miercuri, 10 mai 2017

Telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Cum ne protejăm?
TELEFONUL MOBIL NE POATE AFECTA SĂNĂTATEA
– CUM NE PROTEJĂM –

Cercetătoarea americană Ann Louise Gittleman, care a studiat efectul aparaturii electronice fără fir asupra sănătății noastre, a afirmat într-un interviu că „suntem expuși la radiații electromagnetice cu un impact de 100 de milioane de ori mai mare decât cel al radiațiilor naturale din mediu, la care erau expuși bunicii noștri”. Turnând gaz peste foc, Organizația Mondială a Sănătății a analizat efectele acestor radiații și a confirmat faptul că telefoanele mobile măresc riscul de cancer, infertilitate și autism. Dar, dacă de fumat ne vine greu să ne lăsăm, de telefoanele mobile ce să mai vorbim! Nu le vom abandona așa ușor. Totuși, respectând câteva reguli de bază, ne putem proteja într-o oarecare măsură. Iată cum:


- Nu ține aparatul lipit de ureche. Efectul radiațiilor este proporțional cu pătratul distanței. Ca urmare, o ușoară distanțare a aparatului de corp poate aduce o diminuare simțitoare a radiațiilor. Însă soluția cea mai bună este să ții aparatul departe de corp, iar la ureche să asculți cu micro-căștile. Se aude mai bine și nu dăunează sănătății.

- Ține telefonul mobil departe de corp atunci când nu-l folosești. Cea mai neinspirată idee este să-l ții în buzunarul de la piept, eventual chiar în dreptul inimii. Mai sigur este să ținem aparatul în poșetă, în borsetă sau în servietă. Nici atârnat de curea, la șold, nu-i rău. Dar la șold, nu pe burtă, ca să nu ne afecteze organele interne sau, Doamne ferește!, pe cele de care depinde creșterea natalității.

- Evită folosirea aparatului în mijloacele de transport. E o plăcere să vorbești la telefon, ca să nu te plictisești în tren, în autobuz, în metrou, în mașină, în troleibuz. Dar în acele locuri, semnalul e slab, iar aparatele moderne îl amplifică automat. Și tot automat crește și intensitatea câmpurilor magnetice, care îți agresează corpul, începând cu urechea și continuând cu creierul.

- Dacă „nu se aude bine”, renunță la conversație. În acest caz, ca și în cel precedent, aparatul amplifică semnalul, provocând și amplificarea câmpului magnetic din jur. E mai bine deci să reiei conversația mai târziu, într-un alt loc, cu un semnal mai bun (chiar și puțin mai departe, pe aceeași stradă).

- SMS-urile nu sunt dăunătoare. Dacă simți nevoia să-ți protejezi sănătatea, merită să folosești alternativa mesajelor. Te protejezi pe tine, îți protejezi interlocutorul, ba economisești și timp, un SMS fiind mai scurt decât o convorbire.

- O soluție: telefonul cu fir. Dacă ești acasă, n-ai motive să folosești telemobilul: telefonul cu fir este mult mai puțin nociv și nu creează aproape niciun câmp magnetic. Zic aproape, întrucât telefoanele moderne sunt sofisticate și nu le lipsesc componentele electronice, creatoare de câmp. Singurele telefoane fără niciun efect nociv sunt cele de pe vremuri, cu disc. Dar, cine le mai are? Și chiar dacă le-ar avea, cum să le conectezi la actualele rețele?

- Altă soluție: husa-ecran. Există pe piață huse care ecranează propagarea câmpurilor emise de aparat. Firește, ecranul nu poate blinda aparatul, pentru că antena trebuie să rămână liberă, în vederea primirii semnalului, dar este destul de eficientă. Și aici însă există o problemă - aceea a huselor ornamentale, care nu ecranează ceea ce promit. Sunt huse false. Și e greu să deosebești o husă autentică de una pur decorativă.

- Internetul fără fir. Mai nou, tehnica permite conectarea la dealerul de Internet fără fir. Câmpul magnetic există, dar aparatul fiind mai departe de corp, efectele sunt mult diminuate. Totuși, nu le poți neglija în cazul unei expuneri de durată. De exemplu, dacă instalezi un asemenea aparat în dormitor și adormi cu aparatul în funcțiune, te expui la o iradiere continuă, într-o singură poziție. E ca și cum ai adormit pe plajă.


- Rețeaua radio de apartament. Acum există aparate de tip radio, care, instalate în fiecare cameră a apartamentului și lăsate în permanență deschise, permit să vorbești din orice colț, cu oricine aflat în alt colț al casei. Această tehnică este apreciată îndeosebi de mămici, care pot lăsa liniștite copilul în țarc, știind că, dacă va plânge, îl va auzi. Corect. Numai că și mămica și copilul și restul familiei se vor afla în permanență sub influența câmpului magnetic. Intensitatea acestui câmp este mică, dar, expunându-ne timp de 24 ore din 24, efectele se acumulează. E ca și cum am face plajă zi și noapte, neîntrerupt.

Sursa: aici

Pe aceeași temă citiți și Telefonul mobil dăunează grav sănătății
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.