Zâmbetul – inteligența inimii și a relațiilor sociale + VIDEO (RO)ZÂMBETUL – INTELIGENȚA INIMII
ȘI A RELAȚIILOR SOCIALE

Înţelepciunea antichităţii ne-a transmis un mesaj: „Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi prietenie între oameni. El dă odihnă celor trudiţi, bucurie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea, zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiți-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui”.

Zâmbetul este „kilometrul zero” a iniţierii noastre socio-emoţionale. Am avut şansa de a fi crescut într-o familie şi de a fi întemeiat alta în care zâmbetul era la el acasă. De aceea, a zâmbi a devenit pentru mine o obişnuinţă, un mod de a fi, un gest spontan, natural. Mai târziu, în viaţă, în toate relaţiile în care am fost implicat, zâmbetul a devenit un barometru, un reper care m-a ajutat să fac diferenţa între relaţii, să mă afirm mai bine și să dobândesc încredere în mine şi în ceilalţi. Aş putea parafraza că este „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”.

Un zâmbet, o privire caldă, facilitează aşadar deschiderea și socializarea. Zâmbetul ne influenţează întregul comportament. El se citeşte în vocea și în gesturile noastre. Zâmbetul este modalitatea prin care comunici că eşti bine şi prin care doreşti ca în universul interior al cuiva să se producă aceeași reacţie. Zâmbim ca să alungăm tristeţea şi să inducem entuziasmul. Zâmbim pentru că zâmbetul constituie cea mai subtilă şi mai rafinată metodă de a comunica, suplinind cu succes cuvintele. Toţi ştim să zâmbim, dar puţini cunoaștem lecţia zâmbetului.

De multe ori am fost trist sau supărat, dar atunci când am primit un zâmbet parcă totul s-a luminat. Un zâmbet pe chipul nostru, poate schimba dispoziţia celor cu care comunicăm. Chiar dacă am zâmbit pentru o secundă, efectul zâmbetului este de nedescris. Oricine poate oferi un zâmbet, fie el bogat sau sărac, bolnav sau sănătos. Totul pleacă din interiorul nostru şi prin zâmbet putem schimba multe în jurul nostru. Și nu te costă nimic să oferi un zâmbet.

Rabelais spunea că omul este singurul animal care râde. Uneori însă, uităm cât de important este un zâmbet. Personal, am observat că persoanele optimiste, care au mereu un zâmbet pe buze, au tăria de a trece mai uşor peste probleme. Zâmbind, glumind, ne facem viaţa mai uşoară. Există în acest sens atât argumente psihologice, cât şi fiziologice. Atunci când ne păstrăm simțul umorului, o problemă nu va mai avea proporţii atât de mari şi nu ne va umbri viaţa. Acea problemă nu ne va încărca mintea şi astfel vom fi mai capabili să găsim o soluţie. Zâmbetul este acea stare de detaşare de complexitatea vieții.

De ce trebuie să zâmbim? Pentru că zâmbetul influenţează în bine întregul organism. Pentru că în timp ce zâmbim, organele sunt mai bine irigate și oxigenate, corpul se repară, se înviorează, întinereşte. De ce trebuie să zâmbim? Pentru că zâmbetul este limbajul universal prin care putem transmite oricui pe această planetă un mesaj de prietenie, admirație, satisfacţie, bucurie, iubire. Pentru că toți suntem oameni şi avem nevoie unii de ceilalţi...

Prof. Ioan Caulea

Validation (RO)
O bijuterie de film de numai 15 minute, ce ilustrează puterea unui zâmbet.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *