Efectele perverse ale telefonului mobil




EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL

Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care le va induce în societate, ci despre cele pe care câmpul electromagnetic al micului aparat le poate avea asupra sănătății utilizatorului. Desigur, este prea devreme să dăm verdictul (la urma urmei, unealta are cam un deceniu de existență generalizată), dar e timpul să tragem un semnal de alarmă. Cercetări au fost întreprinse, printre altele, în Franța (Centrul de Cercetare și Informare asupra Cancerului din Lyon), în Suedia (Lennart Hardell și Kjell Hanson), studiul științific numit BioInitiative Works Report, cercetările făcute în orașul spaniol La Nora, studiul prof. Gerd Obersfeld din Salzburg și, la noi, studiul excepționalului biochimist, membru de onoare al Academiei Române, Sorin Comoroșan. Clar, pericole există ca urmare a folosirii prea intense a acestor aparate, motivul paradoxal fiind acela că microundele, traversându-ne craniul, interacționează cu moleculele de apă din celulele creierului, le perturbă, le încălzesc și, la o prea îndelungată utilizare, riscă să tulbure echilibrul țesuturilor creierului, glandele salivare și nervul optic. Aceasta nu înseamnă, însă, că trebuie să oprim progresul civilizației, ci doar că trebuie să respectăm câteva reguli de folosire a telefoanelor mobile, astfel încât să nu ne asumăm riscuri.


Faceți următoarea experiență:

Puneți două telefoane mobile față în față și, între ele, un ou crud în coajă, așa cum arată imaginea de mai jos. De pe unul dintre telefoane apelați-l pe celălalt și lăsați-le să „comunice” circa o oră, încontinuu. O să constatați că, după 25 de minute, oul se încinge, după 45 de minute oul e fierbinte, iar după 60-65 de minute, oul e fiert! Concluzia: radiațiile emise de telefoanele GSM sunt capabile să modifice proteinele oului. Acum imaginați-vă ce se întâmplă cu creierul vostru... Experiența a fost confirmată de Institutul Inginerilor din Portugalia. 


Iată în continuare „codul electromagnetic”, publicat chiar de revista L’Express, ceea ce dovedește că nu numai publicațiile științifice îl fac cunoscut, ci și mass-media generală:

- Folosiți căștile (așa-numitele hands-free), căci în acest fel, câmpul electromagnetic care generează microundele este mai departe de craniul vostru;
- Nu depășiți 6 minute într-o conversație;
- Nu vorbiți la telefon când sunteți în tren, automobil, metrou, ascensor (ca să vă urmărească convorbirea, puterea telefonului se mărește de câteva ori);
- Femeile gravide e bine să reducă convorbirile la minimum, dar mai ales să nu țină telefonul lângă burtă, deoarece fătul în formare este mult mai în pericol decât gravida;


- Nu numai copiilor, ci și adolescenților ar trebui să li se limiteze  sau chiar să li se interzică folosirea telefonului celular (sunt mai vulnerabili decât adulții și pot dezvolta cu o mai mare viteză tumori);
- Nu purtați mult timp telefonul mobil la centură și nici în buzunarul de la piept al hainei, ci în poșetă sau geantă;
- Stingeți borna wi-fi în timpul nopții;
- Nu țineți laptopul wi-fi pe genunchi, nici prea aproape de corp, folosiți-l așezat pe o masă, un scaun sau un birou.

Orice telefon mobil pornit emite câmpuri magnetice potențial dăunătoare. Posibilele efecte sunt numeroase, culminând cu alterarea structurii ADN-ului nostru. În prezent, foarte mulți oameni sunt nevoiți să-l folosească intens, pe parcursul unei zile. De aceea, aceștia trebuie să învețe cum să se protejeze de radiațiile lui. Iată ce trebuie să știți în acest sens:

Atunci când țineți telefonul mobil lipit de ureche, între 10% și 80% dintre radiațiile acestuia penetrează 5 centimetri în creierul vostru. La copii, penetrarea este chiar mai adâncă. Studiile au demonstrat că telefoanele mobile ținute lângă cap produc schimbări ale undelor cerebrale la 70% dintre oameni. Pericolul este atât de larg cunoscut, încât multe companii de asigurări exclud acoperirea daunelor legate de expunerea la radiațiile telefonului mobil.


Cum pătrund radiațiile telefonului mobil în creier
(copil de 5 ani – copil de 10 ani – adult)

Afecțiuni și boli provocate de expunerea la radiațiile telefonului mobil: dureri de cap, vătămări genetice, slăbirea sistemului imunitar, cancere (inclusiv tumori cerebrale și melanoame), scăderea nivelului de melatonină, dereglarea stimulatoarelor cardiace, pierderea memoriei, schimbări în activitatea electrică a creierului, stres cardiovascular, oboseală, probleme oculare (vedere neclară, acuitate vizuală scăzută).

Căștile audio, casca Bluetooth sau folosirea telefonului mobil pe speaker asigură o oarecare distanță de cap, dar nu elimină pericolul. Ori de câte ori telefonul este pornit, aparatul emite radiație electromagnetică – chiar și atunci când se află în standby – indiferent dacă se află atașat la curea, în buzunar, în geantă sau pe masă, în fața noastră. 

Telefoanele celulare emit două feluri de câmpuri electromagnetice (EMF): un câmp de radiații de microunde electromagnetice de la antenă și unul, mult mai puternic, de la aparat. Ambele sunt dăunătoare. Între 20 și 80% dintre radiațiile emise de antena telefonului penetrează până la 5 cm creierul unui adult.

Telefoanele mobile au efecte termale (încălzesc țesuturile vii), dar și non-termale (afectează frecvențele câmpului electromagnetic natural al corpului). Noile telefoane mobile sunt proiectate să funcționeze la puteri foarte mici, dar riscul pentru sănătate apare din cauza distanței foarte mici față de corp. Studiile au relevat faptul că oamenii care dorm cu telefonul mobil lângă pat au somnul REM perturbat, ceea ce duce, în timp, la probleme de memorare și învățare, rămânând de văzut care vor fi efectele pe termen lung. Dar se cunoaște deja că, atunci când semnalul telefonului celular este lângă cap, undele cerebrale sunt alterate în proporție de până la 70% din timp.

În sfârșit, să mai reținem faptul că medicii specializați în chirurgia creierului își limitează drastic folosirea telefonului celular și-și consiliază pacienții să nu-l țină niciodată la ureche.

A nu se înțelege, din regulile de mai sus, că trebuie să excludem din viața noastră telefonul mobil și tehnologia wi-fi. Acestea, însă, trebuie folosite cu moderație, deoarece, ca orice element nou introdus în lumea vie, are nevoie de timp pentru a fi îmbunătățit, ca să poată fi folosit în deplină siguranță. 

Surse: aici și aici

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *