 30-40 de babuini care se îndreptau spre noi, făcând mult zgomot, își amintește Lisa. Era clar că babuinii erau speriați și se grăbeau să ajungă la copaci. Am înțeles repede care era problema: mai mulți lei ieșiseră din iarba înaltă și-i fugăreau. Babuinii care țipau și leii care răgeau creau o scenă de coșmar”. Dar pentru cei doi fotografi, adevărata scenă de coșmar abia începea: o femelă de babuin curajoasă a coborât dintr-un trunchi de copac uscat, încercând să scape și ea de haita de lei. Din nefericire, în timp ce fugea, a fost prinsă în fălcile unei leoaice.


Dar cu asta poveste nu se sfârșise. În timp ce femela de babuin își dădea ultima suflare în colții leoaicei, un pui de babuin, nu mai mare de o lună, s-a desprins încet de trupul mamei lui. Instinctul i-a spus să fugă spre copac, dar n-a avut puterea să se cațere sus, ca să scape de primejdie. În momentul acela, leoaica l-a observat pe micuț și s-a dus mai aproape de el, să-l cerceteze.


Surprinzător, în loc să-l înșface în gheare, leoaica a început să se joace cu puiul de babuin, care țipa înspăimântat.


Leoaica era curioasă și blândă în același timp. După o vreme, l-a prins ușor în gură, s-a îndepărtat cu el de copac și s-a așezat pe pământ, cu puiul între labe.


Ca prin minune, micul babuin s-a liniștit, s-a lipit de leoaică și, într-un alt moment instinctiv, chiar a încercat să sugă la pieptul ei.


După un timp, la locul scenei au venit doi lei, care au încercat să se apropie de leoaică, cu intenția evidentă de a-i face avansuri amoroase. Ca să-l protejeze pe puiul de babuin, leoaica a devenit agresivă, încercând să-i îndepărteze pe cei doi masculi.


Scena a luat o turnură și mai interesantă pentru fotografii Evan și Lisa. În copacul din apropiere stătea un babuin mare, mascul, care, în mod clar, era tatăl puiului și aștepta momentul să-l salveze. Cum leii făceau mare zarvă, babuinului i s-a ivit șansa să coboare din copac, să înșface puiul și să se cațere înapoi, la loc sigur. Nu i-a reușit din prima încercare, a trebuit să facă mai multe mișcări în sus și în jos pe trunchi, dar pe pui nu l-a scăpat nicio clipă.


Finalul întâmplării i-a emoționat și mai profund pe cei doi fotografi, martori din întâmplare la toată scena. Tatăl erou, care tocmai își salvase puiul de la moarte, îl strângea în brațe cu afecțiune.


-->

Comentarii

  1. Da, stiu intamplarea. Daca tii minte, ceva asemanator s-a intamplat cu un pui de antilopa pe care o leoaica l-a tinut langa ea mai mult timp. Natura are cai nebanuite si probabil ar trebui sa intelegem ca si animalele pot avea sentimente.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *