FRUCTELE EXOTICE
SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE
SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE
Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice fac
bine şi sănătăţii românilor. În toate anotimpurile, fructele reprezintă
principala sursă de vitamine. Vara, avem nevoie chiar de mai multe fructe, pentru a
ne asigura echilibrul hidric. Deşi fructele autohtone (mere, prune, piersici,
cireşe, struguri, pepeni) sunt pline vitamine, să nu uităm că şi pe alte continente cresc roade ale
pământului, dăruite de natură pentru sănătatea omului, unele mult mai bogate în nutrienţi decât ale noastre. Le vedem în magazine, dar nu prea le
cunoaştem şi nu ştim pe care să le alegem. Fructele exotice însă nu sunt doar
nişte delicatese, nişte mofturi pentru mesele festive. La noi n-au încă popularitate,
dar în ţările de origine sunt folosite de mii de ani în
scopuri curative. Iată câteva fructe exotice cu valoare de
aliment şi medicament.
AVOCADO – un aliment complet
Arborele de avocado provine din zonele calde ale Americii Centrale. Fruct
exotic, mare, verde şi hrănitor, asemănător cu para, avocado este alimentul
perfect. Bogat în proteine uşor digerabile, este ideal pentru vegetarieni,
deoarece poate suplini cu succes carnea,
ouăle şi brânza. De culoare
verde intens, cu aromă delicată şi gust fin, fructul de avocado creşte în zonele
cu climă tropicală. Pulpa lui este galben-verzuie,
cremoasă şi are un gust asemănător cu al alunelor. Un fruct de talie medie conţine
340 de calorii şi are o înaltă valoare nutritivă. Fiind un aliment complet, poate suplini cu succes o masă. Poţi pregăti din el
sandviciuri (se întinde pe pâine ca untul), sau îl poți adăuga la legume înăbuşite,
pui, crustacee, fructe de mare, sosuri sau supe. Prin conţinutul caloric şi nutritiv
ridicat, avocado constituie un aliment ideal pentru copii.
Conţine vitaminele: A, B1, B2, B3, B6, C, E, F, PP, fosfor, fier, zinc,
potasiu (de două ori mai mult decât banana!), cupru şi magneziu, fibre, acid
pantotenic şi o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi, uşor digerabili. Aztecii
mâncau avocado pentru energie şi potenţă. Fructul este o sursă importantă
de antioxidanţi, proteine şi fibre. Conţine 14 minerale, care regenerează şi
stimulează creşterea şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru organism. Hrăneşte,
cicatrizează şi remodelează ţesutul conjunctiv. Părul uscat, fără strălucire, poate
fi revitalizat cu o mască cu avocado.
Avocado este supranumit „unt
vegetal”. Uleiul de avocado este bogat în acid oleic (Omega-9), carotenoide
(clasă de pigmenţi vegetali, dintre care cei mai cunoscuţi sunt betacarotenul şi
licopenul), zeaxantină, alfacaroten, vitamina E, acizi graşi mononesaturaţi,
luteină. Uleiul de avocado mai conţine acid linoleic (Omega-6) şi palmitic.
Dintre toate uleiurile, cel de avocado este cel mai repede absorbit de piele.
Uleiul este extras din pulpa fructului şi nu din sâmbure care, de altfel, nu conţine
decât 2% grăsimi. Uleiul de avocado este utilizat în cosmetică pentru revigorarea
tenului îmbătrânit. Protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă, artritei
şi cataractei.
Proteinele, grăsimile, vitaminele şi mineralele, toate se găsesc într-un singur fruct: avocado. Mâncându-l, este ca şi
cum ai lua o masă întreagă, cu mai multe feluri de mâncare. Deşi se găseşte şi în magazinele noastre, puţini sunt cei care-l consumă, probabil şi pentru că nu cunosc beneficiile lui. Potasiul
din avocado ţine sub control tensiunea arterială. Consumat des, ajută
în prevenirea bolilor cardiovasculare, hipertensiunii şi atacului vascular
cerebral. Şi acidul folic protejează inima, iar o pară de avocado oferă 23% din
doza zilnică recomandată. De aceea, fructul este indicat şi gravidelor, care au
nevoie de acid folic pentru a preveni malformaţiile fătului.
Un alt punct forte al fructului de avocado este acidul oleic, care se
găseşte şi în uleiul de măsline. Acesta este una din cele mai sănătoase grăsimi
- previne cancerul de sân şi bolile de inimă. Dacă-ţi dă
bătăi de cap colesterolul, grăsimile sănătoase din avocado pot să elimine
problema. Dieta bogată în avocado este benefică şi pentru ochi, deoarece
fructul conţine şi luteină, unul dintre cei peste 600 de carotenoizi (pigmenţi
naturali). Această substanţă previne cataracta şi degenerarea maculară. Deşi este
un fruct „gras”, avocado este util în cura de slăbire. Datorită grăsimilor
mononesaturate pe care le conţine, te ajută să te saturi mai repede şi reduce
tentaţia dulciurilor. Mai mult, previne carenţele de vitamine
şi minerale, care sunt des întâlnite în cura de slăbire. Totuşi, nu trebuie să
exagerezi: 125 de grame de avocado au 200 de calorii, mai multe decât alte
fructe şi legume, dar mai puţine decât cartofii prăjiţi, prăjiturile sau
bomboanele.
Cum alegi un avocado. Pentru că acest fruct constituie încă o noutate la noi, mulţi nu ştiu cum
să-l aleagă din grămada de la supermarket. Fructul de avocado, ca şi bananele,
începe să se coacă după ce e cules, aşa că e posibil să găseşti la supermarket
fructele necoapte. Un avocado bun trebuie să fie un pic moale când apeşi pe el
şi fără pete pe coajă. Există mai multe tipuri de avocado: unele au coaja
verde, altele au coaja maro închis, aşa că nuanţa nu îţi spune neapărat dacă
fructul e copt sau nu. Dacă ai cumpărat un fruct tare, necopt, îl poţi ajuta să se coacă mai repede dacă-l pui într-o pungă
de hârtie, la loc cald.
Avocado este ingredientul de bază în vestitul guacamole, un sos plin de vitamine. Guacamole este un sos mexican cu
consistenţă de cremă, care are ca ingredient de bază fructul de avocado, căruia
i se adaugă arome şi ierburi proaspete. Pe lângă faptul că poate fi consumat cu
nenumărate feluri de mâncare, are şi avantajul unui aport semnificativ de
vitamine şi uleiuri volatile, care contribuie la păstrarea tinereţii.
Ingrediente: 2 avocado
coapte, curăţate de coajă, 2 roşii coapte, decojite, cubuleţe; 1 ceapă tocată
fin, preferabil roşie; 2-4 căţei de usturoi pisaţi; sucul de la o lămâie; sos
Tabasco; sare.
Preparare: Se pun ingredientele în robotul de bucătărie sau în blender şi se procesează până când se obţine o cremă onctuoasă omogenă. Se pune la frigider până când capătă consistenţa untului. Se poate mânca pe pâine prăjită, dar poate însoţi cu succes şi salatele.
Preparare: Se pun ingredientele în robotul de bucătărie sau în blender şi se procesează până când se obţine o cremă onctuoasă omogenă. Se pune la frigider până când capătă consistenţa untului. Se poate mânca pe pâine prăjită, dar poate însoţi cu succes şi salatele.
Supă-cremă de broccoli cu avocado: 1-2 avocado, 1 castravete, 3-4
bucheţele de broccoli (crude sau
opărite), 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură sos de soia, zeamă de
lămâie, sare, piper, usturoi, pătrunjel – după gust.
Se pun toate ingredientele în blender. Pasta obţinută se poate consuma ca
atare, pe pâine, sau se poate dilua cu apă fiartă (200 ml pentru fiecare
lingură de pastă), devenind o supă delicioasă şi sănătoasă în acelaşi
timp.
Desert rapid: Taie avocado în
două, scoate sâmburele, adaugă peste cele două jumătăţi câteva picături de
zeamă de lămâie şi puţină miere. Mănâncă-l direct din coajă, cu linguriţa.
ANANASUL – luxul pe
care ni-l putem permite
Timp de sute de ani, ananasul a fost considerat un
fruct rar şi scump. În secolele XVIII şi XIX era cultivat în sere artificiale în toată Europa de Vest, fiind
apreciat de oamenii bogaţi ca fruct de decor şi simbol al ospitalităţii şi
luxului. Era atât de rar şi scump, încât în secolul al XIX-lea nobilii îşi
împrumutau fructele între ei pentru a-şi decora mesele când aveau oaspeţi.
Ananasul este originar din regiunea Mato Grosso din America de Sud, unde încă
mai poate fi găsit sub formă de plantă sălbatică, cu seminţe numeroase,
maro închis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii îl numeau nana, adică delicios şi îl venerează şi astăzi printr-o sărbătoare închinată lui.
Ca şi alte fructe exotice, ananasul este o adevărată bombă enzimatică, iar proprietăţile sale în ceea ce priveşte curăţarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor şi a sângelui nu sunt egalate de niciun alt fruct. În America Latină, ananasul a fost multă vreme prescris ca leac pentru răceli, infecţii, efectele neplăcute ale menopauzei, paraziţi intestinali, febră, astm, boli cu transmitere sexuală, constipaţie, gaze şi abcese. Aceasta gamă incredibil de largă de utilizări a fost confirmată de ştiinţa modernă, ananasul devenind una dintre bazele medicinii alternative. În afară de biotină şi betacaroten, ananasul conţine întreaga gamă de vitamine şi 16 minerale, printre care fier, calciu, cupru, zic, magneziu, iod. O enzimă extrem de folositoare în combaterea mai multor probleme de sănătate, bromelaina, se găseşte în cantitate mare în ananas. Aceasta descompune proteinele, atenuează hipertensiunea, stimulează digestia şi purifică sângele. Enzimele sale proteolitice combat paraziţii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apelează la suplimente pe bază de bromelaină, însă ananasul proaspăt este la fel de eficient. Conjugat cu celelalte enzime care se găsesc în ananas, bromelaina poate stopa proliferarea celulelor canceroase şi împiedica formarea metastazelor, întărind sistemul de apărare al organismului. Ananasul ajută la subţierea sângelui şi îmbunătăţeşte irigarea creierului şi puterea de concentrare. Datorită conţinutului mare de triptofan şi serotonină, ananasul combate depresia.
Ca şi alte fructe exotice, ananasul este o adevărată bombă enzimatică, iar proprietăţile sale în ceea ce priveşte curăţarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor şi a sângelui nu sunt egalate de niciun alt fruct. În America Latină, ananasul a fost multă vreme prescris ca leac pentru răceli, infecţii, efectele neplăcute ale menopauzei, paraziţi intestinali, febră, astm, boli cu transmitere sexuală, constipaţie, gaze şi abcese. Aceasta gamă incredibil de largă de utilizări a fost confirmată de ştiinţa modernă, ananasul devenind una dintre bazele medicinii alternative. În afară de biotină şi betacaroten, ananasul conţine întreaga gamă de vitamine şi 16 minerale, printre care fier, calciu, cupru, zic, magneziu, iod. O enzimă extrem de folositoare în combaterea mai multor probleme de sănătate, bromelaina, se găseşte în cantitate mare în ananas. Aceasta descompune proteinele, atenuează hipertensiunea, stimulează digestia şi purifică sângele. Enzimele sale proteolitice combat paraziţii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apelează la suplimente pe bază de bromelaină, însă ananasul proaspăt este la fel de eficient. Conjugat cu celelalte enzime care se găsesc în ananas, bromelaina poate stopa proliferarea celulelor canceroase şi împiedica formarea metastazelor, întărind sistemul de apărare al organismului. Ananasul ajută la subţierea sângelui şi îmbunătăţeşte irigarea creierului şi puterea de concentrare. Datorită conţinutului mare de triptofan şi serotonină, ananasul combate depresia.
BANANELE – sursă de
energie
Englezii au o zicală: „Un măr pe zi ţine doctorul departe de casă”.
Însă nu mărul este fructul minune pentru sănătate, ci banana. În comparaţie cu
un măr, o banană conţine de 4 ori mai multe proteine, de 2 ori mai mulţi
carbohidraţi, de 3 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai multă vitamina A şi de 2
ori mai mult fier. Iată calităţile ei terapeutice:
Sursă de energie: bananele conţin două zaharuri naturale (fructoza
şi glucoza) combinate cu fibre. Datorită lor, o banană ne energizează imediat şi pe
termen lung. Nu-i de mirare că bananele sunt fructele preferate ale
atleţilor de performanţă.
Nervozitate: bananele conţin multă vitamina B, care
calmează sistemul nervos.
Simptome premenstruale: vitamina B6 din banane aduce nivelul de glucoză
din sânge la nivel normal, fapt care va ajuta la trecerea mai
uşor peste acea perioadă de disconfort a lunii.
Anemie: bogate în fier, ajută la stimularea producerii
de hemoglobină în sânge, vindecând anemia.
Depresie: bananele conţin triptofan, un tip de proteină pe
care corpul o transformă în serotonină, care relaxează,
îţi îmbunătăţeşte starea de spirit şi te face să te simţi mai fericit.
Presiunea sângelui: bananele sunt bogate în potasiu, dar au un
conţinut scăzut de sare, combinaţia perfectă pentru a reduce presiunea
arterială.
Mahmureală: una dintre cele mai rapide moduri de a scăpa de
mahmureală este un milkshake de banane.
Înţepături de ţânţar: ca să scapi de insuportabila mâncărime,
masează locul respectiv cu partea interioară a cojii de banană. Va reduce
imediat umflătura şi mâncărimea.
Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu te ajută să
înveţi mult mai uşor, să ţii minte mai bine lucrurile citite şi să te
concentrezi.
Constipaţie: bananele sunt bogate în fibre; una pe zi te va
ajuta să îţi reglezi tranzitul intestinal.
Ulcer: este singurul fruct care poate fi consumat fără probleme de
cei care suferă de gastrită sau ulcer. Bananele sunt utile în dietele pentru
boli intestinale datorită texturii lor moi şi calmante. De asemenea, neutralizează
aciditatea în exces şi reduce iritarea stomacului.
Împotriva fumatului: bananele îi ajută şi pe cei ce vor să se
lase de fumat. Vitaminele B6 şi B12, împreună cu
potasiul şi magneziul din banane, ajută corpul să scape de nicotină şi să nu mai simtă
nevoia de ea.
Stres: potasiul ajută la normalizarea bătăilor inimii,
trimite oxigen la creier şi reglează balanţa de apă din corp. Când suntem
stresaţi, nivelul metabolic creşte, reducând nivelul de potasiu din
corp. O banană va rezolva problema.
Şi, în sfârşit, dacă eşti genul care trăieşte după principiul „nimic nu se
aruncă, totul se reciclează”, află atunci că, înainte să arunci cojile de
banană, poţi să-ţi lustruieşti pantofii cu ele. Freacă pantofii cu partea
interioară a cojii şi apoi şterge-i cu o cârpă moale. Vor
străluci.
KIWI – opt
motive să mănânci acest fruct
Kiwi sunt fructe originare din China, descoperite de americani abia prin
anii '60. Deşi la prima vedere nu par apetisante, ele au un gust minunat şi
sunt uneori mai bune decât un medicament. În China li se spune yang tao.
Misionarii care le-au adus în Noua Zeelandă la începutul secolului XX le-au
botezat agrişe chinezeşti. Prima oară când au ajuns în Lumea Nouă, prin 1960,
pe masa unui restaurant, i-au încântat simţurile unui negustor american, care
s-a gândit să le importe. Au primit numele de kiwi de la pasarea neozeelendeză
cu acelaşi nume, cu penajul căreia seamănă.
Ce beneficii aduc aceste fructe?
1. Sunt o excelentă sursă de fibre, care ajută la curăţarea colonului de
toxine şi la reducerea riscului de apariţie a cancerului de colon. Ele
ajută şi la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la
reducerea riscului producerii unui atac de cord. În plus, aceste fructe bogate
în fibre îi ajută pe bolnavii de diabet să ţină glicemia sub control.
2. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ţi păstra inima
sănătoasă. Dacă mănânci câteva kiwi pe zi reduci riscul formării cheagurilor
de sânge şi grăsimea din sânge. Fructele au acelaşi efect ca şi aspirina,
numai că… cea din urmă poate provoca ulcer.
3. Conferă protecţie contra astmului şi altor afecţiuni respiratorii, datorită conţinutului mare de vitamina C.
Într-un kiwi se găseşte mai multă vitamina C decât într-o portocală.
4. Este bun şi pentru ochi:
combate degenerarea maculară. Deşi ai învăţat că
morcovii fac bine la vedere, se pare că aceste fructe îi depăşesc. Mâncând 3 fructe pe zi, reduci riscul de deteriorare a vederii.
5. Fitonutrienţii din kiwi ne protejează ADN-ul. Acest fruct protejează ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi
este o sursă importantă de fitonutrienţi şi antioxidanţi, substanţe care întârzie
îmbătrânirea celulelor.
6. Kiwi mai conţine alţi doi antioxidanţi: vitaminele E şi A. Vitamina E
conferă sănătate pielii şi grăbeşte vindecarea anumitor boli de piele şi
răni.
7. Cine manifestă lipsă de potasiu, magneziu şi fosfor este bine să
mănânce kiwi.
8. Conţinutul mare în vitamina C previne artrita şi ateroscleroza şi
întăreşte sistemul imunitar.
Singura problemă ar fi că, asemenea căpşunilor, kiwi pot provoca unor persoane reacţii alergice. Este vorba în special de copiii predispuşi la alergii. Aceste fructe nu se recomandă bolnavilor de rinichi. Ele conţin oxalaţi, substanţe care se pot cristaliza şi afecta sănătatea.
Singura problemă ar fi că, asemenea căpşunilor, kiwi pot provoca unor persoane reacţii alergice. Este vorba în special de copiii predispuşi la alergii. Aceste fructe nu se recomandă bolnavilor de rinichi. Ele conţin oxalaţi, substanţe care se pot cristaliza şi afecta sănătatea.
MANGO – regele
fructelor exotice
Originar din Asia de Sud-Est, fructul
de mango (Mangifera
indica) este venerat în arta şi cultura indiană,
regăsindu-se în broderii, pe carpete, brocart sau sculpturi. Face parte din
grupa fructelor galben-aurii, care au conţinut scăzut de grăsimi dar sunt
bogate în fitoelemente, substanţe puternic antioxidante. Este
cunoscut sub numele de „hrana zeilor” şi a fost fructul favorit al Reginei Victoria.
O legendă spune că Budha, plimbându-se prin pădure, a gustat fructul, l-a
binecuvântat şi l-a oferit oamenilor, ca dar al zeilor. Este considerat printre
cele mai studiate şi testate fructe din lume. Acest fruct tropical, denumit şi „fructul fericirii”, este o
excelentă sursă de energie şi sănătate, dar şi un aliment folosit în dietele
de slăbit. Mango este cultivat de câteva mii de ani în special în India,
principalul producător mondial, ţară în care este considerat fruct naţional şi
numit „regele fructelor”. Mango este foarte apreciat datorită
proprietăţilor sale revigorante şi curative descoperite de-a lungul timpului.
Proprietăţi. Fructul copt este variat colorat, de la galben,
portocaliu până la roşu aprins, iar gustul său este dulce, distinct, undeva
între cel al piersicii şi al ananasului.
Compoziţie. Pulpa unui fruct de mango crud conţine cca
15% zahăr, 1% proteine şi cantităţi însemnate de vitamine (A, B1, B12, C, E),
minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, cupru), fermenţi,
aminoacizi, uleiuri eterice, fibre, carotenoizi, compuşi polifenolici (conţine
43 dintre cele 200 de xantone care se găsesc în
natură – nu există un alt fruct care să aibă atâta concentrare de
xantone precum mango), tanin, enzime, fitonutrienţi, bioflavonoide.
Acţiune. Fructele
de mango au acţiune directă asupra sistemului nervos central, exercitând, prin
conţinutul lor de fosfor şi acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.
Influenţează pozitiv starea de sănătate şi încetineşte procesul de îmbătrânire,
prin concentraţia ridicată în vitamina A (asigură 187% din necesarul
zilnic; un fruct de mărime medie asigură necesarul de vitamina A pe o săptămână
întreagă). Prin aportul de potasiu, acest fruct favorizează echilibrul
activităţii musculare şi, implicit, al activităţii cardiace. Datorită
conţinutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând
fi astfel folosite în dieta celor care vor să slăbească. Cu doar 60 de
calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru
slăbit, deoarece două-trei fructe consumate înainte de masă dau senzaţia de
saţietate, şi astfel aportul alimentar va putea fi redus. În acelaşi timp,
fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, având un conținut mare de fibre. Fructele conţin şi
mangiferină, un antiinflamator, antidiabetic şi antioxidant. În plus, acidul
galic din pulpa fructului are rol de protecţie împotriva virusurilor.
Cura cu
acest fruct exotic dulce şi aromat se poate face consumându-l în stare
naturală sau ca suc proaspăt stors. Sub
formă lichidă se absoarbe mai repede. Mâncat dimineaţa pe stomacul gol,
revigorează și energizează. Nu are contraindicaţii, putând fi consumat şi de
către copii, gravide sau vârstnici. Trebuie mâncat cu o jumătate de oră înainte de masă sau la 3 ore după. Mango poate fi păstrat mai mult timp într-o încăpere
răcoroasă sau în frigider.
Salată de mango
şi pepene galben
Aceasta salată răcoritoare, cu puţine calorii se prepară repede şi este un desert delicios.
Ingrediente: 1 pepene galben mijlociu; 2 mango; 2-3 linguriţe de miere; iaurt natural; frunze de mentă proaspătă.
Preparare: După ce menta a fost lăsată la macerat împreună cu iaurtul şi mierea timp de 2-3 ore, se trece la tăierea pepenelui şi a fructelor de mango, astfel încât să poată fi aşezate frumos într-un platou. Acestea se ornează cu frunze de mentă, iar fructele se stropesc cu sosul preparat iniţial. Înainte de servire, salata se ţine la frigider în jur de o oră.
Aceasta salată răcoritoare, cu puţine calorii se prepară repede şi este un desert delicios.
Ingrediente: 1 pepene galben mijlociu; 2 mango; 2-3 linguriţe de miere; iaurt natural; frunze de mentă proaspătă.
Preparare: După ce menta a fost lăsată la macerat împreună cu iaurtul şi mierea timp de 2-3 ore, se trece la tăierea pepenelui şi a fructelor de mango, astfel încât să poată fi aşezate frumos într-un platou. Acestea se ornează cu frunze de mentă, iar fructele se stropesc cu sosul preparat iniţial. Înainte de servire, salata se ţine la frigider în jur de o oră.
POMELO – ne apără de
rele
Pomelo este un fruct
minunat, care, din fericire, se găseşte şi în
supermarketurile de la noi. Este originar din Asia, iar în zilele
noastre se cultivă în China, Japonia, Israel, Taiwan, India, Thailanda, Bangladesh,
Indonezia, Filipine, Tahiti, California, Florida etc. Este cel mai mare fruct citric (Citrus maxima sau Citrus
grandis) ajungând uneori la dimensiunile unui pepene. Coaja este galben-verzuie, cu o grosime de 1,5 cm, iar pulpa seamănă cu cea a grepfrutului alb, cu
deosebirea că este mai puţin zemoasă, deloc amară şi mult mai aromată. Când
cumperi un pomelo, ai grijă să aibă coaja netedă şi lucioasă şi să fie greu
când îl ridici.
Chinezii credeau că acest fruct
îi apără de rele şi aveau dreptate, pentru că, prin conţinutul său de vitamine,
ajută la prevenirea unor îmbolnăviri, dar poate fi folosit şi ca remediu în
tratarea diverselor afecţiuni de care suferim. Se recomandă consumul atât
în stare naturală, cât şi sub formă de suc (cu condiţia ca acesta să fie băut
imediat după preparare). Pomelo este foarte bogat în vitamina C (o jumătate
de fruct conţine 2/3 din necesarul zilnic), vitaminele P, B1, B2, B3, B5 şi B9
, biotină, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu şi alte
minerale. În plus, ce gust plăcut are! Se poate consuma
zilnic, ca mic dejun sau între mese. Iată ce beneficii îţi poate
aduce:
- stimulează sistemul imunitar;
- efect antioxidant, elimină radicalii liberi;
- stimulează secreţiile digestive;
- ajută la eliminarea toxinelor din organism;
- contribuie la reducerea colesterolului;
- favorizează absorbţia fierului în intestin;
- curăţă ficatul;
- tonifică vasele capilare;
- determină încetinirea aterosclerozei;
- poate fi un remediu în cazul infecţiilor virale şi bacteriene;
- însoţeşte cu succes tratamentul pentru glaucom, diabet etc.
- frânează procesul de îmbătrânire;
- întăreşte oasele, creşte rezistenţa organismului;
- reduce stresul şi oboseala;
- efect antioxidant, elimină radicalii liberi;
- stimulează secreţiile digestive;
- ajută la eliminarea toxinelor din organism;
- contribuie la reducerea colesterolului;
- favorizează absorbţia fierului în intestin;
- curăţă ficatul;
- tonifică vasele capilare;
- determină încetinirea aterosclerozei;
- poate fi un remediu în cazul infecţiilor virale şi bacteriene;
- însoţeşte cu succes tratamentul pentru glaucom, diabet etc.
- frânează procesul de îmbătrânire;
- întăreşte oasele, creşte rezistenţa organismului;
- reduce stresul şi oboseala;
- are un rol important în producerea hormonilor de către glandele
suprarenale;
- scade riscul apariţiei cariilor.
- scade riscul apariţiei cariilor.
Dacă te-am convins, mergi şi cumpără-ţi un pomelo. Te vei bucura de aroma lui deosebită şi vei
aprecia efectele sale miraculoase în ceea ce priveşte starea ta de sănătate.
RODIA – un fruct
miraculos
Rodia (Punica granatum) este unul dintre
fructele cele mai încărcate de simbolism. Se spune că, de fapt, Adam şi Eva n-ar
fi mâncat un măr, ci o rodie. Printr-o rodie o păcăleşte Hades pe
Persefona să petreacă 6 luni în Tartar. Rodia este unul dintre simbolurile
Armeniei, reprezentând fertilitatea şi abundenţa. Rodiile se numără printre cele
mai apreciate fructe, având un gust deosebit şi calităţi terapeutice care le recomandă
pentru multe afecţiuni. Se află la loc de cinste în lista de superalimente
alcătuită de nutriţioniști. Planta este un copac de mici
dimensiuni, originar din zona himalayană, fiind cel mai des întâlnit în India,
Iran, zona Caucazului şi cea mediteraneană. Este plin de fructe rotunde, de culoare roşu strălucitor, purpuriu sau galben-portocaliu,
în funcţie de soi. Fructul are între 6 şi 10 cm diametru şi cântăreşte cca 200 g. Interiorul este separat în compartimente membranoase, fiecare conţinând bobiţe zemoase, cu gust dulce-acrişor, răcoritor.
Beneficii pentru sănătate: Rodia este plină de antioxidanţi, minerale şi vitamine. Constituie o sursă
bogată de fibre solubile şi nesolubile, conţinând 12% din doza
zilnică recomandată. Fibrele sale reglează funcţiile sistemul digestiv, ameliorează
constipaţia şi previn cancerul de colon. Fructul este recomandat în diete de
slăbit sau scăderea colesterolului. Punicalaginul, compusul
antioxidant polifenolic conţinut de sucul de rodie, este eficient în reducerea
riscului bolilor de inimă. Rodia este o bună sursă de vitamina C, furnizând 17%
din doza zilnică recomandată la 100 grame de fruct. Rodiile conţin vitamine din
complexul B, vitamina K şi minerale: calciu, cupru, potasiu şi mangan. Prin consumul
regulat de rodii se combate diabetul şi cancerul de
prostată.
Cele mai gustoase rodii sunt cultivate în Afghanistan. Fructele sunt coapte
atunci când au căpătat culoarea specifică, iar la lovirea uşoară scot un
sunet metalic. În magazine, alegeţi rodiile care au o coaja fină, fără vânătăi,
tăieturi sau urme de mucegai. Pot fi depozitate pe rafturi, la temperatura camerei
timp de 5-8 zile sau în frigider. Fructele sunt de cele mai multe ori consumate ca atare
sau sub formă de suc. Sucul poate fi utilizat pentru a da aromă şi aspect prăjiturilor.
Din sucul de rodie se poate face şi
vin.
MARACUJA sau FRUCTUL PASIUNII
Fructul pasiunii (Passiflora edulis)
sau maracuja este originar din Brazilia. Planta care produce acest fruct numără
peste 400 de soiuri, dar numai 30 produc fructe comestibile. Fructul pasiunii (de fapt, al „patimilor”)
este numele dat de misionarii spanioli care au asemuit florile plantei cu coroana de spini a lui Hristos în timpul răstignirii. Este unul
dintre cele mai gustoase fructe exotice şi printre cele mai des folosite în
medicină. Maracuja este cunoscut pentru proprietăţile sale calmante. Mâncat înainte
de a merge la culcare, oferă pe timpul nopţii un somn odihnitor. Constituie o
sursă bogată de vitamina C, vitamina A, fier şi potasiu. Pulpa sa este aromată şi
dulce. Sucul obţinut este un excelent stimulent digestiv şi ajută în tratarea
bolilor gastrice. Seminţele de maracuja au un conţinut mare de fibre, necesare
organismului în curăţarea colonului, îmbunătăţirea digestiei şi prevenirea
atacurilor vasculare cerebrale. Vitamina A elimină radicalii liberi care provoacă
leziuni la nivelul pielii şi ameliorează vederea. Vitamina C întăreşte oasele şi
contribuie la repararea ţesuturilor, prevenirea cancerului şi a bolilor de
inimă. Un compus din fruct blochează histamina şi reduce alergiile şi simptomele
astmului. Antioxidanţii conţinuţi din belşug în fructul pasiunii inhibă creşterea
celulelor canceroase. Fructul este indicat şi hipertensivilor, dar şi femeilor
care au diverse probleme menstruale. Fructul pasiunii are proprietăţi laxative,
iar din sâmburi se extrage un ulei foarte apreciat în îngrijirea tenului şi a părului.
PAPAYA – fructul îngerilor
Copacul medicament, pepenele sănătăţii sau fructul îngerilor, toate aceste denumiri se referă la papaya, o plantă originară din America Centrală. Prin conţinutul său în antioxidanţi şi grăsimi bune, are efecte anticanceroase, antiîmbătrânire şi detoxifiante, fiind şi un bun energizant. Papaya suprimă secreţia de progesteron la femei, având astfel proprietăţi contraceptive. Seminţele negre şi iuţi ale fructului sunt folosite în loc de piper, dar şi pentru proprietăţile lor antiinflamatoare şi analgezice. Papaya accelerează cicatrizarea plăgilor şi vindecarea postoperatorie. Îmbunătăţeşte vederea şi previne arsurile solare şi cancerul de piele, datorită betacarotenului conținut. Constituie alimentul ideal în regimul de slăbire. Stimulează imunitatea şi activitatea ficatului. Papaya conţine un ferment unic, papaina, cu proprietăţi de îmbunătăţire a digestiei şi în acelaşi timp de stimulare a arderilor de grăsimi. Este un fruct util în prevenirea diabetului şi aterosclerozei. Fibrele de papaya combat cancerul de colon, în timp ce nutrienţii ajută la prevenirea artritei reumatoide şi a osteoartritei. Consumat regulat, papaya elimină acneea şi atenuează ridurile. În 100 de grame de fruct se găsesc calciu, fosfor, fier şi 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Papaya ajută în ulcer, boli de inimă şi tensiune arterială. Apără plămânii fumătorilor pasivi. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii săi, papaya trebuie consumată crudă.
LITCHI – un fruct delicios de sănătos
Numit şi aluna chinezească, litchi este unul
dintre cele mai gustoase fructe exotice, importat acum şi în România. Originar
din China, fructul de litchi reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor (funcţionari
de rang înalt în China) adusă suveranilor. Cu 2000 de ani î.e.n., împăratul Chinei
se ospăta cu litchi, considerate ca fiind cele mai delicioase din Imperiul
Celest. Litchi se cultivă în China, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam,
Bangladesh, Pakistan, India, sudul Japoniei şi, mai nou, în California, Hawaii,
Florida, sudul Africii şi Australia. Pomul (folosit şi ca plantă ornamentală) produce
între 100 şi 200 kg fructe rotunde, uşor alungite, având diametrul de 3-5 cm. La
maturitate, fructul este roz sau roşu. Savoarea
fructului ne duce cu gândul deopotrivă la căpşuni, trandafir şi mosc, iar aroma
variază în funcţie de gradul de coacere. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.
100 de grame de litchi conţin cca 66 calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15 g zahăr, 16 g carbohidraţi.
Fructul mai conţine fosfor, potasiu, magneziu şi calciu. Litchi conţine
vitamina C în proporţie de 39,2 mg/100 g – la fel de multă ca şi portocalele.
Concentraţia mare de vitamina C ajută în combaterea bolilor infecţioase şi la
întărirea sistemului osos şi a dinţilor. De asemenea, favorizează asimilarea
fierului. Litchi conţine şi riboflavină (vitamina B2), care joacă un rol
crucial în metabolism şi în formarea globulelor roşii, menţinerii sănătăţii pielii,
a unghiilor şi a părului (lipsa vitaminei B2 este indicată de buzele crăpate,
ochii iritaţi şi sensibili la lumină). Litchi este bogat în minerale: potasiu,
care scade tensiunea arterială, şi magneziu, care intră în compoziţia a
numeroase enzime. De asemenea, fructul are efect pozitiv asupra glandelor şi problemelor
stomacale.
Litchi este un desert delicios. Se poate păstra 4-5 zile într-o cutie ermetică, la frigider. Se
foloseşte în salate de fructe, îngheţate etc. India şi China exportă compoturi din acest fruct.
GUAVA – campioană la nutrienţi
Guava (Psidium
Guajava) este un fruct exotic ce provine din America de Sud. Este intens
cultivat în Peru şi Mexic, dar se cultivă şi în Franţa şi în teritoriile
franceze. Planta face parte din familia mirtului, are frunze ovale, strălucitoare
şi poate ajunge până la 8-10 metri înălţime. Înfloreşte în toiul verii, iar pe
la sfârşitul lunii octombrie se coc fructele ovale, de culoare gălbuie, de
mărimea şi forma unei pere. Guava este parfumat şi are o dulceaţă fină, ce se intensifica pe măsură ce
te apropii de miezul fructului. Conţine pectine şi multe vitamine, în special vitamina
C şi complexul B, fiind un fruct folosit în tratamentul pentru regenerarea
colagenului. Fructul
guava este
recomandat în cazul insomniei, anemiei şi stărilor de stres. Are cea mai
mare concentraţie de licopen dintre vegetalele de pe planetă, mai mare chiar decât
roşiile şi pepenele. Licopenul este un antioxidant eficient în
prevenirea cancerului de prostată. În plus, o cană de guava conţine 688 mg de
potasiu, adică cu 60% mai mult decât se găseşte într-o banană. Guava este şi
o excelentă sursă de proteine: aproape 9 g la o cană.
Guava este o componentă esenţială a conservelor
exotice. Se aseamănă la gust cu perele, având un miros de mosc, plăcut
aromat. Miezul (galben sau roşiatic) conţine multe seminţe maronii. Din punct
de vedere al prelucrării, este fructul ideal pentru industria de conserve. În ţările continentului sud-american, din guava se fac compoturi, creme pentru prăjituri,
marmeladă, jeleuri, diferite băuturi, cocktail-uri, vin, conserve şi chiar şi
brânză de guava. Acest fruct, comestibil integral (de la coajă la seminţe) este
favoritul locuitorilor din America de Sud datorită concentraţiei mari de zahăr natural şi
proprietăţilor revigorante. Pe piaţă se găsesc numeroase produse cosmetice pe bază de guava, destinate detoxifierii, catifelării
şi hidratării tenului. În ţara
noastră, îl putem găsi la sectorul de fructe exotice al supermarketurilor.
Carambola este un fruct originar din Indonezia şi, pe lângă conţinutul ofertant
de vitamine, are şi un design simpatic, stelat. Culoarea vibrantă, de
un verde crud, aroma ameţitoare şi gustul dulce, uşor înţepător, delectează
papilele gustative ale consumatorului. Pe lista compuşilor ce ajută organismul,
fructul-stea bifează cu brio vitamina C, antioxidanţii şi zaharurile puţine.
Cei care suferă de insuficienţă renală nu trebuie să mănânce acest fruct
deoarece, ca şi grepfrutul, conţine acid oxalic, o substanţă dăunătoare
bolnavilor de rinichi.
FEIJOA – pentru tiroidă
FEIJOA – pentru tiroidă
Arborele feijoa (Acca
sellowiana) face parte din familia mirtului şi creşte în America de Sud.
Fructul său de culoare verde spre galben este elipsoidal, de mărimea oului de
găină. Miezul este alb, aromat, suculent, uşor acidulat şi foarte răcoritor, cu
un gust ce aminteşte de cel al ananasului şi al fragilor. Fructele coapte
conţin multe zaharuri, vitaminele C şi P, acizi organici (mai ales acid malic) şi
ulei volatil, în componenţa căruia intră mai mult de 90 de substanţe. Datorită
conţinutul în săruri hidrosolubile de iod, fructele de feijoa întrec toate
plantele medicinale cunoscute, de aceea sunt recomandate în tratamentul şi
profilaxia dereglărilor glandei tiroide. În general, fructele de feijoa sunt considerate
un aliment foarte benefic pentru sănătate. Din feijoa se pot prepara
îngheţate, creme, prăjituri, iaurturi şi chiar vin şi cidru. În cosmetică, pulpa
intră în compoziţia unor creme exfoliante. Datorită frunzelor argintii, lucitoare
şi florilor de o formă şi o culoare neobişnuit de frumoase, planta este
întrebuinţată şi în scop decorativ.
NONI – fructul
minune
Noni (Morinda citrifolia) este un fruct exotic ce îşi are originea în
Polinezia, Tahiti şi insulele Hawaii. În Asia de Sud, planta era cunoscută şi folosită de mii de ani. Pomii
noni cresc până la 10 metri înălţime, iar cei
mai mari pot furniza şi o cantitate de 2 tone de fructe pe lună. Fructul
are o formă ovoidă, de culoare galben-verzuie, cu gust amar şi miros înţepător.
În multe culturi, acest fruct se bucură de un
respect deosebit, fiind numit şi fructul vieţii. Gustul lui poate părea ciudat, deoarece este diferit de gusturile cu
care ne-am obişnuit. Este iute-acrişor şi, din acest motiv, consumul de
noni trebuie să înceapă cu cantităţi mici, până când organismul se obişnuieşte.
În India, planta noni este considerată sfântă,
fiind amintită şi în cronica antică sacră Ashyuka, care înseamnă viaţă lungă. Indienii o foloseau ca stabilizator al sănătăţii corpului.
Pe vremea când băştinaşii plecau cu luntrile pentru a se stabili în alte
insule, luau cu ei şi planta noni, ca s-o cultive în noua ţară, ca cea mai
importantă avuţie a lor.
Prin folosirea plantelor de leac, indienii au dezvoltat metode de menţinere a sănătăţii trupului şi minţii şi de prevenire şi vindecare naturală a bolilor, pe care le-au numit ayurveda, care în sanscrită înseamnă „ştiinţa vieţii”. Sistemul ayurvedic se practică şi acum în India şi se studiază peste tot în lume, inclusiv în România.
Prin folosirea plantelor de leac, indienii au dezvoltat metode de menţinere a sănătăţii trupului şi minţii şi de prevenire şi vindecare naturală a bolilor, pe care le-au numit ayurveda, care în sanscrită înseamnă „ştiinţa vieţii”. Sistemul ayurvedic se practică şi acum în India şi se studiază peste tot în lume, inclusiv în România.
În secolul al XVIII-lea, când exploratorii europeni au ajuns pe
insulele Asiei de Sud, au avut ocazia să înveţe de la băştinaşi aplicaţiile
terapeutice ale fructului noni. În jurnalul
său de bord, căpitanul James Cook își scria observaţiile asupra modului în care
indienii utilizau fructul noni. În manualul soldaţilor care au ajuns pe
insulele polineziene în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, fructul
noni era consemnat ca un aliment sigur, cu efecte bune în menţinerea tonusului
psihic şi fizic.
Din fructul noni se prepară un sirop terapeutic, cu proprietăți excelente. Conţinutul extraordinar în substanţe biologic active al fructului noni a reuşit să atragă atenţia cercetătorilor din întreaga lume. O parte dintre aceste substanţe benefice sănătăţii umane nu se regăsesc în nicio altă legumă sau fruct de pe glob. Astăzi, milioane de oameni beneficiază de secretul redescoperit al fructului noni, care aduce sănătate şi echilibru în viaţa lor.
Din fructul noni se prepară un sirop terapeutic, cu proprietăți excelente. Conţinutul extraordinar în substanţe biologic active al fructului noni a reuşit să atragă atenţia cercetătorilor din întreaga lume. O parte dintre aceste substanţe benefice sănătăţii umane nu se regăsesc în nicio altă legumă sau fruct de pe glob. Astăzi, milioane de oameni beneficiază de secretul redescoperit al fructului noni, care aduce sănătate şi echilibru în viaţa lor.
Noni conţine 18 aminoacizi și numeroase vitamine şi minerale (sodiu, potasiu,
fier, mangan, magneziu) care completează necesarul organismului. Extractul natural din fructele noni este ideal pentru persoanele
care suferă de diabet de tip II. Normalizează glicemia şi este o sursă
importantă de vitaminele A, C, B, calciu şi potasiu. Noni scade tensiunea
arterială, îmbunătăţeşte digestia, purifică sângele, este antialergic,
antibacterian, calmează durerile, reglează somnul şi creşte rezistenţa la
stres. Noni conţine şi substanţe biologic active deosebite, care accelerează
schimburile de nutrienţi între celule, având astfel o acţiune regenerativă la
persoanele în vârstă.
TAMARILLO – tomata din pom
Este un fruct originar din America Centrală şi de Sud. Se numără printre
alimentele consumate cândva de incaşi. Fructele cresc grupate în
mănunchiuri, într-un arbust veşnic verde, de cca 6 m înălţime. Au
o formă de ou, iar culoarea pulpei variază de la galben
la portocaliu şi roşu. Se consumă proaspete, sub formă de sucuri, sau în deserturi, cărora le imprimă o aromă unică. Fructul
este picant, uşor dulce şi poate fi comparat cu kiwi, roşiile sau fructul
pasiunii. Din fructele de tamarillo se obţine un ulei vegetal folosit în
cosmetică. Astăzi, el este cultivat în Columbia și Ecuador, plantaţii mai mici
existând şi în unele părţi din Australia, California, Africa şi Asia. Fructul
este larg răspândit în Noua Zeelandă şi Portugalia, unde există numeroase plantaţii
comerciale care produc pentru export. În medicina tradiţională,
tamarillo este recomandat pentru numărul impresionant de minerale pe care le
oferă organismului. Este bogat în provitamina A (betacaroten) care îi dă
fructului culoarea roşiatică şi este indispensabilă pentru o vedere bună şi o
piele sănătoasă. Vitaminele C şi E, antioxidanţi importanţi în prevenirea
cancerului şi vitamina B6, necesară pentru a asigura buna funcţionare a
sistemului nervos, sunt de asemenea prezente în fructul de tamarillo. Tamarillo
este şi o sursă importantă de fier, şi de aceea este recomandat în timpul
sarcinii. Potasiul conţinut scade tensiunea arterială, iar magneziul şi
fosforul asigură regenerarea celulară. Tamarillo este bogat în fibre care activează
aparatul digestiv, prevenind constipaţia şi cancerul de colon.
Articol alcătuit din multiple surse Internet
Articol alcătuit din multiple surse Internet
Buna ,
RăspundețiȘtergerefoarte interesant articolul tau!As mai si adaugat Acai, Acerola ,Graviola,Pithaya,Pitanga, toate acestea au un gust foarte bun si au foarte multe proprietati benefice organismului!Am gasit de curand un site dragut de unde poti cumpara majoritatea din aceste fructe si partea bune este ca sunt crescute organic,fructetropicale.ro.il recomand
Din pacate nu s-a mentionat lamaia ,care contine o importanta cantitate de vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, magneziu și potasiu. Toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor.
RăspundețiȘtergere