luni, 10 august 2015

Semne că ai îmbătrânit + slideshow
SEMNE CĂ AI ÎMBĂTRÂNIT

Recent, cercetătorii britanici (care alții?) au inițiat un studiu, bazat pe un chestionar amplu, la care au antrenat cca 2.000 de oameni în vârstă, pentru a descoperi semnele comune care indică trecerea noastră către vârsta a treia.


La finalul chestionarului, ei au alcătuit o listă cu 50 de semne, conform cărora, după vârsta de 60 de ani nu mai suntem ce-am fost... Iată-le pe cele mai relevante:

- Simți că ți-ai pierdut mobilitatea și gemi când te apleci;

- Începe să-ți cadă părul și te lasă auzul;

- Ți-e teamă să ridici lucruri grele;

- Vorbeşti mult despre articulaţii și leacuri;

- Spui des: „Pe vremea mea...”;


- Nu suporți localurile gălăgioase;


- Uiţi numele oamenilor pe care-i cunoști;


- Alegi îmbrăcăminte şi încălţăminte confortabilă, nu la modă;


- Dormi după-amiaza, adormi la televizor sau după un pahar de vin;


- Te plângi de prostiile care se dau la televizor;

- N-ai idee despre ce vorbesc tinerii;


- Te descurci greu cu noua tehnologie;


- Te nemulțumesc multe lucruri;


- Porţi ochelarii cu șnur la gât;


- Nu știi unde ți-ai lăsat ochelarii, geanta, cheile;


- Nu mai suporți muzica modernă și începe să-ți placă cea clasică;


- Începi să conduci mașina încet;


- Preferi să stai acasă și să joci cărţi, decât să ieși seara în oraș;


- Încep să te intereseze antichităţile;


- Când te duci în vizită la prieteni îți iei papucii cu tine;


- Nu ieşi niciodată din casă fără jachetă;


- Ești fericit/ă când primești şosete groase de Crăciun;


- Începe să te pasioneze grădinăritul;


- Începi să cheltuieşti pe creme antirid;


- Începi să hrănești păsărelele pe pervaz;


- Joci puzzle şi cuvinte încrucişate;


- Ţi se pare că ai dreptul să le spui oamenilor exact ceea ce crezi, chiar dacă nu e politicos.

Sursa: aici

Adevărul e că nu trebuie neapărat să fii specialist britanic ca să remarci la oamenii în vârstă aceste schimbări fizice, de comportament și de atitudine față de realitatea înconjurătoare. Da, pot fi numite semne ale îmbătrânirii, dar eu le-aș numi mai degrabă semne ale schimbărilor fizice inerente, ca și ale înțelepciunii, care vine o dată cu vârsta. De altfel, cei mai mulți dintre cei 2.000 de participanți la acest studiu au fost de părere că nu se poate stabili o vârstă la care cineva devine bătrân și că ești atât de bătrân pe cât te simți. Mai mult, majoritatea respondenților britanici au afirmat că sunt conștienți că îmbătrânirea este un proces natural, că asta nu-i sperie și că intenționează să se bucure de viață cât mai mult posibil. Unii dintre intervievați au spus chiar că anii de după împlinirea vârstei de 50 de ani au fost cei mai frumoși din viața lor. Ar fi interesant de văzut ce-ar răspunde pensionarii din România în urma aceluiași chestionar...

Cugetări despre bătrânețe2 comentarii:

  1. Bun gasit "Frumosa verde"! De cand am descoperit acest blog il citesc cu mare bucurie si interes si il recomand ca sursa de informatii serioasa si atent documentata, dar articolul de mai sus NU nu e din aceeasi categorie cu restul articolelor. "Nu suporti localurile galagioase", "Nu mai suporti muzica moderna si incepe sa iti placa cea clasica" , "Incepe sa te pasioneze gradinaritul" etc - aceste activitati cred ca tin mai degraba de nivelul de constiinta si nu de batranete. Daca acestea sunt indicii ale batranetii inseamna ca unii dintre noi sunt "batrani" dintotdeauna. Imi place sa cred ca articolul de mai sus a fost o scapare si ca intreg colectivul redactiei trateaza cu respect atat subiectele abordate cat si pe cititorii sai. Va doresc o zi armonioasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate/ă Anonim,acest articol este rezultatul unui studiu făcut de britanici. Noi doar l-am publicat aici. Contribuția noastră este comentariul de la sfârșit, care, de fapt, nu le acordă britanicilor prea mult credit în ceea ce privește rezultatele studiului lor. Dar e amuzant, iar unii seniori chiar se regăsesc în această listă de caracteristici, care nouă nu ni se pare deloc depreciativă. Oricum, vă mulțumim pentru comentariul corect - preferințele nu se schimbă cu vârsta - și pentru interesul acordat blogului nostru.

      Ștergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.