DE CE
FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU?
Cuprul este capabil să
distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina ayurvedică
știa acest lucru încă de pe vremea când bacteriile erau o noțiune necunoscută
științei. Ayurveda recomandă și astăzi păstrarea apei de băut în vase de cupru.
Egiptenii antici foloseau
ulcioare și căldări de cupru pentru a menține apa proaspătă. Chiar și în
prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orașul indian Rameswaram
se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusă din fluviul Gange,
spre a-i fi oferită zeului Shiva. Apa păstrată în felul acesta rămâne proaspătă
ani la rând.
Potrivit oamenilor de știință,
recipientele de cupru pot fi răspunsul în ceea ce privește anihilarea bacteriei
E-coli, care trăiește în intestinul omului și al tuturor animalelor cu sânge
cald, producând îmbolnăviri grave. Specialiștii britanici au efectuat cercetări
în acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea că ionii de cupru
omoară această bacterie periculoasă, performanță nemaiîntâlnită la niciun alt
metal, nici măcar la aur.
Un grup de cercetători de la
Universitatea din Southampton au pus apă conținând bacterii E-coli în două vase:
unul de oțel inoxidabil și altul de cupru. Apoi au analizat zilnic mostre de
apă din cele două recipiente. Rezultatul experimentului a fost acela că, în
vasul de inox, la temperatura camerei, bacteria E-coli s-a menținut vie timp de
luni de zile, în timp ce vasul de cupru a omorât-o în câteva ore. Același
experiment, efectuat la 10°C, a dat următoarele rezultate: în vasul de inox,
bacteria a trăit 34 de zile, în timp ce în vasul de alamă n-a supraviețuit
decât 4 zile.
Așadar, dacă în spitale,
restaurante, școli, grădinițe, magazine etc. utilizăm recipiente de cupru pentru
depozitarea apei, putem elimina riscul infectării alimentelor cu această
bacterie periculoasă. E adevărat că în prezent, vasele de inox sunt folosite
aproape exclusiv, atât în localurile publice, cât și acasă, pentru că sunt mai
frumoase, mai strălucitoare și mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, cuprul
este un material mult mai util și mai sănătos, și aceasta nu numai pentru că
omoară bacteriile și virușii. Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietăți
benefice pentru corpul uman. Iată câteva:
- Întărește sistemul imunitar;
- Ajută organismul să utilizeze fierul din sânge;
- Reduce acțiunea radicalilor liberi asupra țesuturilor, prevenind astfel
îmbătrânirea acestora;
- Menține consistența și sănătatea oaselor;
- Ajută la producerea unui pigment vital al pielii, melanina; din acest
motiv, apa de cupru este recomandată celor care suferă de vitiligo;
- Ajută la funcționarea optimă a glandei tiroide;
- Accelerează digestia și reduce aciditatea stomacală;
- Mărește fertilitatea la femei;
- Și, nu în ultimul rând, crește potența! Cei interesați sunt sfătuiți să
facă ceea ce bărbații indieni fac de mii de ani: să-și cumpere o cană de cupru,
s-o umple cu apă în fiecare seară, la culcare și s-o bea dimineața, imediat
după trezire. Cuprul din această apă ajunge în celulele corpului, unde este
absorbit în aproximativ 45 de minute. De aceea, este recomandat să nu se bea și
să nu se mănânce nimic în acest interval.
Cuprul este un mineral indispensabil organismului. El se găsește în toate
organele și țesuturile: ficat, creier, inimă, rinichi, mușchi. Lipsa acestui
element poate da anemii severe. De aceea, nu neglijați alimentele care îl
conțin în cantități importante: stafidele, cerealele (în special grâul),
fasolea și mazărea. Dar, în același timp, rețineți că în ziua de azi, cerealele,
legumele și fructele cultivate intensiv au un conținut mai scăzut de cupru
decât cele crescute natural, din cauza solului sărăcit în minerale.
Atenție: persoanele care iau suplimente cu zinc e bine să știe că acesta împiedică
buna absorbție a cuprului provenit din alimente. De aceea, în special acestora
li se recomandă folosirea curentă a vaselor de cupru. De asemenea, o alegere
excelentă pentru oricine este instalația sanitară cu țevi de cupru. Un pahar de
apă băut în fiecare dimineață direct de la robinet ne asigură că nu vom suferi
niciodată de deficiență de cupru.
Vorbind despre avantaje, iată și lista afecțiunilor și a bolilor care pot
fi prevenite sau ameliorate în urma consumului de alimente cu cupru: alergiile,
chelia, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, artrita reumatoidă.
În concluzie, cuprul este un mineral vital pentru organismul
nostru. Medicii recomandă ca măcar o dată la 2 ani să facem un set de analize,
astfel încât lipsa acestuia să fie sesizată din timp, deoarece, fără cupru,
sănătatea noastră este în pericol.
Sursa: http://www.linkedin.com/groups/Why-our-ancestors-used-copper-3527666.S.224438112
Deoarece printre comentatorii articolului nostru despre calitățile cuprului în gospodărie există și doi sceptici, atașăm și această prezentare excepțională și, sperăm noi, foarte convingătoare, privind avantajele folosirii vaselor de cupru în bucătărie. Nu ignorați filmul de 3 minute de la sfârșit. Veți vedea cum se fabrică manual aceste minunate obiecte casnice.
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
Deoarece printre comentatorii articolului nostru despre calitățile cuprului în gospodărie există și doi sceptici, atașăm și această prezentare excepțională și, sperăm noi, foarte convingătoare, privind avantajele folosirii vaselor de cupru în bucătărie. Nu ignorați filmul de 3 minute de la sfârșit. Veți vedea cum se fabrică manual aceste minunate obiecte casnice.
FALK CULINAIR
VASE DE GĂTIT DIN CUPRU, FABRICATE MANUAL ÎN
BELGIA
De ce să alegeţi cupru? Dintre toate metalele, cuprul este cel mai
eficient pentru gătit. Este cel mai bun conductor metalic după argint.
Temperatura se difuzează aproape instantaneu pe toată suprafaţa pereţilor
vasului de gătit, astfel încât sosurile dumneavoastră nu se vor mai arde sau separa,
iar topirea ciocolatei va fi o joacă de copii. Acumulează perfect căldura,
astfel încât preparatele pot fi înăbuşite ore în şir.
Vasele de gătit din cupru roşu
sunt ecologice. Conductivitatea ideală şi acumularea optimă de căldură vă vor
permite să economisiţi multă energie, reducând semnificativ cheltuielile.
Vasele noastre de gătit pot fi considerate obiecte de familie care pot fi
transmise generaţiilor viitoare.
Aspect. Aspectul vaselor de gătit din cupru a fost asociat
dintotdeauna cu gastronomia de înaltă ţinută. Cuprul în bucătărie conferă clasă
şi perfecţiune. Stilul atemporal se potriveşte perfect cu interiorul oricărei
bucătării.
Tehnologie inovativă. Falk Culinair este o companie specializată în
manufacturarea vaselor de gătit profesionale de o calitate desăvârşită. Falk
Culinair a revoluţionat tehnologia producerii vaselor de gătit din cupru prin
introducerea unui bimetal special din cupru şi oţel inoxidabil, realizat prin
presarea unui strat subţire de oţel inoxidabil peste o placă de cupru, în
condiţii tehnologice extreme. Vasul de gătit menţine astfel toate avantajele
conductivităţii cuprului, în timp ce stratul de oţel inoxidabil conferă
produsului un aspect modern şi durabil. Îmbinarea bimetalică are o durată de
utilizare nelimitată.
Garanţia calităţii. Vasele de gătit Falk sunt garantate „pe viaţă”
în condiţiile utilizării corespunzătoare. Proporţiile, formele, curbura marginilor
au fost create în colaborare cu cei mai renumiți bucătari-şefi. Toate vasele de
gătit sunt rotunjite şi pot fi utilizate pe plite convenţionale (cu gaz sau
electrice). Mânerele au un design ergonomic şi sunt executate din fontă
indestructibilă, pentru un aspect vintage sau din oţel inoxidabil, pentru un
aspect contemporan, în funcţie de preferinţe.
Întreţinere. Bucătarii-şefi au preferat întotdeauna vasele de gătit
din cupru solid, datorită beneficiilor practice. De obicei, vasele clasice din
cupru necesită o atenţie deosebită şi un efort enorm pentru a menţine aspectul.
Falk Culinair a limitat efortul de întreţinere prin două îmbunătăţiri:
- Toate modelele au exteriorul
din cupru satinat, astfel încât, la nevoie, pot fi curăţate cu un burete fin
(de exemplu Scotch Brite)
- Stratul interior de oţel
inoxidabil rezistă la abraziune şi oxidare, asigurând astfel că vasul rămâne
curat şi igienic.
Valoarea vaselor de gătit din cupru. Preţul intrinsec al
bimetalului din cupru este cu mult mai mare decât al altor materiale utilizate
de regulă pentru producerea vaselor de gătit (fontă, oţel inoxidabil, aluminiu
etc.). În plus, toate produsele au o grosime de 2,5 mm spre deosebire de cele
ale altor alţi producători. Valoarea vasului de gătit din cupru este
influenţată în primul rând de cotaţia cuprului la bursele internaţionale.
Această cotaţie a avut o creştere explozivă în ultimii ani. În ciuda acestor
factori, Falk Culinair menţine preţurile la un nivel acceptabil, atât pentru
bucătari profesionişti, cât şi pentru cei care gătesc acasă. Vasele noastre nu
necesită piese de schimb. Achiziţia unui vas din cupru produs de Falk Culinair
este o investiţie a cărei valoare se va păstra în timp.
Utilizarea plitelor cu inducţie. Vasele din cupru sunt ideale
pentru plitele electrice sau pentru plitele pe gaz. Totuşi, dacă este utilizată
o plită cu inducţie, este necesară o placă metalică.
Studiul asupra
termoconductibilității metalelor arată că cuprul este cel mai
bun conductor termic după argint. Vasele de gătit din cupru asigură răspândirea
temperaturii aproape instantaneu, în mod egal pe toată suprafaţa oalei de gătit,
inclusiv pe pereţii vasului. Conform studiilor, cuprul conduce căldura de 9 ori mai bine
decât oţelul inoxidabil (inoxul).
Cum se fabrică manual în Belgia vasele din cupru Falk Culinair
Felicitari pentru articol, bun de stiut
RăspundețiȘtergereMultumim pentru apreciere si multa sanatate!
ȘtergereNu stiam aceste lucruri. Foarte bun articolul. Sunt curios daca se schimba sau ramane la fel gustul mancarii daca este gatita cu ajutorul oalelor de cupru:-?
RăspundețiȘtergereNu, nu cred ca se schimba gustul mancarii gatite in vase de cupru. In orice caz, nu in rau. Mi-aduc aminte ca bunica mea avea un ibric de cupru de o forma speciala (gatuit in partea de sus) si numai in el facea cafeaua, pentru ca iesea mult mai buna. Mai stiu ca in tarile arabe vasele de cupru pentru gatit sunt ceva obisnuit. N-au renuntat la ele nici in ziua de azi. Si le transmit din generatie in generatie. Stiu asta pentru ca am fost in vacante in Egipt si in Iordania si am socializat cu cativa localnici. Toti tineau in casa vase de cupru de forme frumoase, rotunjite, ce parea foarte vechi. Stiau cum sa le curete si sa le intretina si aratau minunat. Am vazut vase de cupru si in localurile lor publice. Sunt parte din traditia lor.
ȘtergereEu am o brățară de cupru din India Cred că și purtat la mâna are acțiune terapeutică.
RăspundețiȘtergereTot ce se poate. Cred că metalul are o vibrație pozitiva.
ȘtergereAveti dreptate cu o singura conditie.Vasele de cupru trebuiesc foarte bine curatate fiind-ca oxidul de cupru (verdele de cupru) este periculos.Aceiasi actiune de lichidare a bacteriilor o are si argintul,fara sa produca un oxid periculos.De aceia cuprul mai era supranumit si aurul saracului.
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/Copper_toxicity
RăspundețiȘtergereVad ca totusi omiteti un aspect. Cuprul este toxic la fel ca si aluminiul daca se pregatesc manacaruri acide in el. Ar fi bine sa fie utilizat doar pentru pastrarea apei.
Au fost prevazute aceste riscuri. De aceea, vasele de cupru sunt fabricate cu un strat bimetalic protector. Mai uita-te pe net si-ai sa vezi cata lume le foloseste si le lauda. Exista manufacturieri si la noi in tara. N-am auzit sa se fi imbolnavit cineva din cauza vaselor de cupru. Sa nu mai vorbim de asiatici,care le folosesc in mod curent fara sa se intoxice. Link-ul pe care l-ai indicat precizeaza ca numai atunci cand stratul protector este deteriorat exista riscul oxidarii.
ȘtergereMi-ati starnit curiozitatea si am cautat si eu pe net. Am gasit mai multe articole laudative, printre care acesta: http://www.bunamenajera.ro/2012/07/tigaia-de-cupru/. Se pare ca gospodinele stiu mai bine...
ȘtergereNe-ai trimis la un articol de pe Wikipedia lung, stiintific si in limba engleza. Mi se pare o lipsa de respect din partea ta. Cine ti-a spus tie ca toti romanii sunt bilingvi? Sau ca trebuie sa te creada pe tine pe cuvant? Daca erai de buna credinta, traduceai tu fragmentul respectiv. Adevarul e ca ai speculat o informatie si ai prezentat-o distorsionat. Daca vasele de cupru ar fi mortale, ele n-ar exista, nu-i asa? Experienta omenirii si-ar fi spus cuvantul. Cred ca esti doar unul din comentatorii aia frustrati de bloguri care contrazic orice si pe oricine. Daca n-am dreptate, vino cu o sursa autorizata convingatoare. Asa cum face blogul acesta pe care incerci tu sa-l discreditezi.
ȘtergereCuprul este toxic si se acumuleaza in organism, oxidul de cupru este otrava, nici staniul (cositorul) nu este ok. Singura varianta sigura este vasul placat cu inox, dar care este scump.
ȘtergereInstalatia de cupru pentru apa potabila este o prostie promovata de producatorii de teava de cupru. Diferitele substante pentru tratarea apei potabile pot da reactii necontrolate cu cuprul.Daca se intrerupe apa, pe tevi se formeaza "cocleala" de culoare verde.
Singurele vase cu adevarat 100% sigure sunt doar cele din fonta, inox alimentar sau chiar fier.
nu cumpara oricine;unii n-au posibilitatea,altii sant ignoranti;toata lumea TEFAL sau antiadeziv titan;sant scumpe,diferente mari;la marile restaurante,asta gasesti;sant facute aproape manual dar ma deranjeaza faptul ca au inox interior;prefer sa o curat de fiecare data;
RăspundețiȘtergereLa fel am gandit si eu cand am citit ca interiorul vaselor e un aliaj. Nici eu nu sunt adepta comoditatii excesive, in detrimentul beneficiului pentru sanatate. Ce mare lucru sa iei niste tix si sa-ti incordezi putin muschii, frecand o cratita pana cand straluceste? Iti da si o satisfactie, nu?
Ștergeredragii mei,vad ca orice subiect comentat de cineva,este marul discordiei la romani; cineva are tot timpul de zis contra!!! realitatea este ca putem pastra apa in vase de cupru ptr a dispune de calitatile acestui material,dar in bucatarie sint folosite vasele bimetalice( CU+inox) deoarece Cu este un foarte bun conducator caldura si inoxul protejeaza; toti marii bucatari au utilitarul din CU; cred ca multi nu cunoasteti preturile si de aia vorbiti; toate se invart intre 300 si 500Euro spre deosebire de cele cu teflon care sant cam la 50euro(cele bune,nu cu Al); aveti acces la informatie asa ca informati-va!
RăspundețiȘtergereStie cineva unde am putea gasi vase din cupru pentru a tine apa in ele si nu pentru gătit, adică fără stratul acela protector?
RăspundețiȘtergereBuna ziua tuturor.De curand am cumparat de la un locanic din Medias, un ibric mic de arama destul de scump .Cineva mi-a sugerat ca nu este ok pentru sanatate sa bem cafea facuta in ibric de arama daca nu este cositorit pe interior si daca are pete verzui pe exterior..Stie cineva concret daca e adevarat si cum se curata vasele din arama ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
RăspundețiȘtergereO metodă simplă de a curăța un vas de cupru găsești aici:
Ștergerehttp://www.laurafrunza.com/2014/04/25/cum-sa-cureti-un-vas-din-cupru/
Va multumesc frumos pentru raspuns!Citisem deja si am aplicat.Se curata intradevar usor cu otet alb si sare ,ori cu lamaie si sare.Intrebarea mea era in special pentru cineva care utilizeaza de mai mult timp vase de cupru pentru gatit.Este toxic sau nu?Ar trebui cositorit vasul de cupru sau nu?Toate cele bune va doresc.!
RăspundețiȘtergereNu știu dacă vasele de cupru trebuie neapărat cositorite pe dinăuntru. Dac-ar fi așa, cum am mai beneficia de cupru, mă întreb. Se recomandă să-ți instalezi în casă țevărie de cupru. Dar țevile nu sunt cositorite pe dinăuntru. Anticii nu-și cositoreau vasele pe interior și le foloseau tocmai pentru proprietățile cuprului. Personal am mai multă încredere în cunoștințele și experiența oamenilor din antichitate decât în sfaturile internauților din ziua de azi.
ȘtergereDe acord.Este o logica buna,Multumesc.si felicitari pentru tema articolului.Un sfat bun este mereu binevenit.
RăspundețiȘtergere!!!! Bun articol da nu are nici-o legatura cu vasele Falk care folosesc la interior un strat de protectie din inox . Va redau de la websiteul sucursala americana-http://www.falkusa.com/frequently-asked-questions:
RăspundețiȘtergere" What is the lining of your products made of?
All of our cookware is lined with high-quality 200 micron austenitic 18/8 stainless steel. Similar to the exterior of our cookware, the lining has a satin finish for easier maintenance. For more information on stainless steel grades, please click here."
Cuprul este doar un foarte bun conductor de caldura, al doilea dupa argint si pt aceasta il foloseste Falk si nu pt calitatile sale bine insumate in inceputul prezentului articol. Din vasele Falk o sa luati inox :)..da nu cupru...
Foarte bine domnule Bobek!
ȘtergereCaut de ceva vreme vase din Cu.
Cunosc valoarea lor, comparativ cu vasele confectionate din alte materiale, atat din punct de vedere al termoconductibilitatii cat si al beneficiilor pentru sanatate.
Cand am citit articolul, chiar m-am bucurat. Am zis gata le-am gasit!
Confectionate din bimetal, cupru-otel, perfect dupa cum vreau eu.
Cupru creeaza un mediu aseptic, are valoare insemnata ca oligoelement pentru organism, iar otelul asigura duritate si se poate folosi la plita cu inductie etc.
Numai ca, sunt combinate invers, adica ei au pus cupru la exterior si otel la interior.
Adica nu indeplineste cerintele mele.
Eu caut, vase bimetal cupru-otel, dar cupru la interior si otel la exterior.
Al aranjament foloseste la design.
Buna seara, pentru oamenii ce cauta vase din cupru pentru folosinta alimentara, stiind ca multi oameni cauta astfel de vase, de aceea am adaugat acest comentariu pentru ca la noi gasiti diverse marimi si modele de vase din cupru acestea fiind lucrate manual. Confecționam diferite modele, grosimi si marimi de vase din cupru alimentar dovedind cu certificat de calitate si testat la laborator. Detalii la: 0749.886.468
RăspundețiȘtergereStan Daniel.
Daca sunteti interesat de cani de cupru va rog sa ma contactati la adresa de Facebook "Alesquar - cani de cupru"
RăspundețiȘtergereMultumesc!