marți, 8 martie 2016

Robinetul plutitor
ROBINETUL PLUTITOR


Robinetul plutitor este o iluzie ingenioasă, ce constă dintr-un robinet suspendat în aer, deasupra unui bazin, și din care țâșnește apă, aparent de nicăieri.


Imaginea este surprinzătoare, pentru că robinetul nu are niciun suport vizibil, și totuși din el curge apă în permanență. De unde vine această apă?


Acest efect spectaculos este realizat prin amplasarea unui tub transparent în mijlocul coloanei de apă, care susține robinetul și prin care, în același timp, se pompează apă de jos în sus.


Apa urcă prin tub și coboară pe la gura robinetului. Ieșind cu un jet puternic, apa este turbulentă, și în felul acesta ascunde vederii tubul din mijloc.


În lume există mai multe astfel de fântâni decorative. Cele mai cunoscute sunt cele din Spania, Belgia, Statele Unite și Canada, dar și alte țări și-au instalat robinete plutitoare în parcuri acvatice și grădini publice. Unele sunt permanente, iar altele temporare, amplasate cu anumite ocazii, pentru a încânta vizitatorii cu efectul lor spectaculos.


2 comentarii:

  1. Cât de tare. Unde-s astea fratele meu? Că ar merge unul și-n IOR!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, un robinet din ăsta, spectaculos, ar merge și-n IOR, sau în Cișmigiu, sau în Herăstrău... dar primarii noștri ne cheltuie banii pe panseluțe, băncuțe, biluțe și borduri.

      Ștergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.