miercuri, 11 septembrie 2013

9/11 - Măsuri de siguranță pentru femeile musulmane din Statele Unite + VIDEO (RO)

-->

9/11 – MĂSURI DE SIGURANȚĂ
PENTRU FEMEILE MUSULMANE DIN STATELE UNITE


În zilele care au urmat evenimentelor de la 11 septembrie 2001, populația americană s-a confruntat cu o isterie fără precedent. Deoarece mass media repeta la nesfârșit că 19 musulmani au fost responsabili de moartea a 3.000 de cetățeni americani în cele patru atacuri consecutive, cetățenii musulmani au fost supuși unor hărțuieli și răzbunări necontrolate. În acest haos psihologic, femeile musulmane au devenit ținta preferată: oriunde erau întâlnite, se striga la ele, erau amenințate, li se smulgea hijab-ul (vălul) de pe cap și chiar se îndrepta arma asupra lor. A fost nevoie ca întreaga comunitate să se mobilizeze și să conceapă soluții de protejare a femeilor lor. Printre acestea, s-a aflat și o listă de măsuri de precauție pe care „surorile” trebuiau să și le ia singure când ieșeau din casă. Iată câteva dintre sfaturile pe care trebuiau ele să le urmeze, pentru a se proteja:


- Fii atentă întotdeauna la cine se află în apropierea ta. Acest lucru e valabil fie că mergi singură, fie însoțită. Nu te lăsa distrasă de propriile gânduri dacă ești singură, sau de prieteni când ești într-un grup. Din când în când, aruncă o privire în jur și asigură-te că nu există figuri suspecte sau vreun posibil pericol. De asemenea, nu considera că, dacă în primul moment zona din jurul tău pare sigură, va continua să fie la fel în momentele următoare.

- Deplasează-te în grup. Zicala „Siguranța stă în număr” nu este doar un clișeu. Caută să mergi împreună cu alte surori în mijloacele de transport în comun, prin campus, în mașină etc.

- Schimbă frecvent traseul pe care te deplasezi zilnic. Nu lua același autobuz, tren sau metrou ca să mergi la școală sau la serviciu. Chiar dacă îți ia mai mult timp să ajungi la destinație, siguranța ta este mai importantă. Prin schimbarea rutei, poți preveni posibilele hărțuieli sau agresiuni din partea celor care-ți cunosc programul și drumul. Ia aminte totuși că trebuie să eviți scurtăturile care te pot purta în locuri necunoscute sau nesigure.

- Pe stradă, arată-te sigură pe tine. Pășește drept, cu mâinile pe lângă corp. Nu merge gârbovită sau ca o victimă. Această postură te transformă într-o țintă ușoară pentru atacatori.

- Când mergi cu transportul public, alege întotdeauna scaunul din dreapta. Fie că te afli în autobuz, fie în tren, nu te așeza niciodată pe locul de la fereastră, deoarece ai putea fi blocată de un potențial atacator. Alege întotdeauna locul de lângă interval, ca să scapi repede la nevoie. Dacă folosești transportul public în afara orelor de vârf, așează-te cât mai aproape de șofer și/sau alege zona cea mai aglomerată a autobuzului sau a trenului și cea mai apropiată de ușă.

- Dacă șofezi, nu te gândi că, dacă te afli în mașină, ești în siguranță. Geamurile trebuie să fie ridicate și ușile încuiate chiar și atunci când conduci, pentru a evita manifestările imprevizibile ale unor trecători la stopuri. Când te îndrepți spre mașina ta, să ai întotdeauna cheile la îndemână, ca să poți intra repede în mașină. Dar nu o face înainte de a arunca o privire în mașină, în special în spate, ca să te asiguri că nu există intruși.

- Nu-ți lăsa niciodată mașina descuiată, chiar dacă asta înseamnă un minut, cât să pui un plic în cutia poștală, la câțiva pași depărtare. Se știe că atacatorii abia așteaptă o asemenea ocazie.

- Fii foarte atentă când te afli în parcare, mai ales noaptea. E foarte ușor pentru o persoană rău intenționată să se ascundă între mașini și să aștepte până apare proprietarul mașinii. Evită să-ți parchezi mașina în zone prost luminate. Dacă ai posibilitatea, parchează lângă o școală, în fața unei instituții, sau într-o parcare păzită. Dacă vezi o persoană suspectă stând pe lângă mașina ta, întoarce-te și mergi într-un loc unde există și alți oameni. Roagă pe cineva să te însoțească până la mașină sau apelează la poliția locală.

- Când mergi cu taxiul, verifică mai întâi legitimația taximetristului (amplasată de obicei lângă vizor) și asigură-te că fotografia se potrivește cu șoferul. Nu te așeza niciodată în spatele șoferului. E foarte simplu să încuie ușile din spate, dacă are alte intenții. Alege întotdeauna locul de lângă el. De asemenea, nu face cu mâna ca să oprești un taxi. Întotdeauna comandă un taxi, deoarece, dacă ți se întâmplă ceva, șoferul poate fi identificat.

- Nu folosi walkman. Dacă obișnuiești să asculți muzică atunci când mergi pe stradă, renunță la acest obicei, pentru că nu poți auzi când se apropie un posibil atacator.

- Când ai de mers pe jos, notează-ți în minte „clădirile sigure” de-a lungul drumului spre destinație, cum ar fi magazine sau case în care știi că locuiește un prieten, un vecin sau o cunoștință. Astfel, dacă ești atacată, vei ști unde să te refugiezi rapid.

- Când dai telefon dintr-o cabină telefonică, imediat după ce ai format numărul întoarce-te cu spatele la telefon, ca să poți vedea cine vine spre tine. În felul acesta, îi poți spune persoanei cu care vorbești că ești în pericol, poți folosi receptorul ca armă, iar cu ușa cabinei poți bloca piciorul atacatorului. Cel mai bine însă este să-ți cumperi un telefon mobil, în care să ai introduse numerele de urgență. Ține-l tot timpul asupra ta, iar noaptea pune-l pe noptieră. Reține că telefoanele mobile au fost mai întâi popularizate ca obiecte utile pentru siguranța femeilor. Abia mai târziu le-au descoperit utilitatea oamenii de afaceri.

- Dacă sună cineva la ușa locuinței tale, nu deschide niciodată înainte să verifici cine este. Uită-te mai întâi pe vizor, sau de la o fereastră, ca să vezi dacă cunoști persoana. Instruiește-ți copiii să facă la fel. De asemenea, raportează orice activitate suspectă în jurul casei tale. Dacă observi oameni zăbovind fără rost pe lângă casa ta, sună la poliție.

- Spune întotdeauna cuiva unde ești. Părinții, soțul sau prietenii trebuie să știe unde te duci și când te vei întoarce, așa încât, absența ta prelungită să fie remarcată repede.

- Ai întotdeauna încredere în instinctele tale. Dacă te afli într-un loc în care nu te simți în siguranță, nu ignora acest sentiment. Fii foarte precaută, și grăbește pasul până ajungi într-o zonă mai populată sau mai bine luminată. Dacă simți că ești urmărită, traversează strada, schimbă-ți direcția de mers sau intră într-un magazin aglomerat. Fă orice să nu rămâi singură cu persoana care te urmărește. Informează un agent de pază sau un polițist că ești urmărită. Atrage atenția asupra ta dacă te afli într-o situație periculoasă.

- Nu spune niciodată că ești singură acasă. Dacă te sună cineva și-ți pune această întrebare, întreabă mai întâi cine-i la telefon. Dacă refuză să se recomande, închide imediat. Învață-ți copiii să facă același lucru. Dacă primești un telefon obscen, nu vorbi cu apelantul. Închide și notează-ți ziua și ora apelului. Dacă revine, informează poliția locală.

- Când te afli într-o clădire mare, nu urca niciodată pe scări, căci acestea sunt de obicei nepopulate și întunecate. Ia liftul, dar dacă vezi că vine spre lift cineva ciudat, nu ezita să ieși în același timp în care el intră. De asemenea, dacă cineva care nu-ți inspiră încredere se află deja în lift, renunță și așteaptă-l pe următorul.


9/11 - Psihologii au cuvântul (Psychologists Speak Out) (RO)

-->

Un comentariu:

  1. Cred ca multe din masurile astea de siguranta ar trebui să le adopte si femeile din Romania de azi...

    RăspundețiȘtergere

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.