10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO

Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au fost realizate numeroase documentare științifice în jurul acestui concept.

Chiar dacă avem o mulțime de informații despre nucleu, care sunt ușor accesibile pe internet, mai sunt încă atât de multe de învățat despre acest loc fierbinte și greu de atins. În această listă, vom analiza 10 idei, fapte și concepții greșite pe care poate nu le știați despre centrul Pământului.

10. Dimensiunea miezului

Atunci când ne imaginăm straturile Pământului, nucleul este cea mai mică și cea mai interioară parte. Acest lucru poate duce la unele concepții greșite, conform cărora miezul Pământului este de fapt mic.

De fapt, miezul Pământului este aproape de mărimea Lunii. Are un diametru de aproximativ 2.440 de kilometri (1.516 mile). De asemenea, reprezintă 19% din volumul total al Pământului.

Dacă miezul Pământului este aproape la fel de mare ca și Luna, ne face să ne gândim cât de gigantică este planeta noastră. De asemenea, este logic ca nucleul să fie atât de mare, deoarece este responsabil de multe lucruri care se întâmplă pe planeta noastră.

9. Viteza de rotație

Știm cu toții că Pământul se rotește în permanență. Interesant este faptul că există dovezi că nucleul se rotește mai repede decât celelalte straturi ale planetei.

În 1997, Universitatea Columbia a colectat dovezi experimentale despre viteza părții interioare a planetei. Cercetătorii au aflat că nucleul se rotește în același mod ca și restul Pământului, dar cu o viteză diferită. Ei au descoperit că partea interioară a planetei face o rotație completă cu două treimi de secundă mai repede decât celelalte straturi ale Pământului.

Acum, două treimi de secundă nu reprezintă o mare diferență, dar este atât de nebunesc să crezi că întreaga planetă se rotește cu aceeași viteză cu excepția acestui strat. Deci, de ce se rotește acest strat cu o viteză mai mare?

Cercetătorii au mai multe teorii diferite. De exemplu, această diferență de viteză poate apărea deoarece nucleul este stratul cel mai condensat și cel mai interior. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla și pentru că miezul este singurul strat parțial lichid.

8. Protecție împotriva soarelui

Pământul are multe forțe care acționează împreună pentru a ne proteja de căldura și lumina neiertătoare a Soarelui. Fără Soare, niciunul dintre noi nu ar fi aici. Cu toate acestea, fără ca Pământul să aibă forțe care să ne protejeze, planeta noastră ar arăta uscată ca Marte.

Nucleul joacă un rol important în menținerea siguranței noastre. Lichidele din interior creează un câmp geomagnetic care interacționează cu câmpul magnetic interplanetar produs de Soare. Această interacțiune creează magnetosfera, care se extinde de la Pământ în spațiu. Aceasta ne protejează de vânturile solare ale Soarelui.

Fără magnetosferă, nu am fi în siguranță față de aceste raze mortale. De fapt, Pământul, așa cum îl cunoaștem, nu ar exista. Este o nebunie să ne gândim cum partea cea mai interioară a planetei noastre joacă un rol atât de important în protejarea noastră de forța exterioară a Soarelui.

7. Cât de mult ne-am apropiat?

Centrul Pământului este atât de fierbinte încât o parte din el este lichidă. Deci, evident, nimeni nu a fost vreodată în centrul Pământului. Cu toate acestea, anumite persoane au încercat să vadă cât de departe pot merge.

Sondajul Kola Superdeep Borehole este cea mai adâncă gaură pe care oamenii au forat-o vreodată spre interiorul Pământului. Gaura are o adâncime de puțin peste 12 kilometri (7,5 mi). În acel punct, temperatura din interiorul găurii este de 180 de grade Celsius (356°F).

Nu numai că temperatura joacă un rol important în ceea ce privește adâncimea la care putem săpa, dar este, de asemenea, greu de forat prin roci la acea adâncime. Cercetătorii au avut nevoie de 19 ani - din 1970 până în 1989 - pentru a fora la acea distanță în Pământ Este o nebunie să ne gândim cât de adânc este Pământul și cât de departe mai avem de parcurs pentru a ajunge la miezul misterios.

6. Tectonica plăcilor și deriva continentală

Teoriile tectonicii plăcilor și ale derivei continentale sunt unele dintre cele mai fascinante și mai pătrunzătoare din lume. Ele discută despre modul în care plăcile continentale sunt mereu în mișcare și pot forma supercontinente precum Pangeea.

Natura volatilă a nucleului Pământului contribuie la demonstrarea acestor teorii. Miezul este instabil deoarece se află în stare lichidă, iar elementele volatile se amestecă în mod constant. Amestecul acestor componente instabile face ca tectonica plăcilor și deriva continentală să prindă viață.

5. Forajul oceanic

După cum am discutat, nicio persoană sau lucru nu poate ajunge în centrul Pământului, deoarece miezul este prea fierbinte. Cu toate acestea, oamenii de știință au efectuat foraje oceanice timp de mulți ani pentru a afla cât mai multe despre nucleul planetei. Aceștia forează adânc în ocean pentru a putea afla cum se schimbă Pământul pe măsură ce se apropie de nucleu.

Forajul oceanic științific a dus la multe descoperiri despre scoarța și nucleul planetei noastre. Ele au descoperit noi specii de viețuitoare marine, au ajutat la demonstrarea modului în care nucleul Pământului cauzează deriva continentală și au dezvăluit schimbările de mediu de pe planeta noastră din ultimele milioane de ani.

4. Schimbări globale

Nucleul Pământului contribuie mai mult decât am putea crede vreodată la crusta și la celelalte straturi ale planetei noastre. Am învățat că este responsabil pentru deriva continentelor și că ne protejează de Soare. De asemenea, nucleul ne-a oferit multe informații despre schimbările globale. În timp ce oamenii de știință făceau foraje oceanice, au recuperat mostre de carote din adâncurile fundului mării. Aceste probe au dus la multe descoperiri.

De exemplu, un set de probe a arătat că regiunea arctică avea un climat subtropical acum 55 de milioane de ani. Este uimitor să ne gândim că putem găsi atât de multe răspunsuri despre Pământul nostru uitându-ne la miez.

3. Componența nucleului

Miezul este format din mai multe elemente care acționează împreună pentru a-l face extrem de fierbinte. Acesta este compus din două părți: nucleul interior și nucleul exterior. Nucleul interior este solid și este alcătuit din fier (conform NASA). Este, de asemenea, cea mai fierbinte parte a planetei noastre.

Nucleul exterior lichid înconjoară nucleul interior și este compus dintr-un aliaj de nichel și fier. Este atât de interesant să ne gândim că un strat al planetei noastre este de fapt alcătuit din lichid.

2. De ce este miezul atât de fierbinte?

Acum știm că există două straturi în miez. Acestea sunt cele mai fierbinți părți ale planetei noastre: Unul dintre ele este fier solid, iar celălalt este un lichid. În mod uimitor, centrul Pământului poate atinge o temperatură de până la 6.000 de grade Celsius (10.800 de grade F).

Dar de ce este miezul atât de fierbinte?

În primul rând, are loc foarte multă dezintegrare radioactivă. Acest lucru este, de asemenea, responsabil pentru deriva continentală. Apoi, căldura este generată de atracția Pământului și a Lunii unul asupra celuilalt. Aceste forțe gravitaționale se trag mereu una pe cealaltă. În ultimul rând, o parte din căldură a rămas de la formarea Pământului.

1. Teoria Pământului gol

Încheiem cu o teorie a conspirației despre centrul planetei noastre.

În loc să se creadă în nucleul despre care am discutat, teoreticienii Pământului gol cred că Pământul este gol și că aici se află alte civilizații. Ei cred că acești oameni au fost împinși în centrul Pământului din cauza războiului de pe scoarță. Se crede, de asemenea, că aceste civilizații care trăiesc în centrul Pământului sunt mai avansate decât suntem noi acum.

Această teorie a conspirației există de sute de ani în multe culturi. Adepții teoriei Pământului gol cred că OZN-urile sunt de fapt create de civilizațiile care trăiesc în centrul planetei noastre și nu de alte forme de viață.

Chiar dacă această teorie nu are niciun merit, ea este cu adevărat interesantă. Cât de grozav ar fi dacă ar exista civilizații reale care trăiesc în centrul Pământului nostru?

Sursa: https://listverse.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *