miercuri, 23 martie 2016

Paradisul din Letonia


PARADISUL DIN LETONIA

Letonia este una dintre țările baltice din nordul Europei, având ca vecine Estonia, Lituania, Rusia, Belarus și Suedia. Aici, la 80 km de capitala Riga, există un tărâm de basm, numit Amatciems, unde te poți retrage din lumea supra-populată și supra-poluată în care ai trăit până acum.


Toate locuințele sunt construite din materiale naturale – cărămidă, lemn, piatră etc. – și sunt concepute în așa fel, încât să fie în armonie cu mediul înconjurător.


În prețul unei case intră exclusiv cheltuielile de construcție și poți opta între una în care să te muți imediat și una realizată potrivit gusturilor și nevoilor tale (etaj, pivniță, elemente decorative).


Prețul mediu al unei case de aici este de 200.000 Euro. Proiectele standard combină construcția minimală cu maximul de spațiu locuibil, iar designul se încadrează perfect în peisaj.


Mărimea terenului propriu din jurul locuinței poate varia între 4.000 și 10.000 m². Fiecare proprietate este conectată la rețeaua publică de apă potabilă (adusă din lacuri și râuri nepoluate), canalizare, electricitate și cablu cu fibră optică. Nu există drumuri asfaltate.


Locuitorii se pot plimba prin pădure, unde pot culege fragi, mure sau ciuperci și se pot întâlni cu căprioare, vulpi, păsări și alte animale care trăiesc aici în habitatul lor natural.


Localitatea a atras deja un număr de oameni care prețuiesc viața simplă și naturală, iar comunitatea formată este internațională.


Proiectul zonei îi aparține arhitectului ecologist de geniu Aivar Zvirbulis (foto), care crede că viața la oraș este o pierdere de timp prețios pentru natura umană.


Deși este o zonă rezidențială, Amatciems pare mai mult o rezervație naturală. Mulți arhitecți faimoși din întreaga lume au apreciat localitatea drept un monument cultural al viitorului.


Oare statul român n-ar putea să se implice într-un proiect similar și să ofere arhitecților noștri terenul și șansa de a realiza un astfel de complex rezidențial? Căci zone paradisiace avem și noi, slavă Domnului! Dacă nu credeți, întrebați-l pe Prințul Charles...3 comentarii:

 1. In directia asta ar fi trebuit sa mergem si noi, sa profitam de zonele extraordinare pe care le avem, dar in mod ecologic. Numai ca ai nostri nu vor chestii ecologice, probabil isi inchipuie ca nu ar avea confort. Oricum, casele din Letonia par cam scumpe.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum poti sa spui ca sunt scumpe? Mai uita-te o data la imagini: case din materiale naturale (lemn, piatră), cu doua etaje, proiect de constructie la alegere, gata dotate si mobilate, mii de metri patrati proprietate in jur, drumuri de acces personale si toate facilitatile vietii moderne. La ceea ce se oferă, prețurile sunt chiar mici. Gandeste obiectiv, nu te raporta la tine!

   Ștergere
 2. cred ca ar trebui sa ne schimbam gandirea si la 26 ani sa nu mai asteptam de la stat ci sa ne mobilizam singuri. Exista proiecte asemanatoare, disparate, prin tara, pornind de la permacultura, sau de la a trai in sate fara a folosi bani.
  Si putem sa le facem mai ieftine decat in Letonia: http://amatciems.lv/eng/properties_for_sale.html ( sute de mii de euro...doar bucata de pamant, pe cand la noi in zonele salbatice, departe de civilizatie, e cateva mii de euro un ha de pamant)

  RăspundețiȘtergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.