Medicul din Dublin care învinge cancerul + documentar (RO)


MEDICUL DIN DUBLIN CARE ÎNVINGE CANCERUL

„Nu-ți mai hrăni cancerul!” Pare un sfat ciudat, având în vedere miliardele cu care companiile farmaceutice și ministerele de resort finanțează cercetările în domeniul cancerului. Însă cartea cu acest titlu, recent apărută, a unui medic generalist dintr-o suburbie a Dublin-ului, ar putea oferi o dovadă reală că a fost găsită calea de a învinge această boală cumplită. Dr. John Kelly, fiul unui psihiatru renumit și cu studii făcute în Irlanda, Africa și Statele Unite, nu vine cu un leac minune. El prezintă dovezi, rezultate în urma experiențelor sale medicale cu propriii pacienți, care arată că boala canceroasă poate fi stopată din evoluția ei și chiar dată înapoi, permițând suferinzilor să-și recapete sănătatea și să trăiască o viață normală.

Baza acestei abordări a cancerului de către dr. Kelly este descoperirea, cu 10 ani în urmă, a legăturii directe între consumarea de proteine animale și dezvoltarea cancerului. Ca să se dividă și să prospere, celulele canceroase au nevoie de proteine de origine animală. Suprimă aportul acestor proteine și vei stopa creșterea și răspândirea celulelor canceroase. Așadar, în acest fel poți înfometa cancerul până în punctul în care acesta va depune armele.    

Doctorul Kelly nu pretinde că a făcut el însuși această descoperire. De fapt, metoda lui se bazează pe rezultatul cercetărilor descrise în cartea Studiul China, a celebrului nutriționist american Colin Campbell, cercetător la Universitatea Cornell. Lucrarea a fost publicată pentru prima oară în anul 2005, iar până în prezent au fost vândute peste un milion de exemplare. Meritul doctorului Kelly este acela de a fi introdus în propria practică medicală descoperirile lui Campbell și ale echipei sale de cercetători. Și a început să facă asta acum 9 ani, adică la numai un an de la apariția cărții, documentând riguros rezultatele obținute. Astfel, se pare că el este primul medic generalist din această parte a lumii care a luat această inițiativă.

Cercetarea revoluționară a profesorului Campbell și a echipei sale internaționale, desfășurată timp de 40 de ani, a stabilit că există o legătură atât de evidentă între consumul de proteină animală (carne, lactate) și dezvoltarea cancerului, încât este greu s-o ignori. Cu toate acestea, până acum, medicii au ignorat-o, probabil și pentru că a părut o soluție prea simplă la o boală atât de complexă.

Cercetările lui Campbell au demonstrat că atunci când hrănea șoarecii cu proteină animală le declanșa cancere, iar când îi trecea pe dieta cu proteină vegetală, le stopa dezvoltarea. Trecându-i din nou pe o dietă cu proteină animală, celulele canceroase începeau iarăși să se înmulțească. În felul acesta, cancerul, pur și simplu, putea fi declanșat sau oprit – on/off.

O altă descoperire a prof. Campbell a fost făcută în Filipine, într-o perioadă în care cancerul avea o incidență ridicată printre copiii din această țară. El a remarcat că marea majoritate a copiilor din familiile sărace se vindecau de această boală, în timp ce copiii proveniți din familii înstărite, de obicei, mureau. Singura diferență dintre acești copii era dieta: numai familiile cu venituri mai mari își puteau permite să-și hrănească copiii cu carne și lactate.

Aceste cercetări de început ale lui Campbell au dus la studiul de mai târziu, desfășurat pe scară largă în China. Această țară vastă a fost aleasă datorită relativei uniformități a dietei locuitorilor pe tot cuprinsul ei și pentru ușurința cu care pot fi urmărite diferențele acestei diete în anumite zone. Astfel, aceeași legătură dintre proteina animală și cancer a fost confirmată, iar rezultatul acestor cercetări extensive a fost „Studiul China”, devenit celebru în întreaga lume.

Când un prieten care lucra la Universitatea Cornell i-a oferit un exemplar, John Kelly a fost profund impresionat. În loc să se mulțumească s-o citească și-atât, el a decis să pună în aplicare descoperirile descrise în carte, inițiind ceea ce el a numit un „studiu de teren”, pe pacienții lui care dezvoltaseră cancere. A făcut acest lucru timp de 9 ani, consemnând cu meticulozitate efectele noului tratament. Iar toate aceste cazuri și rezultatele obținute au fost descrise în detaliu în cartea sa, Stop Feeding Your Cancer, a cărei lectură te lasă cu gura căscată.

Ca și alți medici de familie din Irlanda, Kelly are în permanență un număr de pacienți care suferă de o formă sau alta de cancer. El a început prin a le explica acestora legătura dintre cancer și dieta axată pe alimente de origine animală, le-a oferit câte un exemplar din „Studiul China” și i-a sfătuit să treacă pe o dietă din care să excludă carnea și produsele lactate. În același timp, i-a sfătuit să meargă și la oncolog, deci nu i-a oprit de la tratamentul convențional recomandat oficial în aceste cazuri – operație, radioterapie, chimioterapie etc.

Ceea ce a urmat a fost de-a dreptul extraordinar. Absolut toți pacienții cu cancer care au adoptat dieta fără proteine animale și s-au ținut de ea cu strictețe au fost informați, în urma analizelor ulterioare, că boala lor s-a oprit din evoluție. Tumorile au devenit inactive și chiar s-au micșorat. Cum toți acești pacienți au urmat și un tratament convențional, nu s-a putut spune categoric că au fost salvați doar prin dietă. Dar tratamentul convențional singur nu are nici pe departe această rată de succes, și oncologii înșiși au fost uimiți de însănătoșirea pacienților. Este de menționat că unii pacienți și-au informat specialistul că au trecut pe dieta fără proteină animală, alții nu. Bineînțeles că, invariabil, oncologii au pus vindecarea pe seama chimioterapiei sau a altor proceduri invazive.

În cartea sa, dr. Kelly detaliază șase cazuri diferite de cancer, incluzând profilul pacienților și stilul lor de viață. Cazurile lui sunt cancer de prostată, plămân, colon, intestin, creier și alte cancere. În unele cazuri, pacienții lui s-au ținut strict de dietă; în altele, au devenit mulțumiți când au văzut că merg spre bine și n-au putut rezista să nu mănânce din când în când o friptură cu cartofi prăjiți. Astfel, cancerul le-a revenit, ei trebuind s-o ia de la început.

John Kelly este un doctor carismatic, trecut de 70 de ani, un om cu zeci de ani de experiență ca medic de familie. Numeroșii lui pacienți din Howth, ținutul Sutton, îl privesc ca pe un fel de guru al sănătății. Aflat pe punctul de a se pensiona, cartea lui însumează tot ce a învățat el despre cancer în ultimii ani de practică. El critică viziunea îngustă a medicilor strict specializați, care ignoră tratarea simplă și eficientă a acestei boli mortale, care este cancerul. Despre profesia medicală, el spune că este dominată de medici care rareori se uită și dincolo de ramura în care s-au specializat. Aceștia refuză să introducă în practica lor noile descoperiri și, din acest motiv, Kelly consideră că scrierea acestei cărți este un demers important pentru bolnavi.

După cum povestește în carte, dr. Kelly și-a abordat pacienții cu delicatețe, încurajându-i, dar lăsându-i pe ei să ia decizia. Poveștile personale ale pacienților săi sunt foarte umane: unii n-au rezistat tentației de a mânca, din când în când, preparatele favorite. Cancerul le-a revenit, și așa au trecut de la exaltare la disperare. Apoi, dieta strictă a fost însoțită și de tratamentele invazive ale medicului oncolog, ceea ce a pus și mai mult stres pe bolnav. Niciun caz nu a semănat cu altul, dar numitorul comun a fost dieta lipsită de proteine animale, care a funcționat și i-a vindecat de cancer pe cei care au adoptat-o. Pe toți, în afară de unul – Brian Lenihan. Acesta avea un cancer la pancreas, o formă virulentă, care este de obicei fatală, și care în cele din urmă l-a ucis și pe el. Însă, departe de a subestima teoria dietei, dr. Kelly, care de-a lungul timpului pierduse mai mulți pacienți cu cancer pancreatic, inclusiv pe propriul frate, spune că acest tip de cancer este excepția care dovedește regula: motivul pentru care dieta lipsită de proteină animală nu funcționează la cancerul de pancreas și unele cancere gastrice este acela că pancreasul însuși produce proteină animală. Enzima implicată în acest proces, numită tripsină, poate constitui cheia rezolvării problemei și dr. Kelly face un apel către cercetători de a crea un medicament care să inhibe manifestarea tripsinei.

Citindu-i cartea, îl percepem pe John Kelly ca pe un medic bine informat în toate ramurile medicinii și ca pe un om cu înclinații filozofice, care crede în abordarea holistică a medicinii. Este scrupulos și în același timp cu mintea deschisă. Este sceptic și ezitant în a trage concluzii, dar experiența cu pacienții bolnavi de cancer l-a convins că dieta fără proteine animale este răspunsul. Este conștient că cercetarea lui de teren, chiar dacă este una largă, întinsă pe 9 ani, nu poate fi considerată concluzivă, și că este nevoie de mai multe studii clinice, la nivel național și chiar internațional. În cartea sa, el invită la astfel de cercetări.

De fapt, principalul motiv pentru care dr. Kelly a scris această carte este dezinteresul de care s-a lovit în ultimii ani în relația lui cu specialiștii oncologi, care i-au respins din start teoria dietei, unii chiar până în punctul de a-l insulta. Aceștia se încăpățânează să rămână la metoda operației, radioterapiei și chimioterapiei, chiar dacă în multe cazuri acestea nu dau rezultate sau dau un timp limitat de supraviețuire. Acești medici privesc soluția regimului alimentar ca pe o alternativă simplistă la medicina „adevărată”. Ce știe un medic de familie? La urma urmei, ei sunt experții.

Aceasta este exact problema pe care o ridică această carte. Cât de orbi sunt specialiștii noștri? Poate că au devenit atât de specializați, încât nu mai văd nimic din ceea ce este în afara ariei lor de expertiză. Poate că e nevoie și de abordarea mai largă și fără idei preconcepute a unui medic generalist, mai ales a unuia ca John Kelly, ca să vadă ceea ce este evident.

Dacă această carte va reuși să scuture puțin elita noastră medicală, bine remunerată, din starea ei de automulțumire, înseamnă că și-a atins scopul. Dr. John Kelly lansează o provocare specialiștilor în cancer ai țării sale. Cartea sa, „Nu-ți mai hrăni cancerul”, este realizarea remarcabilă a unui medic care nu a uitat Jurământul lui Hipocrate.

Sursa:

Cancerul - o mare afacere
(Cancer Is Serious Business) (RO)

Cancerul - o mare afacere” este un documentar în regia lui Eric Merola, care relatează povestea unui medic și biochimist extraordinar, Stanislaw Burzynski, care a reușit să câștige cel mai mare, mai ciudat și mai întortocheat război legal cu statul american. Este vorba despre descoperirea sa din anii ‘70 a unei terapii anticancer bazată pe o serie de peptide naturale, denumite antineoplastoni. Să nu uităm că abordările curente, oficiale, în combaterea cancerului se bazează, în esență, pe folosirea chimicalelor și radiației, care sunt carcinogene ele însele...”
Marian Matei, traducătorul documentarului
Citiți întreaga prezentare a filmului aici.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *