Un măr căzut din pom înaintea lui Newton




UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON

CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE?

India este cunoscută ca o țară care-și păstrează și astăzi tradițiile vechi de mii de ani, dar puțini cunosc contribuțiile unor indieni din Antichitate la făurirea lumii moderne în care trăim. În vremurile mai recente, teoriile unor învățați indieni au fost folosite ca bază pentru multe concepte, cum ar fi previziunile meteorologice, astrologia, aviația etc. India a dat (și continuă să dea) cei mai buni matematicieni din lume. Din păcate însă, mulți dintre aceste genii n-au primit recunoașterea pe care ar fi meritat-o pentru munca lor. În cadrul unei expoziții organizate pentru a face cunoscută lumii contribuția Indiei la progresul științific, coordonatorul evenimentului, Ashish Manjramkar, a afirmat: „Puțini dintre noi știu astăzi că viteza luminii era cunoscută indienilor în perioada vedică. Un text din acel timp spune că viteza luminii este de 2202 yojana pe jumătate de nimish. Yojana este o unitate a distanței egală cu 9,06 mile, iar o jumătate de nimish înseamnă o zecime de secundă. Cifra rezultată este foarte apropiată de măsurarea modernă a vitezei luminii”. (sursa)

Când vorbim despre gravitație, primul nume care ne vine în minte este Sir Isaac Newton. Tuturor ni s-a spus la școală povestea cu mărul căzut din pom, care l-ar fi inspirat pe Newton să formuleze legea gravitației sau legea atracției universale. În prezent, întreaga lume este convinsă că Newton a fost primul om care a descoperit conceptele gravitaționale. Așadar, veți fi surprinși să aflați că legea gravitației a fost, de fapt, emisă cu 500 de ani înaintea lui Newton, de către un matematician indian, pe nume Bhāskara. Dar înainte de a discuta despre contribuția lui la cunoașterea științifică, să vedem care sunt conceptele de bază ale gravitației.

Gravitația este o forță universală, care-i permite unui corp solid să atragă alte corpuri solide. Cu cât mai mare este masa unui corp, cu atât mai puternică va fi forța gravitației. Care este importanța acestui fenomen? Obiectele stau pe pământ datorită forței gravitaționale. Fiecare corp din univers este afectat de această forță, inclusiv pământul, soarele și luna. Mareele sunt create de forța gravitațională a lunii. Tot forța gravitațională menține toate planetele pe orbitele lor. Iar gravitația îi permite pământului să se învârtă în jurul soarelui. Și acum, că am înțeles însemnătatea gravitației, să ne întoarcem la cercetările lui Bhāskara.

Dar să vedem mai întâi cine a fost acest Bhāskara, cunoscut și sub numele de Bhāskaracharya (învățătorul). El a fost unul dintre cei mai proeminenți astronomi ai secolului al XII-lea, fiind considerat în același timp și cel mai mare matematician al Evului Mediu. A trăit între anii 1114 și 1185 și se numără printre primii teoreticieni ai astronomiei și ai calculului matematic. În anul 1150, la vârsta de 36 de ani, a scris „Siddhānta Śiromaṇī” (Coroana tratatelor) o lucrare științifică  în patru părți – aritmetica, algebra, matematica planetelor și matematica sferelor. A contribuit, de asemenea, la continuarea lucrării „Surya Siddhanta”, volum din seria de tratate indiene pe tema astronomiei, începută de Aryabhatta în secolul al XI-lea. În această lucrare, Bhāskara a formulat pentru prima oară principiul gravitației, cu cinci secole înaintea lui Newton.


Iată câteva extrase din cartea sa, Surya Siddhanta, care explică felul în care funcționează legea gravitației: madhye samantandasya bhugolo vyomni tisthati bibhranah paramam saktim brahmano dharanatmikam – Pământul sferic se menține în spațiu datorită dharanatmikam sakti, care-l împiedică să cadă și-l face să rămână în același loc. akrsta saktisca mahi taya yat svastham guru svabhimukham svasaktya akrsyate tatpatativa bhati same samantat kva patatviyam khe – Orice obiect cade pe pământ datorită forței cu care îl atrage pământul. Această forță le permite soarelui, pământului și lunii să rămână pe orbitele lor.

Bhāskara a mai scris o carte intitulată „Lilavati”, în care răspundea unor întrebări puse de curioasa lui fetiță, pe care o chema Lilavati. În text, el menționa forma rotundă a pământului și spunea că între planete există o forță de atracție reciprocă și că această forță le permite să se mențină stabile în spațiu. Tot în această carte, Bhāskara a introdus calcule care demonstrează mișcarea planetelor în jurul soarelui.

În cercetările sale, Bhāskara l-a precedat și pe Cristofor Columb, afirmând că ceea ce vedem noi nu este realitatea. Într-adevăr, pământul pare plat, dar în realitate este rotund. El și-a explicat teoria astfel: dacă trasezi un cerc foarte mare și te uiți la o pătrime din circumferința lui, ai s-o vezi ca pe o linie dreaptă, când, în realitate, este o linie curbă. Așa este și felul în care vedem noi pământul, care, de fapt, are o formă sferică.

Aceste mențiuni istorice sunt dovada că atât gravitația, cât și forma pământului erau cunoscute în India încă din secolul al XII-lea, grație învățatului Bhāskara, care n-a așteptat să-i cadă un măr în cap și nici nu s-a aventurat într-o lungă călătorie pe mare ca să-și poată formula teoriile.


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Comentarii

  1. Pe Terra au fost cel putin 30 de experimente social-economice care au inclus urbanism. Aceste experimente s-au facut si inainte de era glaciara, iar nivelul stiintific al savantilor din acea vreme era la fel de ridicat ca al savantilor actuali. Legendele au preluat relatari despre aceste civilizatii spunand ca toti cei care au facut stiinta de-a lungul timpului au folosit "cutia Pandorei". Stiinta a ajuns pe Terra prin telepatie si telekinezie direct de la cei nevazuti (zeii) dar si prin intermediul unor vizitatori extraterestri (care la randul lor au fost formati si inspirati prin telepatie-telekinezie). Despre "cutia Pandorei" se stie ca este o culegere de texte stiintifice si artistice, insotita de artefacte, care are rolul de a verifica aptitudinile diferitelor populatii de oameni. Cu alte cuvinte este vorba despre un ansamblu de tehnici de testare a speciei Homo sapiens. In Biblie s-a ajuns la o modificare a textului referitor la "cutia Pandorei" sub forma "pomului cunoasterii binelui si raului". La anumite intervale de timp, dupa ce o civilizatie cu urbanism este distrusa, oamenii sunt obligati sa traiasca fara aplicatii tehnice, fara urbanism. Acest gen de primitivism este folositor pentru refacerea ecologiei dar si pentru a sterge din memoria colectiva urmarile dezastruoase ale experimentelor stiintifico-tehnice facute cu oamenii. Asa se face ca in Biblie apare tema interdictiei utilizarii stiintei si tehnicii pentru ca Biblia este o carte care a aparut dupa mai multe experimente cu mare urbanism care au condus la distrugeri ecologice . Dupa distrugerea actualei civilizatii se va trece la o noua etapa ecologica in care oamenii vor fi obligati sa tina cont de interdictia de a face stiinta si tehnica. Paragraful din Biblie unde se arata aceasta interdictie va fi prezentat frecvent fie in forma actuala, fie intr-o forma modificata, dar cu acelasi sens.

    Sa revenim la tema savantilor aratand cum a facut Isaac Newton rost de stiinta.

    Intr-un film documentar prezentat pe VIASAT HISTORY s-a aratat ca Isaac Newton a decodificat toata stiinta pe care a publicat-o din Biblie si din Ovidius Naso. Aceasta inseamna ca cineva a facut codificarile cu mii de ani inainte pentru ca apoi Isaac Newton sa ajunga sa decodifice textele. Codificatorii, ca si decodificatorul numit Isaac Newton, au fost dirijati prin telepatie si telekinezie pentru a face performanta criptografica. Unii au scris ca Isaac Newton se droga cu laudanum ca sa-i vina inspiratia atunci cand se apuca de facut decodificari. Mai multi savanti si artisti au fost impinsi prin telepatie si telekinezie sa consume euforice pentru a obtine inspiratia. Consumul de euforice era un pretext folosit in contextul ca savantul sau artistul posedat era supus unei influente telepatice-telekinetice pentru realizarea textelor considerate "geniale". Cu alte cuvinte euforicul consumat "fara de voie" era folosit pentru mascarea inspiratiei telepatice. TIM-ATLANTIDA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cunoscut pe fb un tip care incerca sa ma convinga de beneficiile drogurilor si de faptul ca "oculta nu le permite ca sa nu avem acces la planurile spirituale inalte. De fapt, "oculta" le permite, dar le vinde scump. Daca ar fi chiar pe toate drumurile nimeni nu le-ar mai dori. Prezentate ca fiind marul interzis atrag mai mult, pentru ca aceasta e natura noastra: vrem sa experimentam mai ales ce este interzis, ca sa vedem de ce e interzis. Triburile aborigenilor le foloseau ca sa intre in contact cu spiritele stramosilor. Probabil ca se conectau la stramosi incercand sa afle viitorul ca sa-l schimbe. Se pare ca functiona, dar undeva se defecteaza ceasul, pentru ca noi traim intr-un program cosmic in care orice greseala se plateste si orice fapta buna se rasplateste. Daca in urma cu zece ani am furat pe cineva si plata karmica va ajunge inapoi la mine maine, ies in astral sau ma conectez la stramosi si incerc sa evit plata, ocolind momentul in care voi fi si eu jefuit. Doar ca nu poti scapa la infinit si tot vei plati.Se pare ca timpul se grabeste si platile karmice vin mult mai repede acum. Povesteste Lazarev ca in urma cu o suta de ani sau mai mult, vrajitoria nu era pedepsita karmic in viata vrajitorului/vrajitoarei, se pedepseau urmasii pentru ca atunci ajungea inapoi efectul. Oare s-a comprimat omniversul in care traim si barierele de timp sunt mai aproape, trimitand inapoi ca la pingpong mingea energetico-malefica aruncata de dementii ce cred ca totul este permis? Ma gandesc cu groaza ca sunt multe grupuri spirituale care folosesc ayahuasca si alte ierburi. Si ma gandesc ca rau s-a mai defectat ceasul omenirii de cand in grupuri se propaga ideea ca totul e permis, ca trebuie doar sa cerem universului bani si bani vom primi. Am intalnit pe cineva care mi-a zis ca nici nu se mai roaga la Dumnezeu, spune direct "Vreau!".M-am abtinut sa comentez stiind ca a facut aceleasi cursuri de zombificare ca multi altii pe care i-am intalnit si ca nu ma va asculta. Stiti cum e mentalitatea: "Daca suntem multi inseamna ca avem dreptate". Mi-a povestit mai tarziu ca au jefuit-o hotii in Bucuresti, lasand-o fara portmoneu. Cand hotaram sa fim artizanii propriului destin, calcand in picioare toate legile universului, suntem lasati sa invatam dand cu capul de peretii coliviei pe care singuri ne-o construim, pentru ca nu mai suntem lasati sa urcam pe nivelurile superioare si revenim in cercul karmic.Ma gandesc: oare cum vor plati grupurile ce folosesc aceeasi metoda? Va fi plata karmica de grup? S-ar zice ca hotii sunt lupii ce inhata si devoreaza oile bolnave. Sunt si ei necesari.

      Ștergere
  2. Am postat mai inainte un comentariu scris initial la finalul unui text de pe blogul Frumoasa verde pe tema lui Isaac Newton si al precursorilor sai. Newt inseamna triton iar newt.......on inseamna triton cuplat. Accesand link-ul de mai jos veti vedea ca triton in muzica e asociat cu satanismul. Savantii ca Isaac Newton au fost criticati de biserica fiind considerati oameni posedati de diavol.https://www.aziaminvatat.ro/ro/Tritonul-si-muzica-demonica-din-Evul-Mediu-i9322.html TIM-ATLANTIDA

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Da...Cam asa mi-i imaginez eu. I-am descris pe cei intalniti in grupurile spirituale intr-un mod carachios, dar nu e deloc de ras. Am ales sa rad de ei ca sa nu ma imbolnavesc de tristete vazand ce dezastru informational fac in Romania si peste tot. E imposibil sa te intelegi cu ei! Au idei fixe. Daca ar sta in banca lor si nu ar construi sisteme absurde cum este si masoneria, nu ne-ar durea capul. Problema e ca nu se potolesc si isi experimenteaza gargaunii mentali pe pielea noastra, chinuind generatii dupa generatii. Ca orice este defect, vor fi eliminati din sistem. Ce bine ca timpul se grabeste!
    http://mariadakhel.blogspot.ro/2013/01/urme-verzi.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuzati, caraghios...Am obosit sa tot scriu peste tot ca nu mai e timp sa cotrobaim prin istorie sau Akasha. Minte avem, e lipsa de suflet. Se repeta perioada Atlantida. Am trecut pe blogul lui Remer Ra de mai multe ori si pe toate blogurile unde viitorul se afla prin channeling. I-am tot intrebat de ce au nevoie sa se conecteze la o entitate care le susura cai verzi pe pereti? Adica, ei n-au ochi ca sa vada ca in Romania nu e bine si nicaieri in lume? Probabil si in restul tarilor s-a pus mare pret pe channeling si dobandirea capacitatilor paranormale atat de ravnite de unii. Se repeta una din perioadele in care oamenii au dezechilibrat ecosistemul si au creat grave dezechilibre spatiu-timp si au deschis prin magie portaluri spre lumile inferioare. De ce tot internetul vb despre gargauni diversi dar refuza sa vada lucrurile ce tin de suflet si de cresterea lui?Cum ar fi ajutarea copiilor si batranilor adica crestinism, protejarea naturii si a animalelor. Multi cu vorba putini cu fapta. S-a ingrosat reteaua informationala din jurul Terrei prin atatea bloguri, site-uri, conturi fb ce fac acelasi lucru: vorbesc despre teoria conspiratiei si despre ce ar trebui facut. De reparat asteapta sa vina Dumnezeu sa repare. Se plangeau cei de pe pagina lui Remer Ra de ce nu vine nimeni sa le scoata implanturile. I-au abramburit guru si maestrii si acum ar vrea sa vina Dumnezeu. Pana acum s-au distrat si brusc au observat ca incepe sa le fie rau. Creste Lumina si ei n-o suporta pentru ca au lucrat pentru intunecati.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *