Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani




CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI


Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai ales pentru Statele Unite ale Americii. În primele decade, poporul american a beneficiat de o creștere economică vertiginoasă, simțindu-i totodată și efectele adverse. Mâna de lucru ieftină, automatizarea, liniile de asamblare etc. au făcut posibilă producerea în masă de bunuri de larg consum, iar extinderea rețelelor de căi ferate a facilitat distribuția acestora. Comercianți ca Montgomery Ward, J.C. Penney și alți retaileri au pus bazele societății de consum, care avea să se dezvolte neîntrerupt pe parcursul secolului. Standardul de viață al americanilor a crescut constant, nu numai în ceea ce privește locuința, hrana și bunurile materiale, ci și ca nivel de educație și sănătate. Cărțile ieftine, revistele, ziarele și bibliotecile publice (fondate prin bunăvoința lui Andrew Carnegie) au contribuit la ridicarea nivelului intelectual al americanilor. Filmul mut și sporturile profesioniste și de amatori le umpleau timpul liber într-un mod plăcut.

Dar această creștere economică a avut și efectele ei adverse. Susținătorii darwinismului social, care îmbrățișau fără rezerve conceptul de „supraviețuire a celui mai puternic”, încurajau la vremea aceea un climat de rezistență la intervenția guvernului, care încerca să emită legi în favoarea muncitorilor dezavantajați și a victimelor discriminării rasiale, etnice sau sexuale. Sindicatele nu se bucurau de prea multă popularitate, nu aveau statut legal, erau slăbite periodic de crizele economice și deseori pierdeau în lupta cu patronii, din cauza spărgătorilor de grevă. Familiile de imigranți trăiau în blocuri de locuințe ieftine, mizerabile și, cel mai adesea, bărbații își înecau amarul în cârciumile de tip „saloon”, unde-și pierdeau și ultimii bani la jocurile de noroc. Așa se face că moartea lor prematură lăsa pe drumuri multe soții, mame și copii.


În 1915, în America, mortalitatea infantilă era de 61 la 1000 de nașteri, comparativ cu 8 în 1990, și de două ori mai mare în rândul negrilor. Numărul divorțurilor crescuse în 1920 de 15 ori, față de anul 1870, rata criminalității era de 4 ori mai mare, iar prostituția, extrem de răspândită, era asociată frecvent cu probleme de sănătate. În aceste condiții, o serie de activiști sociali au decis să facă ceva ca să schimbe starea de fapt. Jane Addams de pildă, a fondat „Addams’ Hull House” în Chicago, inspirând astfel și pe alții să deschidă așezăminte în care imigranții să fie învățați să se adapteze noilor experiențe de viață. Walter Rauschenbusch a condus mișcarea prin care chema bisericile să promoveze dreptatea socială. Margaret Sanger a deschis în Brooklyn, în 1916, prima clinică de control al nașterilor, iar patru ani mai târziu, Youngs Rubber Company introducea prezervativele Trojan. Organizațiile nonguvernamentale au stimulat Congresul să promoveze o serie de legi privind controlul bancar, inspecția alimentelor și a medicamentelor și supravegherea activității comercianților. Și nu în ultimul rând, discriminarea rasială se sancționa prin lege, iar populația de culoare a primit drept de vot.

Câteva statistici ale țărilor occidentale pentru anul 1915

- Speranța de viață pentru bărbați era de 43 de ani, iar pentru femei, de 47 de ani.
- Doar 47% dintre locuințe aveau o baie.
- Doar 8% dintre locuințe aveau un telefon.
- Combustibilul pentru automobile era vândut numai la farmacii.
- În 1915 existau cam 8000 de mașini și 200 de kilometri de drumuri pavate.
- În cele mai multe orașe, viteza maximă admisă era de 16 km/oră.
- Cea mai înaltă construcție din lume era Turnul Eiffel.
- Salariul mediu al britanicilor era de 15 lire pe an. Un contabil competent putea câștiga 800 de lire, un dentist 900 de lire, un veterinar între 600 și 900 de lire, iar un inginer mecanic ajungea să câștige în jur de 2000 de lire anual.
- 95% dintre nașteri aveau loc acasă.  
- Doctorii, în proporție de 90%, nu aveau studii universitare. Majoritatea își obțineau licența de practică de la așa-zisele „școli medicale”, mulți dintre ei fiind etichetați de presă și de către guvern ca „sub standard”.


- Zahărul costa 4 cenți kilogramul, ouăle 20 de cenți duzina, iar cafeaua 10 cenți kilogramul.  
- Femeile își spălau părul o dată pe lună, folosind ca șampon un mineral numit borax, sau gălbenuș de ou. 
- Canada a emis o lege prin care era interzis oamenilor săraci să intre în țară, indiferent de motiv. 
- În anul 1915, primele 5 cauze de deces erau: gripa/pneumonia, tuberculoza, diareea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.    
- Steagul american avea 45 de stele.
- Cuvintele încrucișate (rebusul), berea la cutie și „ice tea” nu fuseseră inventate încă.
- Sărbătorile Mother's Day” și „Father's Day” (Ziua mamei, Ziua tatălui) nu existau.  
- Doi din zece adulți nu știau să scrie și să citească și numai 6% dintre elevii americani mergeau la universitate.
- Marijuana, heroina și morfina se puteau cumpăra la liber de la orice farmacie locală. La vremea aceea, farmaciștii le lăudau calitățile: heroina luminează tenul, creează o stare de optimism și bună dispoziție, ajută digestia și, în general, este gardianul perfect al sănătății.
- 18% dintre case aveau cel puțin o servitoare permanentă sau un om de serviciu. 
- În 1915 au fost raportate 230 de omucideri pe întreg cuprinsul Statelor Unite. În 2014, această cifră s-a ridicat la 14.249. În același an 1915, numărul crimelor în Marea Britanie a fost de 1420 de persoane, în timp ce în 2015 s-au înregistrat numai 537 (așa da!).

Acum am să trimit instantaneu acest text la sute de persoane, fără să-l rescriu pentru fiecare în parte. Iar ei, la rândul lor, îl vor trimite altora în câteva secunde. Iată ce înseamnă diferența de un secol în evoluția umanității. Oare cum va arăta omenirea peste încă 100 de ani? Greu de imaginat, dar să sperăm că în 2115 va exista o lume mult mai bună, mai dreaptă și mai prosperă decât cea de azi.

Surse:



Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Comentarii

  1. Istoria trebuie reamintita pentru confirmarea lucrurilor pozitive si evitarea repetarii celor negative

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *