vineri, 9 iunie 2017

Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI

India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în 2.000 de grupuri etnice, care vorbesc peste 200 de limbi. Țara are o diversitate aproape nemărginită de culturi, peisaje, monumente, vestigii antice şi locuri de explorat. Pentru a crește fluxul turiștilor străini, în anul 2002, Ministerul Turismului din India a lansat o campanie de promovare a țării ca destinație turistică, sub sloganul „Incredibila Indie”. În acest scop, au fost alocați 200 de milioane de dolari. Printre măsurile luate, s-a numărat și educarea populației locale în ceea ce privește eticheta și comportamentul pe care trebuie să le adopte localnicii atunci când interacționează cu vizitatorii străini. Celebrul actor indian Aamir Khan a primit sarcina de a susține această campanie, care a fost denumită Atithidevo Bhava (Oaspeții sunt zei), devenind ambasadorul acestui proiect de amploare. S-a dorit astfel conștientizarea efectelor pozitive ale turismului și sensibilizarea populației în ceea ce privește cultura lor, ospitalitatea și responsabilitatea față de străini. Să facem un mic tur virtual al minunilor mai puțin știute, ce pot fi întâlnite în această fascinantă țară.

Mawlynnong este un sat ce aparține de statul Meghalaya, situat în nord-estul Indiei. Este faimos nu atât pentru atracțiile sale naturale, cât pentru curățenia care domnește aici. În 2003 Mawlynnong a primit prestigiosul titlu de „Cel mai curat sat din Asia”, iar în 2005, de „Cel mai curat sat din India”, din partea publicației Discover India Magazine. Conform recensământului din 2015, satul are 95 de case și cca 500 de locuitori. Aici, rata școlarizării este de 90%. Ocupația principală a localnicilor este agricultura, nucile de areca (betel) fiind cultura principală. Despre aceste nuci se spune că dau o stare de bine, chiar euforică.


Păstrarea curățeniei este o tradiție veche în Mawlynnong, fiind transmisă de către mame fiicelor lor. Frunzele uscate și resturile menajere sunt strânse în pubele din bambus, aruncate într-o groapă și folosite ulterior ca îngrășământ. Toți rezidenții au obligația să participe la curățenia satului. Fumatul și folosirea polietilenei sunt interzise, iar colectarea apei de ploaie este încurajată. Ca sursă de energie, folosesc panouri solare. Acest sat, faimos și pentru faptul că are și cei mai sănătoși locuitori din India, este supranumit „Grădina Domnului”. Urmăriți video-ul de mai jos și minunați-vă!

Dar Mawlynnong mai este renumit și pentru altceva: rețeaua sa de poduri vii, ecologice, care fac legătura cu satele învecinate. Sătenii împletesc și conduc rădăcinile copacilor Ficus elastica în așa fel, încât, în timp, acestea formează adevărate poduri, pe care se poate traversa în siguranță. Unele dintre acestea, începute cu 15 ani în urmă, au acum zeci de metri lungime și sunt extraordinar de rezistente, putând susține greutatea a 50-60 de oameni o dată.


Piplantri este satul ai cărui locuitori plantează 111 pomi fructiferi la fiecare naștere a unei fete. Într-o țară în care venirea pe lume a unui băiat este infinit mai prețuită, locuitorii din Piplantri, statul Rajasthan, nu numai că se bucură de venirea pe lume a unei fete, ci și au creat o tradiție benefică pentru planetă. Acești oameni deosebiți pun mână de la mână și strâng 31.000 de rupii, pe care-i depun la bancă pe numele fetei, într-un depozit pe 20 de ani. Apoi, părinții trebuie să declare sub jurământ, în fața unui notar, că se vor îngriji ca fata lor să meargă la școală, că o vor mărita numai după ce va împlini vârsta legală, iar puieții plantați în numele ei vor fi îngrijiți corespunzător.


De fapt, pentru a asigura supraviețuirea pomilor, întreaga comunitate participă la lucrările necesare. Pomii sunt protejați de termite și de alți dăunători, iar în jurul lor, localnicii plantează aloe vera, o plantă care constituie o sursă de venit. Această tradiție a fost propusă cu mai mulți ani în urmă de un fost lider al comunităţii, Shyam Sundar Paliwal, în memoria fiicei sale, care a murit la o vârstă fragedă. Ideea a prins: în ultimii 7-8 ani au fost plantați cca 250.000 de pomi, iar banii obținuți din vânzarea fructelor acestora sunt ai fetelor în numele cărora au fost plantați, pentru siguranța lor financiară. Sătenii spun că tot cam de-atunci nu s-au mai înregistrat infracţiuni în localitatea lor. Și toate acestea se întâmplă într-o țară în care încă se mai practică feticidul – omorârea fetițelor în pântecele mamei.

Satul care produce bărbați specializați în protecție și pază


Antrenați de la o vârstă fragedă pentru a deveni oameni de ordine, pază și protecție, aproximativ 200 de bărbați din Asola-Fatehpur Beri, un sat de lângă Delhi, lucrează în localuri, cluburi și baruri de noapte din capitala Indiei, ca gărzi de corp ai demnitarilor sau paznici ai unor universități private, spitale și hoteluri de lux. Băieții își încep antrenamentele de mici, în săli de gimnastică și de lupte corp la corp (wrestling), pentru a face față cerințelor unei cariere în domeniul securității.

Satul în care se nasc cei mai mulți gemeni


În Kodinhi, un sat de lângă Kerala, la 1000 de nașteri, 45 sunt gemelare. Și aceasta face ca, în timp ce India, ca țară, are cea mai scăzută rată a nașterilor de gemeni din lume, satul  Kodinhi să aibă cea mai înaltă rată a nașterilor de gemeni din lume. Acest fenomen, care se întâmplă numai de trei generații încoace, este considerat drept o anomalie naturală, și nu o mutație genetică. Sătenii spun că femeile lor au început să nască gemeni din 1949.

Cel mai... încrezător sat din India


Shani Shingnapur din statul Maharashtra, vestul Indiei, este satul cu oamenii cei mai încrezători. De ce? Satul are o tradiție locală neobișnuită: casele lor nu au uși și, prin urmare, nici încuietori. În sat nu există poliție, iar banca locală nu are lacăt. Credința lor în zeitatea locală Shani le-a inspirat convingerea că cel care fură va suporta mânia acestui zeu. Și într-adevăr, această localitate a stabilit un record demn de invidiat. Are cea mai scăzută rată a infracționalității din toată India: zero.

Satul în care oamenii locuiesc împreună cu cobrele


Satul Shetpal din districtul Sholapur al statului Maharashtra a făcut un pas înainte în ceea ce privește trăitul în armonie cu natura. Oamenii de aici nu doar venerează cobrele, ci chiar trăiesc împreună cu ele. Sătenii le asigură locuri de odihnă în grinzile de lemn din tavan, iar când nu-și fac siesta sau dorm acolo sus, cobrele se plimbă liber prin casă, ca orice membru al familiei. Până în prezent, n-a fost raportat niciun caz de mușcătură de cobră în acest sat.

Satul care a fost părăsit peste noapte


Acum un sat-fantomă, Kuldhara, situat în districtul Jaisalmer din statul Rajasthan, era acum 300 de ani căminul unei comunități înfloritoare de brahmani Paliwal. Conform legendei locale, Salim Singh, desfrânatul prim-ministru al statului, s-a îndrăgostit de fiica primarului acestui sat și l-a amenințat că, dacă nu i-o dă de bunăvoie, o va lua de soție cu forța. Pentru a evita această umilire, sătenii au decis să-și părăsească locuințele ancestrale și s-au făcut nevăzuți peste noapte. Dar asta n-a fost tot. Înainte de a pleca, ei au blestemat localitatea: cel ce va cuteza să se stabilească aici, să moară. Până în prezent, nimeni n-a îndrăznit să ignore avertismentul, în afară de câțiva membri ai „Societății paranormale din Delhi”, care au petrecut o noapte în sat. A doua zi, ei au raportat activități supranaturale: umbre mișcătoare inexplicabile, urme de pași, zgomote, atingeri invizibile. 

Satul care practică ciomăgitul bărbaților în timpul Festivalului Holi


Holi este un festival al primăverii, sărbătorit în India de hinduși, sikh și alte religii. Barsane, un sat din apropierea orașului Mathura, sărbătorește Holi într-un mod neobișnuit. Ca parte a unui ritual, bărbații le întărâtă pe femei, ridiculizându-le. Ca urmare, sunt bătuți de către acestea cu niște ciomege lungi, bineînțeles, fără violență, ci doar în joacă. Bărbații se protejează de lovituri purtând turbane pe cap și ținând în mâini niște scuturi improvizate. Înainte de începerea acestui ritual, ei se ospătează din belșug cu mâncare și beau zdravăn.

Satul cu cele mai neobișnuite nume


Cafea, Englez, Înalta Curte, Britanic, Glucoză, Autobuz, Tren, Gramofon, Japonia, Militar, Hotel, Temnicer, Dolar... Vă vine să credeți sau nu, acestea nu sunt doar niște cuvinte, ci numele unor locuitori din Bhadrapura, un sat de lângă Bangalore, capitala statului indian Karnataka. Tribul Hakki-Pikki, care trăiește aici, este alcătuit din negustori ambulanți, care și-au ales numele inspirându-se din viața lor de zi cu zi – obiecte care-i înconjoară, locuri în care ajung, actori de film, alimente etc. Pentru cei dinafara comunității lor, rezultatul este extrem de amuzant.

Satele indiene cu nativi africani


Africani la origine, indieni ca naționalitate și gujarati ca limbă, membrii tribului Siddi din Jambur, statul Gujarat, sunt de etnie Bantu. Au fost aduși în India pentru a servi ca mercenari sau sclavi, de către negustorii arabi și portughezi. Astăzi există ca grup etnic în mai multe state de pe cuprinsul Indiei. Deși sunt în mare parte indianizați, Siddi respectă cu sfințenie o regulă: nu se căsătoresc decât în cadrul comunității lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.