Rețete culinare - Să gătim fără foc - eBook


SĂ GĂTIM FĂRĂ FOC

Fiecare popor şi fiecare om are anumite obiceiuri şi plăceri alimentare, dar în ultima jumătate a secolului trecut hrana noastră zilnică a suferit schimbări majore, mai ales în procesul de fabricaţie. Începând cu cultivarea plantelor în pământ îngrăşat chimic şi terminând cu conservanţii, coloranţii şi amelioratorii din produsele finite, ingerăm tot felul de substanţe, care sunt departe de a respecta legile naturii. Toate acestea au o influenţă nefastă asupra organismului nostru, aducând şi menţinând boala în corp.


O alimentaţie bogată în grăsimi, carne sau dulciuri are neajunsul de a inhiba sistemul imunitar al organismului, de a provoca starea de oboseală şi agitaţie, care duce la disconfort zilnic. Înghiţind alimente chimizate, prelucrate prin fierbere prelungită, necompatibile între ele, organismul nostru nu mai poate elimina ceea ce îi face rău. Impurităţile se adună în corp, organele se încarcă cu substanţe dăunătoare, inducând astfel starea de boală.

Corpul nostru se regenerează şi se întăreşte prin alimentaţie şi aer curat. Sângele se purifică prin ceea ce primeşte, transportând în organele vitale substanţele hrănitoare necesare funcţionarii acestora. Sănătatea noastră este în funcţie de ceea ce primim sau nu primim prin hrană. Prea multă carne, grăsimi şi dulciuri sau prea puţine vitamine, minerale şi fibre au acelaşi efect distrugător. O mare parte dintre boli ar putea fi evitate, dacă s-ar corecta obiceiurile alimentare. Mai multe fructe şi legume în stare naturală, neprelucrate prin fierbere sau coacere, influenţează în bine procesul de vindecare, putându-se chiar evita apariţia unor boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare sau cancerul. Temperatura de peste 70˚C duce la distrugerea unei mari părţi din vitamine şi enzime. Se ştie că gălbenuşul de ou conţine colesterol şi lecitină. Lecitina neutralizează efectul colesterolului, dar este distrusă prin procedee termice (fierbere, prăjire). De aceea, mâncând oul gătit, acumulăm doar colesterol, pentru că lecitina care îl neutralizează a fost distrusă prin căldură.

Naturiştii recomandă ca şi clasicele ceaiuri din plante să fie înlocuite cu macerat la rece din aceleaşi plante, păstrându-se astfel toate principiile active ale acestora. Indicate sunt şi tincturile, care se fac prin extract în alcool, ca şi uleiurile obţinute prin presare la rece. Plantele comestibile, de orice fel, ar trebui mâncate cât mai aproape de starea lor naturală, constituind aşa-zisa „hrană vie”, care dă organismului uman toate substanţele necesare vieţii şi sănătăţii. În cereale, legume, fructe, miere, lactatele crude există un raport armonios al elementelor componente, acţionând benefic asupra stării de sănătate. În ultimele decenii s-au făcut numeroase studii privind conţinutul în substanţă activă al diferitelor vegetale şi s-a constatat că acestea pot oferi omului aproape tot ce are nevoie: hrană completă şi chiar leacuri. Se pare că perioada chimică începe să dea înapoi în avantajul celei „verzi”, datorită în mare parte laboratoarelor, care încep să refolosească calităţile terapeutice ale plantelor.

Proteinele au fost considerate greşit sinonime doar cu carnea. Ele se pot asimila şi din cereale, lactate, soia, ciuperci, mazăre sau alge, din care se pot prepara o multitudine de produse gustoase. Se spune că un măr pe zi ţine medicul departe de casă, şi aceasta datorită calităţilor sale diuretice şi depurative. Morcovul are proprietăţi vasodilatatoare la nivelul arterelor coronariene şi este eficient ras, sub formă de cataplasme în cazul unor ulceraţii. Uleiurile obţinute prin presare la rece, fără nicio tratare suplimentară, au un important rol terapeutic sau de prevenţie în diverse afecţiuni. Şi lista poate continua. Am evidenţiat aceste câteva dintre calităţile unor plante pentru a scoate în evidenţă necesitatea consumării lor cât mai des şi în stare cât mai naturală posibil.

Lucrarea de faţă cuprinde reţete uşor de preparat, la îndemâna oricui, realizate din legume, fructe, cereale, miere, lactate, seminţe sau nuci, toate folosite în stare crudă, fără a fi fierte, prăjite sau coapte. Astfel, vegetalele îşi păstrează calităţile nealterate, fiind în totalitate asimilate de către organismul nostru. Vitaminele nu se pierd, iar sărurile minerale se ingerează pe cale naturală. Natura ne-a oferit tot ce avem nevoie, trebuie doar să ştim s-o preţuim!

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *