Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii + VIDEO (RO)

-->

DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ
A STATELOR UNITE ALE AMERICII


Înfiriparea ideii de independență în mințile americanilor se produce odată cu publicarea broșurii lui Thomas Paine, intitulată ,,Bunul simț”, în care acesta atacă instituția Coroanei engleze, unica legătură a coloniilor cu metropola. În primăvara anului 1775, criza politică devine tot mai evidentă. În cele 13 colonii se formează organizații revoluționare și miliții înarmate, iar Samuel Adams și John Hancock devin lideri ai rebelilor. Se cristalizează perspectiva formării unei națiuni americane unite. În acest context, se produc primele ciocniri armate între coloniști și armata engleză. Prima bătălie importantă dintre coloniști și metropolă are loc la Bunker Hill, în 1775, încheiată cu victoria englezilor. Ideea începe să prindă contur cu ocazia celui de-al doilea Congres de la Philadelphia, din 4 iulie 1776, când se adoptă Declarația de Independență. Redactată de Thomas Jefferson, aceasta are la bază principiile iluministe și dă expresie idealurilor de libertate, dreptate și democrație. Conține ideea că regele Angliei a încălcat pactul social ce trebuia să asigure apărarea drepturilor cetățenilor: viața, libertatea și năzuința spre fericire. Deoarece regele a încălcat acest pact, este datoria poporului să înlăture guvernarea devenită tiranică.

NOI, POPORUL...


«Când în cursul evenimentelor umane a devenit necesar ca poporul nostru să dizolve bandele politice care l-au legat de un altul și să-și asume între puterile de pe Pământ starea de separare și egalitate cu care legile naturii și ale lui Dumnezeu îl îndreptățește, respectul decent față de opinia umanității îi cere să declare cauzele care îl determină la separare. Noi susținem că aceste adevăruri sunt de la sine evidente, că toți oamenii sunt creați egali și că sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printre care: viața, libertatea și dreptul la fericire. Pentru apărarea acestor drepturi au fost instituite guverne care își derivă puterile în consensul celor guvernați. Astfel încât, ori de câte ori o formă de guvernământ devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului s-o schimbe sau s-o înlăture și să instituie un nou guvern, bazându-se pe astfel de principii și organizându-și puterea astfel încât să asigure în modul cel mai eficient siguranța și fericirea sa. Fără îndoială, prudența va dicta ca guvernele instituite de mai multă vreme să nu fie schimbate din motive neîntemeiate, ușoare, trecătoare; și în concordanță cu experiența acumulată, sunt mai dispuși să sufere când răul este suportabil decât să-și ceară drepturile prin abolirea formelor de guvernare cu care sunt obișnuiți. Dar când un lung șir de abuzuri și uzurpări urmărind invariabil același scop dau la lumină intenția de a se transforma într-un despotism absolut, este dreptul și datoria lor să înlăture un astfel de guvern și să asigure noi apărători ai siguranței lor viitoare.
Astfel s-a întâmplat cu aceste colonii și suferința lor răbdătoare; și astfel se impune acum necesitatea care le obligă să-și schimbe vechile forme de guvernare.
Istoria actualului rege al Marii Britanii este o istorie de uzurpări și de nedreptăți repetate, toate având scopul direct de a stabili o tiranie absolută peste aceste state. Pentru a dovedi aceasta, să lăsăm faptele să vorbească:

- El a refuzat să aprobe legea, cea mai necesară și importantă pentru bunul public.
- A interzis guvernatorilor să aprobe legi de o importanță imediată și urgentă, până când nu se obținea aprobarea regelui; iar când erau suspendate, neglija în mod intenționat să le acorde atenție.
- A refuzat să aprobe legi pentru buna conviețuire a marilor comunități de oameni, astfel încât oamenii să nu-și piardă dreptul de reprezentare în legislație, un drept inestimabil pentru ei și de speriat numai pentru tirani.
- A convocat grupuri legislative în locuri neobișnuite, neconfortabile și departe de locul înregistrărilor lor publice, pentru singurul motiv de a-i obosi prin supunerea la măsurile sale.
- A dizolvat în mod repetat camerele reprezentative, pentru a se opune cu hotărâre drepturilor oamenilor. A refuzat mult timp după astfel de dizolvări să-i lase pe alții să fie aleși, statul rămânând în acest timp expus agresiunii și tuturor pericolelor rezultate din lipsa legilor și din cauza convulsiilor din interior. Regele a făcut eforturi să împiedice creșterea populației în aceste state, în acest scop obstrucționând Legea naturalizării străinilor, refuzând să aprobe altele pentru încurajarea migrării lor aici și impunând condiții pentru noile împroprietăriri de terenuri.
- A obstrucționat administrarea justiției, refuzând să-și dea acordul la legile pentru stabilirea puterilor judiciare.
- A făcut ca judecătorii să depindă numai de voința sa, pentru a-și păstra funcția și nivelul salariilor. A înființat o mulțime de noi funcții și a trimis un mare număr de oficiali să conducă oamenii de aici și să le ia averile.
- A păstrat pe timp de pace o armată în funcție fără consimțământul legislației noastre.
- A făcut eforturi să dea militarilor independență și superioritate față de puterea civilă.
- S-a unit cu alții pentru a ne supune unei jurisdicții străine de constituția noastră și necunoscută de legile noastre, dându-și consimțământul la actele lor de pretinsă legislație pentru găzduirea unor mari corpuri de armată; pentru protejarea lor, printr-un proces formal de judecare a oricăror crime pe care le comit asupra locuitorilor din aceste state; pentru ruperea legăturilor comerciale cu întreaga lume; pentru impunerea de taxe fără consimțământul nostru; pentru privarea noastră, în multe cazuri, de avantajele judecării cu jurați; pentru ducerea noastră peste mări pentru a fi pedepsiți din cauza unor pretinse ofense; pentru abolirea sistemului liber al legilor englezești în provincia învecinată, stabilind acolo un guvern arbitrar și lărgindu-i granițele, astfel încât să ne dea imediat un exemplu și să pregătească instrumentul pentru introducerea aceleiași guvernări absolute și în aceste colonii; pentru înlăturarea constituției noastre, abolirea celor mai valoroase legi ale noastre și modificarea fundamentală; pentru suspendarea legislaturilor noastre și auto-învestirea cu putere legislativă asupra noastră în toate cazurile.
- A anulat guvernul de aici, declarându-ne în afara protecției sale și pornind război împotriva noastră. Ne-a atacat pe mare, ne-a distrus coastele, ne-a ars orașele și a distrus viețile oamenilor noștri. În timpul acesta, el transportă imense armate de mercenari străini pentru a-și desăvârși activitatea distructivă și tirania deja începute în împrejurări de cruzime și perfidie cu greu egalate de cele mai barbare epoci și complet nepotrivite cu un conducător al unei națiuni civilizate.
- I-a constrâns pe concetățenii noștri făcuți prizonieri pe mare să întoarcă arma împotriva țării lor și să devina ucigașii prietenilor și fraților lor sau să se sinucidă.
- A produs o insurecție internă și s-a străduit să aducă asupra locuitorilor de la granițele noastre toate nenorocirile produse de sălbăticia indienilor, a căror binecunoscută regulă este distrugerea fără discernământ a oamenilor de orice vârstă, sex sau condiție socială. În fiecare etapă a acestei oprimări noi am depus plângere pentru redresare în termenii cei mai umili: la fiecare din petițiile noastre ni s-a răspuns numai cu injurii.

Un rege al cărui caracter este înfățișat prin acte care definesc tirania este nepotrivit pentru a fi conducătorul unui popor liber. N-am avut intenția să-i implicăm aici pe frații noștri britanici, ci i-am avertizat din când în când de încercările legislației lor de extindere asupra noastră a unei jurisdicții lipsite de garanții. Le-am amintit de împrejurările imigrării și ale stabilirii noastre aici. Am apelat la mărinimia și justiția natală și i-am implorat prin legăturile noastre comune să dezavueze aceste nedreptăți care în mod inevitabil vor întrerupe legăturile noastre. Nici ei nu au auzit vocea dreptății și a sângelui. De aceea, trebuie să consimțim din necesitate la separarea noastră și să-i declarăm, ca pe restul omenirii, dușmani în război și prieteni în pace. De aceea, noi, reprezentații Statelor Unite ale Americii, adunați în Congresul General, invocând pe Judecătorul Suprem al omenirii pentru corectitudinea intențiilor noastre, în numele și cu autoritatea oamenilor de bună credință din aceste colonii, dăm publicității și declarăm solemn că aceste colonii unite sunt și de drept ar trebui să fie state libere și independente; că sunt absolvite de supunere față de coroana britanică și că legătura politică dintre ele și Marea Britanie este și ar trebui să fie în totalitate dizolvată; că în calitate de state libere și independente să declare război, să încheie pace, să facă alianțe, să stabilească comerțul și să facă toate celelalte acte și lucruri pe care orice stat independent are dreptul să le facă. Și, pentru a sprijini această declarație cu o credință neclintită în protecția Puterii Divine, promitem să ne apărăm viața, averea și sfânta onoare.»

Documentul de mai sus, conceput de Thomas Jefferson și considerat actul de naștere al Statelor Unite, a fost semnat la 4 iulie 1776 la Philadelphia, în cadrul Congresului reprezentanților celor 13 colonii britanice. Din textul inițial au fost scoase anumite formulări, cum ar fi cea referitoare la desființarea sclaviei. Această zi memorabilă va deveni sărbătoarea națională a Statelor Unite ale Americii.»

GUVERNUL ÎN CITATE CELEBRE

La anii mei, am ajuns la concluzia că un om inutil este o rușine, doi sunt o firmă de avocatură, iar trei sau mai mulți sunt un Congres. John Quincy Adams (1735-1826), al doilea președinte al SUA

Să presupunem că ești un idiot. Și să mai presupunem că ești un membru al Congresului. Dar uite că mă repet... Mark Twain (1835-1910) scriitor american

Un guvern care fură de la Peter ca să-l plătească pe Paul poate oricând să se bazeze pe sprijinul lui Paul. George Bernard Shaw (1856-1950), scriitor irlandez

Un liberal este cineva care simte că are o imensă datorie față de semenul său, datorie pe care își propune s-o plătească din banii tăi. G. Gordon Liddy (1930-) funcționar la Casa Albă în timpul administrației Nixon

Ajutorul financiar extern ar putea fi definit ca un transfer de bani de la săracii din țările bogate la bogații din țările sărace. Douglas Case, coleg cu Bill Clinton la Universitatea Georgetown

A-i da bani și putere unui guvern e ca și cum le-ai da whisky și cheile de la mașină unor adolescenți. P.J. O'Rourke (1947-), ziarist și scriitor satiric american

Guvernul este o invenție prin care membrii săi încearcă să trăiască pe cheltuiala celorlalți oameni. Frédéric Bastiat, (1801-1850) economist francez

Eu nu fac glume. Doar mă uit la ce face guvernul și relatez faptele. Will Rogers (1879-1935), umorist american

În general, arta guvernării constă în a lua cât mai mulți bani de la o parte din cetățeni și de a-i da celeilalte părți. Voltaire (1694-1778), iluminist francez

Dacă tu nu ești interesat de politică, asta nu înseamnă că politica nu este interesată de tine. Pericle (495-429 î.e.n.), general, orator și om de stat atenian

Îi spânzurăm pe hoții mărunți și-i numim în funcții publice pe cei mari. Esop (620-560 î.e.n.), fabulist grec

OSHO DESPRE GUVERN

Guvernul este un joc, cel mai urât şi mai murdar joc din lume. Dar există oameni la un nivel inferior al stării de conştiinţă cărora le place ideea de guvern: aceştia sunt politicienii. Singura bucurie pe care o au ei este aceea de a guverna, de a avea putere, de a subjuga oameni. De secole întregi, ei practică cel mai urât joc. Au făcut din om o piesă de şah şi au creat teama că fără guvern se vor instala anarhia, dezordinea, haosul... Ciudat este că noi continuăm să credem aceste prostii. Gândiți-vă la ultimii 3.000 de ani. Credeți că, dacă nu ar fi existat guverne, lucrurile ar fi stat şi mai rău? În ce sens? În 3.000 de ani au avut loc 5.000 de războaie. Credeți că fără guverne ar fi fost și mai multe? Ce au făcut aceste guverne? Nu au făcut altceva decât să exploateze oamenii, să le exploateze teama şi să-i răzvrătească pe unii împotriva celorlalți.

Forma de guvernare americană
(The American Form of Government) (RO)


-->

Comentarii

  1. Toti am auzit de Declaratia de Independenta a SUA, dar cati am si citit-o? Va multumesc ca mi-ati dat aceasta posibilitate. Acum imi dau seama de unde s-a pornit si unde s-a ajuns. Cred ca Parintii Fondatori se rasucesc in mormant...

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca acum stiu si eu ce scrie in documentul ce reprezinta declaratia de intependenta a statelor unite. tot am auzit de ea si nu stiam ce contine. multumesc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *