Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!

Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr., comunitățile agricole din regiunea Semilunii Fertile din Orientul Apropiat au dezvoltat o tradiție culinară sofisticată. Aceasta includea coacerea unor pâini mari și a unor „focaccia” cu arome infuzate pe unelte specializate cunoscute arheologilor drept tăvi de cojocărit.

Crearea focacciei preistorice
Tăvile de cojocărit erau recipiente ovale cu pereți joși, realizate din lut grosier. Spre deosebire de tăvile obișnuite, interiorul lor prezenta amprente sau incizii aspre dispuse regulat.  

Experimentele anterioare care au folosit replici ale acestor tăvi, împreună cu structuri de gătit similare cu cele găsite în siturile arheologice din neoliticul târziu, au oferit informații despre scopul lor. Cercetătorii au emis ipoteza că tăvile au fost folosite pentru a coace pâini mari făcute din făină și apă. Aceste pâini erau așezate în cuptoare domoale și coapte timp de aproximativ două ore la o temperatură inițială de 420°C.  
Focaccia, cu grăsime animală coaptă experimental într-o replică tavă de decorticare în interiorul unui cuptor bombat. Sursa: Sergio Taranto/Nature

Canelurile de pe suprafețele interioare ale tăvilor au facilitat probabil scoaterea pâinii odată coaptă. În plus, dimensiunea substanțială a pâinilor - în jur de 3 kg - indică faptul că acestea erau probabil pregătite pentru a fi împărțite la comun.  

Această cercetare, publicată în "Scientific Reports" (Nature Portfolio), a inclus și contribuții din partea Instituției Milà i Fontanals (IMF-CSIC) și a Universității din Lyon (Franța).

O versiune modernă a pâinii italiene focaccia. (adamache/Adobe Stock)

Descoperirea firimiturilor neolitice

Cercetătorii au analizat fragmente ceramice de tăvi de decorticare care datează din anii 6400–5900 î.Hr. pentru a determina utilizarea lor ca instrumente specializate de coacere pentru aluaturile pe bază de cereale. Studiul a explorat, de asemenea, dacă aceste aluaturi ar fi putut fi asezonate cu ingrediente precum grăsimi animale sau ulei vegetal.

Fragmentele examinate au fost obținute din siturile arheologice Mezraa Teleilat, Akarçay Tepe și Tell Sabi Abyad, situate în regiunea care cuprinde Siria și Turcia. Aceste analize au fost efectuate la Universitatea din Istanbul și Universitatea Koç din Turcia.

Regiunea mesopotamiană cu siturile delimitate în care a fost găsit materialul analizat în cadrul acestui proiect de cercetare. (Taranto, S./Nature)

Studiul, bazat pe diferite tipuri de analize dintr-o perspectivă integrată, oferă dovezi clare atât cu privire la utilizările acestor artefacte, cât și la natura alimentelor procesate în ele.

În special, analiza fitoliților (reziduuri de silice din plante) sugerează că în aceste tăvi au fost prelucrate cereale precum grâul (Triticum sp.) sau orzul (Hordeum sp.), reduse la făină. Mai mult, analiza reziduurilor organice indică faptul că unele dintre tăvi au fost folosite pentru a găti alimente care conțin ingrediente de origine animală, cum ar fi grăsimi animale și, într-un caz, condimente pe bază de plante.

Fragmente arheologice analizate în acest proiect de cercetare. (Taranto et al./Nature)

Starea de degradare a reziduurilor sugerează că, în cel puțin două cazuri, tăvile au atins temperaturi compatibile cu cele verificate experimental pentru coacerea aluatului în cuptoare domoale. În cele din urmă, analiza alterărilor de utilizare a suprafeței ceramice a permis identificarea unor uzuri de utilizare asociate în mod specific cu reziduurile de pâine și a altora legate de reziduurile de focaccia condimentată.

Studiul nostru oferă o imagine vie a comunităților care foloseau cerealele pe care le cultivau pentru a prepara pâini și „focaccias” îmbogățite cu diverse ingrediente și consumate în grup”, explică Sergio Taranto, autorul principal al studiului, parte a unei teze de doctorat realizate la UAB și La Sapienza.

Utilizarea tăvilor de decorticare pe care le-am identificat ne determină să considerăm că această tradiție culinară din neoliticul târziu s-a dezvoltat pe parcursul a aproximativ șase secole și a fost practicată într-o zonă largă a Orientului Apropiat”, conchide cercetătorul.

Cercetătorii din cadrul Grupului de Cercetare Arheologie Preistorică a Orientului Apropiat (SAPPO) al UAB, Adrià Breu, Anna Bach și Miquel Molist, sunt, de asemenea, autori ai studiului.

Acest articol a fost publicat inițial sub titlul „Focaccia: o tradiție culinară neolitică datând de acum 9.000 de ani” de către Universitatea Autonomă din Barcelona sub formă de comunicat de presă.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Conacul girafelor + VIDEO
    09.06.2013 - 2 Comments
    --> CONACUL GIRAFELOR Situat la 20 de km de capitala Nairobi, Conacul girafelor este una dintre cele mai renumite clădiri istorice din Kenya, datând din anii 1930, reminiscență a…
  • Angelica - iarba îngerilor
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ANGELICA - iarba îngerilor Angelica, plantă cultivată în trecut în grădinile mănăstirilor, este recomandată pentru proprietăţile sale vindecătoare şi condimentare, pentru aroma…
  • Cosmetice bio sau cosmetice de marcă? + VIDEO
    29.05.2012 - 7 Comments
    --> COSMETICE BIO SAU COSMETICE „DE MARCĂ”? E posibil ca unele cosmetice folosite în timpul igienei de zi cu zi să dăuneze ficatului, rinichilor sau chiar să ducă la…
  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Totul despre ciocolată
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> TOTUL DESPRE CIOCOLATĂ Unora dintre noi ne vine greu să ne imaginăm chiar şi o zi fără ciocolată, ca să nu mai vorbim de o viaţă întreagă. Dar ciocolata, aşa cum o cunoaştem…
  • Ginkgo Biloba - arborele miracol
    25.03.2012 - 0 Comments
    -->   GINKGO BILOBA - arborele miracol Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • Alimente sănătoase - liderii cap de serie (VIDEO + slideshow)
    08.08.2012 - 1 Comments
    --> ALIMENTE SĂNĂTOASE - LIDERII CAP DE SERIE A MÂNCA SĂNĂTOS ÎNSEAMNĂ ȘI A GĂTI SĂNĂTOS Există persoane care, deși suferă de pe urma mâncării mai puțin sănătoase, ezită să…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • Dr. Călin Mărginean - Prelucrarea anumitor alimente sănătoase - Boală sigură (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> EFECTELE PRELUCRĂRII TERMICE A ALIMENTELOR Valoarea hranei în nutriția animală și umană depinde de compoziția ei chimică.…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • Romanizarea Daciei: o enigmă istorică
    12.06.2012 - 2 Comments
    --> O ENIGMĂ ISTORICĂ: ROMANIZAREA DACIEI Istoria noastră e plină de întrebări și umbre, cărora cercetătorii refuză să le dea contur. Romanizarea, de pildă, e un…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…
  • Viitor cu cap de mort - Radu Cinamar (eBook)
    18.06.2012 - 0 Comments
    -->  VIITOR CU CAP DE MORT - ÎN CULISELE PUTERII - Radu Cinamar Radu Cinamar este pseudonimul unui autor care a scris patru cărţi pline de dezvăluiri ale unor secrete care privesc…
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • Combinarea corectă a alimentelor
    15.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR – GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER – Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară,…
  • Acest tată îi trimite 20 de fotografii mamei pentru a-i dovedi că bebelușul este bine
    05.12.2021 - 0 Comments
    Când întrebarea „Copiii sunt bine?” devine prea repetitivă, este timpul să rupeți rutina. Kenny Deuss a găsit o modalitate creativă de a dovedi o dată și pentru totdeauna că ei sunt cât se poate de…
  • Ce ne învață filmele americane
    16.12.2013 - 2 Comments
    --> CE NE ÎNVAȚĂ FILMELE AMERICANE - Toate numerele de telefon din Statele Unite încep cu 555. - Cam 50% din populația Statelor Unite sunt agenți FBI sau CIA, care lucrează sub…
  • Utilizări geniale ale bicarbonatului de sodiu
    10.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bicarbonatul de sodiu este cu ușurință unul dintre cele mai comune elemente de uz casnic în orice parte a lumii. Și, deși cei mai mulți…
  • 20 de lucruri care atestă faptul că te-ai maturizat
    04.05.2015 - 1 Comments
    1.    Toate plantele tale de apartament trăiesc și nu poți fuma niciuna din ele.2.    Să faci sex într-un pat de o singură persoană e ieșit din…
  • Ingredientele toxice din viața noastră
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> INGREDIENTELE TOXICE DIN VIAȚA NOASTRĂ Strategia lacomă a corporațiilor de a-și mări profitul duce în prezent la injectarea de agenți chimici de emulsifiere extrem de toxici…
  • Cum arată 10 familii regale din întreaga lume (FOTO)
    05.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce atenția mass-media a fost direcționată către monarhia Britanică, în ultimii ani, v-ați întrebat vreodată cum arată familiile…
  • Dr. Roman Morar și leacul diabetului
    14.04.2012 - 4 Comments
    --> DR. ROMAN MORAR –   CREATORUL LEACULUI ROMÂNESC PENTRU DIABET Doctorul clujean a creat în anul 1994 Eridiarom-ul, un concentrat de fructe de afin care tratează diareea, cu…
  • Rețete culinare - Bucătărie internațională - SOSURI
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> Bucătărie internațională - SOSURI -->
  • Un Rubens la Gherla
    23.09.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9627982567"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; UN RUBENS LA GHERLA Peter Paul Rubens…
  • 10 avantaje și 10 dezavantaje ale Instagram
    07.06.2023 - 0 Comments
    Instagram este o platformă populară de socializare care le permite utilizatorilor să partajeze fotografii și videoclipuri cu cei care îi urmăresc. A fost lansată în 2010 și, de atunci, a devenit una…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Povestea unei inventatoare de la Hollywood
    09.11.2013 - 0 Comments
    --> POVESTEA UNEI INVENTATOARE DE LA HOLLYWOOD - HEDY LAMARR - Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea actriței hollywoodiene Hedy Lamarr, celebră la vremea…
  • 12 idei inteligente de decorare pentru locuitul în chirie
    03.06.2023 - 0 Comments
    Amenajarea unei case în care stai cu chirie poate fi o provocare, dar există câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți face locuința să arate bine și să te simți confortabil în ea."Nu găuriți…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)
    28.04.2012 - 1 Comments
    --> MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a…
  • Cum s-au schimbat toaletele de-a lungul timpului + FOTO
    19.12.2021 - 0 Comments
    Toaletele sunt obiecte casnice esențiale, iar utilizarea lor este ceva la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc - intră, ies, și uită de ele. Deci, cum s-au schimbat toaletele de-a…
  • AGARTHA - Tărâmul de dincolo de poli + documentar (RO) + slideshow
    09.10.2012 - 0 Comments
    --> AGARTHA - TĂRÂMUL DE DINCOLO DE POLI Întotdeauna m-a uimit faptul că, deşi lucruri despre care am fost învăţaţi că sunt…
  • Cum să ne preparăm singuri DETOXICOLON
    14.10.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ NE PREPARĂM SINGURI DETOXICOLON Am remarcat cu toții că, de ceva timp, pe toate site-urile și în toate emisiunile TV despre sănătate, cuvântul de ordine este „detoxifierea”.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *