Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!

Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr., comunitățile agricole din regiunea Semilunii Fertile din Orientul Apropiat au dezvoltat o tradiție culinară sofisticată. Aceasta includea coacerea unor pâini mari și a unor „focaccia” cu arome infuzate pe unelte specializate cunoscute arheologilor drept tăvi de cojocărit.

Crearea focacciei preistorice
Tăvile de cojocărit erau recipiente ovale cu pereți joși, realizate din lut grosier. Spre deosebire de tăvile obișnuite, interiorul lor prezenta amprente sau incizii aspre dispuse regulat.  

Experimentele anterioare care au folosit replici ale acestor tăvi, împreună cu structuri de gătit similare cu cele găsite în siturile arheologice din neoliticul târziu, au oferit informații despre scopul lor. Cercetătorii au emis ipoteza că tăvile au fost folosite pentru a coace pâini mari făcute din făină și apă. Aceste pâini erau așezate în cuptoare domoale și coapte timp de aproximativ două ore la o temperatură inițială de 420°C.  
Focaccia, cu grăsime animală coaptă experimental într-o replică tavă de decorticare în interiorul unui cuptor bombat. Sursa: Sergio Taranto/Nature

Canelurile de pe suprafețele interioare ale tăvilor au facilitat probabil scoaterea pâinii odată coaptă. În plus, dimensiunea substanțială a pâinilor - în jur de 3 kg - indică faptul că acestea erau probabil pregătite pentru a fi împărțite la comun.  

Această cercetare, publicată în "Scientific Reports" (Nature Portfolio), a inclus și contribuții din partea Instituției Milà i Fontanals (IMF-CSIC) și a Universității din Lyon (Franța).

O versiune modernă a pâinii italiene focaccia. (adamache/Adobe Stock)

Descoperirea firimiturilor neolitice

Cercetătorii au analizat fragmente ceramice de tăvi de decorticare care datează din anii 6400–5900 î.Hr. pentru a determina utilizarea lor ca instrumente specializate de coacere pentru aluaturile pe bază de cereale. Studiul a explorat, de asemenea, dacă aceste aluaturi ar fi putut fi asezonate cu ingrediente precum grăsimi animale sau ulei vegetal.

Fragmentele examinate au fost obținute din siturile arheologice Mezraa Teleilat, Akarçay Tepe și Tell Sabi Abyad, situate în regiunea care cuprinde Siria și Turcia. Aceste analize au fost efectuate la Universitatea din Istanbul și Universitatea Koç din Turcia.

Regiunea mesopotamiană cu siturile delimitate în care a fost găsit materialul analizat în cadrul acestui proiect de cercetare. (Taranto, S./Nature)

Studiul, bazat pe diferite tipuri de analize dintr-o perspectivă integrată, oferă dovezi clare atât cu privire la utilizările acestor artefacte, cât și la natura alimentelor procesate în ele.

În special, analiza fitoliților (reziduuri de silice din plante) sugerează că în aceste tăvi au fost prelucrate cereale precum grâul (Triticum sp.) sau orzul (Hordeum sp.), reduse la făină. Mai mult, analiza reziduurilor organice indică faptul că unele dintre tăvi au fost folosite pentru a găti alimente care conțin ingrediente de origine animală, cum ar fi grăsimi animale și, într-un caz, condimente pe bază de plante.

Fragmente arheologice analizate în acest proiect de cercetare. (Taranto et al./Nature)

Starea de degradare a reziduurilor sugerează că, în cel puțin două cazuri, tăvile au atins temperaturi compatibile cu cele verificate experimental pentru coacerea aluatului în cuptoare domoale. În cele din urmă, analiza alterărilor de utilizare a suprafeței ceramice a permis identificarea unor uzuri de utilizare asociate în mod specific cu reziduurile de pâine și a altora legate de reziduurile de focaccia condimentată.

Studiul nostru oferă o imagine vie a comunităților care foloseau cerealele pe care le cultivau pentru a prepara pâini și „focaccias” îmbogățite cu diverse ingrediente și consumate în grup”, explică Sergio Taranto, autorul principal al studiului, parte a unei teze de doctorat realizate la UAB și La Sapienza.

Utilizarea tăvilor de decorticare pe care le-am identificat ne determină să considerăm că această tradiție culinară din neoliticul târziu s-a dezvoltat pe parcursul a aproximativ șase secole și a fost practicată într-o zonă largă a Orientului Apropiat”, conchide cercetătorul.

Cercetătorii din cadrul Grupului de Cercetare Arheologie Preistorică a Orientului Apropiat (SAPPO) al UAB, Adrià Breu, Anna Bach și Miquel Molist, sunt, de asemenea, autori ai studiului.

Acest articol a fost publicat inițial sub titlul „Focaccia: o tradiție culinară neolitică datând de acum 9.000 de ani” de către Universitatea Autonomă din Barcelona sub formă de comunicat de presă.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Ce bem și ce mâncăm de la magazin
    04.04.2012 - 0 Comments
    --> CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?  Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare…
  • Porumbul ne ajută să trăim mai mult
    29.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PORUMBUL NE AJUTĂ SĂ TRĂIM MAI MULT Porumbul este parte constantă a hranei noastre, fie că preparăm mămăligă, folosim boabele în…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • Efectele secundare ale medicamentelor pentru colesterol
    18.01.2016 - 0 Comments
    EFECTELE SECUNDARE  ALE MEDICAMENTELOR PENTRU COLESTEROL Medicamentele pe bază de statine, concepute pentru scăderea colesterolului și prescrise în prezent la peste 100 de milioane de…
  • Drepturile părinților
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> DREPTURILE PĂRINŢILOR Cred că toată lumea cunoaște drepturile copiilor, dar mai puţini sunt conștienți de faptul că şi părinţii au drepturi. Iar acestea funcţionează…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului: 14 sfaturi și trucuri
    16.07.2023 - 0 Comments
    Calitatea somnului este esențială pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine. Acesta joacă un rol vital în diverse aspecte ale funcționării noastre fizice, mentale și emoționale. Iată…
  • Soluția perfectă pentru curățarea covorului!
    28.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Urăsc petele de pe covor! Petele făcute de copii tăi, de animalele de companie sau chiar de tine! Dar nu îți mai face griji! Am găsit…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • Misteriosul manuscris de la Sibiu
    27.07.2014 - 0 Comments
    --> MISTERIOSUL MANUSCRIS DE LA SIBIU Pierre Carnac este pseudonimul scriitorului și conferențiarului francez de origine română Doru Dimitrie Todericiu, care în lucrările sale a…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • 21 decembrie 2012 - de la Apocalipsă citire + documentar (RO)
    20.12.2012 - 0 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 – DE LA APOCALIPSĂ CITIRE – Dionýsis Simópoulos, directorul Planetariului din Atena În ultima vreme,…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…
  • Rețete culinare - Ciorbă de burtă fără burtă
    08.04.2012 - 0 Comments
    CIORBĂ DE BURTĂ FĂRĂ BURTĂ Dacă nu ați avut până acum ocazia să gustați o asemenea ciorbă inedită, care imită foarte bine ciorba de burtă, faceți-o cât mai curând! Este absolut…
  • Invenții în pregătire (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Invenții aproape inventate... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Garcinia - soluția ideală pentru slăbit
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GARCINIA - soluţia ideală pentru slăbit Garcinia cambogia este un mic arbust originar din sud-estul Asiei, răspândit astăzi în India, Indonezia, Africa Centrală şi de Vest.…
  • Alternative lipsite de efecte secundare la medicamente și vaccinuri + VIDEO
    27.06.2014 - 0 Comments
    --> ALTERNATIVE LIPSITE DE EFECTE SECUNDARE  LA MEDICAMENTE ŞI VACCINURI Motto: A trăi datorită medicinii înseamnă a trăi într-un mod oribil. Carl von Linné (1707-1778) Elita…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Planeta privilegiată + documentar (RO)
    07.06.2012 - 1 Comments
    --> PLANETA PRIVILEGIATĂ În 1543, astronomul polonez Nicolaus Copernicus argumenta în lucrarea Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti că Pământul nu se află în…
  • Jurisprudența romanțată din Evul Mediu
    29.03.2016 - 0 Comments
    JURISPRUDENȚĂ ROMANȚATĂ DIN EVUL MEDIU E greu să acordezi barocul cu romanticul. Totuși, nu pot caracteriza altfel grupul de juriști care s-a format la începutul secolului al XVIII-lea în jurul…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Cine a plătit toate astea?
    25.08.2013 - 11 Comments
    --> CINE A PLĂTIT TOATE ASTEA? RĂSPUNS: Noi, cei care le dăm bani țiganilor cerșetori. Noi,…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Simboluri masonice explicate + documentar
    22.08.2012 - 0 Comments
    --> SIMBOLURI MASONICE EXPLICATE Echerul și compasul Sunt simbolurile de bază ale masoneriei, necesare pentru ridicarea unor edificii stabile și drepte. Prin analogie,…
  • Secrete din bucătăria vegetariană
    04.06.2012 - 0 Comments
    --> SECRETE DIN BUCĂTĂRIA VEGETARIANĂ În prezent, din ce în ce mai mulți oameni decid să excludă din alimentația lor zilnică produsele de origine animală. Deşi acest lucru este…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • 10 obiceiuri alimentare care vă îmbătrânesc prematur
    03.06.2016 - 0 Comments
    Dacă vechea zicală „ești ceea ce mănânci” este adevărată, atunci consumul de alimente nesănătoase vă poate face să arătați îmbătrâniți și obosiți. Nimeni nu-și dorește să arate mai în vârstă decât…
  • Vitamina D - activatorul sistemului imunitar
    02.08.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA D - ACTIVATORUL SISTEMULUI IMUNITAR - Vitamina D sau calciferolul este o vitamină liposolubilă, cunoscută și ca…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • Zona crepusculară din Bucegi
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ZONA CREPUSCULARĂ DIN BUCEGI MISTERIOASE TRATAMENTE BIOENERGETICE  APLICATE ACUM 13 000 DE ANI Poporul român are o tradiţie milenară în arta vindecării.…
  • Misteriosul Edward Leedskalnin
    17.07.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERIOSUL EDWARD LEEDSKALNIN Lette Edward Leedskalnin (1887-1951) a fost un inginer leton, care a emigrat Statele…
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • 10 avantaje și 10 dezavantaje ale Instagram
    07.06.2023 - 0 Comments
    Instagram este o platformă populară de socializare care le permite utilizatorilor să partajeze fotografii și videoclipuri cu cei care îi urmăresc. A fost lansată în 2010 și, de atunci, a devenit una…
  • 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja
    21.01.2023 - 0 Comments
    În caz că nu era deja evident, iată 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja:1. "Nu atrageți atenția dacă cineva roșește. Nu se poate controla, știe deja, iar tu înrăutățești…
  • Secretul semințelor germinate
    18.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL SEMINȚELOR GERMINATE Consumul de germeni (semințele încolțite ale plantelor comestibile) și-a demonstrat deja efectul…
  • Serviciul Secret al Statelor Unite în slujba președintelui
    21.01.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERVICIUL SECRET AL STATELOR UNITE  ÎN SLUJBA PREŞEDINTELUI Un jurnalist a reușit să pătrundă pentru prima oară dincolo de…
  • 10 fapte despre cumpărăturile online care vă vor ajuta să fiți mai atenți la fiecare achiziție
    17.08.2023 - 0 Comments
    Când a fost ultima dată când ați cumpărat ceva online? Să recunoaștem - cumpărăturile online sunt foarte convenabile. Nu mai trebuie să așteptați la coadă, nu mai plătiți benzină și nu mai trebuie să…
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • 12 motive surprinzătoare pentru care nu reușești să dormi bine o noapte întreagă
    21.01.2022 - 0 Comments
    O lipsă regulată de somn ne face să ne simțim epuizați imediat după ce ne trezim. În plus, este unul dintre principalele motive pentru care ne îngrășăm.Dorim să vă oferim câteva sfaturi despre cum să…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *