Ce nu vi se spune despre donarea de organe + documentar (RO)




CE NU VI SE SPUNE DESPRE DONAREA DE ORGANE

Știați că, pentru a i se putea preleva organele, „mortul” trebuie anesteziat? Ei bine, da, este o realitate rar dezvăluită donatorilor și familiilor acestora. Nu vreau să spun că de-acum încolo trebuie să refuzați categoric această opțiune. Dar este important să n-o faceți orbește. Pentru a putea fi transplantate, organele trebuie să fie proaspete. Inima unei persoane moarte de nu mai mult de 5 minute este inutilizabilă: aceasta nu va reîncepe niciodată să bată, nici măcar cu ajutorul unui stimulator cardiac – aparat care dă șocuri electrice pentru a stimula pulsațiile. Acest lucru este valabil și pentru alte organe vitale: rinichi, ficat, pancreas, plămâni. Pentru ca organele să fie proaspete, ele trebuie să se afle în stare de funcționare în momentul în care sunt prelevate. Prin urmare, ele nu pot fi prelevate de la un mort cu adevărat „mort”, ci de la o persoană aflată în stare de... „moarte cerebrală”, ceea ce, după cum vom vedea, este cu totul altceva.


Revenit din tărâmul morților

Ziarul Daily Mail a publicat în aprilie 2012 povestea unui tânăr britanic, a cărui viață a fost salvată de către tatăl său, care nu a fost de acord ca organele fiului său să fie prelevate pentru a servi la transplanturi. Faptul s-a petrecut la Spitalul Universitar din Coventry, în nordul Angliei. Steven Thorpe, în vârstă de 17 ani, a fost grav rănit la cap, în urma unui accident de mașină în care prietenul său, Matthieu, care se afla la volan, a murit. Medicii l-au plasat pe Steven în comă artificială și, două zile mai târziu, l-au declarat „în stare de moarte cerebrală”.

Moartea cerebrală permite inițierea procedurii de prelevare de organe. Dar părinții lui Steven, care se aflau lângă el, au spus că ei simt că „fiul lor e încă acolo” și că reacționează la anumite cuvinte. În consecință, deși patru medici ai spitalului i-au asigurat că băiatul lor este în „moarte cerebrală” și că ar fi de dorit începerea prelevării de organe, părinții au apelat la dr. Julia Piper, practician de medicină tradițională și alternativă. Aceasta a obținut autorizația ca Steven să fie examinat de un neurochirurg de încredere, pe care-l cunoștea. Acesta a concluzionat că tânărul nu este nicidecum „mort cerebral”, solicitând să fie scos cât mai repede din coma indusă. Urmarea? Cinci săptămâni mai târziu, Steven se întorcea acasă complet refăcut. În prezent, Stephen are 21 de ani și studiază contabilitatea la Universitatea din Leicester. „Părerea mea este că spitalul n-a fost prea încântat de ideea de contra-expertiză medicală cerută de tatăl meu”, a declarat el în interviul acordat ziarului Daily Mail

Să nu confundăm „moartea” cu „moartea cerebrală”

Conceptul de „moarte cerebrală” a fost inventat în anul 1968. Până atunci nu se cunoșteau decât două stări: „viu” sau „mort”. O persoană era vie atâta timp cât corpul său rămânea cald, inima continua să-i bată, respira, iar sângele continua să circule. În schimb, moartea se declara atunci când viața părăsise corpul. Un corp „mort” în sensul tradițional al termenului devine rece și rigid. El nu mai răspunde la niciun stimul. Inima nu mai bate. Tensiunea arterială dispare. Pacientul încetează să mai respire. Pielea, unghiile și mucoasele prind o culoare albăstruie. Punerea corpului pe respirație artificială nu reîncepe oxigenarea acestuia. Stimularea inimii prin impuls electric (stimulator cardiac) nu face inima să bată din nou.

O persoană moartă pur și simplu nu se mai poate vindeca. Organele sale vitale - inima, ficatul, plămânii, rinichii și pancreasul - nu mai funcționează. Acestea nu mai pot fi transplantate unei persoane vii, deoarece încep să se descompună din momentul în care oxigenarea și circulația sanguină încetează. Cinci minute mai târziu, organele sunt inutilizabile.

Pentru a putea preleva organe încă vii, și deci capabile de a fi transplantate unei alte persoane, medicii au creat în 1968 conceptul de „moarte cerebrală”. Prin urmare, în ziua de azi, o persoană a cărei inimă bate, al cărei sânge circulă și a cărei respirație este regulată poate fi declarată în stare de „moarte cerebrală”. În acest caz, cea mai mare parte a funcțiilor vitale continuă să se manifeste, printre care: digestia, excreția și echilibrul fluidelor. Dacă au existat răni, se va constata că „mortul cerebral” le cicatrizează, iar dacă este vorba despre un copil, acesta va continua să crească și chiar să treacă prin perioada de pubertate. O femeie însărcinată aflată în stare de „moarte cerebrală” va continua să poarte copilul în pântece, cea mai lungă astfel de perioadă înregistrată fiind de 107 zile, până în momentul nașterii. În schimb, o dată ce organele vitale sunt scoase pentru a fi transplantate unei alte persoane, „donatorul” moare de-a binelea.

Pentru a i se preleva organe, „mortul” trebuie mai întâi anesteziat

Deseori, persoana în stare de „moarte cerebrală” manifestă sensibilitate la operațiile chirurgicale. Este ceea ce medicii numesc „efectul Lazăr”, de la numele bărbatului din Evanghelie care a ieșit din mormânt după trei zile. În consecință, pentru a i se putea preleva organele vitale, medicii trebuie să anestezieze „mortul”, sau să-i injecteze substanțe paralizante, pentru a evita spasmele musculare sau schimbările bruște de presiune sanguină, ritm cardiac și alte reflexe protectoare. În practica medicală obișnuită, reacțiile de acest fel ale persoanei operate îi indică anestezistului că anestezia a fost prea ușoară și că pacientul suferă.


Toate aceste informații, pe care orice medic vi le poate confirma, sunt, din păcate, necunoscute marelui public. Se pare, de asemenea, că familiile cărora li se cere acordul pentru o prelevare de organe nu sunt întotdeauna informate cu obiectivitate. Cazul lui Steven nu este unul izolat. Există zeci de cazuri asemănătoare, în care o persoană comatoasă ori inconștientă este declarată în stare de „moarte cerebrală” sau „fără speranță de vindecare”. Și nu de puține ori, asupra familiei se fac presiuni pentru a autoriza prelevarea de organe. 

În anul 2011, la Spitalul Sainte-Croix din Drummondville (Québec, Canada) i s-a cerut familiei să autorizeze extragerea ochilor unei paciente care se sufocase în timpul mesei de prânz de la spital, în absența personalului medical. Familiei i s-a spus că femeia se afla în stare de „moarte cerebrală”. După ce rudele i-au cerut medicului dovezi în acest sens, pacienta s-a trezit și și-a recăpătat toate facultățile esențiale.

În anul 2008, un francez de 45 de ani care făcuse un stop cardiac s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii se pregăteau să-i preleveze organele. Pe parcursul anchetei desfășurate ulterior de către „Comisia de etică medicală”, mai mulți medici au recunoscut că aceste cazuri, deși rare, le erau cunoscute.

În același an, Zack Dunlap, un american de 21 de ani, a fost declarat „mort cerebral” și se afla pe punctul de a i se extrage organele vitale când verișoara și vărul său, ambii asistenți medicali, au decis să verifice dacă Zack era într-adevăr „mort cerebral”. În mod discret, vărul i-a înfipt un ac sub o unghie de la picior, ceea ce i-a provocat acestuia o reacție puternică, dovedind astfel că era conștient. Câteva săptămâni mai târziu, după ce s-a refăcut complet, tânărul a povestit într-un interviu luat de NBC că-i auzea pe medicii din jurul său vorbind despre organele pe care urmau să i le scoată. Întrebat ce a simțit în acel moment, Zack a răspuns: „Mă bucur că n-am putut să mă ridic, ca să fac ce voiam”. Când jurnalistul l-a întrebat ce voia să facă, el a răspuns: „Doctorii ăia ar fi zburat pe geam”.


Așadar, dragi cititori, țineți minte că în acest caz, ca în multe altele, este vorba doar de viața și sănătatea dumneavoastră, niciodată de cea a medicilor sau a persoanelor care vă consiliază, chiar dacă acestea sunt de cea mai bună credință. Și încă un lucru pe care nu trebuie să-l uitați: În prezent, donarea de organe este automată! [n.n.: Autoritățile franceze au inversat legea privind donarea de organe, în sensul că toți cetățenii sunt considerați automat donatori, dacă nu refuză acest lucru în scris]. Aceasta înseamnă că medicii nu mai au nevoie de consimțământul nimănui pentru a recolta organe, deci vi se pot preleva organe chiar dacă n-ați autorizat niciodată acest lucru. Prin urmare, dacă nu vreți să fiți declarat „mort anticipat”, specificați aceasta printr-o declarație  înregistrată la notariat.

După cum vedeți, în ceea ce privește donarea de organe lucrurile stau mai rău decât v-ați fi putut închipui. S-a inventat conceptul de „moarte cerebrală” pentru a justifica o procedură medicală, când, de fapt, este vorba nici mai mult nici mai puțin decât de crimă, căci pentru mine, atâta timp cât sângele curge prin vene, există viață, și acolo unde există viață, există și speranță.

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Pe aceeași temă citiți și articolul Moartea cerebrală și frauda donării de organe

Uciși pentru organe. Afacerea secretă a organelor din China (RO)


Comentarii

  1. Asta ca asta, dar ce spuneti despre cazurile de rapiri pentru furtul de organe? Sau de oamenii saraci care-si vand rinichii? Din ceva tot trebuie sa murim. Nu suntem Profetul Noe ca sa traim 1000 de ani. De fapt, cine ar vrea sa traiasca atat in Iad? Pentru ca Iad este nivelul de constiinta in care ne dam peste cap ca sa fim sanatosi. Sanatosi la trup, ca la suflet...Daca am fi normali la cap si suflet ca popor, n-am sta in Iad ca sa citim despre terapii, ci ne-am Mantui, adica ne-am arde karma. In Iadul energetic si informational pe care noi insine l-am creat neschimband nimic in jurul nostru cu fapta, inclusiv copiii sunt in pericol. Si copiii bogatilor se imbolnavesc si au nevoie de organe. Cum bogatii imbogatiti fara scrupule sau mila pe spinarea saracilor ne considera inferiori, nu vor avea scrupule nici sa fure copii pentru organe. Parca ii opreste cineva in Romania, tara unde cainii de paza sforaie? De fapt, nemantuitii sunt toti morti la Dumnezeu. Jocurile le fac demonii in iad. Asa ca...mortii merg la terapeuti, se casatoresc, aduc pe lume copii pe care-i tin tot in iad. Ca degeaba a venit Iisus in urma cu 2000 de ani, sau Gandhi mai recent, ca sa-i invete pe oameni cum se iese din iad. Dar oile tot oi, zburda catre capcane informationale ce imita crestinismul. Cum e new age. De ce sa dea romanul un ban ca sa adopte un catel, sau sa ajute un copil? E mai placut la bere si la circul lui guru cutarescu ce face eforturi ca sa para Iisus. Am intalnit o multime de Iisusi mincinosi pe net. Oare se vor lua la bataie intre ei isusii mincinosi? In timp ce adevaratul Iisus se tavaleste pe jos de ras?Presupunand ca s-a reincarnat in Romania, asa cum a fost profetit de unii. Pentru mine nici nu conteaza unde s-a reincarnat sau daca profetiile sunt mincinoase. Imi fac munca mea de OM pe pamantul unde sufera copiii si animalele din cauza inertiei adultilor. S-a propagat in unele grupuri copilareala sinistra, in sensul ca au fost mintiti naivi ca isi descopera copilul interior distrandu-se cat mai mult. A fost inca una din capcanele illuminati. A fi copil la suflet nu inseamna sa mimezi copilaria ci sa-ti cureti sufletul de programe negative. Atata egoism in Romania...nici urma de copii divini printre adulti. Doar nebuni care se scalambaie la circ, fortand copiii sa traiasca in acelasi circ si iad energetic. Multe minciuni au fost propagate in grupurile new age...Dracu e inventiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Antoaneta! Sper ca informațiile cuprinse în acest articol să ajungă la cât mai mulți români.

      Ștergere
  3. Si mie mi-a placut. Adica e interesant articolul, subiectul e controversat. Nu stiam ca suntem donatori automat. M-a socat asta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Partea a I-a
    Porcii transgenici de la Arad vor fi folositi pentru transplanturi de organe







    Un grup de cercetatori aradeni care beneficiaza de suport informativ oferit de un institut american, au conceput un proiect privind realizarea unei ferme de porci transgenici din care vor fi prelevate organe pentru a fi transplantate la oameni, fara a se mai astepta aparitia unui donator uman.Astfel, vor putea fi prelevate de la porci organe precum inima, ficatul, rinichii, vasele sanguine, corneea, oasele, tendoanele si pielea. De asemenea, din porci se va utiliza substanta proteica pentru tratamentele din cazurile de diabet.
    Potrivit celor declarate de lector univ. dr. Violeta Turcus, cercetator stiintific la Facultatea de Stiinte ale Naturii din cadrul Universitatii Vasile Goldis din Arad, proiectul beneficiaza, in acest sens, de suport informatic din partea institutului american IMMRGE Bio Therapeutics Inc. "Proiectul privind ferma de porci transgenici utilizati in medicina pentru transplantul de organe va beneficia de experienta cercetatorilor americani in ceea ce priveste obtinerea si cresterea acestor animale precum si obtinerea de organe si tesuturi compatibile cu cele ale corpului omenesc", a declarat Violeta Turcus.

    Porcul transgenic va avea organele modificate genetic, pentru a fi compatibile cu organismul uman si va fi liber de germeni patogeni, astfel ca nu se pot transmite boli la oameni, iar transplantul poate fi realizat in conditii de maxima securitate, fara riscul unor infectii. Pentru punerea in practica, cele doua universitati au depus un proiect la Bruxelles pentru a obtine finantare din partea Uniunii Europene. Din primele estimari ale costurilor a reiesit ca ar fi nevoie de cinci miliarde de dolari, anual, pentru obtinerea organelor pentru transplant si de sase miliarde de dolari, anual, pentru obtinerea de tesuturi.
    TIM

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea a II-a
    Pentru punerea in practica a acestui proiect este prevazuta infiintarea unei ferme biosecurizate, in comuna aradeana Socodor, unde se vor creea toate conditiile pentru conceperea si cresterea porcilor, dar si pentru prelevarea de organe.Totul va fi steril, igienic, fermele fiind prevazute cu perdele de protectie pentru a fi ferite de microbi sau virusi. Animalele vor fi crescute dupa cele mai stricte norme ecologice si vor avea o alimentatie speciala. Ferma ar urma sa se intinda pe o suprafata de zece hectare de teren, a mai precizat Violeta Turcus.

    Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad detine deja o parte din terenul necesar proiectului si e gata sa contribuie si cu cateva milioane de euro. Porcii transgenici vor fi obtinuti prin metoda fecundarii in vitro. Pentru a se asigura ca acestia vor fi apti pentru prelevarea de organe, o echipa de cercetatori si medici ii vor monitoriza in permanenta si le vor face analizele aproape zilnic. Pentru a obtine porcii transgenici, cercetatorii aradeni si cei bucuresteni vor participa la cursuri de instruire pentru prelevarea ovulelor, embrionilor, precum si la operatii de transplant. De asemenea, in cadrul fermei de la Socodor vor lucra echipe complexe de biologi, chirurgi, oncologi, specializati in transplantul de organe.

    Aradul a fost ales pentru punerea in practica a acestui proiect, deoarece beneficiaza de avantajul ca se afla aproape de granita vestica, astfel incat organele prelevate vor putea fi transportate usor in orice tara din Vest, cu elicoptere speciale. Pentru punerea in functiune a proiectului va fi nevoie de doi ani de zile. Cercetatorii aradeni sunt de parere ca cetatenii romani nu vor putea beneficia prea repede de un transplant de organe de la porci trangenici, din cauza costurilor ridicate.

    "Nu exista pericolul transmiterii la om a unor boli specifice porcului. Poate va aparea un refuz de natura psihica, bazat pe mentalitatile oamenilor de a nu purta un organ provenit de la animal. Trebuie sa se stie ca porcul transgenic nu va arata ca un porc obisnuit, va avea o piele mult mai fina si ca acesta va fi mult mai curat decat un om", a mai precizat Violeta Turcus.

    Specialistii care lucreaza la acest proiect au spus ca se asteapta la o reticenta fata de implementare a proiectului care ar putea sa culmineze cu proteste din partea reprezentantilor Bisericii si ai organizatiilor pentru protectia animalelor, fata de folosirea porcilor pentru transplantul de organe.
    TIM

    RăspundețiȘtergere
  6. Este un subiect foarte interesant. De multe ori m-am gandit in caz de as pati ceva grav (doamne fereste), decat sa ajung fara scop in mormant, cred ca m-as simti altfel sa stiu ca am putut salva viata unei persoane, de preferat al unui copil aflat la inceput de drum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Enache Alexandra, ori n-ai citit articolul, ori n-ai inteles nimic din el.

      Ștergere
  7. Rozalia Macinoiu3 apr. 2017, 20:29:00

    Nu prea imi vine sa cred ce ati scris acolo, desi nu ma pricep. Dar stiti cu totii ca organele pentru transplantat sunt transportate si pastrate in containere speciale pana ajung la destinatar, deci nu trebuie sa fie "calde". Poate in unele cazuri. Cat despre proiectul celor de la Vasile Goldis, nici o teama, se va finaliza in stadiul de teste preliminare de laborator, la nivel de mutatii ale ADN. Mai avem mult pana departe, sa ne jucam de-a dumnezeii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rozalia Măcinoiu, la nedumerirea dv. vă dau un singur exemplu: Inima care încă bate într-un pacient nu se pune în gheață, cum ne-am imagina. Se păstrează la temperatura corpului, conectată la un aparat special, numit "sistem de îngrijire de organe", care îi permite să-și conserve și continue funcția de pompare de sânge cald, oxigenat. Această tehnică poate menține inima într-o stare adecvată transplantării pentru mai mult timp. Același procedeu se aplică și pentru alte organe.

      Ștergere
    2. Intotdeauna prostia vine de la femei care se fac ori ca nu inteleg un lucru atat de bine explicat ori sunt platite sa scrie prostii pentru propaganda ori iau scula lui Pomohaci in gura.

      Ștergere
  8. De ce nu fac direct oameni donatori? Ce se mai incurca cu porcii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai cititi de 10x articolul si veti afla raspunsul.

      Ștergere
    2. Lenuțo mă faci să râd și am buza crăpată !!!

      Ștergere
  9. Vă mulțumesc. Mi-ați clarificat ceea ce NU știam, despre donarea de organe, fiind în așa-zisa „moarte” cerebrală.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *