-->
SOIA, O PLANTĂ - MINUNE
dr. Călin Mărginean
Soia este o plantă originară din Asia, unde este
consumată în cantităţi redutabile, fiind cultivată pe suprafeţe foarte mari. Chinezii
o au atestată documentar de mai bine de 4.000 de ani, iar „soia” în limba lor
înseamnă... „cele mai bune seminţe”. Face parte din clasa leguminoaselor,
alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în
acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca,
varza, grepfrutul, usturoiul, secara, spirulina...). A fost aclimatizată cu
succes în Europa şi America începând abia cu secolul al XVII-lea. Din păcate, fără
niciun temei, la noi în ţară a fost asociată timp de decenii cu austeritatea
(Ceaușescu = soia). Adesea,
preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente:
scăderea preţului de cost, diminuarea efectului aterogen [depunerea de colesterol pe pereții arterelor], îmbogăţirea
în glucide, creșterea nivelului proteic și a nivelului de minerale şi
vitamine, creșterea digerabilităţii cărnii şi chiar din rațiuni economice. Dar,
dacă ar fi să facem o paralelă între compoziţia nutriţională a acestei
leguminoase şi carnea de curcan (cea mai „tare” carne în proteine) am observa următoarele:
CONȚINUT CARNEA
DE CURCAN SOIA
Proteine Max. 27% (acidă) 38-40% (bazică)
Glucide Nu conţine 10-15%
Lipide Acizi grași saturaţi Acizi
grași nesaturaţi
Colesterol + + –
Fibre Nu conţine Conţine chiar fibraţi!
Vitamine Ceva B1, B2,
B12 Aproape toate
Minerale Câteva Aproape
toate
Proteina
din soia este o proteină completă, având toţi antioxidanții
şi într-o proporţie optimă pentru absorbţie). Este foarte digerabilă, nu are
efect diuretic (ca proteina animală) pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, ci favorizează
chiar absorbţia acestora, nu suprasolicită rinichiul (din contră!), este anti-alergizantă
(din ea făcându-se preparate de lapte pentru sugari). Amplifică eliminarea
colesterolului sanguin pe cale biliară şi scade absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari. Tot proteina din soia determină scăderea colesterolului sanguin şi a LDL-C
(principalul responsabil de ateroscleroză), în vreme ce proteina din lactate
(cazeina) le crește pe amândouă.
Tofu
(brânza din soia) conţine triptofan – 747 mg/100 g produs (spirulina
are 1.300 mg%) – un antioxidant care este precursorul serotoninei (molecula de
plăcere). Tofu este, așadar, un aliment-medicament ce tratează/previne depresia
(alături de uleiul de in, cerealele integrale şi nuci).
Soia
conţine hormon fito-estrogen. Mare atenţie la diferenţa dintre hormonul fito-estrogen
din plante şi cel natural estrogen. Se face o confuzie dramatică, intenționată şi chiar tendenţioasă între hormonul natural estrogen (adică cel
pe care-l produce organismul în glandele cortico-suprarenale, ovare și țesutul
adipos + cel existent în pastile și anticoncepționale) și hormonul din plante,
numit fito-estrogen. Sursele majore de fito-estrogeni, în ordinea cantităţii,
la 100 g de produs sunt următoarele: spirulina
(recordmenul în hormon fito-estrogen), SOIA
(prietena noastră!), frunzele de păpădie,
salata (lactuca sativa), frunzele de
pătrunjel, seminţele de mărar, grepfrutul roşu, polenul granule.
Chiar în exces, hormonul fito-estrogen conferă o
protecţie marcată şi sigură împotriva cancerului de sân, uter, ovar şi prostată
şi nu induce cancer (aportul zilnic, practic, anulează acest risc). Hormonul
fito-estrogen nu afectează dezvoltarea testiculelor la băieţi şi nici apariţia
caracterelor sexuale secundare, iar pe fete nu le feminizează precoce, nu
produce dezvoltarea precoce a sânilor şi nici dezvoltarea caracterelor sexuale
secundare înainte de vreme (pubertatea).
Soia conţine
şi nişte substanţe de natură proteică (soia sapogenol A, B, C şi D) care au
capacitatea de a produce daune tiroidei, globulelor roşii ale sângelui şi
celulelor pancreatice, mai ales la copii. DAR să nu ne oprim la această
afirmaţie, ci să mergem mai departe! Aceste
substanțe se distrug imediat, dacă fierbem soia, chiar simplul dat într-un
clocot. În acest fel, soia poate fi
consumată în siguranţă, fără riscuri.
Soia conţine acid fitic şi fitaţi, dar să vedeți ce de acid fitic are porumbul! Deşi
timp de decenii s-a susţinut că alimentele bogate în fitaţi ar bloca absorbţia
calciului, studiile făcute în ultimul deceniu contrazic această afirmație, „teoria
fitaţilor” fiind demodată şi depăşită de realitate. Contra-argument:
dacă soia, prin conţinutul de fitaţi, ar bloca absorbţia calciului, cum de în
China (cel mai mare consumator pe cap de locuitor de soia din lume) şi în
Japonia (al doilea consumator), frecvenţa osteoporozei este de 1 la 88 de femei?
(în Europa şi America de Nord 1 din 3 femei face osteoporoză după menopauză)
Cel mai penibil articol împotriva soiei și cu un ton extrem de virulent,
l-am citit cu câţiva ani în urmă într-un ziar de 2 lei din vestul ţării. Se
afirma acolo că estrogenul din soia dă impotenţă şi probleme mari cu
fertilitatea. Chinezii sunt mai toţi impotenţi şi infertili... De-aceea au sărit
miliardul de locuitori? Nu, chinezii nu sunt infertili! La ei, frecvența
cancerului de prostată, sân, uter şi ovar este minimă; cât despre potenţă, ce
să mai vorbim!
Soia
conţine lecitină, un complex fosfolipidic ce stimulează metabolismul
neuronal. Lecitina mărește performanţele intelectuale, este un
detoxifiant hepatic, ajută la descompunerea şi arderea grăsimilor şi previne
formarea plăcii de aterom. Reprezintă un tonic miocardic, contribuie la
menţinerea culorii normale a tegumentelor şi mucoaselor, previne/combate
căderea părului, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, reduce durata,
frecvenţa şi intensitatea durerilor reumatice meteo-sensibile; are şi un uşor
efect laxativ şi sedativ, previne balonarea şi previne/combate formarea
calculilor biliari.
Merită să facem şi o paralelă între SOIA, prescurtată
S, şi un medicament numit TAMOXIFEN, prescurtat T, extrem
de recomandat în terapia convenţională actuală a cancerului de sân. Astfel:
S: Este un
aliment-medicament, extrem de util organismului prin ceea ce conţine;
T: Este un medicament de
sinteză, fără vreo valoare nutriţională.
S: Are un efect de
baraj al receptorilor estrogenici ai sânului, endometrului și ovarului, dar şi
cu acţiune pe prostată;
T: Are efect de baraj al
receptorilor estrogenici ai sânului, dar în același timp stimulează creşterea
endometrului, cu risc de apariţie a fibroamelor uterine (cu atât mai puternic, cu cât doza este mai mare şi perioada de tratament
mai lungă – luni, ani). Crește frecvenţa chisturilor ovariene şi a sângerărilor
endometriale (uterine).
S: Dă o protecţie osoasă
sigură împotriva osteoporozei;
T: Produce rarefiere şi
pierdere de masă osoasă, cu risc osteoporotic crescut, în timp.
S: Determină scăderea colesterolului total şi a LDL-C (colesterolul
rău);
T: Este indiferent (nu are nici un fel de influență) pe fracţiunile
lipidice.
S: Este indiferentă în ceea ce priveşte coagularea sângelui;
T: Crește coagulabilitatea sângelui, cu risc (trombo-) embolic.
S: Este indiferentă pe numărul elementelor figurate ale sângelui;
T: Scade numărul leucocitelor şi al trombocitelor.
S: Este un inductor hepatic de potenţă medie, ajutând la regenerarea unui
ficat afectat, dar şi la detoxifierea organismului; stimulează sinteza antioxidanţilor
endogeni de către ficat;
T: crește transaminazele hepatice, alterând funcţia organului – efect
dependent de doză, dar mai ales de prelungirea duratei tratamentului.
S: Este indiferentă ca efect direct pe cristalin; dar, amplificând sinteza
antioxidanților endogeni, participă la detoxifierea organismului, combătând
astfel, indirect, apariţia cataractei;
T: Mărește semnificativ riscul de cataractă la pacienţii care folosesc acest
medicament.
Alte
proprietăţi ale soiei
- Nu conţine colesterol.
- Furnizează 377 kcal/100g produs.
- Conţine fibraţi.
- În compoziţia ei găsim aproape toate
vitaminele şi mineralele necesare organismului (cu excepţia vitaminei C). Soia
germinată conţine şi vitamina C.
- Contrar unei opinii larg, dar fals
înrădăcinate, soia conţine şi vitamina B12, într-o concentraţie mică,
dar suficientă şi sigură pentru un vegan.
- În cancer, GENISTEINA şi DAIDZAINA din soia
distrug vasele care irigă tumora.
- Are cel mai echilibrat raport Ca/Mg (260 mg/242
mg).
- Fierul (7 mg%) din soia boabe crește prin
germinare, sau dacă soia este ţinută pur şi simplu în apă, la 45 mg% (după 48
de ore), după care scade rapid (se pare că este vorba de fenomenul fuziune/fisiune
nucleară la rece – fenomen observat şi comunicat de o Facultate de chimie alimentară
din Austria şi de Facultatea de chimie alimentară din Galaţi.
- La fel, cantitatea de hormon fito-estrogen
sporeşte cu fiecare oră de stat a soiei în apă, de la dublul cantităţii
iniţiale după 2 ore, la de 6 ori cantitatea iniţială după 6 ore. Însă după
această perioadă, cantitatea de hormon fito-estrogen intră în platou.
- Conţine acizi grași omega-6 şi omega-3
într-un raport optim (< 3).
- Alimentarea zilnică cu leguminoase
ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic.
- Uleiul de soia este o sursă foarte bogată de coenzimă Q10, dar nu-l recomand, pentru că este un ulei preponderent omega 6.
Recomandări
practice
- Consumaţi zilnic soia (fiartă).
- Căutaţi doar produsele ecologice din soia,
fără E-uri şi nemodificată genetic.
- Nu utilizaţi doar soia în alimentaţie;
cuvântul de ordine trebuie să fie „varietate”.
- Nu preparaţi lapte din soia nefiartă.
- Evitaţi soia și produsele din soia modificată
genetic. Prezintă risc major cancerigen!
Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/p/articole-diverse.html
Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/p/articole-diverse.html
-->
Metodele tradiţionale de preparare includ: înmuiere, fermentare, încolţire. Unele durează chiar şi peste şase luni, asigurând astfel distrugerea toxinelor. Este nevoie de aceste procedee pentru ca, in mod natural, bobul de soia este otravitor si indigest pentru specia umana. Contine inhibitori enzimatici, lectine, proteine cu efect alergen si goitrogen, fitoestrogeni cu efecte greu de prevazut.
RăspundețiȘtergereSoia este o cultură cu o productivitate mare, iar boabele sale conţin una dintre cele mai bune proteine de origine vegetală. Reuşind sa obţină la un moment dat aprobarea FDA (Food and Drugs Administration- Administraţia pentru Alimente şi Medicamente), aceste firme au dreptul să pretindă în activităţile de marketing faptul că soia este benefică pentru sănătate. Această aprobare a fost obţinută greu, cu opoziţia vehementă a multor medici nutriţionişti de talie mondială, care au continuat lupta împotriva acestei practici. Iniţial s-a încercat, fară succes, folosirea soia drept furaj pentru animale. Problemele de sănătate apărute (incluzând numar mare de pui născuţi morţi) au determinat o reorientare a pieţei spre consumul uman. Deci o proteină ieftină, uşor de ascuns în alte alimente şi care a beneficiat de un lobby puternic din partea producătorilor. Din păcate, parţile întunecate ale problemei au fost ascunse în mod deliberat.