Daniel Ridgway Knight - Pictorul femeilor și al florilor + slideshow




DANIEL RIDGWAY KNIGHT
PICTORUL FEMEILOR ȘI AL FLORILOR


Daniel Ridgway Knight s-a născut pe 15 martie 1839 în Chambersburg, statul Pennsylvania, SUA. A studiat pictura la Academia de Artă din Pennsylvania, unde a fost coleg cu Mary Cassatt și Thomas Eakins, doi pictori importanți în istoria artei americane. În 1861 a plecat la Paris, pentru a studia la Școala de Arte Frumoase, sub îndrumarea lui Alexandre Cabanel, pictorul francez considerat în epocă unul dintre cei mai buni profesori de pictură și un artist desăvârșit. Cât timp a rămas în Franța, Knight a fost elev în atelierul lui Charles Gabriel Gleyre, un proeminent pictor elvețian, care a îndrumat un număr de tineri artiști care mai târziu au devenit celebri. Printre elevii lui s-au numărat Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir și Alfred Sisley.
 

Daniel Knight s-a întors în Statele Unite, la Philadelphia, în 1863, pentru a servi în Armata Unionistă. În timpul războiului a exersat schițe de expresii faciale, captând în lucrările lui diversele emoții umane. De asemenea, a reprodus scene de luptă care au rămas ca mărturii istorice ale acelor vremuri. A fondat „Clubul de desen din Philadelphia”, unde a expus lucrări cu diverse tematici, ca Războiului Civil, mitologie sau scene din opere.
 

În anul 1871, Knight s-a căsătorit cu Rebecca Morris Webster, iar după nuntă a început să lucreze ca pictor portretist, cu scopul de a strânge suficienți bani ca să se întoarcă în Franța. Și într-adevăr, în anul următor a reușit să se stabilească la Poissy, o suburbie a Parisului situată pe malul Senei, unde și-a cumpărat o casă și și-a înființat un atelier.


Nu după mult timp de la mutarea în Franța, Knight s-a împrietenit cu celebrități ca Renoir, Sisley și Wordsworth, iar influențe ale acestora se pot observa în lucrările lui. A avut, de asemenea, o relație apropiată cu Jean-Louis Ernes Meissonier, un renumit pictor și sculptor clasicist, faimos pentru reprezentările lui Napoleon și ale armatei sale, precum și alte teme militare. În anul 1875 a pictat (după o schiță a lui Meissonier) tabloul intitulat „Ziua spălatului rufelor”, pentru care a primit laudele unanime ale criticilor.


În temele sale, Knight a fost puternic influențat de lucrările lui Jean-Franҫois Millet. În 1874, în timp ce picta la Barbizon, l-a vizitat pe Millet, care i-a arătat picturile lui. Lui Knight i s-a părut că scenele care înfățișau viața la țară erau prea fataliste. Abordând ulterior aceeași temă, el a preferat să-i reprezinte pe țărani în momentele lor de fericire.


Alte influențe importante au fost Bastien-Lepage, cu care este adesea comparat, și Jules Breton, care avea o predilecție pentru scenele în aer liber. Astfel, picturile lui Knight de la sfârșitul anilor 1870 și începutul anilor 1880 s-au concentrat pe țăranul aflat la munca câmpului sau făcând treburi casnice: adusul apei, spălatul rufelor la râu etc.


Pictura lui Knight realizată în 1888 și intitulată „Chemând feribotul” (foto sus), se găsește în prezent în colecțiile Academiei de Arte din Pennsylvania. Tabloul înfățișează două tinere țărănci care strigă la căpitanul vasului, aflat de partea cealaltă a râului. Această pictură, considerată a fi una dintre capodoperele artistului, surprinde toate elementele „perioadei pre-Rolleboise” – stăpânirea perfectă a redării luminii și a culorilor, finețea chipurilor și atenția artistului la detalii. Pentru această lucrare, pictorul a primit medalia de argint la Salonul de pictură de la Paris și medalia de aur la Expoziția de la München din același an.


La sfârșitul anilor 1890, Daniel Knight și-a cumpărat o locuință în Rolleboise, o localitate aflată la cca 70 de km vest de Paris. Aici a început să picteze scenele care i-au făcut opera atât de căutată de colecționarii contemporani – imagini din propria lui grădină. Casa lui avea o frumoasă grădină terasată, cu vedere la Sena, și pe care a redat-o în multe dintre tablourile sale din această perioadă.


Pentru a reda cât mai fidel priveliștea, Knight a început să studieze diferitele faze ale zilei și efectul lor asupra mediului înconjurător. În acest scop, și-a construit în afara casei un atelier cu pereții de sticlă, ceea ce i-a permis să picteze afară chiar și pe vreme de iarnă. Fie că se concentra asupra umbrelor înserării, cu lumina lunii deasupra fluviului Sena, fie asupra unei tinere, surprinsă într-o grădină înflorită la miezul zilei, fiecare scenă era lucrată în cel mai mic detaliu, cu o atenție deosebită pentru redarea realistă a peisajului.


Colecționari din lumea întreagă se întreceau să-i cumpere tablourile înfățișând tinere localnice, surprinse în diferite ipostaze, în grădina lui. Lucrările din această perioadă includ „Trandafirii”, aflată în prezent în colecțiile Muzeului J.B. Speed, și „Scrisoarea”, deținută de Muzeul de Artă Joslyn – ambele înfățișând femei tinere și frumoase, înconjurate de o floră luxuriantă.
 

Daniel Ridgway Knight a fost premiat cu Medalia de Argint la Expoziția Universală de la Paris din anul 1889 și a fost învestit cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, devenind ofițer în 1914. În 1893 a primit Medalia de Aur de Onoare din partea Academiei de Arte Frumoase din Pennsylvania. În același an, a fost făcut la München Cavaler al Ordinului Regal Saint Michael de Bavaria. A murit la Paris, pe 9 martie 1924. Fiul său, Louis Aston Knight (1873-1948), a fost un apreciat pictor peisagist.





Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *