luni, 16 aprilie 2012

Castelul de coral + documentar (RO)

-->

CASTELUL DE CORAL


Construit de un leton imigrant, castelul uimește și astăzi. Cel care l-a făcut pare să fi redescoperit secretul piramidelor, levitaţiei şi antigravitaţiei. Castelul de Coral se află în Homestead, Florida, și are una dintre structurile cele mai uimitoare construite vreodată. Autorul este un leton excentric, Edward Leedskalnin (1886-1951), un funcţionar modest, imigrant leton cu 4 clase, înalt de 1,55 m şi cântărind doar 40 de kilograme, bolnav de tuberculoză. Acesta afirma: „Am descoperit secretele piramidelor. Am aflat cum egiptenii şi constructorii antici din Peru, din Yucatan şi din Asia, cu unelte simple, au ridicat pietre cântărind tone”. Castelul său, (pe care l-a construit singur, din rocă coraliferă, în blocuri de până la 30 de tone) este o dovadă incontestabilă. A fost comparat cu Stonehenge, cu templele antice greceşti şi chiar cu cele mai mari piramide din Egipt.

Castelul este construit din blocuri imense de rocă de coral, unele cântărind 30 de tone, mutate fără utilaje moderne. Aceasta este misterul. Cum a făcut? Unii vecini povestesc că Leedskalnin rostea incantaţii cu palmele aşezate pe suprafaţa pietrelor şi că l-au văzut ridicând-le în aer. Şi că acestea se deplasau singure... A lăsat câteva caiete cu însemnări, formule şi scheme legate de fenomenul magnetismului şi al electricităţii, de punctele şi reţelele nodale planetare, energia telurică, forţa antigravitaţională. Se pare că Leedskalnin şi-a ridicat castelul chiar pe un vortex energetic, care-i permitea să mute imense blocuri de piatră. Nu există informaţii privind cercetări sau realizări similare. Secretul piramidelor rămâne în continuare un mare secret, iar specialiştii în istorie şi arheologie ne explică și astăzi cum cărau egiptenii imenşii bolovani cu sănii din lemn, trase cu sfori, pe nisipul dogoritor...

Se estimează că au fost utilizate 1.000 de tone de rocă de coral la ziduri şi turnuri, plus încă 100 de tone ce au fost sculptate, ca obiecte de mobilier și de artă. Un obelisc cântărește 28 de tone. Zidul care înconjoară Castelul de Coral este format din blocuri mari, fiecare cântărind câteva tone. Semiluni mari de piatră sunt cocoţate pe culmea unor ziduri, o poarta de 9 tone se deschide doar la atingerea unui deget... Misterul porţii perfect echilibrate şi uşurinţa uimitoare cu care se învârte a durat zeci de ani, până când  poarta s-a oprit brusc, în 1986. O echipă de ingineri, în scopul de a îndepărta poarta de 45 de tone, a folosit  o macara. Atunci inginerii au descoperit cum a centrat și echilibrat piesa Leedskalnin, făcând o gaură de sus în jos în poartă, în care a introdus un ax din metal. Acesta a ruginit și de aceea nu mai mergea. Ulterior, a fost reparată de mai multe ori. Cu toate acestea, nu se roteşte cu aceeaşi uşurinţă ca altădată.

Unele pietre sunt de două ori mai grele decât blocurile din Marea Piramidă de la Giza. Castelul este făcut din calcar oolite, o rocă sedimentară compusă din bobițe sferice, concentrice de carbonat, care pot conține fosile de scoici și corali. Oolite se găsește în toată Florida, la  doar câțiva centimetri sub sol. Piesele de coral au fost extrase de pe proprietate, de la câţiva metri distanţă de zidul de sud. În castel, pietrele sunt prinse fără niciun fel de mortar. Ele sunt pur şi simplu așezate, greutatea lor imensă menţinându-le împreună. Cu toate acestea, pietrele aderă cu precizie, astfel încât nici lumina nu trece printre ele. De-a lungul timpului, nici Uraganul Andrew nu le-a mișcat. Sculpturile reprezintă un cadran solar, un telescop, un obelisc, o fântână, stele și planete, precum și numeroase piese de mobilier: mese ciudate, 25 de scaune tip balansoar, scaune în formă de semilună, o cadă de baie, paturi şi un tron regal.

Leedskalnin a muncit aproape 30 de ani pentru a construi castelul, numit inițial Rock Gate Park. Se spune că l-a făcut pentru logodnica sa, care l-a părăsit, reproșându-i că ar fi fost prea sărac. Refuza să fie văzut  în timp ce lucra. Se stabilise în Florida City din motive de sănătate, fiind diagnosticat cu tuberculoză. Un mister este faptul că în toţi aceşti ani nimeni nu a văzut cum s-a construit castelul. Nu există martori credibili și mai ales nu se știe cum a reușit să deplaseze blocurile imense de rocă. A utilizat magnetismul sau avea abilităţi supranaturale? Se mai spune că Ed a declarat că s-a vindecat spontan de tuberculoză prin „magnetism”.


Leedskalnin a continuat să lucreze la castel până la moartea sa, în 1951.  El le percepea  vizitatorilor 10 cenţi pentru un tur al castelului. Întrebat cum l-a realizat, răspundea pur şi simplu: „Nu e greu, dacă ştii cum să faci”. Ed spunea doar că a înţeles legile legate de greutate şi pârghii și că a descoperit secretul piramidelor. Se știe că el singur a asamblat totul, folosind unelte primitive. Cu puţine excepţii, obiectele sunt făcute din bucăţi de piatră cu o greutate medie de 15 tone fiecare. Cea mai mare piatră cântăreşte 30 de tone şi cea mai înaltă are 7,6 m.

Când a murit, Leedskalnin suferea de cancer la stomac. L-a moștenit un  nepot, numit Harry, care a vândut castelul unei familii din Illinois, în 1953. Noii proprietari l-au numit Castelul de Coral și l-au transformat într-o atracţie turistică. În ianuarie 1981, Castelul de Coral a fost cumpărat de familia Levin.

În căutarea castelului secretelor - Castelul de coral (RO)

 
-->

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.