Cele mai eficiente metode de slăbire




CELE MAI EFICIENTE METODE DE SLĂBIRE

Un astfel de titlu ne-ar putea duce cu gândul la o nouă cură drastică, ce ne va ajuta să slăbim peste noapte şi... cu efort minim. Există zeci de astfel de metode, cu nume mai mult sau mai puţin celebre, menite, chipurile, să facă să dispară în mod miraculos kilogramele în plus şi să readucă silueta mult visată. Cu toate acestea, noi produse şi metode de slăbire continuă să apară, ceea ce indică faptul că reclama lor nu este întotdeauna pe măsura rezultatelor şi că modalitatea cea mai eficientă n-a fost încă descoperită. Care este însă perspectiva justă asupra recâştigării armoniei corporale?


Cum ştim dacă o cură de slăbire este eficientă?

Primul răspuns ar părea să fie: slăbind cât mai repede. Cu toate acestea, cei sau cele care au urmat cel puţin o cură drastică de slăbire au înţeles că viteza nu înseamnă nicidecum reuşita. Ba chiar dimpotrivă: după o slăbire rapidă, în 80% dintre cazuri, după cu încheierea curei, greutatea revine la cea iniţială, iar după încă câteva săptămâni, ajunge să fie chiar mai mare decât înainte. O altă consecinţă frecventă a unei cure de slăbire inadecvate este apariţia unor tulburări  de sănătate: anorexie (lipsa cronică a apetitului), carenţe de vitamine şi minerale, celulită, boli ale stomacului şi intestinelor, dureri de cap, afectarea ficatului, disfuncţii hormonale, tulburări de metabolism sau de natură nervoasă (depresii, stări de irascibilitate etc.). Chiar dacă aceste fenomene nu apar imediat după terminarea curei, ele se pot instala la un anumit timp după aceea, sau în condiţiile repetării ei. Prin urmare, în afară de fenomenul de slăbire dorit, orice cură eficientă recomandată de un nutriţionist trebuie să respecte principiul hipocratic primum non nocere  – înainte de toate, să nu faci rău. Ceea ce contează la sfârşitul curei nu este doar cifra de pe cadranul cântarului, ci şi starea de armonie corporală şi mentală, care se exprimă prin sănătate, frumuseţe şi supleţe.

Am nevoie de o cură de slăbire?

Aceasta este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem cu luciditate înainte de a începe orice strategie de reglare a greutăţii corporale. În cazurile în care există o evidentă disproporţie între înălţime şi greutate, răspunsul afirmativ vine firesc. Cu toate acestea, mai ales în situaţia femeilor tinere, există uneori o adevărată obsesie legată de atingerea unui model corporal exagerat de suplu, în condiţiile în care tipologia lor nu este de o asemenea natură. Aceste dorinţe, care apar ca urmare a curentelor din modă sau a altor false idealuri, duc, din păcate, la neglijarea unui aspect fundamental: fiecare femeie are propriul tip de frumuseţe. Indiferent dacă este extrem de înaltă şi suplă sau împlinită şi cu forme rotunde, armonia ei se exprimă şi prin starea de sănătate, fericire și împlinire sufletească, şi nu doar prin diferitele tabele de corespondenţă între înălţime şi greutate sau alți indicatori, care sunt întotdeauna rezultatul unei medii statistice. Trebuie să reţineţi: nu sunteţi o „medie”, ci un unicat.

Cauze ale îngrăşării, din perspectiva sistemelor medicale tradiţionale

Am putea vorbi despre cauzele unui astfel de fenomen în termeni medicali, analizând diferitele dezechilibre glandulare sau de metabolism, tulburările de natură nervoasă sau alte categorii de factori. Dar dincolo de aceste fenomene, nu putem nega faptul că fiecare om este unic, atât din perspectiva preferinţelor sale (de la cele culinare la cele relaţionale), cât şi a proceselor metabolice sau a celor mentale. Caracterul aparte al fiecărui om face necesară existenţa unor metode diferite de tratament, deoarece cauzele creşterii exagerate în greutate sunt foarte variate şi, a acţiona în acelaşi fel, poate duce la rezultate dezastruoase. Din această perspectivă, observăm mai mulţi factori care influenţează instalarea supraponderalităţii sau a obezităţii: tipologia fizică a persoanei care se confrunta cu fenomenul îngrăşării accelerate, tipul de îngrăşare (zonele în care apar preponderent depunerile de ţesut adipos), starea psihică şi existenţa sau inexistenţa toxinelor în corp. O reprezentare clară a relaţiei dintre tipologia constituţională şi îngrăşare este dată de sistemul Ayurveda, medicina tradiţională a Indiei.

Tipologia fizică şi tipul de îngrăşare

Fiecare dintre noi avem anumite predispoziţii sau înclinaţii naturale, care fac să ne dezvoltăm într-o manieră unică din punct de vedere corporal. Chiar dacă există o mare varietate de tipologii umane, terapeuţii Ayurveda au identificat trei tipologii principale, ale căror trăsături sunt semnificative pentru a orienta în mod diferit actul terapeutic. Iată succint aceste tipologii, cu scop orientativ pentru modurile de abordare a tratării obezităţii.

1. Putem vorbi astfel despre o primă tipologie a persoanelor care preferă spontan să consume mari cantităţi de dulciuri, care asimilează cu mare uşurinţă aproape orice aliment, îngrăşându-se chiar şi în condiţiile unei diete stricte. Aceştia au în mod natural un corp bine dezvoltat, cu oase mari şi musculatură puternică, bine ascunsă sub un strat de ţesut adipos. Aceste persoane au o natură calmă şi tind să reacţioneze mai lent la stimulii din mediul exterior, dând dovadă de o mare stabilitate şi uneori lentoare sau inerţie, fiind naturi paşnice şi afectuoase. Această tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Kapha. Personalităţi din lumea artei reprezentative pentru această tipologie: Oliver Hardy (Bran din celebrul cuplu de comici), Mircea Albulescu, Alexandru Arşinel, Honore de Balzac, Sophia Loren, Jean Gabin.
La această tipologie umană, îngrăşarea poate să apară cel mai uşor, ele fiind predispuse la o creştere considerabilă în greutate, dacă alimentaţia nu este controlată. Una dintre problemele unei astfel de persoane este sensibilitatea emoţională mare, care o face să apeleze la mâncare ca factor de reducere a stresului. De aceea, anumite nemulţumiri, deziluzii, neîmpliniri pot fi tot atâtea motive de a mânca de consolare, în lipsa unei senzaţii naturale de foame. Este dorinţa de a umple un gol, care nu se află în niciun caz la nivelul stomacului. În alte cazuri, chiar în lipsa unei alimentaţii abundente sau a stărilor de nemulţumire, din cauza asimilării rapide (caracteristică acestei tipologii), persoana în cauză se îngraşă și în condiţiile în care mănâncă puţin, depunerile fiind preponderente în regiunea coapselor şi bazinului.

2. Există de asemenea tipologia persoanei care este întotdeauna prinsă de o activitate sau o afacere pe care o urmăreşte îndeaproape şi care necesită cel mai adesea prezenţa ei pentru a se desfăşura în mod adecvat. Acest gen de om, fie că este bărbat sau femeie, va avea mai mereu un apetit uriaş, putând să consume multă hrană, pe care o transformă rapid în energie, care ulterior îi va susţine dinamismul şi efervescenţa care se manifestă în numeroasele acţiuni pe care le întreprinde. Aceste persoane sunt firi sincere şi directe, care-și pot exprima clar atât aprecierea, cât şi supărarea, mânia sau alte stări emoţionale. În general, corpul unei asemenea persoane tinde să fie bine dezvoltat şi atletic, exprimând strălucire, agilitate şi supleţe. Această tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Pitta. Personalităţi din lumea filmului reprezentative: Bruce Willis, Keanu Reeves; Jackie Chan; Jet Li; Vivien Leigh.
Ce ar putea perturba şi genera îngrăşarea în exces a unei fiinţe tumultuoase, cu tipologie Pitta? În afara unei alimentaţii haotice şi adesea lipsită de selectivitate (de genul „pot să mănânc orice, că nu mă-ngraş”), un factor ce conduce la îngrăşare este starea de tensiune psihică. A fi mereu în priză din punct de vedere mental, emoţional şi chiar şi fizic, face ca mulţi dintre cei care se încadrează în această tipologie să fie expuşi unei îngrăşări dizarmonioase. În special regiunea abdominală este expusă depunerii de ţesut adipos. Organismul uman caută întotdeauna soluţii pentru a ne proteja chiar şi de noi înşine, de tendinţele autodistructive ce pot să persiste inconştient în unele fiinţe. De aceea, atunci când starea de tensiune şi stres tinde să genereze senzaţia de strângere a stomacului, organismul decide că trebuie să protejeze zona abdomenului, îmbrăcând-o într-un strat consistent de ţesut adipos.

3. Nu putem uita din această enumerare a tipologiilor fiinţa subţire şi adesea longilină, mai mereu agitată şi cu o aparenţă neliniştită, care nu stă nicio clipă locului, dar care în acelaşi timp face dovada unei efervescenţe surprinzătoare a ideilor, care se revarsă sub forma creativităţii sau a umorului debordant, însufleţind grupul de prieteni în care se manifestă. Ea va avea adesea un apetit oscilant, problematic, trecând de la foamea extremă, la completa lipsă a dorinţei de a mânca. Entuziasmul natural al unei astfel de persoane poate fi uneori înlocuit de stări de anxietate sau de tendinţe depresive, care sunt ameliorate într-o anumită măsură prin dialoguri îndelungate cu numeroşii amici pe care-i are. Această tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Vata. Actori celebri, reprezentativi pentru aceasta tipologie sunt: Fred Astaire, Stan Laurel (din cuplul de comici), Pierre Richard, Louis de Funnes, Charlie Chaplin, Gwyneth Paltrow.
Dintre toate tipologiile, aceasta este cel mai puţin predispusă la îngrăşare. Atunci când totuşi o va face, aceasta se va produce într-un mod oarecum haotic, neuniform, creând o aparenţă dizarmonioasă. Cel mai frecvent, îngrăşarea, ca şi slăbirea, se produc brusc în cazul acestei constituţii. Atunci când îngrăşarea este rapidă şi tinde către obezitate, este uşor de diferenţiat faţă de cazurile descrise anterior, datorită unei asocieri inedite între trupul corpolent şi oasele subţiri şi fine, chiar delicate, impresia generală fiind de persoană corpolentă şi totodată fragilă. La astfel de situaţii se ajunge adesea în urma unui mod de viaţa lipsit de echilibru şi ritmicitate, pe un fond de anxietate şi îngrijorare, care tinde să se cronicizeze, împreună cu o alimentaţie care depăşeşte capacitatea digestivă a persoanei în cauză, generând astfel serioase acumulări toxice, care se depozitează în diferite zone ale corpului.

Remedii naturale simple, pentru reglarea ponderală

1. Alimentaţia

O reglare ponderală impune în primul rând schimbarea alimentaţiei. Aceasta nu se va face niciodată brusc, şi va avea întotdeauna în vedere consumul unor alimente cu calităţi purificatoare şi energizante. Deoarece obezitatea este asociată cu o încărcare toxică a corpului şi greutate în desfăşurarea proceselor metabolice, se va ţine cont de următoarele sfaturi:
- Eliminaţi toate produsele din carne sau pe bază de carne. Curele de slăbire pe bază de carne, chiar dacă produc efecte rapide pe termen scurt, solicită activitatea organelor digestive şi pot deteriora starea generala de sănătate. Pe de alta parte, o alimentaţie fără carne este favorabilă dezintoxicării corpului, fiind o formă de post ce poate fi menţinută pe termen lung.
- Eliminaţi din alimentaţie produsele artificiale: sucuri la pet, snacks-uri, chipsuri, alimente conservate, cu un conţinut ridicat de aditivi (maioneze, icre, semipreparate, sosuri, creme).
- Nu mai consumați absolut deloc zahăr sau produse pe bază de zahăr. Se ştie că zahărul este o substanţă agresivă pentru organism, deoarece produce dezechilibre metabolice şi determină o stimulare perturbatoare a pancreasului şi a sistemului nervos.

Pentru tipologia Kapha

În cazul persoanelor supraponderale care au tipologie Kapha (corpolente, greoaie şi cu o activitate dinamica redusă): la 1-2 săptămâni după ce v-aţi acomodat cu alimentaţia descrisă anterior, treceţi la etapa următoare, care este ceva mai drastică, dar prezintă efecte terapeutice remarcabile. În această a doua etapă, faceţi pentru un interval de 3 săptămâni o cură cu sucuri şi crudităţi, fără a folosi deloc hrană preparată termic. După încheierea acestei prime perioade, reveniţi la alimentaţia fără carne pentru încă 2-3 săptămâni, după care puteţi face din nou cura cu sucuri şi crudităţi. Nu trebuie să vă temeţi că organismul va fi privat de substanţele necesare în perioada curei, pentru că hrana vie, dacă este variată, deţine întreaga gamă de substanţe nutritive necesare unei dezvoltări sănătoase. Există persoane care folosesc un astfel de regim de mulţi ani încontinuu, fără să resimtă vreun efect advers. Pentru o reuşită deplină a acestei cure, este important ca încă de la început să simţiţi o anumită compatibilitate cu acest tip de alimentaţie. Vă puteţi da seama cu uşurinţă dacă există această potrivire prin faptul că agreaţi fructele şi legumele, că le puteţi digera fără probleme nepreparate termic, după mai multe zile de regim.
Între alimentele recomandate cu precădere în perioada acestei cure cu crudităţi sunt recomandate: lămâile (1-2 pe zi, sub formă de suc), varza albă şi roşie (sub formă de salate sau suc), merele, cireşele, coacăzele, pătrunjelul (frunzele reduc apetitul exagerat), ţelina (mai ales când există o retenţie de apă în organism).
Dacă în perioada curei remarcaţi că puterea digestivă se reduce şi apar senzaţii de frig sau indigestie, apelaţi la condimentele cu rol de stimulare a digestiei: ghimbir, chimen, coriandru, busuioc, măghiran, cimbru, curry, seminţe de muştar. Efectele acestei cure, atunci când este făcută în paralel cu folosirea plantelor medicinale adecvate, sunt: amplificarea energiei şi creşterea rapidă a vitalităţii, reducerea gradată şi echilibrată a greutăţii corporale, fără stări de tensiune interioară, eliminarea treptată a unor probleme anterioare de sănătate (greutate în respiraţie, predispoziţie la răceli, hipertensiune, constipaţie cronică), o stare generală tonică şi de reîntinerire a organismului.

Pentru tipologia Pitta

În cazul persoanelor supraponderale care au o tipologie Pitta se va respecta într-o prima etapă alimentaţia vegetariană descrisă iniţial, după care se va trece la un regim în care, cel puţin o lună de zile, se respectă următoarele recomandări:
- Se exclud complet prăjelile, grăsimile ca margarină, ulei rafinat sau unt, condimentele foarte picante şi hrana conservată (zacuscă, murături de orice fel în saramură sau oţet etc.).
- Alimentele bogate în calorii (nuci, alune, arahide, susan, ulei) se consumă rar.
- Se vor folosi din abundenţă salate de legume şi sucuri proaspete din legume sau fructe. Se poate apela şi la hrana preparată termic, dar în acest caz este indicat ca timpul de fierbere să fie scurt, să se adauge multe verdeţuri şi să nu se reîncălzească (se consumă imediat).
- Mierea proaspătă şi laptele de ţară se consumă cu moderaţie.
- În fiecare dimineaţă, se va bea suc proaspăt din mlădiţe de orz verde, diluat cu apă.
- Se vor utiliza în alimentaţie cerealele integrale: hrişcă, orez, porumb. Se pot prepara sub formă de terciuri (mămăligă) sau fierte, în amestec cu legume.
- Condimentele recomandate sunt: feniculul, coriandrul, ghimbirul, chimenul, menta.

Pentru tipologia Vata

Pentru această tipologie, unde sunt specifice excesele şi lipsa de ritmicitate în modul de viaţă, este bine să se apeleze la o alimentaţie caldă, preponderent fluidă şi cu efecte purificatoare. O soluţie este să se treacă pentru un interval de cel puţin o săptămână pe lună la dieta lichidă (descrisă pe larg în lucrarea Principii şi direcţii în vindecarea naturală, apărută la Editura Kamala). Mai ales în cazul acestei tipologii, este ferm contraindicat să se apeleze la metode care presupun înfometarea sau o alimentaţie preponderent rece şi uscată. Chiar dacă acestea pot să îndepărteze kilogramele nedorite, provoacă totodată o stare de tensiune şi anxietate, care predispune la tulburări de natură nervoasă, precum şi la alte boli.

Plante cu efect de reglare ponderală

Pentru tipologia Kapha

Se recomandă plante care reduc apetitul excesiv şi care stimulează procesele de eliminare prin transpiraţie şi urină. Un amestec de plante cu efect benefic în cazul acestei tipologii este: frunze de zmeur, frunze de ulm, rădăcină de păpădie, flori de soc, frunze de mesteacăn, fructe de ienupăr (toate pot fi procurate de la Plafar). Dacă valoarea colesterolului este peste normal, se va adăuga şi anghinare. Plantele se macină fin cu râşniţa electrică, se amestecă în proporţii egale. Se ia de 4 ori pe zi câte o linguriţă plină, cu 30 de minute înainte de masă. Înainte de înghiţire, pulberea se ţine 15 minute sub limbă, după care se înghite cu puţină apă.

Pentru tipologia Pitta

Se recomandă un amestec din plante care diminuează tensiunea interioară şi echilibrează apetitul excesiv: frunze de viţă (nestropite), trei-fraţi-pătaţi, petale de trandafir, sânziene albe, rădăcină de revent. La amestecul făcut din părţi egale ale acestor plante se adaugă, în cazul persoanelor surescitate, o cantitate mică de rădăcină de valeriană. Plantele se iau în modul descris mai sus.

Pentru tipologia Vata

Sunt indicate plante care diminuează anxietatea și agitaţia şi totodată determină o purificare corporală adecvată, prin normalizarea eliminării prin scaun. Se recomandă: siminichie, frunze de păpădie, frunze de iederă, o foarte mică doză de cruşin (5%), tei, păducel. Pentru persoanele agitate, care se confruntă și cu o stare de tensiune ca urmare a unui apetit sexual excesiv, se va adăuga o cantitate mică de conuri de hamei. Plantele se iau ca mai sus.

Băile dinamizante și alte aplicații cu apă

Fie că o utilizam intern sau extern, apa este indispensabilă vieţii şi poate fi considerată în acelaşi timp un remediu miraculos, gratuit. Deoarece mai mult de 70% din corpul uman este alcătuit din apă, aceasta este cea care poate să-i redea cu rapiditate echilibrul, atunci când este utilizată corect. Ingredientele necesare sunt simple: apă de izvor sau o altă apă naturală, un interval de timp zilnic de 5-15 minute, bunăvoinţă şi încredere. Prezentăm în continuare două dintre metodele cele mai puternice ale hidroterapiei, ce pot genera schimbări corporale rapide şi persistente: băile reci parţiale şi duşurile alternative.

Băile reci se folosesc mai ales atunci când depunerile de ţesut gras sunt neuniforme, precum şi la persoane la care corpolenţa este corelată cu stări de inerţie, somnolenţă, greutate în comunicare, lipsa dinamismului, apatie. Prin aplicaţiile cu apă putem acţiona precis asupra zonei corporale pe care dorim s-o „modelăm”. Ele sunt eficiente mai ales în caz de depuneri pe picioare, coapse, fese, abdomen sau spate, acţionând prin ameliorarea circulaţiei sanguine şi a metabolismului local, tonifierea ţesuturilor şi dezintoxicarea lor.
Baia rece parţială se va face de preferinţă dimineaţa, durata ei fiind cuprinsă între 30 de secunde şi maximum 2 minute. Apa trebuie să aibă o temperatură de 20°C şi să fie proaspătă (nu se păstrează dinainte în cadă). Vom intra treptat cu picioarele în apa rece, frecţionând uşor corpul, pentru ca răcoarea să fie cât mai suportabilă. Ne cufundăm gradat corpul în apă, până în regiunea coapselor şi bazinului. Vom rămâne astfel timp de 1-2 minute, făcând în continuare mişcări de frecţionare a regiunilor cu depuneri şi respirând lent şi profund, în mod controlat. La ieşirea din apă, ne ştergem bine cu un prosop aspru, din material natural (in sau cânepă). Acest tip de aplicaţii se vor face o dată la 3 zile într-o primă etapă a tratamentului, iar după ce rezultatele devin evidente, putem să păstrăm o frecvenţă de odată pe săptămână.
Efectele băilor reci se resimt încă de la prima aplicare: întregul organism este puternic stimulat şi dinamizat, sistemul imunitar îşi îmbunătăţeşte funcţionarea, metabolismul se reglează, creşte rezistenţa la stres şi la stări de tensiune psihică, greutatea corporală tinde să se normalizeze în mod natural. Baia rece este una dintre metodele recomandate de Sebastian Kneipp, părintele hidroterapiei, pentru a trata celulita şi flascitatea ţesuturilor, dar şi pentru a îndepărta astenia, somnolenţa şi lentoarea. Băile reci vor fi evitate de cei care suferă de reumatism în fază avansată, boli cardiace, tulburări  psihice grave, precum şi de către cei aflați în stare de ebrietate.

Duşurile alternative se folosesc mai ales de către persoanele corpolente, care au un trup robust şi care au avut de-a lungul timpului o alimentaţie bazată preponderent pe carne, au consumat alcool sau alte alimente care i-au creat în timp o stare toxică organismului. De asemenea, ele pot fi utile atunci când ţesutul adipos s-a format în exces doar pe zone distincte ale corpului şi se dovedesc a fi greu de eliminat prin alte metode.
Duşurile alternative presupun aplicarea unui jet suficient de puternic de apă rece (20°C) şi, la scurt timp, aplicarea pe aceleaşi zone a apei calde (38-40°C). Nu se vor face astfel de duşuri pe tot corpul, ci doar pe porţiuni izolate, în special pe membrele inferioare (coapse, gambe) şi pe zona bazinului, eventual pe abdomen. Jetul de apă proiectat de duş trebuie să fie suficient de puternic, astfel încât să creeze şi o senzaţie uşoară de masare a zonelor pe care îl aplicăm. Vom începe cu proiectarea jetului de apă rece pentru 30 de secunde, după care treptat reglăm apa, astfel încât să se încălzească (într-un interval de încă 60 de secunde) şi apoi menţinem jetul de apă caldă pentru încă 60 de secunde. Putem face astfel 3-4 treceri treptate de la apa caldă la rece şi invers, mişcând duşul pe suprafaţa corpului, astfel încât să stimulăm intens ţesuturile. Imediat după încheierea acestui duş alternativ, ne vom şterge bine cu un prosop aspru şi vom evita să ieşim afară din casă timp de 30 de minute.
Efectele duşurilor alternative sunt rapide şi sigure. O dată ce am depăşit ezitările de început şi am făcut primele 3 şedinţe, vom remarca mai întâi o schimbare în tonusul ţesuturilor şi apoi dispariţia gradată a depunerilor de grăsime, celulitei şi vergeturilor, îmbunătăţirea circulaţiei periferice, dispariţia stărilor de somnolenţă şi creşterea tonusului în corp. Nu aplicaţi această metodă seara, înainte de culcare, pentru că poate să înlăture somnul pentru mai multe ore.

Hatha Yoga ca metodă de armonizare corporală şi psihică

Posturile corporale din Hatha yoga au un caracter aparte în direcţia dinamizării, deoarece, deşi nu implică absolut deloc mişcarea corpului (fiind poziţii statice), induc în întregul organism o stare de efervescenţă. Această mişcare interioară se desfăşoară atât la nivel fizic, prin aflux de sânge către anumite zone şi organe ale corpului, cât şi la nivel psihic şi mental, printr-o stimulare unică a sistemului nervos şi a meridianelor energetice. Rezultat al unei experienţe de mii de ani, posturile yoghine (numite asana în limba sanscrită), când sunt realizate într-o deplină nemişcare pe o perioadă lungă de timp (zeci de minute sau chiar ore) induc o serie de efecte, neegalate de niciuna dintre tehnicile occidentale de menţinere a sănătăţii şi vigorii. Iată câteva dintre ele:
- Datorită întinderilor şi flexărilor ce se menţin mai mult timp, determină o vidare de sânge a unor grupe musculare şi întinderea lor, urmată, o dată cu revenirea din postură, de hrănirea abundentă cu sânge oxigenat. Aceasta conduce la o stare de tonus excelent al musculaturii şi la un bun drenaj al toxinelor. Întinderea la maximum, dar fără durere, a ligamentelor și muşchilor face ca în timp capacitatea de efort să crească mult, fiind dublată de flexibilitate.
- Mobilizează circulaţia limfatică, ceea ce are efecte directe de reglare ponderală, creştere a imunităţii şi întărire a diferitelor organe (sistemul digestiv, plămânii, aparatul renal etc.)
- Modelarea corporală se realizează lent, dar efectele sunt stabile în timp.
- Echilibrează funcţionarea componentelor principale ale sistemului nervos vegetativ (nervul simpatic şi parasimpatic) şi creează premisele unei bune activităţi a organelor interne.
- Spre deosebire de majoritatea metodelor de întreţinere corporală din Occident, posturile yoghine determină efecte benefice clare asupra psihicului şi minţii. După doar câteva minute de menţinere cu atenţie a unei astfel de poziţii statice, mintea devine calmă şi liniştită, iar starea psihică se schimbă în mod radical.

O metodă de automasaj pentru dinamizare şi purificare corporală

Cunoscut şi ca o variantă a masajului de drenare limfatică, această metodă nu necesită decât 5-10 minute pe zi şi se poate practica fără ajutorul unui specialist în masaj. De fapt, este vorba despre o formă de automasaj prin perierea pielii cu ajutorul unui burete de lufa, al unui prosop aspru din pânză naturală de in sau al unei perii speciale, cu peri naturali. Acest masaj e bine să fie făcut imediat după aplicarea metodelor de hidroterapie descrise mai sus, sau, dacă le facem independent de acestea, dimineaţa, la scurt timp după ce ne-am trezit. Automasajul se va face pe pielea uscată, fără a folosi niciun fel de soluţie sau ulei. Cu mişcări viguroase şi ferme, se vor masa în ordine: picioarele (de la degete către bazin), mâinile (de la degete către umeri), apoi zona spatelui şi pieptul. Indiferent de zona corporală pe care o masăm, vom duce mişcarea către aceeaşi direcţie: abdomenul. Pielea este astfel curăţată şi energizată prin frecţionarea cu buretele sau pânza de in într-un ritm alert. Mişcările într-un singur sens au și rolul de a stimula circulaţia sanguină, şi mai ales limfatică, ceea ce grăbește procesul de eliminare a celulelor moarte, deşeurilor rezultate în urma metabolismului celular şi altor compuşi nocivi. Factor important în terapia obezităţii, acest tip de masaj ajută totodată la eliminarea treptată a celulitei, reducerea inflamaţiilor ganglionilor limfatici, diminuarea unor stări inflamatorii în articulaţii sau organe (mai ales la nivelul ficatului şi rinichilor). În plus, masajul ajută la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii.

Starea psihică – marele secret al vindecării!

În afara metodelor prezentate mai sus, mai există un factor al terapiei obezităţii, fără de care celelalte metode se pot dovedi ineficiente: motivaţia interioară şi dorinţa de a reuşi în acest proces de transformare corporală. Majoritatea suferinzilor de obezitate se confruntă cu inhibiţii şi emoţii negative ca anxietate, frică, tendinţe ostile, nesiguranţă, disperare. Atunci când trupul e îngreunat, mintea şi psihicul nu sunt străine de cauzele acestui fenomen. Fie că e vorba de izolarea faţă de ceilalţi sau de un apetit alimentar excesiv, de sentimente de neîmplinire sufletească sau de un mod de viaţa dezorganizat, toate aceste stări au ca origine o stare interioară lipsită de echilibru, o viaţă lăuntrică lăsată în plan secund. Reordonarea vieţii interioare se face în primul rând prin restabilirea unei ordini de valori, în care comunicarea armonioasă cu ceilalţi, grija şi afecţiunea faţă de cei apropiaţi trebuie să reia primele locuri în ordinea de priorităţi. Reactivarea sentimentelor benefice de iubire şi afectivitate va conduce repede la eliminarea temerilor și a sentimentelor de inutilitate ce pot apărea. În plus, dorinţa sinceră şi aspiraţia către o stare de bine sunt motoarele întregului tratament; dinamismul interior şi efortul de transformare vor învinge astfel mult mai repede inerţia materiei şi ne vor reda tonusul, bucuria de a trăi, supleţea şi frumuseţea, atât cea exterioară, cât şi cea psihică.

Patru reguli pentru a scăpa de kilogramele în exces

Una dintre cele mai renumite metode de reducere a greutăţii corporale a fost descoperită acum mai bine de 100 de ani de americanul Horace Fletcher. Confruntat cu obezitatea, îmbătrânirea prematură, oboseala cronică şi numeroase alte probleme de sănătate, Fletcher a pus în aplicare o serie de principii simple, care l-au ajutat să scape definitiv de simptomele supărătoare şi excesul ponderal, după un tratament de numai 5 luni. Cele 4 reguli simple pe care le-a aplicat fac şi astăzi obiectul a ceea ce se numeşte „fletcherism”:
- Mestecaţi hrana foarte bine, până când aceasta capătă o consistenţă semilichidă şi înghiţirea ei survine de la sine.
- Nu mâncaţi niciodată fără să vă fie foame.
- Savuraţi mâncarea cu atenţie şi bucurie. Trebuie să simţiţi cât mai multe dintre nuanţele gustative ale alimentelor.
- Nu mâncaţi niciodată când sunteţi obosiţi, supăraţi sau îngrijoraţi, iar în timpul mesei refuzaţi să vă frământaţi sau să discutaţi despre subiecte neplăcute.

Sursa: Revista Elixirium

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *