Dr. Călin Mărginean - Excesul ponderal și curele de slăbire (VIDEO)

-->

EXCESUL PONDERAL NE SCURTEAZĂ VIAȚA


În general, oamenii își motivează recurgerea la o dietă sau mersul la sală prin îmbunătățirea felului în care arată. De ce să nu recunoaștem, e un motiv foarte bun. Totuși, de o egală importanță sunt beneficiile asupra sănătății. Obținerea unei greutăți normale prin reducerea excesului adipos joacă un rol vital în menținerea sănătății și în prevenirea îmbolnăvirilor. Nu e o noutate pentru nimeni că obezitatea reprezintă o mare amenințare pentru speranța de viață. În țările civilizate, una din trei persoane este supraponderală iar 20% sunt obezi. În SUA statisticile sunt și mai alarmante, 60% din populație fiind supraponderală în diferite grade, mergând până la obezitate morbidă. Așadar, excesul ponderal a devenit o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni. Ca un reflex condiționat, supragreutatea trezește gândul recurgerii la o cură de slăbire. Dar tot statisticile arată că 95% dintre cei care au slăbit ținând una dintre dietele miraculoase, recomandate de pseudo-specialiști, își recapătă kilogramele pierdute în maximum un an de zile, de regulă cu un supliment deloc neglijabil.

Supragreutatea apare atunci când consumăm mai multe calorii decât are nevoie organismul nostru pentru a funcționa normal. Indiferent de sursă - proteine, grăsimi, zaharuri sau amidon - excesul caloric este transformat în grăsime, din care o parte „plutește” în sânge, înfundând treptat arterele vitale prin care circulă sângele încărcat cu oxigen. Pentru fiecare 7.700 calorii pe care organismul le primește peste necesități, se depune 1 kg de grăsime, spun specialiștii.

Excesul în greutate poate avea un efect dăunător asupra coloanei vertebrale și a articulațiilor. Mușchii ne protejează articulațiile, însă greutatea în plus exercită o presiune foarte mare, pe care articulațiile trebuie s-o susțină. Acest fapt afectează mai ales spatele și șoldurile.

O persoană obeză are nevoie de mai multă energie pentru a respira, deoarece inima trebuie să pompeze mai mult sânge către plămâni și către țesutul adipos în exces. În timp, inima își va mări dimensiunile și e posibil să se ajungă la hipertensiune arterială și aritmii.

Exceptând faptul că este inestetică, grăsimea depusă în jurul taliei, pe șolduri sau pe picioare poate duce la complicații. De exemplu, o creștere ponderală de numai 10% determină o creștere cu 30% a riscului de îmbolnăvire coronariană la un bărbat cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. De asemenea, oamenii grași fac mai des cancer de colon, rect, prostată, sân, col uterin, uter sau ovar.

Pe lângă toate aceste riscuri, greutatea excesivă afectează semnificativ imaginea de sine. În condițiile societății actuale, atât de orientată spre aparențe, acest fapt poate constitui o considerabilă povară psihică. Un stil de viață activ și o alimentație adecvată ne pot scăpa de complexe.

S-a estimat că după vârsta de 25 de ani, omul modern este predispus să se îngrașe câte 0,5 kg pe an. Un calcul simplu arată că la 50 de ani avem șansa să cântărim cu 12 kg mai mult ca la 25. În aceste condiții, metabolismul se încetinește, ceea ce înseamnă că organismul va fi din ce în ce mai ineficient în arderea grăsimilor.

O dată cu înaintarea în vârstă, se mai întâmplă ceva: oamenii devin tot mai sedentari, pierzând în medie câte o jumătate de kilogram de masă musculară pe an. Acest lucru are implicații serioase asupra ca­lității vieții și independenței persoanei respective. Apare ris­cului căderilor, al osteoporozei, al dereglării metabolismului bazal și glucidic și, implicit, al apariției diabetului.

O activitate fizică permanentă, la orice vârstă și indiferent de profesie, conjugată cu un regim alimentar hipocaloric, reprezintă cheia succesului în ceea ce privește menținerea unei siluete armonioase și a unei stări de sănătate perfecte.

În prezentarea de mai jos, doctorul Călin Mărginean, el însuși fost obez, ne detaliază riscurile la care ne supunem mâncând cât nu trebuie și ce nu trebuie, precum și schimbările pe care trebuie să le facem în stilul nostru de viață pentru a slăbi și a ne menține greutatea optimă. În cadrul prezentării, dr. Mărginean ne oferă și formula după care fiecare dintre noi ne putem calcula greutatea ideală, în funcție de înălțime și, atenție! indiferent de vârstă. Vă invit să-i urmăriți prelegerea, pentru că nu veți avea nimic altceva de pierdut... în afară de kilogramele în plus.

Călin Mărginean - Excesul ponderal și curele de slăbire



-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *