joi, 12 februarie 2015

Ce este un prieten? + VIDEO
CE ESTE UN PRIETEN?

Un prieten este cineva pe care poți conta oricând, căruia îi poți povesti tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în viața ta, este cineva care te înțelege și poate să-ți dea un sfat fără să te judece. Un prieten este cineva căruia îi poți împărtăși gândurile și părerile tale, dar și cineva cu care poți glumi și cu care te poți distra. Un prieten este în general o persoană cu care-ți petreci mult timp și care este la curent cu tot ce se întâmplă în viața ta. Și bineînțeles că toate aceste caracteristici trebuie să fie reciproce. Ce-ți oferă el trebuie să-i oferi și tu.


Un prieten este cineva care te acceptă așa cum ești și care îți rămâne aproape doar pentru că-ți prețuiește prietenia și nimic altceva. Nu are pretenții și nu așteaptă recunoștință. Combinația de încredere, respect, onestitate și bunăvoință formează cimentul acestui tip de relație umană.

Un prieten este cineva care empatizează cu tine, în loc să te critice și să-ți arate defectele. Un prieten adevărat te va asculta cu atenție, va încerca să înțeleagă ce e în sufletul tău și nu va divulga nimănui secretele tale.


Un prieten are, totuși, dreptul să nu vrea să te ajute, dacă ceea ce-i ceri e prea mult. El are dreptul să se protejeze, dacă problemele tale sunt prea grele pentru el. Nu-i cere niciodată unui prieten să facă sacrificii sau compromisuri pentru tine. Prietenia trebuie să fie o relație necondiționată de nimic. Bineînțeles că și aici este vorba de reciprocitate. Căci dacă exploatezi bunăvoința unui prieten, la un moment dat vei fi obligat să faci și tu aceleași lucruri pentru el. Dacă nu, nu.

Prietenia trebuie să fie o relație echitabilă, dar fără dependență afectivă. De pildă, gelozia pe un alt prieten al prietenului tău strică echilibrul prieteniei tale cu el. Și dacă apare un dezechilibru, dacă dezinteresul, sinceritatea și respectul față de celălalt sunt îndoielnice, prietenia riscă să se rupă. Nu uitați niciodată că prietenia, ca și iubirea, este un sentiment foarte fragil. Mai multe dezamăgiri sau răni sufletești vor rupe legătura fină dintre doi oameni. O prietenie adevărată este aceea care durează o viață și care-i face pe cei doi mai fericiți.

PRIETENII SURPRINZĂTOARE

După ce au petrecut un timp împreună, în aceeași încăpere a casei, o cioară și un cățel au devenit buni prieteni. Așa de buni, încât, atunci când câinele era scos la plimbare, cioara îl însoțea, stând mai tot timpul pe spatele lui. Acest lucru l-a determinat pe stăpân să-i meșterească ciorii un dispozitiv care să-i facă plimbarea mai confortabilă. Acum, câinele este foarte protector și latră la oricine se apropie, încercând să-i atingă prietena.

În parcul natural Shenzhen din provincia Guangdong, China, lebedele negre obișnuiesc să hrănească gură la gură crapii aurii „koi”, din lacul pe care-l împart, fără să le fi învățat cineva să facă asta. Îngrijitorii rezervației spun că grațioasele păsări și peștii coexistă în această relație fericită din anul 2004.

În urma unui incendiu de pădure devastator, izbucnit în Santa Barbara, California, nu departe de ranch-ul lui Arnold Schwarzenneger, pompierii au salvat un pui de căprioară în vârstă de 3 zile și un pui de linx (pisică sălbatică) în vârstă de 3 săptămâni. Neavând în grija cui să-i dea pe moment, i-au pus într-un birou din sediul lor, le-au lăsat apă și hrană și s-au întors la treabă. Câteva ore mai târziu, i-au găsit îmbrățișați, lingându-se reciproc. Ulterior, au fost relocați într-un parc zoologic, unde au crescut împreună.

Puiul de tigru bengalez Panjo a fost adoptat de familia Fernandez după ce și-a pierdut părinții. A crescut împreună cu câinele familiei și de atunci, cei doi sunt inseparabili.
 
Un pui de mistreț de 5 săptămâni se joacă fericit cu terierul Jack Russell al unei familii din Ehringhausen, Germania.

Pe când era mic, hipopotamul Humphrey a fost adoptat de un cuplu și a trăit în casa lor, înotând zilnic în piscina familiei. Însă 6 luni mai târziu el ajunsese să cântărească 4 tone, așa că a trebuit să fie relocat. Din fericire, a fost primit în rezervația naturală Rhino and Lion din Africa de Sud, unde avea toate condițiile să prospere, dar era singur. Întâlnirea cu o capră de munte cameruneză i-a alungat însă tristețea. Aceasta, fără să-i pese de dimensiunile impresionante ale lui Humphrey, pur și simplu a sărit gardul despărțitor și cei doi s-au împrietenit pe loc.

Iguana Sobe și motanul Johann au fost adoptați în același timp de o femeie din Brooklyn, NY. În fiecare dimineață, când iese din cușcă, Sobe își caută prietenul ca să se joace cu el, apoi trag un pui de somn împreună. Uneori, li se alătură și iepurașul, care locuiește în aceeași casă.

Toată lumea a auzit de Koko, gorila cu un IQ de 90, care comunică cu oamenii prin limbajul semnelor. Într-un an, de ziua ei, profesoara ei a întrebat-o ce-ar vrea să primească în dar și Koko i-a semnalat că vrea o pisicuță. Profesoara n-a fost mirată, căci cele două cărți despre pisici din biblioteca lui Koko erau preferatele ei. A adoptat imediat un pisoiaș de la un centru de animale abandonate, iar Koko l-a îngrijit cu blândețe, ca pe copilul ei. În anii următori, preferința ei nu s-a schimbat, așa că s-a specializat în creșterea și educarea pisicilor.
 
În Carolina de Sud, SUA, își desfășoară activitatea Institutul T.I.G.E.R.S. (The Institute of Greatly Endangered and Rare Species - Institutul speciilor rare și pe cale de dispariție). Aici, un cimpanzeu crește cu dragoste puii de tigru care au fost separați de mama lor.

Acest cuplu superb a fost reperat de un pescar cu doi ani în urmă, în zona lacului Van din Turcia. El a fost primul martor al frumoasei prietenii care leagă o vulpe și o pisică. Pescarul i-a văzut împărțind un pește și hârjonindu-se împreună. Ulterior, cei doi au fost fotografiați și filmați de nenumărate ori, oamenii venind aici special ca să-i întâlnească.

Când o familie a adus acasă un motan maidanez, acesta s-a atașat imediat de bătrânul lor câine. Dându-și seama că acest câine este orb, motanul și-a asumat sarcina de a-l ghida spre apă, mâncare, umbră, jucării. Cum face asta? Se poziționează sub bărbia câinelui și-l împinge în direcția corectă. Bineînțeles că nimeni nu l-a învățat să facă asta.
 
Descoperiți în subsolul casei unui traficant de droguri pe când erau pui, un urs, un leu și un tigru au fost salvați din captivitate și duși în rezervația „Arca lui Noe” din Locust Grove, statul american Georgia. Aici, cei trei au fost lăsați să crească împreună, în aceeași împrejmuire. Afecțiunea pe care o manifestă unul față de celălalt îi emoționează atât pe îngrijitori, cât și pe vizitatori. Trio-ul a primit numele comun de BLT (bear-lion-tiger) și au acum 13 ani de când sunt nedespărțiți.
 
Salvați din mâinile unor stăpâni inconștienți, urangutanul Suryia și ogarul Roscoe s-au întâlnit în rezervația institutului T.I.G.E.R.S. din Myrtle Beach, Carolina de Sud. A fost dragoste la prima vedere, și de atunci sunt inseparabili. Suryia îl scoate zilnic la plimbare pe Roscoe, înoată și se joacă împreună. Legătura dintre ei este atât de impresionantă, încât a atras atenția celor de la National Geographic, care, împreună cu realizatoarea TV Oprah Winfrey, i-a prezentat în show-ul Amazing Animal Friendships (Prietenii uimitoare între animale). La scurtă vreme după această publicitate neașteptată, Suryia și Roscoe și-au lansat la o librărie din Georgetown propriul album de fotografii, care ilustrează relația lor deosebită. Bineînțeles că cei doi au fost asaltați de fani și n-au mai prididit cu autografele...
 
Elefantul Bubbles a fost adoptat de un safari pe când era pui, în 1983. Părinții lui fuseseră uciși de braconieri, bineînțeles pentru fildeș. Bubbles a crescut mare și frumos, având parte de dragostea oamenilor și de cea mai bună îngrijire. Apoi, în 2007, a fost contractată o firmă care să-i construiască lui Bubbles o piscină. Când proiectul a fost terminat, unul dintre lucrători și-a lăsat cățelușa, pe nume Bella, în rezervație. Și așa s-a înfiripat cea mai frumoasă prietenie dintre un câine și un elefant.

Bubbles and Bella4 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Mulțumim și noi pentru apreciere. Rămâi aproape!

   Ștergere
 2. Foarte frumos si emotionant articolul si povestile prezentate despre prietenie, :). L-am postat si la mine pe facebook, sper sa fiti de acord. Multumesc, Cristian Balate

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule Cristian Balate, evident că suntem de acord cu orice preluare a articolelor postate pe blogul nostru. Ideea e să ajungă la cât mai mulți oameni. Vă mulțumim că apreciați și răspândiți acest mesaj.

   Ștergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.