joi, 5 ianuarie 2017

Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU

În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac neapărat ce le spunem să facă, ci ceea ce văd că facem noi. Puterea propriului nostru exemplu, bun sau rău, îi va urmări toată viaţa. Așadar, data viitoare când vă veți mai enerva sau veți vorbi urât în fața copilului dv., gândiți-vă că vorbele, gesturile, acțiunile și comportamentul dv. vor avea o influență puternică asupra lui, și nu în sensul bun. Copiii nu au încă discernământ, sunt ușor impresionabili și tind să-și însușească repede obiceiurile părinților, atât cele bune, cât și cele proaste. De aceea trebuie să aveți mare grijă ce faceți și ce spuneți în fața lor. În loc să-i certați sau să-i pedepsiți, învățați-i ce e bine și ce e rău. Iată câteva sfaturi ale unor experți în psihologia copilului, pe care ar trebui să le aveți în minte atunci când ați devenit părinți:


Nu vă plângeți și nu vă arătați niciodată nemulțumiți de dv. înșivă în fața copilului, fie că este vorba despre serviciul pe care-l aveți sau despre felul în care arătați (prea gras, prea slab, prea scund etc.). Acest lucru va trimite mesaje greșite copilului care, la rândul lui, se va compara cu alții, diminuându-și stima de sine.

Nu petreceți ore în șir pe laptop sau Smartphone. Acest lucru îl va face pe copilul dv. să creadă că este în regulă să facă și el același lucru, și astfel va petrece ore în șir pe rețelele de socializare sau site-urile de jocuri. Iar atunci când nu-i veți mai da voie, se va simți nedreptățit, frustrat. Petreceți cât mai mult din timpul dv. liber conversând sau plimbându-vă cu copilul.

Fetele din ziua de azi sunt din ce în ce mai interesate de felul în care arată. Ca mamă, n-ar trebui să vă arătați prea preocupată de ultima modă în materie de îmbrăcăminte sau machiaj, deoarece atunci când fata dv. va dori noi și noi haine și cosmetice, nu veți mai avea contrargumente.

Dacă vreți să-l faceți pe copilul dv. să mănânce sănătos, nu-l duceți la McDonald de ziua lui și nici nu-i cumpărați dulciuri, chipsuri și alte alimente gata preparate de la supermarket. Acestea creează dependență și o mulțime de probleme de sănătate. Singurul mod în care-l puteți încuraja să mănânce sănătos este să mâncați împreună cu el ceea ce ați preparat în bucătărie. Dacă vă vede că mâncați cu plăcere, va face și el la fel. De asemenea, îndemnați-vă copilul să participe la prepararea unei rețete. Produsul final îi va plăcea cu atât mai mult.


Citiți cărți! Astfel, îi veți trezi și copilului dv. interesul pentru lectură. Încurajați-vă copilul să citescă. Cât e mic, cumpărați-i cărți de povești și citiți-i din ele înainte de culcare. Vocea părintelui care citește îl relaxează, iar pasajele interesante sau amuzante îi vor stârni repede interesul pentru citit. Din când în când, intrați cu copilul într-o bibliotecă sau o librărie și lăsați-l să-și aleagă singur o carte. Cititul le dezvoltă copiilor atenția, creativitatea și limbajul.

Evitați să vă certați cu soțul/soția sau altcineva în prezența copilului dv. Acesta va înțelege că e normal să te enervezi și să vorbești urât atunci când nu-ți convine ceva la celălalt și nu va avea nicio jenă să facă la fel cu un coleg de școală sau un prieten de joacă. Evitați, de asemenea, să bârfiți pe cineva atunci când copilul e de față. 

Nu-l comparați niciodată pe copilul dv. cu copilul altcuiva, făcându-l să se simtă inferior. Copilul dv. nu trebuie să înțeleagă că ar fi în competiție cu ceilalți copii, căci asta i-ar scădea încrederea în sine și l-ar demotiva. Scoateți-i mereu în evidență calitățile și punctele forte și fiți generos cu laudele. Va căpăta astfel încredere în sine și-și va folosi cu succes calitățile înnăscute. Dacă de fiecare dată când greșește îl certați și-i spuneți că e un copil rău, în timp va ajunge chiar să creadă asta despre el, ceea ce îi va bloca potențialul generos cu care a venit pe lume.

Nu-ți lovi copilul cu cureaua (RO)Un comentariu:

  1. Din păcate o să ajungem să regretăm la bătrâneţe. Poate şi mai curând.
    Foarte puţini ddintre părinţi se mai comportă adecvat în ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.