Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)

-->

SOIA, O PLANTĂ - MINUNE

dr. Călin Mărginean

Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi redutabile, fiind cultivată pe suprafeţe foarte mari. Chinezii o au atestată documentar de mai bine de 4.000 de ani, iar „soia” în limba lor înseamnă... „cele mai bune seminţe”. Face parte din clasa leguminoaselor, alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca, varza, grepfrutul, usturoiul, secara, spirulina...). A fost aclimatizată cu succes în Europa şi America începând abia cu secolul al XVII-lea. Din păcate, fără niciun temei, la noi în ţară a fost asociată timp de decenii cu austeritatea (Ceaușescu = soia). Adesea, preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente: scăderea preţului de cost, diminuarea efectului aterogen [depunerea de colesterol pe pereții arterelor], îmbogăţirea în glucide, creșterea nivelului proteic și a nivelului de minerale şi vitamine, creșterea digerabilităţii cărnii şi chiar din rațiuni economice. Dar, dacă ar fi să facem o paralelă între compoziţia nutriţională a acestei leguminoase şi carnea de curcan (cea mai „tare” carne în proteine) am observa următoarele:

CONȚINUT            CARNEA DE CURCAN          SOIA

Proteine                   Max. 27% (acidă)                       38-40% (bazică)
Glucide                       Nu conţine                                  10-15%
Lipide                        Acizi grași saturaţi                     Acizi grași nesaturaţi
Colesterol                             + +                                                –
Fibre                         Nu conţine                                  Conţine chiar fibraţi!
Vitamine                   Ceva B1, B2, B12                         Aproape toate
Minerale                     Câteva                                        Aproape toate

Proteina din soia este o proteină completă, având toţi antioxidanții şi într-o proporţie optimă pentru absorbţie). Este foarte digerabilă, nu are efect diuretic (ca proteina animală) pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, ci favorizează chiar absorbţia acestora, nu suprasolicită rinichiul (din contră!), este anti-alergizantă (din ea făcându-se preparate de lapte pentru sugari). Amplifică eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliară şi scade absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari. Tot proteina din soia determină scăderea colesterolului sanguin şi a LDL-C (principalul responsabil de ateroscleroză), în vreme ce proteina din lactate (cazeina) le crește pe amândouă.

Tofu (brânza din soia) conţine triptofan – 747 mg/100 g produs (spirulina are 1.300 mg%) – un antioxidant care este precursorul serotoninei (molecula de plăcere). Tofu este, așadar, un aliment-medicament ce tratează/previne depresia (alături de uleiul de in, cerealele integrale şi nuci).

Soia conţine hormon fito-estrogen. Mare atenţie la diferenţa dintre hormonul fito-estrogen din plante şi cel natural estrogen. Se face o confuzie dramatică, intenționată şi chiar tendenţioasă între hormonul natural estrogen (adică cel pe care-l produce organismul în glandele cortico-suprarenale, ovare și țesutul adipos + cel existent în pastile și anticoncepționale) și hormonul din plante, numit fito-estrogen. Sursele majore de fito-estrogeni, în ordinea cantităţii, la 100 g de produs sunt următoarele: spirulina (recordmenul în hormon fito-estrogen), SOIA (prietena noastră!), frunzele de păpădie, salata (lactuca sativa), frunzele de pătrunjel, seminţele de mărar, grepfrutul roşu, polenul granule.
Chiar în exces, hormonul fito-estrogen conferă o protecţie marcată şi sigură împotriva cancerului de sân, uter, ovar şi prostată şi nu induce cancer (aportul zilnic, practic, anulează acest risc). Hormonul fito-estrogen nu afectează dezvoltarea testiculelor la băieţi şi nici apariţia caracterelor sexuale secundare, iar pe fete nu le feminizează precoce, nu produce dezvoltarea precoce a sânilor şi nici dezvoltarea caracterelor sexuale secundare înainte de vreme (pubertatea).

Soia conţine şi nişte substanţe de natură proteică (soia sapogenol A, B, C şi D) care au capacitatea de a produce daune tiroidei, globulelor roşii ale sângelui şi celulelor pancreatice, mai ales la copii. DAR să nu ne oprim la această afirmaţie, ci să mergem mai departe! Aceste substanțe se distrug imediat, dacă fierbem soia, chiar simplul dat într-un clocot. În acest fel, soia poate fi consumată în siguranţă, fără riscuri.

Soia conţine acid fitic şi fitaţi, dar să vedeți ce de acid fitic are porumbul! Deşi timp de decenii s-a susţinut că alimentele bogate în fitaţi ar bloca absorbţia calciului, studiile făcute în ultimul deceniu contrazic această afirmație, „teoria fitaţilor” fiind demodată şi depăşită de realitate. Contra-argument: dacă soia, prin conţinutul de fitaţi, ar bloca absorbţia calciului, cum de în China (cel mai mare consumator pe cap de locuitor de soia din lume) şi în Japonia (al doilea consumator), frecvenţa osteoporozei este de 1 la 88 de femei? (în Europa şi America de Nord 1 din 3 femei face osteoporoză după menopauză)

Cel mai penibil articol împotriva soiei și cu un ton extrem de virulent, l-am citit cu câţiva ani în urmă într-un ziar de 2 lei din vestul ţării. Se afirma acolo că estrogenul din soia dă impotenţă şi probleme mari cu fertilitatea. Chinezii sunt mai toţi impotenţi şi infertili... De-aceea au sărit miliardul de locuitori? Nu, chinezii nu sunt infertili! La ei, frecvența cancerului de prostată, sân, uter şi ovar este minimă; cât despre potenţă, ce să mai vorbim!
 
Soia conţine lecitină, un complex fosfolipidic ce stimulează metabolismul neuronal. Lecitina mărește performanţele intelectuale, este un detoxifiant hepatic, ajută la descompunerea şi arderea grăsimilor şi previne formarea plăcii de aterom. Reprezintă un tonic miocardic, contribuie la menţinerea culorii normale a tegumentelor şi mucoaselor, previne/combate căderea părului, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, reduce durata, frecvenţa şi intensitatea durerilor reumatice meteo-sensibile; are şi un uşor efect laxativ şi sedativ, previne balonarea şi previne/combate formarea calculilor biliari.

Merită să facem şi o paralelă între SOIA, prescurtată S, şi un medicament numit TAMOXIFEN, prescurtat T, extrem de recomandat în terapia convenţională actuală a cancerului de sân. Astfel:

S: Este un aliment-medicament, extrem de util organismului prin ceea ce conţine;
T: Este un medicament de sinteză, fără vreo valoare nutriţională.

S: Are un efect de baraj al receptorilor estrogenici ai sânului, endometrului și ovarului, dar şi cu acţiune pe prostată;
T: Are efect de baraj al receptorilor estrogenici ai sânului, dar în același timp stimulează creşterea endometrului, cu risc de apariţie a fibroamelor uterine (cu atât mai puternic, cu cât doza este mai mare şi perioada de tratament mai lungă – luni, ani). Crește frecvenţa chisturilor ovariene şi a sângerărilor endometriale (uterine).

S: Dă o protecţie osoasă sigură împotriva osteoporozei;
T: Produce rarefiere şi pierdere de masă osoasă, cu risc osteoporotic crescut, în timp.

S: Determină scăderea colesterolului total şi a LDL-C (colesterolul rău);
T: Este indiferent (nu are nici un fel de influență) pe fracţiunile lipidice.

S: Este indiferentă în ceea ce priveşte coagularea sângelui;
T: Crește coagulabilitatea sângelui, cu risc (trombo-) embolic.

S: Este indiferentă pe numărul elementelor figurate ale sângelui;
T: Scade numărul leucocitelor şi al trombocitelor.

S: Este un inductor hepatic de potenţă medie, ajutând la regenerarea unui ficat afectat, dar şi la detoxifierea organismului; stimulează sinteza antioxidanţilor endogeni de către ficat;
T: crește transaminazele hepatice, alterând funcţia organului – efect dependent de doză, dar mai ales de prelungirea duratei tratamentului.

S: Este indiferentă ca efect direct pe cristalin; dar, amplificând sinteza antioxidanților endogeni, participă la detoxifierea organismului, combătând astfel, indirect, apariţia cataractei;
T: Mărește semnificativ riscul de cataractă la pacienţii care folosesc acest medicament.

Alte proprietăţi ale soiei
    
- Nu conţine colesterol.
- Furnizează 377 kcal/100g produs.
- Conţine fibraţi.
- În compoziţia ei găsim aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului (cu excepţia vitaminei C). Soia germinată conţine şi vitamina C.
- Contrar unei opinii larg, dar fals înrădăcinate, soia conţine şi vitamina B12, într-o concentraţie mică, dar suficientă şi sigură pentru un vegan.
- În cancer, GENISTEINA şi DAIDZAINA din soia distrug vasele care irigă tumora.
- Are cel mai echilibrat raport Ca/Mg (260 mg/242 mg).
- Fierul (7 mg%) din soia boabe crește prin germinare, sau dacă soia este ţinută pur şi simplu în apă, la 45 mg% (după 48 de ore), după care scade rapid (se pare că este vorba de fenomenul fuziune/fisiune nucleară la rece – fenomen observat şi comunicat de o Facultate de chimie alimentară din Austria şi de Facultatea de chimie alimentară din Galaţi.
- La fel, cantitatea de hormon fito-estrogen sporeşte cu fiecare oră de stat a soiei în apă, de la dublul cantităţii iniţiale după 2 ore, la de 6 ori cantitatea iniţială după 6 ore. Însă după această perioadă, cantitatea de hormon fito-estrogen intră în platou.
- Conţine acizi grași omega-6 şi omega-3 într-un raport optim (< 3).
- Alimentarea zilnică cu leguminoase ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic.
- Uleiul de soia este o sursă foarte bogată de coenzimă Q10, dar nu-l recomand, pentru că este un ulei preponderent omega 6.

Recomandări practice

- Consumaţi zilnic soia (fiartă).
- Căutaţi doar produsele ecologice din soia, fără E-uri şi nemodificată genetic.
- Nu utilizaţi doar soia în alimentaţie; cuvântul de ordine trebuie să fie „varietate”.
- Nu preparaţi lapte din soia nefiartă.
- Evitaţi soia și produsele din soia modificată genetic. Prezintă risc major cancerigen!

Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/p/articole-diverse.html

-->

Comentarii

  1. Metodele tradiţionale de preparare includ: înmuiere, fermentare, încolţire. Unele durează chiar şi peste şase luni, asigurând astfel distrugerea toxinelor. Este nevoie de aceste procedee pentru ca, in mod natural, bobul de soia este otravitor si indigest pentru specia umana. Contine inhibitori enzimatici, lectine, proteine cu efect alergen si goitrogen, fitoestrogeni cu efecte greu de prevazut.
    Soia este o cultură cu o productivitate mare, iar boabele sale conţin una dintre cele mai bune proteine de origine vegetală. Reuşind sa obţină la un moment dat aprobarea FDA (Food and Drugs Administration- Administraţia pentru Alimente şi Medicamente), aceste firme au dreptul să pretindă în activităţile de marketing faptul că soia este benefică pentru sănătate. Această aprobare a fost obţinută greu, cu opoziţia vehementă a multor medici nutriţionişti de talie mondială, care au continuat lupta împotriva acestei practici. Iniţial s-a încercat, fară succes, folosirea soia drept furaj pentru animale. Problemele de sănătate apărute (incluzând numar mare de pui născuţi morţi) au determinat o reorientare a pieţei spre consumul uman. Deci o proteină ieftină, uşor de ascuns în alte alimente şi care a beneficiat de un lobby puternic din partea producătorilor. Din păcate, parţile întunecate ale problemei au fost ascunse în mod deliberat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *