Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci

-->

SARMALE DE POST CU CIUPERCI


Ingrediente
 
varză murată sau dulce
1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci)
2-3 cepe
1-2 morcovi
1 ardei gras roșu
ulei de floarea-soarelui
1 cană de orez cu bobul rotund
bulion sau roșii
piper măcinat, cimbru, semințe de mărar, dafin

Preparare

Ciupercile tăiate mărunt, împreună cu ceapa tocată și puțină sare, se înăbușă în ulei, la foc mic, până scade zeama, dar nu de tot.
Între timp, se opărește orezul și se scurge.
Într-un castron, se amestecă ciupercile cu orezul, morcovul ras, ardeiul gras tocat mărunt și condimentele - cimbru, mărar, sare, piper. Compoziția trebuie să conțină și puțină zeamă de la ciuperci, ca să aibă cu ce să se umfle bine orezul. Cu această compoziție, se formează sarmale, nu prea mari.
Dacă trebuie să folosim varză dulce, opărim foile în prealabil, ca să se în moaie, iar la fiertul sarmalelor punem și borș de tărâțe.
Alegem recipientul de fiert, care poate fi o cratiță obișnuită, cu fundul lat, sau un vas sub presiune. Tocăm fin varza rămasă și, jumătate din ea o presărăm pe fundul vasului, iar cealaltă jumătate o vom pune deasupra sarmalelor.
După ce am așezat frumos toate sarmalele în cratiță și am vârât printre ele 1-2 foi de dafin rupte în bucățele, turnăm peste ele bulion dizolvat în apă caldă (nu prea mult), sau pulpă de roșii proaspete, dacă sunt în sezon. În cratița clasică, sarmalele se fierb la foc domol, până se înmoaie varza (cam 2 ore, pentru varza murată).
Dacă alegem să le fierbem la oala sub presiune, timpul de preparare se reduce simțitor (maximum 30 de minute de când începe să fâsâie, pentru varza murată și chiar mai puțin pentru cea dulce). De asemenea, vom micșora cantitatea de lichid de fierbere cam la o treime din înălțimea stratului de sarmale, deoarece acesta nu se va evapora, ci doar va umfla orezul).
Contrar opiniei gospodinelor tradiționaliste, în oricare din variante le-am fierbe, sarmalele vor ieși la fel de gustoase, prin urmare, dacă dețineți un vas sub presiune, nu ezitați să-l folosiți ori de câte ori faceți sarmale, fie ele cu carne, fie de post. Apropo: dacă nu ținem post, le putem servi cu puțină smântână deasupra.

-->

Comentarii

  1. O sa incerc si eu reteta chiar azi multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am achizitionat recent o oala sub presiune si as vrea sa fac un ghiveci, insa ma tem ca daca pun toate legumele in acelasi timp s-ar pute fierbe unele prea maimylt ca altele. Ce-mi piti spune despre asta? :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *