-->
SARMALE DE POST CU CIUPERCI
varză
murată sau dulce
1 kg
ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci)
2-3 cepe
1-2 morcovi
1 ardei gras
roșu
ulei de
floarea-soarelui
1 cană de orez
cu bobul rotund
bulion sau
roșii
piper
măcinat, cimbru, semințe de mărar, dafin
Preparare
Ciupercile
tăiate mărunt, împreună cu ceapa tocată și puțină sare, se înăbușă în ulei, la
foc mic, până scade zeama, dar nu de tot.
Între timp,
se opărește orezul și se scurge.
Într-un
castron, se amestecă ciupercile cu orezul, morcovul ras, ardeiul gras tocat
mărunt și condimentele - cimbru, mărar, sare, piper. Compoziția trebuie să
conțină și puțină zeamă de la ciuperci, ca să aibă cu ce să se umfle bine
orezul. Cu această compoziție, se formează sarmale, nu prea mari.
Dacă trebuie
să folosim varză dulce, opărim foile în prealabil, ca să se în moaie, iar la fiertul
sarmalelor punem și borș de tărâțe.
Alegem
recipientul de fiert, care poate fi o cratiță obișnuită, cu fundul lat, sau un
vas sub presiune. Tocăm fin varza rămasă și, jumătate din ea o presărăm pe
fundul vasului, iar cealaltă jumătate o vom pune deasupra sarmalelor.
După ce am
așezat frumos toate sarmalele în cratiță și am vârât printre ele 1-2 foi de
dafin rupte în bucățele, turnăm peste ele bulion dizolvat în apă caldă (nu prea
mult), sau pulpă de roșii proaspete, dacă sunt în sezon. În cratița clasică, sarmalele
se fierb la foc domol, până se înmoaie varza (cam 2 ore, pentru varza murată).
Dacă alegem
să le fierbem la oala sub presiune, timpul de preparare se reduce simțitor
(maximum 30 de minute de când începe să fâsâie, pentru varza murată și chiar
mai puțin pentru cea dulce). De asemenea, vom micșora cantitatea de lichid de
fierbere cam la o treime din înălțimea stratului de sarmale, deoarece acesta nu
se va evapora, ci doar va umfla orezul).
Contrar
opiniei gospodinelor tradiționaliste, în oricare din variante le-am fierbe,
sarmalele vor ieși la fel de gustoase, prin urmare, dacă dețineți un vas sub
presiune, nu ezitați să-l folosiți ori de câte ori faceți sarmale, fie ele cu
carne, fie de post. Apropo: dacă nu ținem post, le putem servi cu puțină
smântână deasupra.
-->
O sa incerc si eu reteta chiar azi multumesc:)
RăspundețiȘtergereAm achizitionat recent o oala sub presiune si as vrea sa fac un ghiveci, insa ma tem ca daca pun toate legumele in acelasi timp s-ar pute fierbe unele prea maimylt ca altele. Ce-mi piti spune despre asta? :)
RăspundețiȘtergere