luni, 19 decembrie 2016

Scrisoarea unui tată către fiul său + VIDEO (RO)
SCRISOAREA UNUI TATĂ CĂTRE FIUL SĂU

Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare care să-l ajute să treacă mai ușor prin viață. Sfaturile cuprinse în aceasta sunt însă aplicabile oricui, copii sau părinți, femei sau bărbați, tineri sau bătrâni... toți am avea ceva de învățat.Dragul meu băiat,

Îți scriu această scrisoare din trei motive:
1. Viața, norocul și ghinionul sunt impredictibile; nimeni nu știe cât și cum va trăi. De aceea, unele lucruri trebuie spuse din timp.
2. Sunt tatăl tău și dacă eu nu-ți spun toate acestea, nimeni altcineva n-o s-o facă.
3. Cele scrise sunt propriile mele experiențe amare, care pe tine te vor scuti, poate, de suferințe inutile. Păstrează-le în minte în drumul tău prin viață.

- Nu le purta pică celor care sunt nedrepți cu tine. Nimeni nu e obligat să te trateze bine, în afară de mine și de mama ta. Prețuiește-i pe cei prietenoși cu tine, dar în același timp fii prudent: toți oamenii au un motiv în ceea ce fac. Atunci când o persoană este amabilă cu tine, nu înseamnă neapărat că te și place. Fii prudent și nu te grăbi să-l vezi ca pe un prieten adevărat până când nu te convingi.

- Nimeni nu este indispensabil și nimeni nu poate fi posedat în această lume. O dată ce ai înțeles acest lucru, o să-ți fie mai ușor să-ți vezi de viața ta atunci când anumiți oameni nu te mai vor în preajma lor sau când vei pierde persoana pe care ai iubit-o cel mai mult.

- Viața e scurtă. Dacă astăzi ți-o riști, mâine ea te va părăsi. Cu cât mai devreme o vei prețui, cu atât mai mult timp te vei bucura de ea.

- Dragostea este un sentiment trecător, cu timpul se estompează. Dacă așa-zisa „iubire a vieții tale” te părăsește, ai răbdare: timpul va șterge și suferința și tristețea. Nu exagera frumusețea și plăcerea dragostei, dar nici durerea pierderii ei.

- Mulți oameni de succes nu au studii superioare. Asta însă nu înseamnă că vei avea succes în viață fără să trebuiască să înveți ceva temeinic. Cunoștințele căpătate într-un anumit domeniu sunt arma ta cea mai puternică în viață. Mai toți bogații lumii au pornit de la un anumit nivel de sărăcie, dar ambiția lor de a acumula cunoștințe i-a adus unde sunt acum.

- Nu mă aștept să mă întreții financiar când o să fiu bătrân, așa cum nici tu nu trebuie să speri că am să te întrețin financiar tot restul vieții. Responsabilitatea mea față de tine se va sfârși când vei deveni adult. De-atunci încolo, tu vei decide dacă vrei să călătorești într-o limuzină sau într-un autobuz, dacă vrei să fii bogat sau sărac.

- Respectă-ți vorbele și promisiunile, dar nu te aștepta ca și ceilalți să facă la fel. Fii bun cu toți oamenii, dar nu fi convins că și ei vor fi buni cu tine. Dacă vei înțelege asta, vei evita supărările și dezamăgirile inutile.

- Am cumpărat bilete de loterie ani la rând, dar n-am câștigat niciodată nimic. Asta demonstrează că dacă vrei să fii bogat, trebuie să muncești din greu. Nimic nu pică din cer.

- Indiferent cât mai am de trăit alături de tine, să prețuim timpul petrecut împreună. N-avem de unde să știm dacă ne vom reîntâlni în viața următoare.

Tatăl tău

Sursa: Dan Mayur – The Four Ls: Laughing, Learning, Loving and Living, Ed. Xlibris, 2015
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Suly Breaks – Education Is the Key (RO)
Urăsc școala, dar iubesc educațiaUn comentariu:

  1. Exceptionala lectie de viata.De multe ori cu diverse ocazii stau de vorba cu fiul meu ,de-acum barbat matur si caut sa il ajut sa treaca mai usor prin viata ,dandu-i cate un exemplu din viata mea ,din experienta si incercarile prin care am trecut.Toti parintii ne dorim sa ne ferim cat putem copiii sa nu repete eventual unele din greselile facute de noi sau sa-i ajutam sa inteleaga ca a fi un om corect si cinstit cu ceilalti este important pentru el insusi.Bineinteles mi-as dori sa fie precaut in orice relatie ori situatie in care viata il incearca.

    RăspundețiȘtergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.